Креационизам наспроти еволуционизам

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
П.С. Во овие 400 страни, најмалку 400 пати е објаснето дека според ТЕ човекот не настанал од мајмун, туку дека луѓето и мајмуните имаат заеднички предок!

Според ТЕ се верува дека човекот и мајмунот имаат заеднички предок.

А луѓето и маслинките имааат ли заеднички предок?

Секако дека имаат, само треба да причекаме пар илјади години, додека ТЕ се развие доволно, кога ќе може да ни‘ докаже дека сите живи битија имаат ист предок.

Од кај Ти е оваа мудрост? Мозокот кај луѓето опаѓа уште од 2-рата година од животот а уште поинтензивно после 30-тата, телото го достига својот максимум на 25-26 г. а Ти ми зборуваш за целоживотна еволуција?
--- надополнето: 22 април 2013 во 09:08 ---

Ех од кај таја мудрос.... не е мудрос.. ти живееш со тоа секој ден... а еве и сам ми го потврди....(види болдираното)..

Адам и Ева не беа родени туку створени. Ним не им требаше развоен период од зигот до возрасни луѓе...
Што значи дека Бог промисли поинаков начин на битисување за луѓето, пред падот Адамов.

Да де.. промислил - еволутивен.... ;)
АБе паметен бил тој дедо Боже.. не бил смотан..
--- надополнето: 22 април 2013 во 09:35 ---
Секако дека имаат, само треба да причекаме пар илјади години, додека ТЕ се развие доволно, кога ќе може да ни‘ докаже дека сите живи битија имаат ист предок.

Па наравно дека имат ист поредок.... клетката т.е. молекулите на протеинот, белковините, шеќерите.. то е то...

Ех од кај таја мудрос.... не е мудрос.. ти живееш со тоа секој ден... а еве и сам ми го потврди....(види болдираното)..

И сега, наспроти тој еволуционистички ‘од во бескоечно усовршување, кој неизбежно завршува со смрт, како ќе ја вклопиш смртта во тој еволуционистички оптимизам?
--- надополнето: 22 април 2013 во 09:55 ---
Па наравно дека имат ист поредок.... клетката т.е. молекулите на протеинот, белковините, шеќерите.. то е то...

Е како де? Како ќе покажеш дека сите битија имаат ист предок? „Онака„, со мисловен скок, непоткрепен со проверливи наоди и набљудувања?...

И сега, наспроти тој еволуционистички ‘од во бескоечно усовршување, кој неизбежно завршува со смрт, како ќе ја вклопиш смртта во тој еволуционистички оптимизам?
--- надополнето: 22 април 2013 во 09:55 ---

Како? пффффф.. па сам си рече - се неизбежно води кон „смрт“.. кај виде тука поента и смисла за оптимизам или пак песимизам... смрт си је смрт.. и тоа е тоа.. крај..

Чичо Сталин убо рекол своевремено: „Death solves all problems... No man, no problem.“

Е како де? Како ќе покажеш дека сите битија имаат ист предок? „Онака„, со мисловен скок, непоткрепен со проверливи наоди и набљудувања?...

Како?! Прво - Ќе одиш во најблиската поголема книжара и ќе купиш микроскоп за основци.
Второ - ќе земеш игла за шиење и ќе се боцнеш за прстето, и ќе го боцнеш за прстето или ноџео твоето маче, куче, папагалче.. шо да е...
Трето - ќе ставиш од тоа крвцата на плочка стаклена.
четврто - ќе погледнеш низ друбинчето на микроскопот..

и толку - Voila! - имаш проверлив наод и сигурно набљудување

Ако може верник да седи и да се моли и надева дека ќе дојде Исус да ги спаси веќе скоро 2000 години (ако веруваме на текстовите), зошто да не причекаме пар илјада години за да науката ни докаже нешто?
Барем со работа ќе докаже нешто - не со седење и чекање и надевање...
Ај мајката што сте чудни...

Како? пффффф.. па сам си рече - се неизбежно води кон „смрт“.. кај виде тука поента и смисла за оптимизам или пак песимизам... смрт си је смрт.. и тоа е тоа.. крај..

Чичо Сталин убо рекол своевремено: „Death solves all problems... No man, no problem.“

Остај ш‘о кажал другаро‘ Сталин, оти муабетот ми е: еволуцијата во својата природа е оптимистичка (води во „неизбежен„ развој, како идеолошка предрасуда) а завршува со неизбежна смрт, која е очигледна! Е оти така?
--- надополнето: 22 април 2013 во 10:13 ---
К
Како?! Прво - Ќе одиш во најблиската поголема книжара и ќе купиш микроскоп за основци.
Второ - ќе земеш игла за шиење и ќе се боцнеш за прстето, и ќе го боцнеш за прстето или ноџео твоето маче, куче, папагалче.. шо да е...
Трето - ќе ставиш од тоа крвцата на плочка стаклена.
четврто - ќе погледнеш низ друбинчето на микроскопот..

и толку - Voila! - имаш проверлив наод и сигурно набљудување

И?...
Што треба да забележам од тоа набљудување? Дај, просветли ме...
--- надополнето: 22 април 2013 во 10:15 ---
зошто да не причекаме пар илјада години за да науката ни докаже нешто?

Затоа што немам пар илјади години време за арчење во исчекување на „нешто„ кое никој не ми го ни ветил дека ќе се случи.

Христос барем вети дека пак ќе дојде, а кој вети дека ТЕ ќе ни‘ докаже нешта кои сега не може да ги докаже?

Затоа што немам пар илјади години време за арчење во исчекување на „нешто„ кое никој не ми го ни ветил дека ќе се случи.

Христос барем вети дека пак ќе дојде, а кој вети дека ТЕ ќе ни‘ докаже нешта кои сега не може да ги докаже?
Ти се палиш на ветувања?? Ќе дојде, ќе дојдеее... да си праша м...
Ете зошто ни е за никаде државата и полна со политичари што ветуваат - посебно од демо-христијанскиот блок...
И во исчекување си а? :)
И се бунтуваш против науката бидејќи некој ти ветил нешто во книга која зела од еврејската вера и закон...?
Треба да ти се скине струјата тебе :)

И тоа пред 2000 години и сега дрдориш како ТЕ не ти ветила ништо и има да се бунтувам и ќе веруваме дека оп - се појави првиот човек од кал :) Или па метафорично е тоа? И што да ти каже човек на ова? Некој Исус евреин ветил дека ќе го спаси македонецот Мики пред 2000 години (барем Мики така верува) и ќе има вечен живот - абе сите се продаваат дури и за вечен живот :D - и сето друго не е вистина што оди против ова ветување?
Премногу лудо за да се бара начин да те демантира човек.... :)
Треба да измислам ептен и јас налудничава работа за можам да парирам тука.. вака нитооо :)

П.С. Избери дела - не ветувања :pos:

Остај ш‘о кажал другаро‘ Сталин, оти муабетот ми е: еволуцијата во својата природа е оптимистичка (води во „неизбежен„ развој, како идеолошка предрасуда) а завршува со неизбежна смрт, која е очигледна! Е оти така?
--- надополнето: 22 април 2013 во 10:13 ---

Кога умира некој човек у болница.. еве рецимо од Сида или од тоа ракот шо му метастазирал.. или од леукемија или шо знам.. камен у бубрег... тоа болестиве - СИДА, РАК, ЛЕукемија и сл.. тоа идеолошка предрасуда, чија природа е оптимистичка?

Или.. коа те праеле мајка ти и татко ти (такоџе и мене моите коа ме праеле), сексот им бил чисто онака - „оптимистички“, а? А ти и јас како продукт на тој „оптимистички секс“, по твојава логика, испаѓа дека сме „идеолошки предрасуди“..

Јако.. јако... абе реков ја има нешо Марксистичко у вас сите.. ама не признавате па мајка Јана нека е :-))))))

И?...
Што треба да забележам од тоа набљудување? Дај, просветли ме...
--- надополнето: 22 април 2013 во 10:15 ---

Кога ќе купиш микроскоп и ќе ѕирнеш низ него ќе видиш нов свет.. неоткриен и див, разуздан како Џанго, нестабилен и заразен ко Сида.. е тоа ќе видиш.. се друго оставам на тебе нали.. ти ќе видиш шо има низ дуљбијата од микроскопот...

сам види си.. шо има ја да ти кажувам... доволно е шо ти реков дека постои на светов направа наречена „микроскоп“.. глеј запамти добро.. запиши си ако не оти се заборава..
Мој предлог.. иди до Матица. .имаат таму од најмали до најголеми...

И ко ќе ги прашаш таму тетките, не им кажувај телескоп.. тоа е друго.. уште не сме стигнале до телескоп.. постепено идеме...

P.S-ot Delata se izbrani i odbranio za odbranite i izbranite

Knigata, Svetata, od kaj e zemena i irelevantno. Since the fire was discovered people were sayin': "...'bout if a man was s'pposed to....."

Vazno, life eternal ima. Bog ima.

I maslinki ima. Posebno prikazano kaj juznite sosedi: em maslinesti u koza, em maslinesti u tikva, em puni maslinki...dokaz deka gospod postoi, a grcite se rodnini so maslinkite, so tlkav i mozok, ko kovce na maslinka.

Sea, zosto Dzurdzo e takov? pa deka tikvata ima mnogu semenki, razbucani posekade, konfuzija, zatoa e konfuzen.

A naukata ima konkretna zadaca da dokaze deka Bog postoi. I deka toj e sozdadet i prv dvigatel...se posle e bespolezno.

Ти се палиш на ветувања?? Ќе дојде, ќе дојдеее... да си праша м...
Ете зошто ни е за никаде државата и полна со политичари што ветуваат - посебно од демо-христијанскиот блок...
И во исчекување си а? :)
И се бунтуваш против науката бидејќи некој ти ветил нешто во книга која зела од еврејската вера и закон...?
Треба да ти се скине струјата тебе :)

И тоа пред 2000 години и сега дрдориш како ТЕ не ти ветила ништо и има да се бунтувам и ќе веруваме дека оп - се појави првиот човек од кал :) Или па метафорично е тоа? И што да ти каже човек на ова? Некој Исус евреин ветил дека ќе го спаси македонецот Мики пред 2000 години (барем Мики така верува) и ќе има вечен живот - абе сите се продаваат дури и за вечен живот :D - и сето друго не е вистина што оди против ова ветување?
Премногу лудо за да се бара начин да те демантира човек.... :)
Треба да измислам ептен и јас налудничава работа за можам да парирам тука.. вака нитооо :)

П.С. Избери дела - не ветувања :pos:

Ne moras da izmisluvas. Samo vkluci go vekje izmisleniot intiligenten entitet ajvaz, nadopunet so narkoticniot trans so koj se stanuv egiptolog, i vo igra si sosema ramnopravno. :D

Ne moras da izmisluvas. Samo vkluci go vekje izmisleniot intiligenten entitet ajvaz, nadopunet so narkoticniot trans so koj se stanuv egiptolog, i vo igra si sosema ramnopravno. :D
Неточно - јас можам да отфрлам било која религија без разлика што ми ветувала ако тоа нема реална основа - дури и ветувањето да е дадено за 2000 години, иако во твојата религија вели „брзо ќе дојдам, ти почекај“!
Пробај ти да отфрлиш бидејќи и ти си како Мики по се изгледа. Би избрал ветување нели...
Ок ајде ви ветувам дека ќе се најде предокот и тој ќе нема врска со текстовите од вашите свети книги :)
Ако вака ветувам 3 години ќе биде ок или ќе морам да умрам насилно за да ми верувате на ветувањата? :D

Значи знам дека се брани религијата христијанство - ама до толку? :)

Според ТЕ се верува дека човекот и мајмунот имаат заеднички предок.
А луѓето и маслинките имааат ли заеднички предок?

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_evolution#Evidence_from_the_fossil_record
http://books.google.mk/books?id=ITp_RnsPfzQC&pg=PA17&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

:) Не се верува. Тоа би значело дека еволуцијата е пишана во некоја света книга што ја проповедал некој чудак со брада, не? :)

Ова ме потсети,
The earliest transitional fossils between H. ergaster/erectus and Archaic H. sapiens are from Africa such as Homo rhodesiensis, but seemingly transitional forms are also found at Dmanisi, Georgia.
:)

Не дека ова што го пишувате воглавно на темава има било каква врска со еволуција... магии и волшебства.

Jas ne sum od maslinka, nitu od majmun, iako imam nekoi rodninje u Prilep...

Jas sum od Bog i za Bog...vie drugite ste od kruski, jabuki, dinji, a Dzurdzo e od tikva.

Чак и Ти имаш родбинска веза сос маслинките, само не си свесен и доволно еволуисан, така да џабе се буниш...:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom