Косовските медиуми тврдат дека членовите на Кумановската група се убиени по предавањето

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Многу погрешно го толкувате тоа "40 души со една кола". Искрено, не знам стварно како може некој тоа така да го протолкува, дека 40 души биле напикани во една кола.

Со една кола може и 1500 души да дојдат. Ако караулата ја нападнеа 3500 души, а беа пронајдени траги од само еден автомобил, прво нешто што ти паѓа на памет е дека сите 3500 биле напикани во една кола?
Релативизирање на фактите. Бараш нешто во извештајот што може да се исмее, и го вадиш од конктест и го исмејуваш. Тоа успева кај тие на пример, што се веќе под хипноза или се дебело оштетени за време на владеењево на владава(со или без нивна вина), додека кај другите ствара одбивност. Дури и кај оние неутралните(кои BTW треба да ги придобијат). Да не зборам кај безбедносните сили и нивните блиски фамилии, кои една недела претходно ги тепаа.

Тоа збори за една подла игра, во режија својствена за Милчин, Најчевска, Фрчковски и педерите. Но без некаква политичка тежина, пример на идиотска дневна политика без преседан. Потценување на перцепцијата на народот и неговото поимање на работите. Со ваквиот настап, кој не ни можам да го наречам политички, само оставаат простор на уште еден мандат на Грујо. Јас мислам Грујо да стварал ваква опозиција, не можел да ја створи. Да сакал ваков поволен развој на целата ситуација, не ни можел да го исценира самиот. Оваа опозиција ти е Монти Пајтон опозиција.

Ова што се дешава последнава година е само доказ зошто Грујо владее 9 години и ќе владее уште долго. Како што кажа погоре ставрогин, а јас цврство стојам позади таа изјава, подобар избор би бил човек со 90 IQ и минимум морални вредности... Таков еден човек прво и основно не би се дружел со Најчевска, Милчин и Фрчковски и њима слични, знаејќи дека тие луѓе можат да направат хаос, да напраат протести и да ги издраматизираат истите (впрочем како што се драматизираат приказните со бегалците). Но тие луѓе во Македонија не можат да добијат избори. Секој кој мисли така е глуп и ограничен. А за моралните вредности, не сакам ни да праам муабет. Човек кој ветува бомби за Смилковци, а после се крие. Човек кој кажува дека Кумановските настани се сценарио на владата, а после дава изјава дека има информација за терористичката група цела година, и серија други примери кај што сменува ставови за неколку дена, дури и без да навлагаме у тоа како го стекнал имотот, тој човек нема грам етика во него.

Кога ќе се тргне од тоа, колку ти вреди лидерот, пред да излезеш на избори, тек тогаш може да направиме промени. Се дотогаш политичката ситуација ќе биде пинг понг. И вредноста на политичарите ќе се вреднува според досегашните нормативи, кој има подобар маркетиншки пристап ќе победи избори.[DOUBLEPOST=1443510122][/DOUBLEPOST]
Ubavo kaza ushte na pochetokot " nesakaat da gi vidat moznostite "!
NESAKAAT!! ne deka gi nema ili ne se sposobni da gi vidat, prepoznaat, iskoristat...
Не е дека неможат, можат. Но многу неубава пропаганда се води во Македонија против селата и тоа е останато од прошлиот систем. Во Македонија се граделе фабрики кои требало да бидат со ефтина работна сила. Одземено им е привремено земјиштето на селаните и одземена им е стоката (До војната Македонија имала највеќе стока по глава на жител на светски рамки). И натерани се со сила во град, да бидат робови. Тие што останале се соочувуле со невидена негативна пропаганда, која и ден денеска се тера. Не оди подалеку, сељак е збор кој се користи во негативна конотација. Колку сакаат да го го дистанцираат со селанец, коренот на зборот е тој. Сум го кажал тоа не еднаш. Селото нуди невидени можности. Не мора да се форсира масивно производство доволно е да се ориентира човек на органско производство на храна со традиционални методи, не да се добие квантитет, туку квалитет и ќе просперира.

Друг проблем е што селата се празни. И да сака некоја млада фамилија да се врати, тие ќе бидат изолирани, со евентуално неколку старци во селата, кои не израснале таму туку дошле откако се пензионирале, да им овозможат на децата да живеат на раат во градовите. Децата треба да се школуваат, да се дружат, нема доктор, буквално нема ништо. Тоа е во моментов најголемиот проблем, доколку некој и се реши да оди во село. Евреите го решаваат тој проблем со кибуци.

Последно уредено:
Види, да се разбереме, можностите тука се далеку памалку од можностите што ги има на запад. И индивидуалецот е затупен во тоа ниво. Но пак ќе кажам многу од можностите тука кај нас и несакаат да ги видат. Поготово тие што во очај живеат во град. Еве во Скопје 90% од луѓето потекнуваат од надвор од Скопје и скоро 70% од нив имаат имот таму од кај што дошле. Голем дел од тие што имаат имот, кубурат во Скопје со месечни вкупни фамилијарни примања помали од 30.000 денари. По просек да имаат 2 деца. Тоа значи дека се нема пари за ништо. А доста се и под 20.000. Е сега дали на тие луѓе им е поарно да живеат во град, да се хранат со ѓубре и пак да се гладни, да немаат за облека, да постои опасност децата да им продаваат дрога или да крадат или да се курваат за да дојдат до пари или пак да отидат во село кај што имаат имот и да јадат здрава храна, да се сиромашни но никогаш гладни и со можност за некаков просперитет и достоинствен живот. Место да работат по фабрики како робови да остаруваат на 45 години. Ете јас тој момент неможам да го сватам кај нашите. Со истата работа што ја работи некој за 9000 денари, ќе обезбеди храна за целото семејство и нешто да се продаде. 2 крави да се има млеко и теле зајадење, 10тина Кози (кои истовремено носат 20тина јариња) да се продаде млекото и јарињата 10-15 кокошки една маторица која дава до 10 прасиња и едно нивче од 1000 квадрати нуди пристоен живот здрав живот без никакви стресови, со реална можност за напредок. Механизација воопшто не е потребна, еден коњ ќе заврши работа и за нивата и за прибирање на дрва за зима се разбира не сеча, туку се збираат паднати и исушени дрвца.
Ау :cuc:,го откривме новиот економски движечки фактор..

И не само тоа враќање назад на младите на копање ниви како у 19ти век, исто треба да им се одземе технологијата што ја имаат по дома, бела техника и слично, чисто да не им е дефокусирање од она што е битно, коњот, мотиката и катранот.

Па и математиката ја напраил со прасиња и јариња, баш би сакал да им праиш математика и бизнис план на луѓево кои оваа го работат цел живот и не можат да си платат сметки.

Последно уредено:
Ljuge,ovaa tema e posledna kaj so treba da ima politicki prepukuvanja.Nemojte da zaboravate deka vo vtorata svetska vojna na srbite najgolemi neprijateli im bile srbite od drugiot tabor,a ne nacistickiot okupator. Zosto,zaradi politicki podelbi na levica i desnica brat na bratot mu stanal krvnik.Zatoa e podobro da ucime od tie greski nego da gi poftorime istite i da zaminime vo istorijata ko nikogas da ne ne bilo!

Се додека таа карта е единствената, Грујо ќе остане на власт. Ако сакаш да се смени власта, треба да работиш на тоа, а не да чекаш од Бога росица.
Јас сакам да работам на тоа, ама во затвор не ми се иде.[DOUBLEPOST=1443531362][/DOUBLEPOST]
Не знам зошто ама секогаш ми е тешко да се расправам за состојбите во државата со луѓе што си носат шалче делије или дрес од црвена ѕвезда.
Бек он топик. Што има ново во врска со случајот освен тоа што сите едвај чекаат да ја слушнат вистината на командант Соколи?
Како што кажав после 3-4 дена од акцијата, да сум јас член на таа терористичка организација и да сум уапсен ќе се бранам дека ме пуштил Мијалков да правам глупости. Со оглед на тоа што би бил фатен со еден тон оружје, снимен со камери како пукам и после убиствата и ранувањата на полицајците, не би ми гинело ништо друго освен доживотна казна затвор. Затоа најдобро би било да се држам до приказната лиферувана од опозициските медиуми 6 часа откако беше започната акцијата - дека оваа работа е исценирана од власта затоа што дава каква таква можност за слобода.
Тие знаат дека немаат можност да добијат ослободителна пресуда, туку сакаат да добијат пресуда за учество во голема измама и местено сценарио, секако вклучувајќи и носење нелегално оружје и се останато.
Мислам дека друга казна би имало за тие ако доаѓале тука за местени инциденти како во Гушинце каде нема да има жртви ни под разно (како што тврди тој што им избега), друга ако доаѓале за терористички напади, за поставувавање бомби кај населени места итн.

Не е подалеку од 500 м полициската станица маалово, треба или да си глуп ко дрво или да си сигурен дека нема да бидеш нападнат за да направиш база во тоа место.

Последно уредено:
Јас сакам да работам на тоа, ама во затвор не ми се иде.
Има и легални методи, еве има шанса опозицијата да направи нешто во април. Мада ако продолжи со ваква кампања тешко.

Bolje pishi deka TI ne si se snashol i deka TEBE ti e tapa i mrenje u drzavava! Ima nekoj sho nema vrska so drzavna rabota, si tera svoj film i top mu e! I ne se rasfrlaj mnogu so fazoni kao ja sum sekoj den megu luge, advokat sum idam po sudovi kurci palci...ne si poishe so luge od mene i ne im e na site jadno kao na tebe veruj! Ama toa e, koj kolku vredi i koj kolku go biva. Pochni da rabotish na sebe i pred drug da okrivish za tvojata situacija ( a za drugi sho nemash pravo da drndash toa e druga prikaska) pogledni se u ogledalo...e toj e kriv sho ne si uspeal..ne grujo ili zajko ili branko!
Слушај братко си ги помешал темите, правиме муабет за држава општо,а ти го сведуваш муабетот за поединец (мене) што и тој ти е погрешен, прва работа да се разбереме јас несум адвокат, втора работа живеам сосема пристојно, трета работа се надоградувам со учење и искуство и планирам да ме бидне во животот и да успеам, што може и да искочи дека грешам, ама да баталиме муабет за мене.
Ти го сведе муабетот на лично препукување, па ми спомнуваш да се погледнам во огледало и да преземам нешто на мене, ок фала за советот, а јас сега да те замолам нешто земи излези на улица прошетај малку, види ја реалната состојба и дојди кажими дека не е точно тоа што сум го кажал во постот каде што ме цитираш, чао пријатно имај убава вечер.

Ау :cuc:,го откривме новиот економски движечки фактор..

И не само тоа враќање назад на младите на копање ниви како у 19ти век, исто треба да им се одземе технологијата што ја имаат по дома, бела техника и слично, чисто да не им е дефокусирање од она што е битно, коњот, мотиката и катранот.

Па и математиката ја напраил со прасиња и јариња, баш би сакал да им праиш математика и бизнис план на луѓево кои оваа го работат цел живот и не можат да си платат сметки.
Не дека имам желба тебе да ти образложам, пошто тоа ќе биде исто ко да збориш на дрво. Ама ете ми убаво вака што ми оставаш прилика да образложам.
Значи природното фармерство (natural farming) не е нешто непознато, и е лушување на механизација по сопствен избор. Во денешно време постои целосна земјоделска механизација која се приклучува на коњи и воопшто не се разликува од работата со трактор. Нешто е поевтина од тракторот како механизација. Но доколку рачунаш да купуваш храна за коњите, годишната потрошувачка испаѓа нешто поскапа него да се обратува со трактор. Кога збориме за почетно фармерство за потребите за една фамилија, природното фармество е доста поволен почеток.

Концептот прво го видов во Белгија пред извесен период, кај повеќе фармери и земјоделци. Притоа за да биде целосно исплатлив концептот се работи за цел производствен круг на земјоделско и сточарско производство, а не се ограничени на пример само на краварство, како што е случајот кај нас.

Во Македонија мислам дека никој не почнал со вакво производство, но полека почнуваат да се ориентираат на органско производство. Покрај што работам во мојата струка, кога се вратив од Белгија почнав да се занимавам со органско производство на храна, притоа користам претежно афтохтони раси. Во моментов хобито ми прераснува во бизнис, значи настрана од она што речиси не сум воопшто ангажиран во самиот процес, вработувам 3 луѓе и ми останува добра сума на годишно ниво, која ако се подели на 12 месеци би се добило 150% од просечна Македонска плата. Сеуште не е доволна за да можам повеќе да се посветам 100% на тоа, но од година на година имам се поголем раст. На пример од прошлата година нето приходот ми е зголемен за 300%, се разбира за тоа ми требаше да направам една дополнителна инвистиција. Со пласман немам никаков проблем, единствено што треба да се направи е да се подигне цената за некој процент за органското производство. Но и без тоа јас сум доста задоволен.

Е сега јас немав никаков проблем во животот, работам во приватна фирма, не сум врзан со ниедна влада, ниту пак зависам од некој, земам одлична плата и пак ете го направив чекорот. Замисли како му е на некоја фамилија која зема 20.000 денари вкупно и има 2 деца. Јас не сум растен у саксија, знам дека Македонија има огромен проблем со безпарица. Меѓутоа кое е тоа измачување да мораш да седиш у град и да робуваш. Што треба таа фамилија да направи? Да чека да се отворат фабрики? Кој ќе отвори фабрики? Тие што доаѓаат тука да отвараат фабрики се робовладетели кои сакаат евтина работна сила. Фабриките се една од најглупите чекори кои ги направи оваа влада. Никој од опозиција не се зафати со таа проблематика. Зошто? Бидејќи они сакаат да го продолжат тој тренд.

Еве батка незнам кој си и што си. Искрено ми личиш на малку од малку паметен, можеби и шетан. Јас би ти препорачал да отидеш во Белгија, во околината на Лувен, да ги прошеташ селата, да видиш како се живее, дали има технологија, какви коли возат и така натаму. Пошто искрено од таму ми е и идејата да го направам тоа што го направив(а отидов таму сосема со друга причина). А викаат дека и во Франција и Австрија било исто, не сум бил, ама ако биде све во ред ќе отидам.

Со тоа што ти го кажав во претходниот пост (како што ја викаш математиката) едно семејство ќе биде обезбедено со најмалку 20.000 денари на месечно ниво, значи да речеме колку што би земало за работа во фабрика во град, но ќе биде целосно обезбедено со храна, далеку помалку ќе работи и што е најважно ќе има здрав живот. А технологијата нема да му недостига дома. А со малце посериозна работа и добар микроменаџмент, приходите би се зголемиле повеќекратно.
Значи еве како конкретен пример ќе ти дадам за дополнителна дејност во село, во Западна Македонија (Охридско и Кичевско) има луѓе кои живеат многу добро само од збирање на печурки, понатака збирање мов, диви плодови (капини, јагоди), диви лешници и многу други работи.

А за дефокусирање од политиката, конкретно мене што ми е мене битна политиката кога имам приходи кои не ми зависат од политиката. Мене ме интересира безбедносната состојба на земјава, а дали дошол Мурто или Курто ич кур не ме боли. Кој и да дојде тој мене ќе ме гледа како добар плаќач на данок и ништо повеќе, и пак и Зајо да дојде на власт ќе има повеќе почит кон мене отколку кон вас што се пенавите тука за него. Што повеќе луѓе како мене има Македонија тоа подобро за Македонија, затоа што тоа ќе значи дека добро се живее. Се замараат оние кои имаат мака, а не оние кои имаат телевизор и интернет. Па побогу, во цел периодот кога престојував во Белигја, немаа премиер.

Види, да се разбереме, можностите тука се далеку памалку од можностите што ги има на запад. И индивидуалецот е затупен во тоа ниво. Но пак ќе кажам многу од можностите тука кај нас и несакаат да ги видат. Поготово тие што во очај живеат во град. Еве во Скопје 90% од луѓето потекнуваат од надвор од Скопје и скоро 70% од нив имаат имот таму од кај што дошле. Голем дел од тие што имаат имот, кубурат во Скопје со месечни вкупни фамилијарни
Слушај братко си ги помешал темите, правиме муабет за држава општо,а ти го сведуваш муабетот за поединец (мене) што и тој ти е погрешен, прва работа да се разбереме јас несум адвокат, втора работа живеам сосема пристојно, трета работа се надоградувам со учење и искуство и планирам да ме бидне во животот и да успеам, што може и да искочи дека грешам, ама да баталиме муабет за мене.
Ти го сведе муабетот на лично препукување, па ми спомнуваш да се погледнам во огледало и да преземам нешто на мене, ок фала за советот, а јас сега да те замолам нешто земи излези на улица прошетај малку, види ја реалната состојба и дојди кажими дека не е точно тоа што сум го кажал во постот каде што ме цитираш, чао пријатно имај убава вечер.
Eve ti kazuvam ne e tochno

Значи природното фармерство (natural farming) не е нешто непознато, и е лушување на механизација по сопствен избор. Во денешно време постои целосна земјоделска механизација која се приклучува на коњи и воопшто не се разликува од работата со трактор. Нешто е поевтина од тракторот како механизација. Но доколку рачунаш да купуваш храна за коњите, годишната потрошувачка испаѓа нешто поскапа него да се обратува со трактор. Кога збориме за почетно фармерство за потребите за една фамилија, природното фармество е доста поволен почеток.
Тотален лаик си ти за земјоделие и слични гранки, твојата иновација на плугови за коњи која влече корени од среден век на сите им е позната, и од тоа нема никаков напредок за било кој млад човек, тоа е уназадување на секоја човечка индивидуа, и се гледа колку сме здрава држава чим се фатиле тој сектор да го развиваат. Тоа резултираше со масовно иселување на младите од државата, што до некаде и им одговара.

Концептот прво го видов во Белгија пред извесен период, кај повеќе фармери и земјоделци. Притоа за да биде целосно исплатлив концептот се работи за цел производствен круг на земјоделско и сточарско производство, а не се ограничени на пример само на краварство, како што е случајот кај нас.
Белгија а и насекаде на запад учеството на луѓето во овие гранки и нивен развој е ограничен, силно е субвенциониран и имаат милион ослободувања од трошоци, никој не го работи тоа пошто имаат други можности и избори.

Еве батка незнам кој си и што си. Искрено ми личиш на малку од малку паметен, можеби и шетан. Јас би ти препорачал да отидеш во Белгија, во околината на Лувен, да ги прошеташ селата, да видиш како се живее, дали има технологија, какви коли возат и така натаму. Пошто искрено од таму ми е и идејата да го направам тоа што го направив(а отидов таму сосема со друга причина). А викаат дека и во Франција и Австрија било исто, не сум бил, ама ако биде све во ред ќе отидам.
Ни планирам да идам во Лувен а уште помалку по некои француски села за да дознаам кои се можностите на нашата држава, јас сум секојдневно сведок на луѓе кои се бават со земјоделие, и тие да те чујат тебе како пропагираш тука зад твојот лаптоп земјоделска утопија, ако не нешто повеќе барем ќе ти се изнасмејат убаво.
Ти не си никаков земјоделец, само пишеш ради реда дека си, колку да се тера некој муабет...
Со тоа што ти го кажав во претходниот пост (како што ја викаш математиката) едно семејство ќе биде обезбедено со најмалку 20.000 денари на месечно ниво, значи да речеме колку што би земало за работа во фабрика во град, но ќе биде целосно обезбедено со храна, далеку помалку ќе работи и што е најважно ќе има здрав живот. А технологијата нема да му недостига дома. А со малце посериозна работа и добар микроменаџмент, приходите би се зголемиле повеќекратно.
Значи еве како конкретен пример ќе ти дадам за дополнителна дејност во село, во Западна Македонија (Охридско и Кичевско) има луѓе кои живеат многу добро само од збирање на печурки, понатака збирање мов, диви плодови (капини, јагоди), диви лешници и многу други работи.
20,000..целосно обезбедено со храна:icon_lol: како ќе иде оваа обезбедувањето со храна? на декар/два земја 5 различни производи ли ќе сади?...помалку ќе работи...:pos: сериозен си? па од земјоделците менаџери ќе праиш? бизнис планови ќе спремаат со мотиката? Собирале МОВ бе, и диви јагоди, таман овие овошја/билки како што ги има неколку месеци годишно, ако собираат у наредни 50 години тоа, ќе можат да си купат Лада.

Се надевам не читаат повеќе луѓе, сериозно..

Последно уредено:
Тотален лаик си ти за земјоделие и слични гранки, твојата иновација на плугови за коњи која влече корени од среден век на сите им е позната, и од тоа нема никаков напредок за било кој млад човек.

Ме чуди со кој памет тука ти доаѓаш со економски решенија за состојби за кои имаш само чуено..

Белгија а и насекаде на запад учеството на луѓето во овие гранки и нивен развој е ограничен, силно е субвенциониран и имаат милион ослободувања од трошоци, никој не го работи тоа пошто имаат други можности и избор.

Ни планирам да идам во Лувен а уште помалку по некои француски села за да дознаам кои се можностите на нашата држава, јас сум секојдневно сведок на луѓе кои се бават со земјоделие, и тие да те чујат тебе како пропагираш тука зад твојот лаптоп земјоделска утопија, ако не нешто повеќе барем ќе ти се изнасмејат убаво.
Ти не си никаков земјоделец, само пишеш ради реда дека си, колку да се тера некој муабет...

20,000..целосно обезбедено со храна:icon_lol: како ќе иде оваа обезбедувањето со храна? на декар/два земја 5 различни производи ли ќе сади?...помалку ќе работи...:pos: сериозен си? па од земјоделците менаџери ќе праиш? бизнис планови ќе спремаат со мотиката? Собирале МОВ бе, и диви јагоди, таман овие овошја/билки како што ги има месец/два у годината, ако собираат у наредни 50 години тоа, ќе можат да си купат Лада.

Се надевам не читаат повеќе луѓе, сериозно..
Види нигде не пишав дека сум земјоделец ниту сточар. Јас сум далеку од тоа пошто како прво сеуште се учам за тоа. Како второ јас не пропагирам земјоделска утопија, јас зборувам за едно мое лично искуство, како со пристојна инвестиција , дојдов до профитабилен бизнис и дополнителен приход, без прст да мрднам. Немислам да се докажувам никому, а најмалку тебе.

А тоа што не планираш да одиш во Лувен, бед за тебе. Гратчето има можеби најубав ноќен живот во Европа, боље е од Амстердам. А можеби и ако отидеш надвор ќе ти се отворат погледите за едно дијаметрално поинакво размислување. Како на пример дека не секој кој не размислува исто како тебе е против тебе. И дека не секој кажува нешто колку да се каже. За жал ваквите бедни размислувања што ти и некои тука ликови ги проповедаат е слика на состојбата на нашето општество. Ако си млад, би ти препорачал таму да го продолжиш школувањето. Таму е еден од попознатите универзитети во Европа. Можеш и да добиеш стипендија преку разни организации. Идеално место да запознаеш луѓе од цел свет, кои подоцна ќе ти помогнат да изградиш бизнис конекции и да и помогнеш на Македонија, ако навистина ја сакаш.

Сум кажал, Заев не пропагира промена за да се донесе нова крв, туку за да ја смени старата. Тоа е најпогрешен пристап. Така си отиде СДСМ од власт, несомнено така ќе си отиде и ДПМНЕ (само што најверојатно нема да биде во Април). Еве пак кажувам, јас гледам од дистанца, не навивам за промени од причини што сум ги образложил, не само поради Милчин и Најчевска, мада и они имаат голем удел. Не зависам во ништо од ДПМНЕ, ама баш од ништо, ниту пак ќе зависам од СДСМ. Тоа сум го кажал 1000 пати. Ова што го зборам за земјоделието не ми се исмејува заради тоа што го изнесувам, туку заради тоа што не навивам за Заев и го критикувам неговиот пристап. Тоа ти е типичен пример за ова што го изнесувам во постов. И тоа е најголема причина што Грујо нема да си замине од власт. Не го кажувам ова зошто јас тоа го сакам, јас само го кажувам тоа како факт.

За земјоделство без механизација еве ти жив пример тука, па види дали ти излгледа на среден век:
Дури има и алатки за посериозно земјоделско стопанство за со коњи.

А што се однесува до земјоделието во Македонија тоа само по себе има погрешен пристап. Затоа можеби и општиот впечаток ти е таков.

Не може да си земјоделец и да бараш град со ноќен живот истовремено.

За земјоделство без механизација еве ти жив пример тука, па види дали ти излгледа на среден век:
Дури има и алатки за посериозно земјоделско стопанство за со коњи.
А што се однесува до земјоделието во Македонија тоа само по себе има погрешен пристап. Затоа можеби и општиот впечаток ти е таков.
Овие повеќе се за некое еколошко земјоделство, за ситни парчиња земја или за сопствено производство, не се за конкурентно и интензивно земјоделство. Коњ чини прилично пари да се одржува (опрема, храна, нега...), потребни ти се ниви за храна, ора 5-10 пати поспоро од машина (за длабоко или рамномерно орање не сум сигурен дека е корисен, не знам дали и 2 и 4реден плуг може да покрене) итн...продуктивноста која влијае врз цената на производот и не му е баш јака страна со ваква обработка на земјата. А и не е баш лесно да се живее без барем саглам здравство, канализација, вода, улици, можност за работа на деца... али тоа е друга тема.
Не веруваш, но забораваш дека на само 15 километри оддалеченост од базата Бондстил се наоѓа Качаник, главниот расадник на џихадистите од Балканот.
Исто толку е оддалечен и од наша граница. Ако веќе и врапчињата знаат дека шверцот цвета, дека тоа се села полни борци за човекови права, расадници на џихадисти, а ние си ја чуваме границата со 4ца полицајци, лабаво како да за сосед ги имаме Шведска или Данска, тоа е уште едно чудно во прикаскиве. И никому ништо, никој не одговара за сериозните дупки во безбедноста и убиствата овие неколку години.

Последно уредено:
Не може да си земјоделец и да бараш град со ноќен живот истовремено.
Доколку знаеш да си го организираш животот можеш да бараш и најдеш што сакаш. Доколку живееш со мајндсет од комунизмот, тогаш можеш да седиш и да се жалиш на државата како ти е крива за ситуацијата во која што се наоѓаш.[DOUBLEPOST=1443594823][/DOUBLEPOST]
Овие повеќе се за некое еколошко земјоделство, за ситни парчиња земја или за сопствено производство, не се за конкурентно и интензивно земјоделство. Коњ чини прилично пари да се одржува (опрема, храна, нега...), потребни ти се ниви за храна, ора 5-10 пати поспоро од машина (за длабоко или рамномерно орање не сум сигурен дека е корисен, не знам дали и 2 и 4реден плуг може да покрене) итн...продуктивноста која влијае врз цената на производот и не му е баш јака страна со ваква обработка на земјата. А и не е баш лесно да се живее без барем саглам здравство, канализација, вода, улици, можност за работа на деца... али тоа е друга тема.
Ако просурфаш на интернет, ќе видиш дека постои и саглам механизација за посериозно производство. Но јас алудирав за семејно производство. Доколку храната за коњите сам ја произведуваш цената на одржувањето би требало да биде помала од цената која ќе ја потрошиш за трактор (нафта, амортизација), а како што кажав современите алатки за коњ даваат можност за квалитетна обработка на земјата. Има неколку компании кои се бават со вакви алатки.

Се согласувам со констатација дека ова не е тема на разговор тука, може да се продолжи на друга тема.

Но сепак, како што и оваа тема можеше да се поврзе со политичко убедување исто и безбедносниот проблем се искористи за дневна политика. Пропагаторите на оваа идеја, не треба да заборават дека во оваа акција загинаа 10 терористи кои доколку според нив треба да отишле во доброволна смрт. Башка и самиот Заев кажа дека за група со вакви намери имал информации цела година наназад, а тоа е пред да се појават бомбите, а и самиот тој го напушти тврдењето дека Куманово е сценарио на владата да се одтргне фокусот од бомбите. На крајот на краиштата доколку ова е сценарио на владата, тоа го исценирале уште пред да се објават бомбите (нели Заев тврди дека за групата има информации цела година наназад). А тоа значи дека владата знае за бомбите една година пред кумановските настани. Дали нема да му беше полесно на Грујо да земе да исценира убиство на Заев и неколку водечки личности од СДСМ, пред да се обелоденат бомбите и така воопшто да не дојде до ситуација да се заебава и да исценира ваква ситуација, која е невозможна за исценирање.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom