Космос, Хаос, Слобода...

Имате надеж дека после милиони светлосни години нештата ке си постигнат совршен ред , но што ке биде тогаш , кога ке нема што да се средува и ништо нема да се случува ?
Температурата насекаде ќе биде еднаква и нема да може да се пренесува топлотна енергија од едно на друго тело.

Имате надеж дека после милиони светлосни години нештата ке си постигнат совршен ред , но што ке биде тогаш , кога ке нема што да се средува и ништо нема да се случува ?

Доколку се среди се' и не се случува ништо, не би имало сила која ќе го држи (движи) Космосот, делува незамисливо али би се створило едно НИШТО, можеби и почеток на некој нов Космос/Хаос. Така да, хаосот е неопходен, како во Космосот така и во секојдневниот живот на човечкото битие. Хаос=Живот, Живот=Постоење, Постоење=Космос. No Хаос=No Космос

Не сум го разгледувал ова прашање нешто многу, но овој заклучок ми се вртел во глава претежно, заебана тема е :)

Температурата насекаде ќе биде еднаква и нема да може да се пренесува топлотна енергија од едно на друго тело.
Тоа е совршен неред. Совршен ред е кога градиентот е најголем во сите можни степени на слобода.

Тоа е совршен неред. Совршен ред е кога градиентот е најголем во сите можни степени на слобода.

Мислиш контролиран хаос или
Доколку се среди се' и не се случува ништо, не би имало сила која ќе го држи (движи) Космосот, делува незамисливо али би се створило едно НИШТО, можеби и почеток на некој нов Космос/Хаос.

Се надевам.

Така да, хаосот е неопходен, како во Космосот така и во секојдневниот живот на човечкото битие. Хаос=Живот, Живот=Постоење, Постоење=Космос. No Хаос=No Космос

Но зошто сметаш дека хаосот е неопходен, зарем не е се едно совршенство, зарем не мислиш дека е 1 и 0(можеби и измеѓу)?

Не сум го разгледувал ова прашање нешто многу, но овој заклучок ми се вртел во глава претежно, заебана тема е :)

Епа разгледај го дее.

Но зошто сметаш дека хаосот е неопходен, зарем не е се едно совршенство, зарем не мислиш дека е 1 и 0(можеби и измеѓу)?

Хм, а постои можноста да после извесно време Редот и Совршенството заедно го поттикнат Хаосот.
Хаосот во голема мера го поистоветувам со акцијата. Хаосот мислам дека може да биде катастрофален или ослободувачки/корисен и сл. Може да воведе корисност после катастрофа, или катастрофа после ослободувањето.
Редот и наводното Совршенство ми делуваат на статус-кво ситуација во која нема напредок, а поради тоа што е ред и совршенство нема потреба од никаква промена или стремеж за промена на некаков момент, состојба, ситуација, па би дошло до безпотребност за НЕШТОТО, во случајов Космосот да постои. А една од големите веројатности е дека Космосот настанува како причина на Хаосот. Па во овој случај, Хаосот настапува како катастрофа после првичното ослободување, па како причина на оваа катастрофа да се случи ново ослободување, т.е тоа што го наведов во претходниот пост, формирање на нов Космос, додека тој после извесно време не премине во нов Ред, кој потоа ќе предизвика Хаос и формирање на нов Космос итн. Циклус кој би се повторувал веројатно засекогаш.
Затоа мислам дека не би можел Космос без Хаос.

Но, според ова кога можеби знаеме Космосот како причина на што настанал, дали знаеме како причина на што настанува првичниот Хаос, според погоре напишаново воведов можност да настанува токму од Редот, но дали? Дали сепак Хаосот е првичната причина после која се појавуваат сите наредни. Дали постои нешто сосема друго кое не сме го именувале сеуште или не излегла некоја теорија за нешто такво?

Епа разгледај го дее.

Не го имам многу разгледано ова, зашто можно е да прифатам други научни или филозофски теории и мислења, па не би можел да формирам во поголема мера некое свое мислење за ова. Па прво сум сакал да ги видам моиве размислувања.
Прашањето е и дали би можело да се каже за некое тврдење дека е единственото точно, во блиска иднина или во оваа форма во која што сме сега, веројатно НЕ.

Ајде малце да олабавам, делува многу Хаотичен постов :D

На 25. јуни 1967 на телевизија ја следев емисијата Модовизија (Our World )
http://en.wikipedia.org/wiki/Our_World_(International_TV_special) ). Тоа беше емисија во која учествуава телевизиски станици од целава Планета.
Во таа емисија, Битлси, за првпат ја изведоа мелодијата
All You Need Is Love
http://www.youtube.com/watch?v=ydfH7iuLR0I
Деновиве пребарувајќи по интернет најдов за ова и се подсетив на тие времиња.
И размислувајќи забележав дека тоа време се разликува од денешницата по одсуство на забрани.
Денес е забрането да се продава алкохол по 19 часот.
Денес е забрането да се пуши во затворен простор.
Денес е забрането пушење во кафеани
Денес е забрането продавање на алкохол и цигари на малолетници
Денес е забранет абортус..
Денес е забрането......
.....
Во тоа време немаше вакви забрани
И се прашувам дали забраните претставуваат знак на Космос или знак на Хаос?

Немој така сега да не плашиш со забрани а и ги заборави оние за паркирање;)

На овие забрани можеме да гледаме како ограничување на слободата за наше добро впрочем така и ни ги сервираат исто е и со казните нели свеста да се променела:)

Во секој случај забраните се резултат на хаосот и тежнеењето кон контролиран хаос до извесна мера најдобар е примерот со алкохолот и цигарите кои се нели најголемо зло и канцер или строук по дефаулт ама ако се контролираш чаша ракија(мастика по можност) и добар тутун е чисто задоволство, но ако претераш добиваш алкохолно и никотинско труење и низа проблеми, епа забраната е поради тие единки кои не можат да се контролираат па ќе се начукаат и ете ти сообраќајка, а од друга страна цигарите носат карцином а не безоловниот, не се тоа пестицидите не е срцевиот удар од нервоза туку само од цигарите!!

Замисли јас подолг период(четири години попрецизно) неможев да го контролирам внесот на кофеин и дали сега треба кафето да го забранат??

Секако дека не, ја научив својата лекција и победив, победив и тоа триумфално во смисол јас сум владетел на сопствениот организам не некој друг (и тоа се обидувам на други да им укажам и помогнам на лица кои тонат и криво ми е...ме боли да ги гледам така ама никако да разберат..никако освен оние кои разбраа, малку се но разбраа) и не надеминувам над две до три прекрасни кафиња со добар тутун и муабет и се осеќам како ослободен а и веќе 4 месеци не ми треба марихуана за да заспијам затоа и престанав да ја користам освен ептеен ретко последнава година се сведе на еднаш во период од три месеци.

Инаку сега напати имам инсомнија но оваа е "добрата" од работа и од замор која ја препознав бидејќи ми е добро позната и се дружев со неа исто така и ќе продолжам.

На 25. јуни 1967 на телевизија ја следев емисијата Модовизија (Our World )
http://en.wikipedia.org/wiki/Our_World_(International_TV_special) ). Тоа беше емисија во која учествуава телевизиски станици од целава Планета.
Во таа емисија, Битлси, за првпат ја изведоа мелодијата
All You Need Is Love
http://www.youtube.com/watch?v=ydfH7iuLR0I
Деновиве пребарувајќи по интернет најдов за ова и се подсетив на тие времиња.
И размислувајќи забележав дека тоа време се разликува од денешницата по одсуство на забрани.
Денес е забрането да се продава алкохол по 19 часот.
Денес е забрането да се пуши во затворен простор.
Денес е забрането пушење во кафеани
Денес е забрането продавање на алкохол и цигари на малолетници
Денес е забранет абортус..
Денес е забрането......
.....
Во тоа време немаше вакви забрани
И се прашувам дали забраните претставуваат знак на Космос или знак на Хаос?
Брате Смрт, замисли идат Битлси во студио и зонаши им ја дигаат колата. Баш да видам тогаш дали ќе им биде ол ју нид из лав.

Да се изнесе нешто на виделина..
Да се обелодени ....
Нешто да се разоткрие...
Што подразбираме под тие поими?
Денес беше објавено дека за еден познат археолог е откриено дека издавал некакви дозволи а не смеел.
Еве како за тоа извети Кајагана:
http://kajgana.com/kukjen-pritvor-vo-traenje-od-30-dena-za-pasko-kuzman
Постојано има слични вести: откриен синџир шверцери
има и “ позитивни откритија “ - откриена е нова планета или откриен е лек за тоа и тоа и тн.
Ова е тема философија и овде нема да се занимаваме со самите откритија, без обзир дали се позитивни или негативни.
Ќе се занимаваме со самиот поим откритие. Под овој поим (јас) порабирам дека нешто што претходно било непознато сега станало познато.
Нешто што претставувало неодреден Хаос, сега станало дел од Космосот.
Дали е тоа добро? Дали е добро ако ги сознаеме сите непознати работи?
Според мое мислење - да, а верувам дека и повеќето учесници се согласуваат со ова - да
Да се изнесе нешто на виделина на Латински јазик се вели:
lucem ferre.
Според митологијата постоел еден ангел, кој бил образуван имал големи знаење, знаел многу тајни .... Но Господ не дозволил, да тој тие знаења ги пренесе на луѓето. Туку го пратил архангелот Михаил да го победи.
Архангелот Михаил го победил и го фрлил во пеколот, тој што многу знале, тој што изнесувал работи на виделина
Името на победениот ангел е - Изнесува на виделина или lucem ferre. или ( споено ) Луцифер.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lucifer

Да се изнесе нешто на виделина..
Да се обелодени ....
Нешто да се разоткрие...
Што подразбираме под тие поими?
Денес беше објавено дека за еден познат археолог е откриено дека издавал некакви дозволи а не смеел.
Еве како за тоа извети Кајагана:
http://kajgana.com/kukjen-pritvor-vo-traenje-od-30-dena-za-pasko-kuzman
Постојано има слични вести: откриен синџир шверцери
има и “ позитивни откритија “ - откриена е нова планета или откриен е лек за тоа и тоа и тн.
Ова е тема философија и овде нема да се занимаваме со самите откритија, без обзир дали се позитивни или негативни.
Ќе се занимаваме со самиот поим откритие. Под овој поим (јас) порабирам дека нешто што претходно било непознато сега станало познато.
Нешто што претставувало неодреден Хаос, сега станало дел од Космосот.
Дали е тоа добро? Дали е добро ако ги сознаеме сите непознати работи?
Според мое мислење - да, а верувам дека и повеќето учесници се согласуваат со ова - да
Да се изнесе нешто на виделина на Латински јазик се вели:
lucem ferre.
Според митологијата постоел еден ангел, кој бил образуван имал големи знаење, знаел многу тајни .... Но Господ не дозволил, да тој тие знаења ги пренесе на луѓето. Туку го пратил архангелот Михаил да го победи.
Архангелот Михаил го победил и го фрлил во пеколот, тој што многу знале, тој што изнесувал работи на виделина
Името на победениот ангел е - Изнесува на виделина или lucem ferre. или ( споено ) Луцифер.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lucifer
Злоупотреба,тука е проблемот.Се што досега открило човештвото се е злоупотрбено.Атомска енергија,струја,хемија,физика и др се шо излегло на виделина се е злоупотребено.За жал тоа е најголемата карактеристика на човештвото и паднатиот ангел.:notworthy:

И јас сум за осознавање на непознатите работи. Но прашањето е колку повеќе би знаеле со осознавање на некоја работа, викаме па добро повеќе знам од овој што не се замара, а уствари со секое ново сознание се отвораат уште многу прашања и плус работи што не ги познаваме, па на крајот останува прашањето дали реално повеќе знаеме од почетниот момент кога не сме знаеле само една работа, а сега по дознавањето на таа работа не знаеме уште 5 други. Да, сме дознале една работа повеќе, но сега незнаеме уште 2-3-5 други поврзани со нејзе, а тогаш не сме ја знаеле ни почетната, но нашето непознавање застанува тука на таа една работа. Повеќе Хаоси настануваат тука, па можеби целта на човекот е што повеќе од тие Хаоси да ги претвори во Космос, ете едно прашање што го мачи човекот од настанокот на светот, што е целта на човекот, но тоа е за во друга тема. Познатиот муабет дека колку повеќе знаеш толку си свесен дека ништо не знаеш, држи вода. Индивидуално е ова, да, јас сум за познавање, осознавање и откривање на повеќе работи, некој е задоволен со самото учество на планетата и не се замара за подлабоки теми и настани, некој се задоволува со одредено ниво на знаење, некој оди до самиот крај, иако тешко е дека постои крај на сознанијата, па моето стално мислење е дека доколку се дојде до точка да се осознае СЕ', би се формирал конечен Хаос во кој ќе отиде се у пм, па можно е формирање на нов Универзум, со нови работи за учење.

Во темата Свет од овој Форум започна интересна дискусија околу една изјава на Џими Картер за состојбата на демократијата во САД
http://forum.kajgana.com/threads/Џи...ократијата-не-функционира.69560/#post-6009968
Во денешно време, јас и мнозинството сметаме дека демократијата е најдобар начин на владеење. Велиме: Оваа власт е добра бидејќи е демократска, а онаа не е добра - не е демократска.
Но класичните философи немале такво мислење.
Платон и Аристотел не ја сметале демократијата за добар облик на владеење
http://mk.wikipedia.org/wiki/Демократија
Мислам дека демократија е повеќе поврзана со Хаосот бидејќи е непредвидива.
Монархијата, во која постои ред, е повеќе поврзана со Космосот
Ќе појаснам со мојот „ омилен “ пример - зонско паркирање
Во услови на нашава демократија никако не можеме да се ослободиме од зонско.
А да живеевме во монархија - ќе му напишев писмо на кралот: Честит Кралу... вака и вака... има едни ни направија зонско кај Зелен Пазар и со него вршат дискриминација и незаконско казнување
И кралот ќе свршеше работа и зонско ќе станеше минато
Какво е Вашето мислење за демократијата?

Дали е полесно да се управува со една држава во која владее ред ( Космос ) или неред ( Хаос )?
На ова размислување ме инспирира она што сношти вечер го видов до хотелот Бристол.- Група млади поставиле две шаторчиња и ќе спијат таму за да спречат да се исечат дрвата и да се изгради зграда.
Оваа ситуација може да има две разврски:
1. Власта да рече: - добро деца. нека останат дрвата - зграда ќе правиме на друго место, а овде ќе остане паркче
2. Со полициска сила да ги избрка децата и другите протестанти, да ги исече дрвата и изгради зграда.

Сигурен сум дека и Вие го делите моето мислење дека ќе се случи второто.
Со присила ќе ги истераат децата, ќе ги исечат дрвата и ќе изградат зграда.
Кога ќе размислам само од таква разврска сите учесници ( 1.децата кои протестираат и 2.власта ) ќе имаат корист
Власта ќе покаже дека е силна и енергична, а децата ќе станат борци за зачувување на животната средина, па можеби во иднина ќе станат дел од власта
Какво е Вашето мислење за ова?

Самото владеење со нешто доведува до Хаос, зашто нели во Космосот треба да биде се' подредено и совршено. А зборот владеење за мене е најнесовршено нешто што постои.
Фрагментот дека децата ќе станат борци во моментов против власта, а во иднина ќе станат дел од власта ми е тежок фејл и делува нелогично, хаотично и бесцелно за идеалите нивни да добијат димензија на стискање на копчето за рециклирање на истите.
Нивното понатамошно приклучување кон власта, или некоја друга власт доведува до поголем Хаос во Хаосот, чад во водата и рибарски конец на устата. Ако секоја критичка маса се приклучува кон објектот или институцијата што е критикувана, што останува за подобрување на хаосот што ја создава истата институција? Ова е една од инстититуциите (Влада) којашто секогаш треба да биде критикувана за да работи подобро. Но, бидејќи како што веќе наведов дека Хаосот е присутен со самото постоење на владеењето со нешто (во случајов со народот), можеме да се потрудиме истиот да го насочиме кон подобрување на неговите начела и шаблони на функционирање, со идеја дека некогаш можеби човечката интелегенција и самосвест ќе нема потреба од постоење на овој хаос наречен влада/владеење.

и шаблони на функционирање,.

Негативност имаат тие бидејќи се предвидливи.

со идеја дека некогаш можеби човечката интелегенција и самосвест ќе нема потреба од постоење на овој хаос наречен влада/владеење

Ова не е хаос, како владеењето го нарекувате хаос??

Како тоа не го велите за Германија или Шведска(каде 14 годишни прават оргии и мноогу претерано се дрогираат), или пак Јапонија каде за каснење на воз министер поднесува оставка а премиер поради неостварено ветување(дислокација на Американски бази), поентата е дека системот е во ред, но неможе да биде универзален и функционален од низа причини како на пример традициите и обичаите кои сепак се различни кај различни народи, понатаму овде е религијата и нормално степенот на образование на населението кој всушност и резултира со критична маса во смисол на независна интелектуална сила која миленко и латас нема да можат да ја лоботомираат уште помалку ТВ.

Ако ние сме совршени поради фактот што имаме свест и за разлика од животните извесна контрола над инстинктот тогаш станува јасно дека свеста и интелегенцијата се на различно ниво кај различни народи, религии па има поинакви деловни обичаи и норми и сето тоа создава предуслови за Хаос да го наречам контролиран.

Овој систем е навистина феноменален имено кога е тргнато кон добро еве на пример во економијата самите механизми прават да тргне кон уште подобро бидејќи има сигурност, безбедност па и очекувањата се големи и се инвестира а каматите се мали бидејќи парите не се под перница и обратно кога е тргнато надолу самиот механизам уште толку стимулира одење надолу како што галопирачка инфлација стимулира повисока стапка на инфлација а оваа води до неконтролирана па за да заврши со хиперинфлација и поради тоа дозвоилени се низа мерки со кои се прават напори да системот барем дојде до некаков еквилибриум без разлика на кое ниво т.е она што е важно е дека сепак ќе дојде до еквилибриум дали на повисоко ниво или обратно е ирелевантно но проблемот е злоупотребата на тие механизми(на пример покачени пензии и плати пред избори и печатење нови апоени што ќе доведе до пораст на цените т.е инфлација а кај нас има реална закана од стагфлација но поентата е дека истите се злоупотребуваат и тука е проблемот.

Степенот на злоупотреба сепак варира од држава во држава ете на пример земете за показател индекс на корупција на пример и ќе видите дека Јапонија на пример нема многу корупција, слично и Норвешка,Австрија и Шведска додека Африканските и Јужноамериканските држави па и нашата се друга приказна.

Системот неможе тотално апсолутно да се контролира туку се дозволени само одредени маневри како механизми на власта и сега помодерните а.к.а реформи кои негде имаат позитивен исход но негде катастрофален.

Бристол.- Група млади поставиле две шаторчиња и ќе спијат таму за да спречат да се исечат дрвата и да се изгради зграда.

Какво е Вашето мислење за ова?

Најискрено па уставот го прекршија и се измочаа врз него со амнестија на терористи односно дела кои се злостор против човештвото само да седнат на фотелја па еве и случајот со Топлификација каде противуставно се земаа пари од граѓаните без да добијат услуга и на крајот на краиштата наместо гасификација на ТЕЦ Неготино или градба на Нуклеарна централа и КОНЕЧНО РЕШЕНИЕ на Енергетски проблем кој е предуслов за економски раст но и профит од извоз бидејќи потребите се зголемуваат парите на граѓаните отидоа за споменици и восочни фигури.

Се надевам јасно ти е моето мислење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom