Космос, Хаос, Слобода...

Поимите Космос и Хаос, се врзуваа си Старогрчката митологија и филозофија.
Во Речникот на старогрчката митологија под поимот Хаос пронајдов:
Хаос - бездна, настаната пред да настанат сите други работи, кој е исполнет со праматерија од магла и темнина. Хаосот е безлична маса која ги содржи зачетоците на сите работи.....
Од Хаосот настанаа темнината и ноќта тој е родител на Темнината, Светлината и Воздухот.
Ајде поинаку да ги погледаме работите:
Ако се е настанато од Хаосот, можеме да претпоставиме дека Космосот представува дел од Хаосот во кој се воспоставил ред, но дека остатокот и понатаму постои Хаос.
Да до објаснам, во дел од Хаосот, од некоја причина, се воспоставил некаков ред на нештата и тој дел станал Космос. Ова наведува на заклучок дека секој Космос може да се врати во првобитната состојба - состојба на Хаос.
Во политичката филозофија е присутен поимот на анархизам. Според таа теорија општествено штетно е постоење на општествени, економски и политички хиерархии
Еве што има на МК Википедија за анархизмот
http://mk.wikipedia.org/wiki/Анархизам

Хаосот е безличен, безвремен и неопределен, но Космосот не е таков
Еве пример дека Хаосот може да дејствува на Космосот
Примерот е за воведувањето на пензиското осигурување за работниците.
Старосни, инвалидски пензии, здравствено работничко осигурување е за првпат воведено во Германија по 1872 година и тоа од страна на Бизмарк.
Во тоа време во Германија се појавуваат две нови политички партии и тоа Католичката партија на центарот и Социјал-демократската партија. Ниту една од овие партии не му била по воља на Бизмарк. И двете ги прогонел. А за да го намали нивното влијание вовел прогресивно работничко законодавство, осигурување во случај на несреќа, здравствено осигурување и старосни пензии за работниците.
Но тоа не му помогнало. На изборите 1890 победиле токму овие партии, па Бизмарк морал да се повлече.
Но останало она што е сега придобивка на целото Човештво - државната грижа за работниците.
Инаку овие две партии се и ден денес на власт во Германија
Еве погледајте за Бизмарк
http://mk.wikipedia.org/wiki/Ото_фон_Бизмарк
На ова размислување ме наведе одлуката на АМАН да престане со протестите за поефтина струја.
Јас не се слагам со ваква одлука
Ако продолжеа протестите ( ако продолжеше Хаосот ), ќе се влиаеше на јавната власт ( Космосот ), да се подобри ситуацијата со струјата.

Хаосот е безличен, безвремен и неопределен, но Космосот не е таков
Еве пример дека Хаосот може да дејствува на Космосот
Примерот е за воведувањето на пензиското осигурување за работниците.
Старосни, инвалидски пензии, здравствено работничко осигурување е за првпат воведено во Германија по 1872 година и тоа од страна на Бизмарк.
Во тоа време во Германија се појавуваат две нови политички партии и тоа Католичката партија на центарот и Социјал-демократската партија. Ниту една од овие партии не му била по воља на Бизмарк. И двете ги прогонел. А за да го намали нивното влијание вовел прогресивно работничко законодавство, осигурување во случај на несреќа, здравствено осигурување и старосни пензии за работниците.
Но тоа не му помогнало. На изборите 1890 победиле токму овие партии, па Бизмарк морал да се повлече.
Но останало она што е сега придобивка на целото Човештво - државната грижа за работниците.
Инаку овие две партии се и ден денес на власт во Германија
Еве погледајте за Бизмарк
http://mk.wikipedia.org/wiki/Ото_фон_Бизмарк
На ова размислување ме наведе одлуката на АМАН да престане со протестите за поефтина струја.
Јас не се слагам со ваква одлука
Ако продолжеа протестите ( ако продолжеше Хаосот ), ќе се влиаеше на јавната власт ( Космосот ), да се подобри ситуацијата со струјата.
Католичката и социјал демократската биле ништо во споредба со новата надеж на Немачка од јануари 33та. Работниците добиле загарантиран одмор, работнички одморалишта, летувања во Романија спонзорирани од владата. Дојче арбајтен фронт бил најнапредната работничка организација во Европа. Бил реализиран голем национален план за авотпати низ целата земја, и бил измислен автомобил доволно ефтин да може да го купи и работник. Затоа, треба да избереме сличен лидер кој ќе се грижи за нас, ќе ни даде пари, мир, спокојство и ефтина струја и парно.

Католичката и социјал демократската биле ништо во споредба со новата надеж на Немачка од јануари 33та. Работниците добиле загарантиран одмор, работнички одморалишта, летувања во Романија спонзорирани од владата. Дојче арбајтен фронт бил најнапредната работничка организација во Европа. Бил реализиран голем национален план за авотпати низ целата земја, и бил измислен автомобил доволно ефтин да може да го купи и работник. Затоа, треба да избереме сличен лидер кој ќе се грижи за нас, ќе ни даде пари, мир, спокојство и ефтина струја и парно.
Треба, и јас те предлагам тебе како таков лидер. Ти ги разбираш сите овие марифети, плус ептен те бива за природни (море и општествени) науки, политика, финансии, а и махер си за меѓународен бизмис. Поведи ја оваа сиромашка држава и напатен народ во светлата иднина, о синко Змејко! Да видиме и ние бел ден и да се пофалиме со саглам лидер!

Tака е .....
Со се, се согласувам освен со „ Затоа, треба да избереме сличен лидер кој ќе се грижи за нас, ќе ни даде пари, мир, спокојство и ефтина струја и парно.“ - изборите се далеку, а во ова тема се занимаваме со филозовија. Затоа ова реченица ја примаме како шега.
Хитлер е добар пример за споредба, што претставува претерано инсистирање на ред односно на Космос
Хитлер правел ред и го одстранувал Хаосот. Престанале штрајковите, престанале кавгите на политичарите, возовите почнале да одат точно на време, за се се „ знаело ред “.
А познато како се заврши тој „ ред “
Во времето на Хитлер, Бизмарк бил необично почитуван. Иако ставовите на Бизмарк немаат ништо заедничко со ставовите на Хитлер. Бизмарк бил пруски аристократ и тој се залагал за „ феудален ред “.
Заговорниците на зонско постојано тврдат дека „ прават ред и го одстрануваат Хаосот “. Тоа го изјавуваат и други: неопходно е да се воведе „ организирано паркирање “ „ да не се дозволи хаос “, ако некој паркира таму и таму, „ веднаш голема казна и пајак “. Имаше и демонстрации со барање тие што паркираат на велосипедски патеки посебно да се казнуваат
И кога ќе го слушнам слоганот „ правам ред и го одстранувам хаосот “, - ми асоцира на Хитлер.
--- надополнето: 30 април 2013 во 06:05 ---
Треба, и јас те предлагам тебе како таков лидер. Ти ги разбираш сите овие марифети, плус ептен те бива за природни (море и општествени) науки, политика, финансии, а и махер си за меѓународен бизмис. Поведи ја оваа сиромашка држава и напатен народ во светлата иднина, о синко Змејко! Да видиме и ние бел ден и да се пофалиме со саглам лидер!
Мислам дека Змејко само се шегува

И така и ќе биде стрико! Ти си занаетчија, неук човек, ама знаеш да препознаеш квалитет. Затоа ќе добиеш 20 дена платен одмор во Дојран, дупло повеќе од останатите, и бесплатна кал со терапевтско дејание.
--- надополнето: 30 април 2013 во 06:16 ---
Tака е .....
Со се, се согласувам освен со „ Затоа, треба да избереме сличен лидер кој ќе се грижи за нас, ќе ни даде пари, мир, спокојство и ефтина струја и парно.“ -

Ако не се согласуваш со тоа, зошто бараш од некого да ти даде ефтина струја ефтино парно или било што? Зошто не ги отераш у к%рац и не си обезбедиш своја ефтина струја и парно?

И така и ќе биде стрико! Ти си занаетчија, неук човек, ама знаеш да препознаеш квалитет. Затоа ќе добиеш 20 дена платен одмор во Дојран, дупло повеќе од останатите, и бесплатна кал со терапевтско дејание.
Tака бе синко! Ако не помогнеш прво на фамилија, на кој? Него, остај ја калта за јабанџии. Јес да не сум многу писмен, али знам шо е асален ризорт. Ќе ми средиш ол инклузив у странство: Врњачка Бања или Златни пјасци. Све на државски трошок. Џабе ли ти купуев чиколади као дете?

Tака бе синко! Ако не помогнеш прво на фамилија, на кој? Него, остај ја калта за јабанџии. Јес да не сум многу писмен, али знам шо е асален ризорт. Ќе ми средиш ол инклузив у странство: Врњачка Бања или Златни пјасци. Све на државски трошок. Џабе ли ти купуев чиколади као дете?
Со тој ум не ризорт, туку зорт ќе видиш, и тоа во државен завод за превоспитувење "г-дин Крстиќ" - Велес. Зарем не ти е доволна нашата преубава татковина, ливадите на Шипковица, водите на Шпиље, пансионите на Пониква?!

Со тој ум не ризорт, туку зорт ќе видиш, и тоа во државен завод за превоспитувење "г-дин Крстиќ" - Велес. Зарем не ти е доволна нашата преубава татковина, ливадите на Шипковица, водите на Шпиље, пансионите на Пониква?!
И ти ли, синко Змејко? Уште неинаугуриран, почињаш рогои да пушташ. Ебате незахвалниот. Арно викаше татко ти, само ќутек за тебе!

Ако не се согласуваш со тоа, зошто бараш од некого да ти даде ефтина струја ефтино парно или било што? Зошто не ги отераш у к%рац и не си обезбедиш своја ефтина струја и парно?
Ќе излеземе од темата, но чувствувам потреба да ти одговорам.
Никогаш ништо не сум барал да ми дадат, туку сум барал она што е моје да не ми го земаат
Постоењето на ефтината дневна тарифа е договорна обврска уште од 1985.
Слободата да се грееме како сакаме и кога сакаме да се исклучиме од Топлификација е природно човеково право.
Слободата да се движиме и престојуваме каде што сакаме е исто природно човеково право.
Регулаторна ни ја одзеде ефтината дневна тарифа на струјата и ни ја одзеде слободата да се исклучиме од Топлификација кога сакаме
Општинските лешинари ни ја одзедоа слободата на движење и ни наметнаа дискриминација и незаконско казнување со воведување на зонско.
Инаку никогаш не сум барал ништо да ми дадат. Nihil dat qui non habet

Ќе излеземе од темата, но чувствувам потреба да ти одговорам.
Никогаш ништо не сум барал да ми дадат, туку сум барал она што е моје да не ми го земаат
Постоењето на ефтината дневна тарифа е договорна обврска уште од 1985.
Слободата да се грееме како сакаме и кога сакаме да се исклучиме од Топлификација е природно човеково право.
Слободата да се движиме и престојуваме каде што сакаме е исто природно човеково право.
Регулаторна ни ја одзеде ефтината дневна тарифа на струјата и ни ја одзеде слободата да се исклучиме од Топлификација кога сакаме
Општинските лешинари ни ја одзедоа слободата на движење и ни наметнаа дискриминација и незаконско казнување со воведување на зонско.
Инаку никогаш не сум барал ништо да ми дадат. Nihil dat qui non habet

Значи сакаш да ја укинат регулаторна, ама пак да се најде некој голем брат да ти овозможи ефтина тарифа. Како си го замислуваш ти ова чудо?

Значи сакаш да ја укинат регулаторна, ама пак да се најде некој голем брат да ти овозможи ефтина тарифа. Како си го замислуваш ти ова чудо?
Не...
Слободата е основно природно човеково право. Човековите права се гарантирани со Уставот. Naturalia iura civilis ratio perimere non potest.
Единствено очекувам Република Македонија, пред се Уставниот суд, да ги поништи одлуките на регулаторната комисија и на општинските лешинари

Да не ја читам цела тема прво да прашам. Има нешто врска темава со зголемување на ентропијата или друго е?

Според законите на термодинамиката ентропијата значи нередот односно хаосот во изолиран систем мора да се зголемува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom