Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Или што очекуваш после 5, 10 или 20 години да се деси?
Не знам. Не е можно ништо да се деси?
Имале ли некои вакцини до сега такви нус појави, некои срања што испливуваат на површина после 5,10 и тн. години?

Оноа со ХаПеВе што беше, чинам, со аутизам (или друго), тие ствари се дешаваа доста пред 5 или повеќе години по вакцината.

Господ здравје да ти дајт никогаш да не го преживуваш повеќе тоа. Смртноста од Ковид е помалку од 3 %. Значит јас и без вакцина имам 97 % шанси за преживување. Ти со вакцина си 94 % сигурен. Епа шо напињаш за задолжителна вакцина?
Шо ти е маката тебе како вакциниран?
94% ефикасност не значи дека 94% нема да заболат и 6% ќе заболат туку во испитувањата се споредуваат група вакцинирани и група невакцинирани колку во едната заболеле и колку во другата и така се добива ефикасноста. Твоите 97% се за преживување а другите проценти се заштита од заболување. А има и постковид не е само тоа да се преживее. Плус ширење, нови мутации итн.

Последно уредено:
Тоа е кога мешаш проценти. 94% ефикасност не значи дека 94% нема да заболат и 6% ќе заболат туку во испитувањата се споредуваат група вакцинирани и група невакцинирани колку во едната заболеле и колку во другата и така се добива ефикасноста. Твоите 97% се за преживување а другите проценти се заштита од заболување. А има и постковид не е само тоа да се преживее. Плус ширење, нови мутации итн.
Ја мислам дека он не ги помеша процентите.
За едниот рече дека е за преживување, а за другиот дека е за заразување. Така го сфатив.

Имале ли некои вакцини до сега такви нус појави, некои срања што испливуваат на површина после 5,10 и тн. години?

Оноа со ХаПеВе што беше, чинам, со аутизам (или друго), тие ствари се дешаваа доста пред 5 или повеќе години по вакцината.

Колку што знам вакцини не предизвикуваат аутизам. Имаше случај со нарколепсија кај деца после една од вакцините против свински грип. Исто ретко. Се појави некаде во времето 6 месеци после примање. Пошто не знаеле што се работи и се зачестија случаевите за година дена дојдоа до заклучок дека е од таа вакцина. Мислам дека воопшто е тешко после многу години да се каже дека некој лек или вакцина предизвикувале нешто оти помина многу време. Тоа може ако има зачестени случаеви. И да има такво нешто тоа би било толку ретко што не ни може да се открие или каже дека е од вакцината. Научно не можеш да изклучич без студии и докази ама па така ништо не можеш да исклучиш.

Нема такво нешто, до сега. Повеќето проблеми се детектираат максимум неколку месеци. Пример тромбозата кај Аз, миокардитот на физер и тн. И во цела историја немало нусефекти да се јават по 10 години.

Ја мислам дека он не ги помеша процентите.
За едниот рече дека е за преживување, а за другиот дека е за заразување. Така го сфатив.
Можеби погрешно прочитав ако е така нема грешка повлекувам кажаното.

Тука се сложувам, тоа беше најдобро решение. Меѓутоа сите земји пробаа, и тие што успеаа се исклучок а ние сме правилото. Едноставно многу фактори се у прашање тука, не за џабе само кина и 2-3 остров држави останаа без корона. Не е работата на мазнење на народот, еден куп земји што не го мазнат народот наебаа поише. Значи сите влади у светот добија подршка и апсолутна власт тие 1-2 месеци да апсат кој сакаат, воведуваат карантини чуда за да го сузбијат и не успеаа. Јбг, толку беа способни. Имате некоја илузија дека Кина успеа зашто фаќаше заболени со мрежа и ги коваше со шајки дома. Успеаа зашто ние дур праевме 200 они правеа 10 милиони тестови дневно, цела опрема беше кај нив и други ствари натака.

Нејсе, било што било, те цитирав за вакцините и за чисто за тоа. Моментално немаш никаков податок дека ако го вакцинираш целото возрасно население ќе се спречи ширењето. Напротив - резултатите од земји што го направија тоа ти кажуваат спротивно. Ете ти го примерот со бродот, 100% вакцинирани и пак се шири вирусот. Така да немаш право на некој да му наметнуваш нешто со сила и тн, кога не знаеш дали функционира. За лична заштита си функционира, така кој е паметен ќе си размисли и ќе си одлучи.
Автоматски споено мислење:

Огромен степен на вакцинираност, а воведуваат мерки. А тука се убедувате дека ако се вакцинираат луѓе што нејкат, ќе се заврши побрзо работата. Нешто нема логика.
Значи пак вината е што не се подготвиле добро со опрема, ова требаше да биде сигнал и да се освестат дека треба да инвестираат во развој на индустријатa, бидејќи не секогаш земјите од вториот и третиот свет ќе им излезат во пресрет.

Нема да го спречи, ама ќе ја спречи хоспитализацијата што покрај здравјето на луѓето зема и многу ресурси во секој поглед (човечки и финансиски).
Автоматски споено мислење:

Стапот ќе си го добие народот, но затоа што бира и дозволува неморални, алчни и полуписмени да се на раководни позиции.

За ифтарите може не си бил на тој час, но тогаш објаснивме дека зголемената бројка се должи, затоа што баш тогаш се зголеми бројот на тестирања. Претходно да почнеа со масовни тестирања, исто голема ќе беше бројката. Не дека ми стало до нив, но во Тетово често идевме во ресторан (таму беше дозволено повеќе души на маса) и низ градот. 80% не носеа маски. Или нивниот имунитет е јак (што не е точно) или па опасноста од вирусот е баш како што е презентирано во научните истражувања.

За дисциплината имаме примери за држави со дисциплинирани граѓани, но пак бројките им се плафон. Имаме примери со држави каде имаа по неколку денови карантини, пак џабе. Од СЗО кажуваа нема потреба од карантини, дури и контра продуктивно може да е, ама јбг селективно си бирате во што ќе верувате и од кои информации ќе си формирате слика.

Најлесно ви е да го обвините народот, никако да ги казните тие што носеа дебилни мерки, тие што и покрај пандемија потрошија милијарди од буџетот за ништо.
Па и пред да откриеш тие го ширеле, не дека станаа непослушни преку ноќ и само за празникот, тие го прогласија вирусот за умрено уште на сам почеток.

Очигледно не им се толку дисциплинирани граѓаните, или пак се премногу густо населени и дистанцирање е речиси невозможно. Инаку по свадба тапани е работата, џабе ти се карантини сега, може само да продолжат со вакцинација турбо до пред следен бран и да купат доволно опрема.

Последно уредено:
Кај реков најдобра? Одлична беше и е сеуште иако има уште поефикасни. Пошто имаше недостиг даваа за разна група сега има колку сакаш и кој е будала да дава понеефикасни знаќе дека секој процент помалку значи повеќе случаеви. Даваат само тие што немаат други. Погоди која е меѓу нив. Од многу многу милиони дадени дози има процентуално мал број 0,000х со тромбози и дел од нив починати. Пошто знаеш колку е голем процентот од добивање тромбоза при земање антибебипилула значи ризикот од АЗ е уште многу помал. Па ете пола женски свет зема антибебипилула. Никому ништо.
Нема долготрајни нус појави, во глобала тие се покажуваат многу брзо денови и недели па ај до 6 и макс 12 месеци. Или што очекуваш после 5, 10 или 20 години да се деси?
... ај сега од антиковид вакцина преминавме на антибеби пилули! :D

... ај сега од антиковид вакцина преминавме на антибеби пилули! :D
Дур не преминам до трансплантација на органи мислам во рамките на разумното сум.

Колку што знам вакцини не предизвикуваат аутизам. Имаше случај со нарколепсија кај деца после една од вакцините против свински грип. Исто ретко. Се појави некаде во времето 6 месеци после примање. Пошто не знаеле што се работи и се зачестија случаевите за година дена дојдоа до заклучок дека е од таа вакцина. Мислам дека воопшто е тешко после многу години да се каже дека некој лек или вакцина предизвикувале нешто оти помина многу време. Тоа може ако има зачестени случаеви. И да има такво нешто тоа би било толку ретко што не ни може да се открие или каже дека е од вакцината. Научно не можеш да изклучич без студии и докази ама па така ништо не можеш да исклучиш.
Ако има долгорочна последица или се случува веднаш и долгорочно влечеш последици од тоа или нешто се случило веднаш, па само прогресира и станува полошо. Во секој случај промените/последиците настануваат кратко по примањето.

Луѓе очигледно си замислуваат дека примаш вакцина, седи во тебе нешто 10 години без да можеш да го приметиш и оп одма стерилен, срце ќе те стегне и што ти ја знам.

@bijons стварно после фајзер немаме днк него тоа станува мрнк или некаква слична едитирана верзија?

Кај реков најдобра? Одлична беше и е сеуште иако има уште поефикасни. Пошто имаше недостиг даваа за разна група сега има колку сакаш и кој е будала да дава понеефикасни знаќе дека секој процент помалку значи повеќе случаеви. Даваат само тие што немаат други. Погоди која е меѓу нив. Од многу многу милиони дадени дози има процентуално мал број 0,000х со тромбози и дел од нив починати. Пошто знаеш колку е голем процентот од добивање тромбоза при земање антибебипилула значи ризикот од АЗ е уште многу помал. Па ете пола женски свет зема антибебипилула. Никому ништо.
Нема долготрајни нус појави, во глобала тие се покажуваат многу брзо денови и недели па ај до 6 и макс 12 месеци. Или што очекуваш после 5, 10 или 20 години да се деси?
AZ sega prati blizu milion dozi i za skoro uste tolku. Idealna vakcina za masovna upotreba so ogled, sto ne e odobrena za postari od 64 godini iako i toa ke padne posto od UK i drugi drzavi imaat vekje dovolno podatoci za taa grupa.
Ama neskreja na AZ e deka dobi mnogu losi vesti koi vsusnost go ocrnija bez potreba. Dali opravani ili ne, na kraj kaj lugjeto im ostanuva vo um Fajzer dobra AZ dzubre.
Ја е примив, ден како мамурен по јако пијанчење ете ден помина никому ништо. Остај тоа што е АЗ сепак е одлична и ефикасна вакцина.
Примија, седи си раат. Моја препорака.
Ja sum pod 60 i sum vakciniran so AZ, kako i drugi. Merkel, pretsedatelot na Germanija i drugi politicari se vakcinirani so AZ. Vo Germanija prvite pokraini pocnaa da ja ukinat starosnata granica za AZ. Kako za sporedba. Ima takvi slucaevi, mnogu se retki.
Што е проблемот со Астра Зенека.
Токму најдобра вакцина за тие над 70 ако не развиле антитела.

... тоа, кога не се знае за која возраст е наменета!

Последно уредено:
^Што беше и точно пред делта.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom