Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
... тоа не е улога на вакцина „минимизација“ а пак заразени, туку заштита, дали година, шест, десет, дваесет години велиме ЗАШТИТА целосен имунитет од вакцината!
Не, минимизација е. Табелана шо ја постави пред некое време има и колона со ефикасност. Прочитај шо има пишано кој БСЖ. Или морбили. Дури и вакцината против тетанус не е 100% ефикасна. Она шо го нема е вакцината против грип. Кај неа е 10% до 60% ефикасноста.

Не постои совршена заштита од 100%. Сѐ е тоа минимизација на ризик.

Штити. Нели ваши зборови беа дека позитивни не значи болни. Иначе со вакцините бројката на хоспитализирани и мртви драстично опадна. Колку што знам, тоа беше и целта од вакцините.
кај нас, во МКД опаднаа хоспитализирани и починати од вакцините? ај пресметај кога се МКД популација почна да се вакцинира и кога е примена втората доза па по таа втора доза сметај уште месец два тогаш ќе зборуваме дека е од вакцинација!
...јас одговорно тврдам дека ова намалување што го уживаме сега е од создадениот природен колективен имунитет, а не од вакцините кои сега уште луѓето не примиле втора доза, а не пак заслуга на вакцините (почит кон починатите кои не го победиле вирусот),

кај нас, во МКД опаднаа хоспитализирани и починати од вакцините? ај пресметај кога се МКД популација почна да се вакцинира и кога е примена втората доза па по таа втора доза сметај уште месец два тогаш ќе зборуваме дека е од вакцинација!
...јас одговорно тврдам дека ова намалување што го уживаме сега е од создадениот природен колективен имунитет, а не од вакцините кои сега уште луѓето не примиле втора доза, а не пак заслуга на вакцините (почит кон починатите кои не го победиле вирусот),
Се читаме за некој месец кога ќе имаме повеќе споредби меѓу државите.

Не, минимизација е. Табелана шо ја постави пред некое време има и колона со ефикасност. Прочитај шо има пишано кој БСЖ. Или морбили. Дури и вакцината против тетанус не е 100% ефикасна. Она шо го нема е вакцината против грип. Кај неа е 10% до 60% ефикасноста.
Не постои совршена заштита од 100%. Сѐ е тоа минимизација на ризик.
...значи имаме различни примери скоро сите околу 95 % вакцинирани ИМАМЕ ПОТПОЛНА ЗАШТИТА ОД 20 ГОДИНИ (совршена) што после средно земено 20 години титарот на антителата постепено опаѓа до 25 години или 30, овие антиковид вакцини не дава целосна заштита и човекот може пак да се зарази, пак да го пренесе - било кога после вакцинирањето па и веднаш, па и после прва доза, па и после втора доза, не сум јас крива за мутирачкиот коронавирус и негова вирулентност!

Не, падна бранот и паднаа хоспитализациите. Не може вакцината да е причината за падот на ново заразените, хоспитализациите и починатите затоа што во тој момент немавме ни 5% вакцинирани вклучувајќи го и периодот за стекнување на имунитет кај вакцинираните лица.

Лично сметам дека на есен ќе има нов бран, но помал. Причините се и имунитетот (т.е. веќе прележаните), и вакцините и асимптоматските случаи. Тоа, пред сѐ, се однесува за лицата над 50 години. Тука се превенира. :)

Штити. Нели ваши зборови беа дека позитивни не значи болни. Иначе со вакцините бројката на хоспитализирани и мртви драстично опадна. Колку што знам, тоа беше и целта од вакцините.
... „ ваши зборови“? ај потсетиме кај сум го рекла тоа?
Не, падна бранот и паднаа хоспитализациите. Не може вакцината да е причината за падот на ново заразените, хоспитализациите и починатите затоа што во тој момент немавме ни 5% вакцинирани вклучувајќи го и периодот за стекнување на имунитет кај вакцинираните лица.
... кажи му го тоа на комшијата погоре што пишува!

Лично сметам дека на есен ќе има нов бран, но помал. Причините се и имунитетот (т.е. веќе прележаните), и вакцините и асимптоматските случаи. Тоа, пред сѐ, се однесува за лицата над 50 години. Тука се превенира. :)
Никој повеќе не ги споменува тие околу 600.000 кои веќе имаат развиено имунитет. Тоа е 1/3 од населението. А до сега можеби се и уште повеќе.

Никој повеќе не ги споменува тие околу 600.000 кои веќе имаат развиено имунитет. Тоа е 1/3 од населението. А до сега можеби се и уште повеќе.
Едно време се множеше со 10 и ме убедуваа дека уште во ноември лани ќе имаме колективен имунитет.:anco:

Затворени оделенија поради ризик од ширење на зараза.

Со вакцините се намалува ризикот за ширење на болеста, се намалува појавата на сериозни симптоми и се намалува бројот на фатални исходи.

Чудни сте ми и ти и бјонс. Имате сличен начин на размислување кој оди во екстреми. Барате совршено решение или доколку не постои истото, да се остави природата да си го тера патот.

Чудни сте малку.
Уште едно ќе ти кажам и прекинувам. Вакцините за да го намалат ширењето на болеста треба да се дадат во одреден временски период кој никако не смее да се поклопува со времето кога е активен вирусот. Сакајќи да ја одржуваат пандемијата и кризната состојба толку време, се негира тој момент бидејќи постојано се фалат дека е епидемија, што уствари нема логика. Излегува дека вакцините се даваат у сред епидемија што е забрането. Пример ако одиш у Азија, примаш вакцина за некои болести кои се таму домородни одреден период пред заминување, а не кога ќе стигнеш таму. Доколку вакцините се даваат во лош пероид кога е активен вирусот, точно е дека иницираат полесно стварање на мутации. Вакцината ако не го содржи вистинскиот вирус или антиген, е само боцкање во празно со сите можни нус ефекти од содржината во неа. Имунитетот е тој што дава заштита, а не вакцината. Кај особи со слаб имунитет, со коморбидитети, и вакцината не е никаква гаранција дека нема да заболи. Имун не мора да биде само од вакцина, може и од прележана инфекција која е секогаш подобра заштита од вакцина. Вакцината не дава никаква гаранција дека нема да се разболи сериозно, па дури и фатално. Тоа е лага. У основа пак е до индивидуалниот имунитет.
Ширењето на вирусот не е фризби и кој како го фати фризбито и го фрла на некој друг околу него, така да го шири вирусот. Вирусот има потреба од домаќин во кој претходно ќе се размножи, ќе се реплицира, а тоа никогаш не завршува асимптоматски. Таа репликација е инкубацијата на вирусот, која е опишана точно кај секоја болест, само кај оваа не. Таа репликација и уништување на клетките домаќин ја прават особата заразна со исплукување на тој материјал респираторно.Значи заборавете на тоа асимптоматски преносители и обвинување на младите кои и не заболуваат од корона. Пак примерот со Азија и нивните болести. Зошто ги нема тука ако толку лесно се пренесува вирус од еден на друг асимптоматски, ете авиони пренесоа корона у цел свет, оти не пренесоа и една купа други вируси. Многу работи не штимаат.

Едно време се множеше со 10 и ме убедуваа дека уште во ноември лани ќе имаме колективен имунитет.:anco:
Па оваа бројка беше извадена од некој од истите тие што се појавуваат по телевизии и што ги слушате. Не ја измислив јас. Беше и направено некое истражување што го потврди тоа ( иако се работеше за мал примерок).
Многу веројатно е и дека има колективен, едно 30 души кои ги познавам веќе имаат антитела.
Но небитно е сето тоа, ако стои во сценариото да има уште еден два или три бранови, ќе има и точка. :P

Па оваа бројка беше извадена од некој од истите тие што се појавуваат по телевизии и што ги слушате. Не ја измислив јас. Беше и направено некое истражување што го потврди тоа ( иако се работеше за мал примерок).
Многу веројатно е и дека има колективен, едно 30 души кои ги познавам веќе имаат антитела.
Но небитно е сето тоа, ако стои во сценариото да има уште еден два или три бранови, ќе има и точка. :P
Ај, штом познаваш 30 души шо веќе имаат антитела - имаме колективен имунитет.

Ај, штом познаваш 30 души шо веќе имаат антитела - имаме колективен имунитет.
Читаш што пишувам? Тие пресметки и факти ги изнесуваа истите тие што ги слушате по вести секој ден, не ги измуслувам јас, беше и изведено некое мини истражување и горе-долу беше потврдено тоа дека реалната бројка на луѓе кои имаат стекнато имунитет (х6 од бројот на дијагностицирани). Тоа што реков дека само јас познавам 30-тина души кои веќе имаат имунитет, и сите од нив биле асимптоматски или со благи симптоми (не ни имале напревено тогаш тестови) го реков во прилог на тоа дека многу веројатно е доста голем бројот на лица кои имаат веќе стекнато имунитет и моментално сигурно е над 600.000.

Читаш што пишувам? Тие пресметки и факти ги изнесуваа истите тие што ги слушате по вести секој ден, не ги измуслувам јас, беше и изведено некое мини истражување и горе-долу беше потврдено тоа дека реалната бројка на луѓе кои имаат стекнато имунитет (х6 од бројот на дијагностицирани). Тоа што реков дека само јас познавам 30-тина души кои веќе имаат имунитет, и сите од нив биле асимптоматски или со благи симптоми (не ни имале напревено тогаш тестови) го реков во прилог на тоа дека многу веројатно е доста голем бројот на лица кои имаат веќе стекнато имунитет и моментално сигурно е над 600.000.
И јас тоа ти викам. Пута 10, а на некои места пута 20, 30 па и 50. :icon_lol:

Бунтовници Французи. После говорот на Макрон 20.000 излегле на протест. Арно ама никој не ги спомнува тие милион луѓе кои се пријавиле одма потоа за вакцинирање. Бунтовници тие отпорни што ја увидоа сета завера. Not.

3 милиони до денес. се тепат кој побрзо да се боцне за во ресторан.

Тоа што сега у Тетово повторно Албанците кластеришат и не кажуваат контакти, тоа е веќе скроз нормално нешто на кое никој не се потресува, како самиот потег да нема никаква врска со ширењето на индискиов сој.
Нема гајле, ние ќе ги почитуваме мерките, а кај нив не мора - како што беше кога таму немаше полициски час, а кај нас деца што шетаат кучиња апсеа со полициски бригади.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom