Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
176467999_2260706417394861_8903261609984543537_n.jpg

јасно е дека олабавувањето на вакцинираните е опасно...
Но кај нас уште е минорна вакцинација а ЛАБАВО на сите страни...
Лани ова време пред Стокомак се чекаше а РЕДАР броеше колку луѓе има внатре ... сега општа гужва, ако држиш РАЗМАК тие се убутува СТОКА преку РЕД... ссекаде почна така, а и средства за дезинфекција на раце во многу маркети сега воопшто НЕМА
На почекот сите држеа ред, можеби повеќе стравот влиаеше за некој ред да има но сега како поминува времето сите се олабавија а и меркиве како да се заникаде. Иако сметам дека ваквиот полициски час е безвезе ама вчера пред моја зграда деца си играат, се возат низ град со коли, точаци на полициски час.

Ако веќе ставиле полициски нека го тераат најстрого што може а не онака лабаво.

Последно уредено:
А овие 40 илјади кај нас да ги пратеа... дури и Павле Трајанов ќе си имаше избор...

Прегледај го приврзокот 293771

Mora da se objasni za sto se raboti. Imavme ovde diskusija deka od sisence Bionteh moze da se izvadat do 7 dozi ako se raboti mnogu precizno. Oficijalno 6 se odobreni. Znaci tie 40.000 dozi se taa sedmata sto ojt fira. Rabotata e deka nema pravna sigurnost za doktorite ako ja dadat sedmata od edno sisence. Vo mnogu centri toa go pravat nekoi pokraini odobrija ama ete vo Hamburg ne go praktikuvaat. Znaci na kraj ako planiraa 1.000 sisenca i 6.000 dozi togas gi davaat tie iako bi mozele i 7.000 da dadat.
Автоматски споено мислење:

Mislim da je i u većini zemalja zapadne Evrope bila i jeste i dalje na snazi mera o nošenju maski i na otvorenom.

Bože, ne vidim nikakvu logiku nošenja maski na otvorenom, zamisli tek gluposti kad si sam npr. šetaš ili voziš bajs, a moraš da nosiš masku.

Iskren da budem, kod nas je do skoro bilo obavezno da se u svim zatvorenim objektima nose maske, ja sam znao jednu istu masku da nosim i do nedelju dana, a znamo da je efektivna samo nekoliko sati. Onda to svoje ophođenje prenosim i na druge pa se pitam da li ljudi zaista na svaka 3,4 sata menjaju maske. Čisto sunmjam :pos:
Vo Germanija mora da se nosi maska na otvoreno ako ima mnogu lugje i ne moze da se drze rastojanie. Primer pri pogolemi demonstracii ili na nedelnite pazari. Mislam deka e ok kompromis oti od edna strana nema misla da nosis maska ako si sam negde nadvor a od druga ima smisla ako si nadvor i pokraj tebe ima mnogu lugje.

Iskren da budem, kod nas je do skoro bilo obavezno da se u svim zatvorenim objektima nose maske, ja sam znao jednu istu masku da nosim i do nedelju dana, a znamo da je efektivna samo nekoliko sati. Onda to svoje ophođenje prenosim i na druge pa se pitam da li ljudi zaista na svaka 3,4 sata menjaju maske. Čisto sunmjam
Тоа не е добро. Со самото тоа што ја носите толку долго маската, видшувате и издишувате во неа и создавате идеална влажна средина која ги привлекува бактериите и вирусите. Па така, на маските се задржуваат голем број микроорганизми кои може да бидат уште една причина за развој на бронхопневмонија. Ефективни се, само ако се користат правилно.
Хирушките маски на пример, се маски за еднократна употреба и треба да ги фрлате после секое користење, но бидејќи не работиме сите во лаборатории, може да си дозволиме простор малку да го зголемиме тој временски период. N95 - до три пати, но исто така може да си дозволиме да ги носиме малку подолго време со оглед на тоа што не сите работат во лаборатории и здравствени институции. Битно е да се деконтаминираат маските, а најголемиот број истражувања покажале дека тоа најефективно се постигнува со изложување на УВ светлина и водород пероксид. Алкохолот не се покажал како толку добар бидејќи предизвикува разградување на маската.

Уште еден ултра глуп потег е немањето полициски час за празнивице, сето тоа што го правеа со меркиве што ги уведоа за да се намали бројкава го фрлаат у вода.

Иначе платнените маски мора да се перат или фрлат после еднократна употреба. КН95 се дезинфицира со алкохол после секоја употреба за да се убијат микробите кои се ствараат после употреба, маската има рок до 120 саати носење според апотекарите.

Уште еден ултра глуп потег е немањето полициски час за празнивице, сето тоа што го правеа со меркиве што ги уведоа за да се намали бројкава го фрлаат у вода.

Иначе платнените маски мора да се перат или фрлат после еднократна употреба. КН95 се дезинфицира со алкохол после секоја употреба за да се убијат микробите кои се ствараат после употреба, маската има рок до 120 саати носење според апотекарите.
Алкохолот е добар за да се уништат микроорганизмите, но се деградира материјалот на маските. Најдобро на сонце.

Vo rerna na 80 stepeni ili edna nedela na vozduh susenje FFP2 maski ili KN95 iako so tek na vreme zastitata popusta posebno pri toplenje vo rerna.

Vo rerna na 80 stepeni ili edna nedela na vozduh susenje FFP2 maski ili KN95 iako so tek na vreme zastitata popusta posebno pri toplenje vo rerna.
Јас ја прскам со спреј за дезинфекција од внатрешна и надворешна страна и ја обесувам надвор на луфтирање....а имам еден куп маски, сите се обесени на жица за сушење алишта.
Цела релна да уклучуваш нема потреба, земи боље со пегла помини ја.

Тоа не е добро. Со самото тоа што ја носите толку долго маската, видшувате и издишувате во неа и создавате идеална влажна средина која ги привлекува бактериите и вирусите. Па така, на маските се задржуваат голем број микроорганизми кои може да бидат уште една причина за развој на бронхопневмонија. Ефективни се, само ако се користат правилно.
Хирушките маски на пример, се маски за еднократна употреба и треба да ги фрлате после секое користење, но бидејќи не работиме сите во лаборатории, може да си дозволиме простор малку да го зголемиме тој временски период. N95 - до три пати, но исто така може да си дозволиме да ги носиме малку подолго време со оглед на тоа што не сите работат во лаборатории и здравствени институции. Битно е да се деконтаминираат маските, а најголемиот број истражувања покажале дека тоа најефективно се постигнува со изложување на УВ светлина и водород пероксид. Алкохолот не се покажал како толку добар бидејќи предизвикува разградување на маската.
Nosio sam te N95 make i desilo se jednom, dvaput da provalim da je nosim već nekoliko (do nedelju dana). Maska u proseku nije nošena duže od pola sata dnevno jer mi toliko najviše treba da kupim šta mi treba. Možda je baš zato što sam nepravilno koristio maske razlog što sam imao 3 puta kovid. [emoji1787]

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Последно уредено:
Nosio sam te N95 make i desilo se jednom, dvaput da provalim da je nosim već nekoliko (do nedelju dana). Maska nije nošena duže od pola sata dnevno jer mi toliko najviše treba da kupim šta mi treba. Možda je baš zato što sam nepravilno koristio maske razlog što sam imao 3 puta kovid. [emoji1787]

ТРИ пати си бил болен од ковид? Вистина или се шалиш? Временски како се разболуваше, правеше ли тест...ауууу, не ми е верно ова?????:eek:

ТРИ пати си бил болен од ковид? Вистина или се шалиш? Временски како се разболуваше, правеше ли тест...ауууу, не ми е верно ова?????:eek:
Jun, Oktobar i Decembar. U junu i oktobru sam bio pozovitan i na serološkom i na PCRu, u decembru samo na serološkom. To me je začudilo jer mi je u decembru bilo lošije nego prva dva puta. Isto/slično tako i moja rođena sestra, i dalje živimo zajedno sa roditeljima, ona je '94, a ja '96 godište. S tim što je ona imala "teže" kliničke oba puta jer je imala lakše pneumonije.

Последно уредено:
Јас ја прскам со спреј за дезинфекција од внатрешна и надворешна страна и ја обесувам надвор на луфтирање....а имам еден куп маски, сите се обесени на жица за сушење алишта.
Цела релна да уклучуваш нема потреба, земи боље со пегла помини ја.
Mozes da go ostetis platnoto vnatre so begla a i so mnogu prskanje dezinfekcija. Zatoa taka preporacuvaat. Ne deka go pravam ja licno ama ete kako preporaka. Momentalno i onaka maski se nosat so meseci lani ova vreme uste diskutiravme kako de se stava za da ne se kontaminira a sega po godina kolku da e stavena :D

Притисокот на народот си го направи своето. Ако не заклучат за Велигден ќе треба и за Бајрам а тоа е одлука која не смеат да помислат а не да ја донесат. Ако бевме заклучени за Велигден а за Бајрам не, тогаш Филипче ќе беше распнат со критики. Затоа се овие мерки кои немаат никаква логика како и сите досега.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom