Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Познанициве од Србија кои оболеа и имаа симптоми кои се класични за помлади луѓе (висока температура ден-два, изгубено сетило за мирис и вкус, пролив) ги лечеа со сумамед и со масло од диво оригано.
Автоматски споено мислење:

Не ме гњавиш, прашај/те било што, се што треба ќе споделам, впрочем затоа и пишав овде, ако има некој искуство или е доктор да даде мислење.

Одма се јавија симптомите, немав наоди на малаксаност, само осетив дека ми се покачува температурата и очите како да ми тежеа.

Цинк не пијам ама веќе неколку луѓе ми препорачаа, цинк и селен, така да од утре ќе си набавам и тоа.

А могуче е проливот од короната да е, who knows.

@pixa
Позитивни мисли имам бро (а и позитивен сум хехехе), само малце грижа ми е ради моите, татко ми има 2 стента, а мајка ми е со 300 проблеми, вени, срце итн. До сега немаат ништо, дај боже така да остане.

A позитив, и не, не ме советувале така да лежам.
Проливот дефинитивно ти е од короната. Тоа е еден од почетните симптоми.
Иста крвна група сме, најризичната според досегашните студии :D
Сигурен сум дека на крајот ќе излезе дека крвниве групи имаат некаков удел во симптомиве.

Со лесно опоравувањето.

Не ме гњавиш, прашај/те било што, се што треба ќе споделам, впрочем затоа и пишав овде, ако има некој искуство или е доктор да даде мислење.

Одма се јавија симптомите, немав наоди на малаксаност, само осетив дека ми се покачува температурата и очите како да ми тежеа.

Цинк не пијам ама веќе неколку луѓе ми препорачаа, цинк и селен, така да од утре ќе си набавам и тоа.

@pixa
Позитивни мисли имам бро (а и позитивен сум хехехе), само малце грижа ми е ради моите, татко ми има 2 стента, а мајка ми е со 300 проблеми, вени, срце итн. До сега немаат ништо, дај боже така да остане.

Значи дефинитивно А крвната група е проблем, ајде млад си не би требало да е страшно 3-4 дена со температура и би требало да е ок. Инаку разгледај го видеото мислам добро е да се знае за превентива, сепак е од BBC и Google одобрено.

Тешко е да се довардиш поготово тука кај нас кога повеќето живеат во заедница со баби, дедовци, родители, внуци итн.
Доволно е еден од семејството да не почитува мерки и толку.
Со помин @Stefan-kobe

Вирусот навлегол, ама не предизвикал болест!!! Немаш болест, немаш симптоми, не одиш на лекар, немаш потреба од терапија. :)

Колешката Бијонс е целосно во право!
И пак глупости, ме мрзи да ви реплицирам и на двете стално. Од гугл срч не се станува стручен, читате, преведувате на транслејт ама пак ја губите поентата бидејќи немате основа во тие работи.
Настинката не е всушност заболување, туку назив за одредени симптоми. Кој учел оториноларингологија може да дебатираме. Болеста или воспалението би било во зависност од тоа кој дел од слузницата на горните дишни патишта е воспален и во тој случај би бил ринитис, фарингитис, ринофарингитис, риноларингитис, синузитис.
Сите овие заболувања се со иста или слична клиничка слика и спаѓаат под поимот акутни вирози, а се познати као настинка, измрзнување и ред други народни имиња.
Настинката како одредена симптоматологија ја предизвикуваат многу вируси, дури и грипот кој предизвикува многу потешки симптоми може да почне и да заврши како настинка кај повеќето пациенти. Риновирусите од друга страна кај послаб организам може да предизвикаат и пневмониа иако се најпознати како предизвикувачи на настинката бидејќи навлегуваат преку носната слузница и всушност предизвикуваат ринитис и ринофарингитис.
Она што ве мачи е дали присуството на вирусот ако се докаже без присуство на симптоми, таканаречено асимптоматско, е всушност заболување. Како што дебатирав и порано со короната, е НЕ. Доколку нема симптоми нема заболување, не постои термин во медицината како асимптоматска болест. Постојат многу вируси и бактерии кои живеат во човечкиот организам во одредена симбиоза и не се патогени се додека не се створат услови за тоа. Најголем доказ е стрептококус пневмонија која дава страшна клиничка слика ако ја развие болеста, но која може редовно да се најде во дишните патишта.
Вирусот навлегол, а не предизвикал болест, смешки, ако вирусот навлезе симптомите не се од вирусот туку од реакцијата на имунолошкиот систем, а тој обавезно реагира.

@pixa

Ima eden zinc od healthaid, 70mg, najjak e na pazarot momentalno i iako e poskap te sovetuvam da go zemes nego kao udarna doza.

Ti posakuvam brzo oporavuvanje pa zdravje boze da donirate krv za antitela zaedno so brat ti.

Вирусот навлегол, а не предизвикал болест, смешки, ако вирусот навлезе симптомите не се од вирусот туку од реакцијата на имунолошкиот систем, а тој обавезно реагира.
Ако пуштиш некој предмет, тој нема да падне затоа што си го пуштил туку затоа што е неспособен да се избори против силата на земјата попозната како гравитација :icon_lol:

Маските во комбинација со дистанца дефинитивно го намалуваат ризикот. 0 ризик не може. Затоа подобро да се носи него не. Подобро подолго време глупо ќе изгледам и ќе се потам на лице него да закачам и да пренесам вирус.

@teneke japoncite nosat maski celo vreme i pred postoenjeto na covid.
Isto taka higienski se na nekolku nivoa pred celiot svet.

Sigurno Varufakis ima pisuvano za toa.

Покрај тоа имаат голема дисциплина и во нормални услови држат некоја дистанца (освен во возовите).

???
Патем, како иде процедурата, после колку време се прави тест за да видиш дали си негативен?
14 дена од позитивниот тест и треба да имаш два негативни.

И пак глупости, ме мрзи да ви реплицирам и на двете стално. Од гугл срч не се станува стручен, читате, преведувате на транслејт ама пак ја губите поентата бидејќи немате основа во тие работи.
Настинката не е всушност заболување, туку назив за одредени симптоми. Кој учел оториноларингологија може да дебатираме. Болеста или воспалението би било во зависност од тоа кој дел од слузницата на горните дишни патишта е воспален и во тој случај би бил ринитис, фарингитис, ринофарингитис, риноларингитис, синузитис.
Сите овие заболувања се со иста или слична клиничка слика и спаѓаат под поимот акутни вирози, а се познати као настинка, измрзнување и ред други народни имиња.
Настинката како одредена симптоматологија ја предизвикуваат многу вируси, дури и грипот кој предизвикува многу потешки симптоми може да почне и да заврши како настинка кај повеќето пациенти. Риновирусите од друга страна кај послаб организам може да предизвикаат и пневмониа иако се најпознати како предизвикувачи на настинката бидејќи навлегуваат преку носната слузница и всушност предизвикуваат ринитис и ринофарингитис.
Она што ве мачи е дали присуството на вирусот ако се докаже без присуство на симптоми, таканаречено асимптоматско, е всушност заболување. Како што дебатирав и порано со короната, е НЕ. Доколку нема симптоми нема заболување, не постои термин во медицината како асимптоматска болест. Постојат многу вируси и бактерии кои живеат во човечкиот организам во одредена симбиоза и не се патогени се додека не се створат услови за тоа. Најголем доказ е стрептококус пневмонија која дава страшна клиничка слика ако ја развие болеста, но која може редовно да се најде во дишните патишта.
Епа тоа рековме и ние душичке, за џабе го изнапиша рефератов, само ти некако не го сфати? :)
Убаво е што спомна оториноларингологија, ама тука поголемо значење треба да придадеш на инфективните болести и поимите вирулентност и патогеност.

А таман се смирив со колешката, сега со тебе ли да се расправам?! :sneaky:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom