Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.985
Поени од реакции
74.055
Познанициве од Србија кои оболеа и имаа симптоми кои се класични за помлади луѓе (висока температура ден-два, изгубено сетило за мирис и вкус, пролив) ги лечеа со сумамед и со масло од диво оригано.
Автоматски споено мислење:

Не ме гњавиш, прашај/те било што, се што треба ќе споделам, впрочем затоа и пишав овде, ако има некој искуство или е доктор да даде мислење.

Одма се јавија симптомите, немав наоди на малаксаност, само осетив дека ми се покачува температурата и очите како да ми тежеа.

Цинк не пијам ама веќе неколку луѓе ми препорачаа, цинк и селен, така да од утре ќе си набавам и тоа.

А могуче е проливот од короната да е, who knows.

@pixa
Позитивни мисли имам бро (а и позитивен сум хехехе), само малце грижа ми е ради моите, татко ми има 2 стента, а мајка ми е со 300 проблеми, вени, срце итн. До сега немаат ништо, дај боже така да остане.

A позитив, и не, не ме советувале така да лежам.
Проливот дефинитивно ти е од короната. Тоа е еден од почетните симптоми.
Иста крвна група сме, најризичната според досегашните студии :D
Сигурен сум дека на крајот ќе излезе дека крвниве групи имаат некаков удел во симптомиве.

Со лесно опоравувањето.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Не ме гњавиш, прашај/те било што, се што треба ќе споделам, впрочем затоа и пишав овде, ако има некој искуство или е доктор да даде мислење.

Одма се јавија симптомите, немав наоди на малаксаност, само осетив дека ми се покачува температурата и очите како да ми тежеа.

Цинк не пијам ама веќе неколку луѓе ми препорачаа, цинк и селен, така да од утре ќе си набавам и тоа.

@pixa
Позитивни мисли имам бро (а и позитивен сум хехехе), само малце грижа ми е ради моите, татко ми има 2 стента, а мајка ми е со 300 проблеми, вени, срце итн. До сега немаат ништо, дај боже така да остане.

Значи дефинитивно А крвната група е проблем, ајде млад си не би требало да е страшно 3-4 дена со температура и би требало да е ок. Инаку разгледај го видеото мислам добро е да се знае за превентива, сепак е од BBC и Google одобрено.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.652
Поени од реакции
18.909
Тешко е да се довардиш поготово тука кај нас кога повеќето живеат во заедница со баби, дедовци, родители, внуци итн.
Доволно е еден од семејството да не почитува мерки и толку.
Со помин @Stefan-kobe

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Вирусот навлегол, ама не предизвикал болест!!! Немаш болест, немаш симптоми, не одиш на лекар, немаш потреба од терапија. :)

Колешката Бијонс е целосно во право!
И пак глупости, ме мрзи да ви реплицирам и на двете стално. Од гугл срч не се станува стручен, читате, преведувате на транслејт ама пак ја губите поентата бидејќи немате основа во тие работи.
Настинката не е всушност заболување, туку назив за одредени симптоми. Кој учел оториноларингологија може да дебатираме. Болеста или воспалението би било во зависност од тоа кој дел од слузницата на горните дишни патишта е воспален и во тој случај би бил ринитис, фарингитис, ринофарингитис, риноларингитис, синузитис.
Сите овие заболувања се со иста или слична клиничка слика и спаѓаат под поимот акутни вирози, а се познати као настинка, измрзнување и ред други народни имиња.
Настинката како одредена симптоматологија ја предизвикуваат многу вируси, дури и грипот кој предизвикува многу потешки симптоми може да почне и да заврши како настинка кај повеќето пациенти. Риновирусите од друга страна кај послаб организам може да предизвикаат и пневмониа иако се најпознати како предизвикувачи на настинката бидејќи навлегуваат преку носната слузница и всушност предизвикуваат ринитис и ринофарингитис.
Она што ве мачи е дали присуството на вирусот ако се докаже без присуство на симптоми, таканаречено асимптоматско, е всушност заболување. Како што дебатирав и порано со короната, е НЕ. Доколку нема симптоми нема заболување, не постои термин во медицината како асимптоматска болест. Постојат многу вируси и бактерии кои живеат во човечкиот организам во одредена симбиоза и не се патогени се додека не се створат услови за тоа. Најголем доказ е стрептококус пневмонија која дава страшна клиничка слика ако ја развие болеста, но која може редовно да се најде во дишните патишта.
Вирусот навлегол, а не предизвикал болест, смешки, ако вирусот навлезе симптомите не се од вирусот туку од реакцијата на имунолошкиот систем, а тој обавезно реагира.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
973
Поени од реакции
1.600

@pixa

Ima eden zinc od healthaid, 70mg, najjak e na pazarot momentalno i iako e poskap te sovetuvam da go zemes nego kao udarna doza.

Ti posakuvam brzo oporavuvanje pa zdravje boze da donirate krv za antitela zaedno so brat ti.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.737
Поени од реакции
27.728
Вирусот навлегол, а не предизвикал болест, смешки, ако вирусот навлезе симптомите не се од вирусот туку од реакцијата на имунолошкиот систем, а тој обавезно реагира.
Ако пуштиш некој предмет, тој нема да падне затоа што си го пуштил туку затоа што е неспособен да се избори против силата на земјата попозната како гравитација :icon_lol:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.545
Поени од реакции
22.217
Маските во комбинација со дистанца дефинитивно го намалуваат ризикот. 0 ризик не може. Затоа подобро да се носи него не. Подобро подолго време глупо ќе изгледам и ќе се потам на лице него да закачам и да пренесам вирус.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.545
Поени од реакции
22.217
@teneke japoncite nosat maski celo vreme i pred postoenjeto na covid.
Isto taka higienski se na nekolku nivoa pred celiot svet.

Sigurno Varufakis ima pisuvano za toa.
Покрај тоа имаат голема дисциплина и во нормални услови држат некоја дистанца (освен во возовите).

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
???
Патем, како иде процедурата, после колку време се прави тест за да видиш дали си негативен?
14 дена од позитивниот тест и треба да имаш два негативни.

C

CoolIris

Гостин
И пак глупости, ме мрзи да ви реплицирам и на двете стално. Од гугл срч не се станува стручен, читате, преведувате на транслејт ама пак ја губите поентата бидејќи немате основа во тие работи.
Настинката не е всушност заболување, туку назив за одредени симптоми. Кој учел оториноларингологија може да дебатираме. Болеста или воспалението би било во зависност од тоа кој дел од слузницата на горните дишни патишта е воспален и во тој случај би бил ринитис, фарингитис, ринофарингитис, риноларингитис, синузитис.
Сите овие заболувања се со иста или слична клиничка слика и спаѓаат под поимот акутни вирози, а се познати као настинка, измрзнување и ред други народни имиња.
Настинката како одредена симптоматологија ја предизвикуваат многу вируси, дури и грипот кој предизвикува многу потешки симптоми може да почне и да заврши како настинка кај повеќето пациенти. Риновирусите од друга страна кај послаб организам може да предизвикаат и пневмониа иако се најпознати како предизвикувачи на настинката бидејќи навлегуваат преку носната слузница и всушност предизвикуваат ринитис и ринофарингитис.
Она што ве мачи е дали присуството на вирусот ако се докаже без присуство на симптоми, таканаречено асимптоматско, е всушност заболување. Како што дебатирав и порано со короната, е НЕ. Доколку нема симптоми нема заболување, не постои термин во медицината како асимптоматска болест. Постојат многу вируси и бактерии кои живеат во човечкиот организам во одредена симбиоза и не се патогени се додека не се створат услови за тоа. Најголем доказ е стрептококус пневмонија која дава страшна клиничка слика ако ја развие болеста, но која може редовно да се најде во дишните патишта.
Епа тоа рековме и ние душичке, за џабе го изнапиша рефератов, само ти некако не го сфати? :)
Убаво е што спомна оториноларингологија, ама тука поголемо значење треба да придадеш на инфективните болести и поимите вирулентност и патогеност.

А таман се смирив со колешката, сега со тебе ли да се расправам?! :sneaky:

Kajgana Shop

На врв Bottom