Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ова покажува колку нашата политиката е немилосрдна,8 мртви 196 нови инфицирани дневно немало потреба од мерки состојбата била под контрола(y)
Венко до сега со се неговата комисија требаше да дадат оставки,вакви бројки е лудо да се игнорираат и да се иде на избори ова е надвор од контрола без мерки бројките ке одат нагоре секојдневно.
Тука не се работи за спас на економијата или безбедносна опасност како што сакаат да се оправдаат за изборите,ова е сликовит приказ како нашите политичари газат врз народот и овде спагаат и оние политичари кои глумат некаква лажна загриженост.

Мене ме чуди како никој од медиумиве не пиша или на па имаше некоја изјава од надлежните ко шо скокаа за литијата во Струга, за прославата (мекиците) на директорот на охридскиов затвор со 200 души во хотелот на претседателот на СДСМ Охрид?
а на отворено биле 200 души или како црни Мицика 4 души во затворена просторија ??

Последно уредено:

На тешки маки се инспекторите од Државниот здравствен и санитарен инспекторат, зашто од свадбата која на 31 мај се одржа во скопската населба Нерези, со невеста вработена во Лекарска Комора – има 14 позитивни лица со коронавирус и ниеден од нив не сака да каже со кого бил во контакт.
lg.php

Како што за ,,Слободен печат” потврдуваат доброупатени извори од Инспекторатот, ситуацијата особено ја комплицира тоа што таткото на невестата, работи во Психијатриската болница Скопје во Бардовци, во дијагностика и тоа со работен стаж од 36 години како етаблирано медицинско лице со огромно искуство во својата област. Компликацијата е во тоа што ова медицинско лице, инаку татко на невестата, воопшто не било посочено како контакт во епидемиолошката анкета на ниеден од гостите на церемонијата, по што тој продолжил да оди на работа во Психијатриската болница.

-ДСЗИ има податоци само за 14 позитивни, добиени од Центар за јавно здравје Скопје. Податоци за контакти, ниту еден од овие 14 не даваат, изјави за ,,Слободен печат” директорката, доктор Ирина Сотирова Бухова.

Како што објави на прес конференција министерот за здравство, Венко Филипче, на оваа свадба имало 100 присутни гости, а се одржала на 31 мај. Во тој период свекорот веќе бил со симптоми, сестрата на младоженецот исто така, а подоцна позитивни се покажале и невестата и младоженецот. Поради тоа што невестата работела во Лекарска Комора, морало да се тестираат сите во Лекарска комора, , но не биле со висок ризик и комората непречено функционира. Меѓутоа, проблемот е во тоа што има 14 позитивни од семејниот настан, а со кого контактирале не кажуваат.

-
Јас работам во здравството 36 години во дијагностика. Општествената одговорност е голема работа. Имено, мене не ми требаат закони, зашто сум доволно воспитан и медицински образован и искуството не ми дозволува да се однесувам индолентно ни кон своето ни кон здравјето на останатите. Јас ќе ви речам, ние не правевме свадба. Поради ситуацијата се свртевме на традиционалниот начин, како што правеле порано нашите родители. Од женска страна, нема свадба, туку семејството е во тага и во плач во нашата традиција. Свадбата е направена во Нерези. Ние што сме, од женската страна, имавме церемонијален отпраќај од 15 минути, на кој што држевме дистанца и јас купив 100 маски за да се сочуваме. Така што, контактите се избегнати и нема ниеден заразен 20 дена. Јас сум во синдикатот и како медицинско лице сум се заштитувал и себеси и сите, ни рече доктор Алиу.

-Значи, јас не сум бил на свадба дента во Нерези, зашто традицијата е таква, роднините од страната на девојчето не одат на свадба. Јас контактите со девојчето ги имам во период кој не е ризичен, односно 3 до 4 дена пред свадбата. Тоа на кое што присуствував јас кај нас дома, не може да се нарече ни собир, тоа е преголем збор. Бевме јас, брат ми, жена ми и од брат ми жена му девојчето и така. Која е логиката да правам свадба, а ниеден колега од болницата да не викнам, а на сите нивни свадби сум бил присутен? Значи, не сум бил во Нерези. И затоа не сум во изолација, одам на работа, посочи Алиу, додавајќи дека сите позитивни се од страната на неговиот зет.

-Сум слушнал дека имало некаква свадба ама јас имам 360 вработени и не можам да знам кој каде бил. Тоа другите институции имаат надлежност, ако некој бил заразен и кажал во епидемиолошката анкета дека имал контакт, тогаш се изолира. Но, тоа оди со решение. Оди на работа и не ми има кажано дека имал контакт со заразен за да би можеле да му кажеме да се изолира. Мислам дека е совесен и не би постапил погрешно, сепак е во медицината многу долго време, ни изјави директорот.

o_O

Ma kakvo priveduvanje, ja ne znam zosto voopsto im se dava medicinska pomos...
Изолирај го цел регион што не соработува со бодликава жица и 48 В уреди што се за електрични огради за крупна стока ( мечки, слонови...)

Не можат веќе ништо друго да превземат за да се појават што помал број на гласачи. Све направија што можеа.
Не е точно. Можеа изборите да ги закажат на 31. Јули.

Иначе овој викенд е крајот на неделата кога според Филипче, ситауцијата ќе се стабилизираше и бројките ќе паѓаа.
па таа е
не знам што не е јасно

Таткото на нацијата вчера рече нема потреба од вонредна состојба и може избори. Господинот премиер, денес, исто. Лабаво бе луѓенца, па ваљда они знаат како е. Немаш ти у подрум компјутерски центар од кај ги дознаваш сите податоци и следиш состојба. Нив им плаќаме даноци за тоа.
Сите на избори! Под контрола е!
Автоматски споено мислење:

На тешки маки се инспекторите од Државниот здравствен и санитарен инспекторат, зашто од свадбата која на 31 мај се одржа во скопската населба Нерези, со невеста вработена во Лекарска Комора – има 14 позитивни лица со коронавирус и ниеден од нив не сака да каже со кого бил во контакт.
lg.php

Како што за ,,Слободен печат” потврдуваат доброупатени извори од Инспекторатот, ситуацијата особено ја комплицира тоа што таткото на невестата, работи во Психијатриската болница Скопје во Бардовци, во дијагностика и тоа со работен стаж од 36 години како етаблирано медицинско лице со огромно искуство во својата област. Компликацијата е во тоа што ова медицинско лице, инаку татко на невестата, воопшто не било посочено како контакт во епидемиолошката анкета на ниеден од гостите на церемонијата, по што тој продолжил да оди на работа во Психијатриската болница.

-ДСЗИ има податоци само за 14 позитивни, добиени од Центар за јавно здравје Скопје. Податоци за контакти, ниту еден од овие 14 не даваат, изјави за ,,Слободен печат” директорката, доктор Ирина Сотирова Бухова.

Како што објави на прес конференција министерот за здравство, Венко Филипче, на оваа свадба имало 100 присутни гости, а се одржала на 31 мај. Во тој период свекорот веќе бил со симптоми, сестрата на младоженецот исто така, а подоцна позитивни се покажале и невестата и младоженецот. Поради тоа што невестата работела во Лекарска Комора, морало да се тестираат сите во Лекарска комора, , но не биле со висок ризик и комората непречено функционира. Меѓутоа, проблемот е во тоа што има 14 позитивни од семејниот настан, а со кого контактирале не кажуваат.

-
Јас работам во здравството 36 години во дијагностика. Општествената одговорност е голема работа. Имено, мене не ми требаат закони, зашто сум доволно воспитан и медицински образован и искуството не ми дозволува да се однесувам индолентно ни кон своето ни кон здравјето на останатите. Јас ќе ви речам, ние не правевме свадба. Поради ситуацијата се свртевме на традиционалниот начин, како што правеле порано нашите родители. Од женска страна, нема свадба, туку семејството е во тага и во плач во нашата традиција. Свадбата е направена во Нерези. Ние што сме, од женската страна, имавме церемонијален отпраќај од 15 минути, на кој што држевме дистанца и јас купив 100 маски за да се сочуваме. Така што, контактите се избегнати и нема ниеден заразен 20 дена. Јас сум во синдикатот и како медицинско лице сум се заштитувал и себеси и сите, ни рече доктор Алиу.

-Значи, јас не сум бил на свадба дента во Нерези, зашто традицијата е таква, роднините од страната на девојчето не одат на свадба. Јас контактите со девојчето ги имам во период кој не е ризичен, односно 3 до 4 дена пред свадбата. Тоа на кое што присуствував јас кај нас дома, не може да се нарече ни собир, тоа е преголем збор. Бевме јас, брат ми, жена ми и од брат ми жена му девојчето и така. Која е логиката да правам свадба, а ниеден колега од болницата да не викнам, а на сите нивни свадби сум бил присутен? Значи, не сум бил во Нерези. И затоа не сум во изолација, одам на работа, посочи Алиу, додавајќи дека сите позитивни се од страната на неговиот зет.

-Сум слушнал дека имало некаква свадба ама јас имам 360 вработени и не можам да знам кој каде бил. Тоа другите институции имаат надлежност, ако некој бил заразен и кажал во епидемиолошката анкета дека имал контакт, тогаш се изолира. Но, тоа оди со решение. Оди на работа и не ми има кажано дека имал контакт со заразен за да би можеле да му кажеме да се изолира. Мислам дека е совесен и не би постапил погрешно, сепак е во медицината многу долго време, ни изјави директорот.

o_O
:lolzz: :lolzz: :lolzz: :lolzz:

Не-ре-зи!

ако некој до сеа имал дилема од кај бројки у Карпош

Мене у маало ми имаа кажувано дека у Карпош, деновиве, бројките се од одредена група граѓани, али тоа ми беа некако непроверени информации, па неќев баш да споделувам тука. Ликот што ми кажуваше - ништо не му веруем.

Не е точно. Можеа изборите да ги закажат на 31. Јули.
не, околу таа дата, се очекува најголемо опуштање на мерките и прописите, пред големиот корона бран за Илинден, кога ќе треба апсолутен карантин.
Плус, токму тогаш, одредени групи граѓани кои задолжително би требало да гласаат, имаат лични обврски околу организирање масовни семејни настани, па нема да можат да излезат да гласаат.

Последно уредено:
Мене у маало ми имаа кажувано дека у Карпош, деновиве, бројките се од одредена група граѓани, али тоа ми беа некако непроверени информации, па неќев баш да споделувам тука.

Не сум ни знаел дека во Карпош има присуство на одредена група граѓани.

ртешко. НЕМА да има људи за избирачки комисии и сандачиња ...ПРПА...
Не
Сите вие тука, од форумов, што сте си од ВМРО и СДСМ (Левица и други), ко попчиња има да си седнете и да членувате у комисии.

Не сум ни знаел дека во Карпош има присуство на одредена група граѓани.
Нерези се вика населбата, спомената во текстот.
5% дали се, али знаеш како е - тесни улички... - што вика Дарданија.

Би се кладел?

Реално бајаги луѓе изгубија со ова. Изглеа не предвидоа дека бројката ќе рипне толку по нивното селско инсистирање. А не дека нивното инсистирање смени нешто, шиптариве ќе си се собираа и заразуваа а полиција немаше да припари и без тоа.
Мислам владава напраи многу срања според мене, ама до крајот на летото мора да спроведат избори. Не може да го остаат за есен, никој не знае што ќе биде до тогаш.

lg.php

-

o_O
" Бевме јас, брат ми, жена ми и од брат ми жена му девојчето и така. "

ooh, cute!:pipi:

Нерези се вика населбата, спомената во текстот.
5% дали се, али знаеш како е - тесни улички... - што вика Дарданија.
Турци се повеќето, ама на попис се попишуваат како и другите - Албанци (Шќиптари по нивно).

Stručnjaci: Izgleda da je koronavirus mutirao i postao zarazniji
...
Virus nakon mutacije ima više šiljaka

"Virusi s ovom mutacijom bili su mnogo zarazniji od onih bez mutacija u sustavu staničnih kultura", rekla je virologinja Hyeryun Choe s instituta Scripps Research.

Choe i njeni kolege proveli su niz eksperimenata u laboratoriju koji pokazuju da zbog mutacije D614G virus ima više šiljaka i da su ti šiljci stabilniji, što virusu olakšava ulazak u stanice. Znanstvenici će svoja otkrića uskoro objaviti na serveru BioRxiv, a to znači da istraživanje za sada nije prošlo recenziju neovisnih stručnjaka.

..ова кажуваат за вирусот во УСА и Латинска америка... ние и со стариот не можеме глава да кренеме...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom