Коридор 8 и Коридор 10

• Креатор на темата Креатор на темата PowerUp
  • Време на започнување Време на започнување
"Се надевам во 2012 година да пронајдеме заедно автопатот Софија - Ниш", рече по средбата во Белград со српскиот колега, Мирко Цветковиќ премиерот Бојко Борисов. Тој е во официјална еднодневна посета на западниот ни сосед. Така Борисов ја поздрави одлуката на српската влада да изгради до 2012 година дел од автопатот на српска територија.

Проектот за б'лгарскиот дел од 60 километри ќе биде готов до крајот на годината и нашата земја ќе аплицира за финансирање од 350 милиони евра за европски програми, соопшти пресслужбата на владата.

"Има добра соработка и взаемна доверба помеѓу Бугарија и Србија. Нашата сосед може да смета на целосна ни поддршка за влез во Европската унија ", категоричен е премиерот Бојко Борисов.

Според б'лгарскиот премиер мирот на Балканот може да постои, ако земјите од регионот си помагаат меѓусебно. "Србија мора да знае дека во лицето на Б'лгарија има целосна поддршка и добар пријател", додаде тој.

source link

Повеќе од 4 часа, од вкупно 11 часа на официјалната посета на српскиот главен град на б'лгарската владина делегација, на чело со премиерот Бојко Борисов, се засекретени и средбите и разговорите во тоа време не се објавени.

source link

Интересни вести...

Smetam deka Koridorot 8 e strasno vazen za Makedonija.
Baska i ako se promeni trasata od onaa koja e planirana, pa da se povrzuvame so Albanija preku Debar a ne preku Struga, ke imame pristaniste na 200 i nesto kilometri od Skopje. :toe:

A i ke pridonese za razvivanje na regionite niz koi pominuva, osobeno Kumanovskiot i Debarskiot rajon. :toe:
Малку касно реагирам, но сега го забележав постов. Quark, преместувањето на трасата не би било баш мудро. Коридорот, е исцртан од сериозни меѓународни институции кои ако виделе дека ако тоа решение би било подобро и би поврзувало некакви позначајни градови на тој начин, тогаш и ќе го одбереле тоа решение, и Коридорот 8 би бил уште при неговото создавање испланиран по таа рута.

Во Макдонија нема силно лоби против коридор 8 ,Македонија НЕМА ПАРИ за било кој коридор.Има пари за Букефали и разни глупости но нема пари за коридори.Всушност мора да се гради инфракструктура и коридор 10 кој веќе постои и коридор 8 кој мора да се доизгради.Но тоа бара откажување од денешните политики, и да се фрлат сите сили и средства на изградба на инфраструктурата. Нема инвеститори и фабрики без развиена инфраструктура - тоа барем е јасно.За останатото подоцна....:smir::smir:

Предлагам да отвориме посебна тема за Коридор 8 и Коридор 10, во која секој да напише за придобивките и минусите од нив.

Коридор 8:
Министрите на транспорта на Република Б'лгарија Пет'р Мутафчиев, на Република Италија Пиетро Лунарди, на Република Македонија Джемали Мехази и на Република Албанија Лулзим Баша подписаха Обшта декларација за ускореното развитие на Коридор VІІІ. Срештата на високо равниште се с'стоја днес в град Пловдив.
- датата е 08.03.2006

showimg.php

8993_d.jpg

A koga ke funkcionira koridorot?????

Треба и 8ца да ја прават... ама излгеда има фондови само за 10ка.

Ако нека прават, наскоро во план сум да се почастам со нов автомобил....:)

Ако нека прават, наскоро во план сум да се почастам со нов автомобил....:)

Нека ти е со среќа... најубав да си купиш. :)

--- надополнето ---

Јанакиевски: Коридорот 10 треба да биде готов до 2014-та
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124319

Нема пари а? Ех ...

Во врска со што имплицираш дека „немало пари“... ? :raz:

Како што ја слушнав 2 милјарди евра ќе се инвестираат за изградба на инфраструктурни проекти, 1 милјарда ќе се обезбеди од концесии а другата милјарда од заем на Европската Банка за Обнова и Развој.

Треба и 8ца да ја прават... ама излгеда има фондови само за 10ка.
Фондови има и по предпристапните програми,но некоj е решил да користи за другаде може би, а не за 8-цата.

--- надополнето ---

Како што ја слушнав 2 милјарди евра ќе се инвестираат за изградба на инфраструктурни проекти, 1 милјарда ќе се обезбеди од концесии а другата милјарда од заем на Европската Банка за Обнова и Развој.
Колко е надворешниот долг на РМ? Зашто ми се чини дека 1 милиард евро е доста голем заем за капацитетите на РМ?

Фондови има и по предпристапните програми,но некоj е решил да користи за другаде може би, а не за 8-цата.

--- надополнето ---

Колко е надворешниот долг на РМ? Зашто ми се чини дека 1 милиард евро е доста голем заем за капацитетите на РМ?

Ако едно нешто сум научил, тоа е дека Македонија не знае да ги користи тие фондови. А за 1мил... ми незнам дали е многу, зависи на колку време, каква камата итн...

Инаку треба да има план помеѓу Бугарија, Македонија и Албанија за коридор 8, по можност и со земји од другата страна на Црното Море и Италија. Нема фајде само Бугарија или само Македонија или само Албанија да си го прават својот дел, без никаква цел.

Ако едно нешто сум научил, тоа е дека Македонија не знае да ги користи тие фондови. А за 1мил... ми незнам дали е многу, зависи на колку време, каква камата итн...

Инаку треба да има план помеѓу Бугарија, Македонија и Албанија за коридор 8, по можност и со земји од другата страна на Црното Море и Италија. Нема фајде само Бугарија или само Македонија или само Албанија да си го прават својот дел, без никаква цел.
1 милиард не 1 милион.
Да,наполно си во право,дека мора да има план от сите држави. Можам да кажам само дека според плановете БГ ке е готова со коридор 8 до Перник до 2012,а оттам има совсем малце. Това зоборувам за патот,а пругата е готова (но е потребен малце ремонт,за да има поголема скорост) и е само на 2км от самиот граничен камен. И днес до селото Гуешево си има секи ден воз.
Дали има некакви напори и активности во РМ,Албаниja по 8-цата?

За мене постојаното одложување на изградбата на железничката пруга до Бугарија и одложување на одлуката за името / што така или инаку мора да се земе / и на тој начин забавување влезот на Македонија во ЕУ се поврзани. Целта е подолго да се задржи границата со Бугарија и да нема Пруга на која ќе се изведуваат поголеми обеми на транспорт на луѓе и стока. Македонците да се изолираат од Бугарите и Албанците.

Back
На врв Bottom