Константин Велики

Интересно, неколку пати повторуваш дека имам постирано историски неточни податоци, а ниту еднаш не се дрзна да ми "поправиш" некоја од неточностите.
Ајде повели, кажи ми која од информацииите кои ги наведов за паганот Константин ми е неточна? Ајде повели поправиме каде што сум погрешил, па да почнеме една сериозна историска дебата. Ајде, не туку дофрлај и свиркај од публика, зафрчи ракавите, грабни неколку историски книги и повели да дискутираме за Аријевецот Коки - основач на Византиската црква која подоцна ќе се самонарече православна црква :)

Како не сфаќате дека некои свесно се заслепуваат за вистинските научни, историски и други факти. Константин не може да се прифати онакаков каков што го знаеме од историјата и археологијата, бидејќи со тоа би паднало во вода целото верување на православната црква.

Затоа имај разбирање за оние што не сакаат да веруваат во историјата, туку повеќе и веруваат на нивната црква.

Световната историја ја пишуваат победнците: истит оние кои ги почнуваат војните. Световната историја се пишува со световен а не со покајан и прочистен ум. Црковната истроија е истроија која е пралалена со световната и која се занимава со црковно-духовно категории а не со Цезар и Наполеон. Би било глупаво кога световен човек ги толкувал црковни вистини и историја.

Световната историја ја пишуваат победнците: истит оние кои ги почнуваат војните. Световната историја се пишува со световен а не со покајан и прочистен ум. Црковната истроија е истроија која е пралалена со световната и која се занимава со црковно-духовно категории а не со Цезар и Наполеон. Би било глупаво кога световен човек ги толкувал црковни вистини и историја.

Ова е исто како да кажеш дека црквата има паралелна наука со науката.

Шо за црквата не важи ли гравитацијата?

Погрешно прашање: Црквата се занимава со духовно-етички категории а не со физички.

И да. Црквата има своја паралелна историја, во однос на световната историја.

Световната историја ја пишуваат победнците: истит оние кои ги почнуваат војните. .

И црковната историја ја пишуваат победниците, истите оние кои ги почнуваат војните.

Пак погрешно. Аман бе човек, до кога така?

Да бе...ама ај, ќе ти текне еден убав ден.

Што беше погрешно? Сакаш да кажеш дека црковната историја ја пишуваат губитниците? :baeh:

Пак погрешно. Аман бе човек, до кога така?

Да бе...ама ај, ќе ти текне еден убав ден.
Вакви содржајни одговори одамна немам видено..дај постирајте нешто саглам...ова ко деца да се расправаат..

Што беше погрешно? Сакаш да кажеш дека црковната историја ја пишуваат губитниците? :baeh:

Не, сакам да кажам дека црковната историја ја пишува Црквата, а не самоповиканите поединци, особено не оние кои живеат исклучиво световен живот, и на кои црковната истроија им служи за подлога за стекнување научни звања. А за свесното и злонамерно искривување на црковната историја, се изначитавме на форумов.

Не, сакам да кажам дека црковната историја ја пишува Црквата, а не самоповиканите поединци, особено не оние кои живеат исклучиво световен живот, и на кои црковната истроија им служи за подлога за стекнување научни звања. А за свесното и злонамерно искривување на црковната историја, се изначитавме на форумов.

Значи велиш погрешно, а не било погрешно?

Сам со себе се расправаш.

Лудило. :vozbud:

Така ти велиш...

Не може црквата да си пишува историја различна од вистинската историја.

Уствари може. Еве гледаме уште некои не сакаат да прифата ни историја, ни наука, ни ништо, затоа што некој неписмен поп рекол поинаку.

Не може црквата да си пишува историја различна од вистинската историја.

Уствари може. Еве гледаме уште некои не сакаат да прифата ни историја, ни наука, ни ништо, затоа што некој неписмен поп рекол поинаку.

Ааа, сега ми се јасни некои работи... од мајмун потекнуваш а?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom