Концентрација

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
За секоја работа која ја правиме потребно е да имаме барем минимална концетрација?

Лесно ли ви е да се сконцентрирате додека работите нешто?

Дали човек лесно може да ви ја наруши концентрацијата или сте од оној тип на луѓе со длабока концентрација која не ја пореметува ништо?

Ви се случило ли за време на било кој процес да изгубите концентрација, и што правите во такви моменти?

Јас лесно можам да се сконцентрирам, но најубаво тоа го правам во потполни мир и тишина. Ми се случило да изгубам концентрација поради тоа што некој друг ми сметал, но најчесто кога губам концентрација тоа е поради преголемиот напор кој го вложувам за да се фокусирам уште посилно на одредениот процес. Во такви моменти зстанувам со работата и полека почнувам од почеток да се сконцентрирувам на потребните постапки.

Вие?:smir:

Концентрацијата опаѓа на секои 15 минути, нормален процес е тоа.

И зависи шо ми се дешава во животот па дали многу мислам на тоа и не можам да се сконцентрирам на други работи.
И нема шанси да се сконцентрирам во мир и тишина, или со музика, или во соба кај шо има луѓе.

Зависно на што треба да се сконцетрирам, ако треба да се посветам на нешто неинтересно... колку и да се трудам тешко ќе се сконцентрирам... ќе се изнамачам да навлезам во проблематиката, но кога па се работи за нешта кои ми привлекуваат внимание и се интересни потполно исклучувам и се губам од реалноста, до мене и свадбарски тапани :D да тропаат нема да ги заприметам кога сум внесен во тоа што ме преокупирало... така ми беше и во средно така и на факултет, кои предмети ми беа интересни ги учев и им се посветував максимално, останатите едноставно ги работев од што морав, нормално и резултатите беа поинакви. Магде спомнала за тоа опаѓањето на концетрацијата на 15 минути... како некаков рок спомнат од многу психолози, и тоа кај мене е зависно од тоа колку сум заинтересиран, и да навистина сум чуден тип, можам да учам во просторија во која некој прави муабет или има пуштено нешто, никогаш не сум се осеќал добро кога сум учел во потполна тишина и сам.

Немам проблем со концентрација, лесно се концентрирам.Не ми прчи врева, музика, баш напротив тогаш сум повеќе сконцентрирана на она што го работам.
Доколку почувствувам дека ми опаѓа концентрација, тогаш правам мала пауза од она што го работам и после краток временски период се враќам да завршам.

Најмногу концентрација употребувам за фудбал само.:smir:

Лесно ли ви е да се сконцентрирате додека работите нешто?
Неопходен алат ако нешто сакам да запомнам, иако генерално колку што ми е лесно да се сконцентирам, толку ми е и тешко да останам сконцентрирана.Мразам целосно посветување на фокусот затоа што сакам да бидам константно свесна што се случува околу мене, а тоа не може да се направи ако целосно се посветам на нешто.
Дали човек лесно може да ви ја наруши концентрацијата или сте од оној тип на луѓе со длабока концентрација која не ја пореметува ништо?
Зависи што работам и колку ми е тоа интересно. :)
Кога читам, кога везам, кога правам ручек, кога работам нешто на комупјутерот може слободно човек да вика 20 мин. по мене, но кога нешто не ме „привлекува“ тогаш немам концентрација за некој да може да ја наруши.
Веројатно внатрешните регулатори ми реагираат на надворешни дразби кои што ми одговараат.
Ви се случило ли за време на било кој процес да изгубите концентрација, и што правите во такви моменти?
Си ги земам цигарите и одам на прозор да се одморам.
Зошто да работам нешто неправилно кога можам воопшто да не го работам или да го направам како што треба малку покасно.

Она што јас го работам бара концентрација, оти грешката скапо ме чини. Така што секоја подготовка за работа ја почнувам со подготовка за концентрација, па концентрација. Моментот кога осетам дека не иде, оставам, оти реков, грешката скапо ме чини.

Лесно ми паѓа концентрацијата.Дури и прелесно...за жал.А тоа што сакам да го работам бара премногу концентрација..

Лесно се концентрирам, ама некогаш има периоди (како овој :icon_lol:) кога едноставно што и да правам џабе е нема шанси да се сконцентрирам и сум цела како одвеана со ветрот. Музиката многу ми помага да се концентрирам, едноставно како да ми ги собира мислите. И навечер сум многу поконцентрирана, него преку ден, можеби затоа што преку ден само сум во некоја брзаница. :) Кога за нешто не сум заинтересирана, тапа ми е и концентрацијата ја снемува за секудна.

Ја имам, во задоволителни количини, особено во оние мигови пред колоквиум ко сум полагал, каде последните два дена до колоквиумот сум ја повторувал, препрочитувал материјата и по 12-тина часа, со севкупна пауза меѓу нив од еден час.

Инаку има една финта за ладење на мозокот, која помага за враќање на концентрацијата и бистрење на умот. На местото каде се најдува венава од која ни земаат крв, или пак веднаш под ушето, на вратот што е таа, ставате коцка мраз. Пособро е на оваа од раката ради избегнување на настин. Така ставата коцка на двете раце и ја поклопувате со раката за да не ви падни. Дури таа се топи, веројатно ја лади крвта преку крвотокот, а секако таквото движење има удел во мозкот, пошто и таму врви. Потоа каснувате по можност калинка, ако не чоколадо од она за кување што е, пошто то е најприкладно за оваа работа. Нештово би ви одзело севкупни 15-тина минути, а би ви дало рестарт на мозoкот, негово изладувањем, па така може да го користите без никаков проблем над час време потоа :)

Ја имам, во задоволителни количини, особено во оние мигови пред колоквиум ко сум полагал, каде последните два дена до колоквиумот сум ја повторувал, препрочитувал материјата и по 12-тина часа, со севкупна пауза меѓу нив од еден час.

Инаку има една финта за ладење на мозокот, која помага за враќање на концентрацијата и бистрење на умот. На местото каде се најдува венава од која ни земаат крв, или пак веднаш под ушето, на вратот што е таа, ставате коцка мраз. Пособро е на оваа од раката ради избегнување на настин. Така ставата коцка на двете раце и ја поклопувате со раката за да не ви падни. Дури таа се топи, веројатно ја лади крвта преку крвотокот, а секако таквото движење има удел во мозкот, пошто и таму врви. Потоа каснувате по можност калинка, ако не чоколадо од она за кување што е, пошто то е најприкладно за оваа работа. Нештово би ви одзело севкупни 15-тина минути, а би ви дало рестарт на мозко кој може да го користите без никаков проблем над час време :)
mene vezbive sto gi kazuvas kozmeticarkata mi gi pravese za opustanje ama jas zaspivam togas :) najdobro e na svez vozduh saat-dva i ko nov.

mene vezbive sto gi kazuvas kozmeticarkata mi gi pravese za opustanje ama jas zaspivam togas :) najdobro e na svez vozduh saat-dva i ko nov.
Исто и тоа, онака да те мавни ладното в сурат, веќе ако си имаш мака со правењето на вежбите :)

Психијатриски пресметано било дека максимум концентрацијата на едно нешто може да се фокусира 18-тина минути али ако си даде човек цел со силна желба да постигне нешто мислам дека може и подолго време да остане сконцентриран.

Во последно време многу слабо.
Најинтересно е баш ко ќе седнам да учам, после 10тина минути одма губам концентрација.
Не знам шо ми се дешават вака , ама морат да се средит ова некако.
Валда таков е периодов , желба за ништо се немат. Ќе поминит ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom