Комунизам VS капитализам - идеолошки осврт

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
ако патентот е идеа , и не важат правилата за пиратерија според тебе тогаш:
Програма или дигитален производ (музика, филмови) е исто така идеа, пошто може да се смета како кобинација од математички знаци (1и0) интелигентно (со идеа) поставени така да даваат некаков резулат.
Патентот е идеа, напишана на лист хартија (ова небитно) и претставува комбинација од математички знаци и правила интелигентно поставени така да даваат некаков уникатен резултат.
Аналогно на ова во капиталистичкиот свет, крадењето, пиратењето на дигитални производи не би требало да е некој голем проблем, ама е.
На бил гејтс му смета оти му го крадиме софтверот (пиратски верзии) и маки мачат да ги уништат сите дитигални пирати, а од друга страна не е проблем ако украле идеа за видноус.
Закон на посилниот секогаш дејствувал во капиталистичкото општество. Така било и со сиромашниот Тесла и ботатиот Едисон така е и денес со денешното крадење на патенти.

Во овој дигитализиран свет, заштита на продајдоците преку патенти и забраната на пиратерија е единствен начин за заштита на сиромашните интелигентни луѓе и нивни начин да се збогатат.
За созавање на материјални добра ти требаат ресурси, а тие се резервирани за оние кои се родиле богати или на неков начин дошле до пари. Смартфон неможе секој да направи дома, ама некој добар програмер во својот дом со користење само на лаптоп и својата интелигенција може да созаде чуда.
Но денес се повеќе се зголемува цената на годишно ниво за држење на патенти, баш поради тоа, да нема сиромашни луѓе кои ќе држат добри идеи. Затоа и богаташите го туркаат овој тренд за зголемување на цените за држење патент, оти знаат дека тие имаат пари да ги држат своите идеи, ама сиромашните не.
Во америка веќе има збор за сиромашните луѓе кои држат патенти и кои си бараат наплата кога некој ќе им ги искористи без лиценца - patent trolls , Обама веќе нареди спремање на закон против овие луѓе.

Да не бидам скроз оффтопик од темата
Денешиот капитализам ако продолжи како ваков и не претрпи некои значајни промени во полза на обичниот народ мислам дека ќе завршиме во некое општество опишано како во филмот elysium.
Да, јас сум и музиката и филмовите шо се пиратираат да продолжат да се пиратираат. Тоа и се дешава, насекаде низ светот, така да ... немаме проблем тука.
Друго нешто, сиромашните држат патенти - се слагаме.
Ама ако држи јак патент само како патент, која е поентата да го држи? Ако не го продадеш или ако не заработиш на сметка на тоа, шо ти е само патент?
И немојте оти обичните луѓе не можат да се збогатат. Има безброј инвеститори кои ќе трчаат по добар патент. И не, нема баш да те преварат. Пошто никој не те тера да соработуваш со првиот шо ќе го сретнеш. :)

Ако тој програмер може чуда да направи, шо не ги продава? Или сака како патенти да му стојат само? Како дипломите на ѕидови со ниеден ден работен стаж? :D Оти да имаш патент само како патент е исто како да имаш знаење, и сертификат за тоа - диплома, и да ти стои у рамка.
А ако имаш патент и работиш, и не ти оди бизнисот, тогаш не ти го бива бизнисот, и пак нема да те заштити патентот многу пошто http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_engineering со мали измени и патент број 1 и патент број 2 нема да бидат истите, и ништо докажување оти тоа е твојата идеја.

И пак идеме до: патентот е идеја. Ако ја имаш прв, и е уникатна нели, предноста пред светот ти е тоа да инвестираш во тоа, или да инвестира некој друг, и да отпочнете бизнис со кој ќе продавате добра од таа идеја. Оти идеја како идеја is not worth shit. Затоа и е бесполезно да се патентира.

За тоа дека ваквата корпорациска форма на капитализмот е катастрофална, се слагаме.

Државата и уредувањето треба да бида катализатор во производството и индустријата на еден народ. Првенствена цел треба да е долгорочно и оджливо зголемување на производството и извозот.
На некои држави тоа им успева со комунизам како на Кина, на други со капитализам како што е во Европа и преку Атлантикот.
А на други скапаници како што сме ние ни социјализам ни капитализам не им помагаат.

Државата и уредувањето треба да бида катализатор во производството и индустријата на еден народ. Првенствена цел треба да е долгорочно и оджливо зголемување на производството и извозот.
На некои држави тоа им успева со комунизам како на Кина, на други со капитализам како што е во Европа и преку Атлантикот.
А на други скапаници како што сме ние ни социјализам ни капитализам не им помагаат.
:pos:

@Петар12345
To keep a patent valid over the life of the patent, a patent owner will need to pay maintenance fees which are due before the 4th, 8th and 12th years after a patent has been issued. Again, the fees are less for a small entity. The fee due before the 4th year is $450.00 for a small entity and $900.00 for a large entity. The fee due before the 8th year is $1,150.00 for a small entity and $2,300.00 for a large entity. Finally, the fee due before the 12th year is $1,900.00 for a small entity and $3,800.00 for a large entity.

Ова ли се тие големи суми шо се многу голем проблем? Некои 2-3 илјади долари на 4 години време? Ако си у Америка и имаш јака идеја, и за 4 години не можеш да и го продолжиш патентот, џабе ја имаш. Мислам, сериозно. Луѓе без патенти праат огромни суми пари, а не некој има јака идеја, денес ја патентира, и не може за 4 години да најде 2.000 долари за да ја оживее.
Dude, сериозно ова? Е таков ако не заслужува да му се земе патентот и да му се даде на некој шо ќе знае да го разработи и продаде, не знам кој. О боже.

@Шкорпион
Да не те цитирам 100 пати, ќе пишам вака на кратко.

Во врска со мемоарите и тоа дали грешиш, па фала богу дека грешиш. Аман бе Шкорпи. Сите способни издавале мемоари, бизнис буквари... Ова прв пат од тебе го слушам. Но, во ред. Не ти се мешам во твоите сфаќања. Веројатно според тебе способни се само тие што направиле милијарди, милиони...
И да, имам издадено нешто такво. Не е баш self-help или "10 чекори до успешен бизнис", но тука некаде е. И планирам уште 10 да издадам, фор гадс сејк. :D

Во врска со басните, извини, но басни не продавам. Басни немаме. Тие луѓе што ги наброја, со повеќеструки знаења и вештини, сите ги бива, но не доволно. Некоја вештина им фали, на пр. снаодливост. Да ги бивало колку што треба, немало да бидат бездомници.
Но, до некаде си во право. Баш пред некоја недела ми пиша ПП еден член, и ми вика: кај нас во фирма, не ни дозволуваат да учиме нешто плус, не ни дозволуваат да се доедуцираме. Ват д фак? Приватна фирма да не ти дозволува проширување на знаења!?

За тоа на крај, со дудуците и информатичарите - не си ме сфатил што сакам да кажам. Секако дека постојат квалитетни информатичари кои успеале надвор, не го оспорувам тоа, фала богу. Лично познавам такви. :facepalm:
Сакам да ти кажам дека има партиски дудуци кои завршиле пр. информатика. Тие дудуци овде може да се вработат без проблем, секако преку партија, но да појдат во странство и таму да успеат, тоа малку потешко. Бидејќи таму ќе им бараат да покажат знаење, да докажат дека ги бива, нема да им побараат партиска книшка.

И полека, не се нервирај. Не ти реков дека си педер. Можеби некогаш во пост го употребувам зборот "педровци", ама ништо со цел да навреди. Либерал сум, уживај. :D

Ако можеш да крадеш и лажеш без да се каеш, притоа да не те фатат, тогаш и само тогаш си способен капиталист.
Ај да те прашам, еве за македонсково капиталистичко поднебје, пр. Нина Ангелова, CEO на Grouper.mk, кажи ми кого крадела и кого лажела за да стигне до тоа што е денес? :D

За она што си ти против, и јас сум за тоа, само малку погрешно се разбираме, верувај.

Да, јас сум и музиката и филмовите шо се пиратираат да продолжат да се пиратираат. Тоа и се дешава, насекаде низ светот, така да ... немаме проблем тука.
Друго нешто, сиромашните држат патенти - се слагаме.
Ама ако држи јак патент само како патент, која е поентата да го држи? Ако не го продадеш или ако не заработиш на сметка на тоа, шо ти е само патент?
И немојте оти обичните луѓе не можат да се збогатат. Има безброј инвеститори кои ќе трчаат по добар патент. И не, нема баш да те преварат. Пошто никој не те тера да соработуваш со првиот шо ќе го сретнеш. :)

Ако тој програмер може чуда да направи, шо не ги продава? Или сака како патенти да му стојат само? Како дипломите на ѕидови со ниеден ден работен стаж? :D Оти да имаш патент само како патент е исто како да имаш знаење, и сертификат за тоа - диплома, и да ти стои у рамка.
А ако имаш патент и работиш, и не ти оди бизнисот, тогаш не ти го бива бизнисот, и пак нема да те заштити патентот многу пошто http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_engineering со мали измени и патент број 1 и патент број 2 нема да бидат истите, и ништо докажување оти тоа е твојата идеја.

И пак идеме до: патентот е идеја. Ако ја имаш прв, и е уникатна нели, предноста пред светот ти е тоа да инвестираш во тоа, или да инвестира некој друг, и да отпочнете бизнис со кој ќе продавате добра од таа идеја. Оти идеја како идеја is not worth shit. Затоа и е бесполезно да се патентира.

За тоа дека ваквата корпорациска форма на капитализмот е катастрофална, се слагаме.
и ти си во право до некаде, НО.
Патентот не ти е како сертификат, туку повеќе како мозок кој си го продаваш.
За последниот параграф. Голем дел од патентите се направени да ја подобрат работата на материјални работи кои обичен човек неможе да ги создаде и да ги направи.
Затоа и се издаваат лиценци. Луѓето што направиле патент можат да продадат лиценца за користење на патентот на некоја компанија. (Ова обично оди вака: Некоја копанија кради идеа за патент (патем заштитените патенти не се скриени од јавноста) ја користи и потоа оштетеното лице си бара оштета во вид на исплата за искористена лиценца и плус оштета и плус судски трошоци). Ако некоја богата компанија не сака да се замара со патенти оди фрла милиони евра и ја купува фирмата на лицето што го држи патентот. Со тоа богатата компанија сега ги има сите права за тој патент. Но ова во реалност многу малку се случува бидејќи обично богатите компании најмногу крадат од сите (најпознати меѓу нив Ејпл и Микрософт), а притоа ништо не плаќаат бидејќи се заштитени од власта. Дури и ќе бидам необјективен - мислам дека Ејпл и Микрософт најмногу се издигнаа со крадени идеи.
Да се навратам на патентите. Лошо е кога луѓе ги држат идеите беспотребно како што спомна, бидејќи го кочат развитокот на човештвото, ама уште полошо е кога се крадат идеи а нивните пронаоѓачи никако да бидат заштитени.
Баш од овие причини Тесла почина како беден и сиромашен, оти патентите му беа крадени од сите страни без никој да плати.
Патем reverse engineering работи, ама многу поскап и подолг процес отколку самото купување на лиценца.
Ама изгледа и тоа им е премногу на богаташите, па затоа пробуваат на било каков начин да го одбегнат овие трошоци.
Пример: експериментираш со рецепти за пиво. Наоѓаш совршена формула, ја патентираш и пробуваш да го продадеш продуктот на големи компании, добро е ако ја купат лиценцата или целиот патент, ама наголем дел од случаите ја крадат идеата и ти си оштетен, а да тужиш компании како bud wiser тури му пепел.
Друга идеа е ти да направиш пивара, ама во денешново капиталистичко општество каде корпорациите си гледаат да си го задржат пазарот, шансите да успееш се минимални.

За постот што си ме спомнал.
Сега моментално е океј за држење патенти, и закон имаш на твоја страна и не плаќаш многу пари, лошо е кога законот ќе се сврти против тие што држат патенти како што е најавено.
Да цените се тие за држење патент, ама која е поентата ти да го плаќаш тој патент, а некој да ти го кради без да плати. Тоа е уште пожално. А и како што спомнав голем број од патентите се за производи кои обичниот човек неможе да си дозвои да ги направи. Пример има многу патенти за дигитално процесирање на слика, ама за к*р му е таква идеа кога неможе да направи обичен чоек фабрика за производство на фото апарати или смартфорни.
Реализирање на патент е посебен дел со кој се префрлуваме од интелектуално ниво на материјално ниво, не секој ги има средствата за таква преобразба.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
онтопик
Според мене корпорациите се најголем противник на слободниот пазар како најекспонирана алатка во капитализмот, а на крајот и ќе го уништи слободниот пазар. Ќе дојде време кога големи корпорации ќе произведуваат се и ќе се присутни на сите можни пазари. Самсунг прозведува од мобилни телефони, бела техника, мали елекрични апарати па се до булдожери, возови, трактори и камиони. Со тоа тие ги исфрлаат целосно од странскиот пазар домашните компании (пример Санос од Македонија) бидејќи нивните производи ќе се поефтини а со ист квалитет и во голем број. А самсунг не е единствен тука се скоро сите технолошки гиганти.

Наскоро со развојот на роботиката и автоматиката ќе се создаваат фабрики во кои ќе работи еден човек, а фабриката ќе произведува милиони продукти, ќе се зголемува продуктивноста и ќе се намалуваат работниците, а на тие што ќе останат ќе им биде доделена нископлатена работа. НЕ се поштедени ни индивидуалците - инжинери кои креират некој апарат или продукт. Со денешната вештачка интелигенција - (читај невронски мрежи кај роботски системи) компјутер може да создаде подобар автомобил одколку инжинер, во смисла на аеродинамичност, динамика и перформанси. Воглавно многу од денешните работни места во иднина би биле наменети за роботи. Работниците би се намалиле, ама продуктивноста би се зголемила. Од ова следува зголемување на јазот меѓу богатите и сиромашните до тој степен што слободниот пазар би немал никаква смисла бидејќи обичниот човек неможе да си дозволи апарати кои се наменети баш за него. (Ајфонот кој кошта 200 долари за да се создаде, се продава 1000 долари, пари кои 90% од жителите на земјата неможат да ги оделат за мобилен апарат)
Последица. Масовно намалување на стандардот на живеење на средната класа, истовремено трупање на капитал кај оние што веќе го имаат - големите корпорации, само ќе доведе до крах на капитализмот. Секако ако не се случи некоја француска револуција во центрите на капитализмот. Америка, Велика Британија и други.

Последно уредено:
@Шкорпион
Да не те цитирам 100 пати, ќе пишам вака на кратко.

Во врска со мемоарите и тоа дали грешиш, па фала богу дека грешиш. Аман бе Шкорпи. Сите способни издавале мемоари, бизнис буквари... Ова прв пат од тебе го слушам. Но, во ред. Не ти се мешам во твоите сфаќања. Веројатно според тебе способни се само тие што направиле милијарди, милиони...
И да, имам издадено нешто такво. Не е баш self-help или "10 чекори до успешен бизнис", но тука некаде е. И планирам уште 10 да издадам, фор гадс сејк. :D

Во врска со басните, извини, но басни не продавам. Басни немаме. Тие луѓе што ги наброја, со повеќеструки знаења и вештини, сите ги бива, но не доволно. Некоја вештина им фали, на пр. снаодливост. Да ги бивало колку што треба, немало да бидат бездомници.
Но, до некаде си во право. Баш пред некоја недела ми пиша ПП еден член, и ми вика: кај нас во фирма, не ни дозволуваат да учиме нешто плус, не ни дозволуваат да се доедуцираме. Ват д фак? Приватна фирма да не ти дозволува проширување на знаења!?

За тоа на крај, со дудуците и информатичарите - не си ме сфатил што сакам да кажам. Секако дека постојат квалитетни информатичари кои успеале надвор, не го оспорувам тоа, фала богу. Лично познавам такви. :facepalm:
Сакам да ти кажам дека има партиски дудуци кои завршиле пр. информатика. Тие дудуци овде може да се вработат без проблем, секако преку партија, но да појдат во странство и таму да успеат, тоа малку потешко. Бидејќи таму ќе им бараат да покажат знаење, да докажат дека ги бива, нема да им побараат партиска книшка.

И полека, не се нервирај. Не ти реков дека си педер. Можеби некогаш во пост го употребувам зборот "педровци", ама ништо со цел да навреди. Либерал сум, уживај. :D

Ај да те прашам, еве за македонсково капиталистичко поднебје, пр. Нина Ангелова, CEO на Grouper.mk, кажи ми кого крадела и кого лажела за да стигне до тоа што е денес? :D

За она што си ти против, и јас сум за тоа, само малку погрешно се разбираме, верувај.
Идејата на групер е 100% копија.
Зад секое богатство се крие некое злосторство.

Последно уредено:
Ја пак гледам бизнисмени ко Илон Маск, Марк Цукерберг, Бил Гејтс, шо се толку човечни, шо секоја година даваат повеќе пари у донации, и истражувања за подобрување на животот, него ли сите социјалисти у историјата.
Плус, 500 милиони луѓе убиени од социјалистички диктатори. Интересно е. :D

Пример Илон Маск ни го подобрува животот со тоа шо нема да зависиме од нафтените корпорации кои се врзани со владите, работи на електрични коли. Тесла Моторс е негова фирма. Исто работи на ракетни летала кои се за 70 посто поефтини за производство од владините ракети. И кои можат за неколку илјади долари да се подготват за следен лет, наспроти милијардата долари кои треба да се дадат за спејс шатл да се оспособи за повторен лет.
Бил Гејтс од друга страна прави инвалиди да можат со курот да праат работи шо ние можеме со рацете.
Марк Цукерберг не поврзува сите бесплатно. Дури има планови да поврзе што е можно повеќе рурални места со интернет благодарение на дронови.

Овие фаци се претставници на капитализмот. Владите на капиталистичките држави не се претставници на капитализмот. Претставници се на корпоративноста, која го јаде од срж капитализмот.
Хмм не би рекол дека они би ги ставил како пример. Од една страна им се восхитувам на она што го постигнале ама од друга страна вистината е дека човек со меко срце никогаш нема да има толку пари и моќ.

Мајкрософт низ годините самите ја подржувале пиратеријата за да си ја заштитат монополската позиција на пазарот и нормално да прават профит.

Фејсбук сите знаеме дека колку што е корисен толку е и штетен дури според мене во последно време е далеку повеќе штетен отколку корисен.

За продавање на лични податоци и за нула приватност ич да не почнувам.

Во глобала кој има моќ проколнат е да ја злоупотреби.

Бил Гејтс има некои 60 милијарди долари и реално 5/6 утре да ги донира пак може да живее како бог било каде.

Имам и читано и слушано за се што прави и он и Цукерберг во добротворни цели и се тоа е за пофалба, но според мене не треба ниеден индивидуалец да има толку средства ниту има потреба од нив.

Цукерберг најверојатно порано го сфатил тоа од Гејтс дека нема тие пари никогаш да ги потрошат и затоа ги донираат.

Според една студија што читав некаде за Америка се работи до 60000 долари (годишна плата) се зголемува среќата додека сум над тоа не прават разлика.

Капитализмот е ок, но и он не е совршен и секако има темна страна.

Неколку примери за тоа ти се фабриките во Кина и Јужна Америка каде деца работат по 12 часа буквално само за да преживеат.

На запад се купуваат релативно ефтини производи, а многу малку ја знаат вистинската цена што луѓе на другиот крај на светот ја плаќаат за нив.

Исти курац се и двете.

Не се исти, како можеш тоа да го тврдиш? Капитализмот го интересира само профит. Тој ќе исече цела шума за профит, ќе улови колку што може повеќе риба за профит, капитализмот сади гмо храна заради профит итн. Значи со еден збор капиталиозмот води до уништиување.

Фејсбук сите знаеме дека колку што е корисен толку е и штетен дури според мене во последно време е далеку повеќе штетен отколку корисен.
Не седи на фејзбук, шо да ти кажам.

За продавање на лични податоци и за нула приватност ич да не почнувам.
Transparency is the best policy.

Во глобала кој има моќ проколнат е да ја злоупотреби.
Па ова е размислување на 10 годишно деца. И на некој хипик. :D

Бил Гејтс има некои 60 милијарди долари и реално 5/6 утре да ги донира пак може да живее како бог било каде.
И сеа шо да праиме ако е богат?

Имам и читано и слушано за се што прави и он и Цукерберг во добротворни цели и се тоа е за пофалба, но според мене не треба ниеден индивидуалец да има толку средства ниту има потреба од нив.
И уште една идеолошка финтица против профитот, нели? :D
Радо би богатите да ги видиме сиромашни, него ли сиромашните богати, а? :D

Според една студија што читав некаде за Америка се работи до 60000 долари (годишна плата) се зголемува среќата додека сум над тоа не прават разлика.
Океј. Ај да ги осудиме сите шо сакаат да заработат повеќе? :D

Капитализмот е ок, но и он не е совршен и секако има темна страна.

Неколку примери за тоа ти се фабриките во Кина и Јужна Америка каде деца работат по 12 часа буквално само за да преживеат.

На запад се купуваат релативно ефтини производи, а многу малку ја знаат вистинската цена што луѓе на другиот крај на светот ја плаќаат за нив.[/quote]
Ох мори мајко. До кога ли ќе ве лажат оти некој е богат со тоа шо некој друг е сиромашен? Нееднаквоста и сиромаштијата не се двете спротивности на една линија. Долга и широка е, ама само хинт: у Кина имаше еднаквост, сите беа сиромашни. У Кина денес не се сите еднакви, па има многу богаташи и многу просечни луѓе. Дали би радо да се сите еднакво сиромашни, или да има големи богаташи и голем број луѓе со доволно примаа за да си заработуваат за живот? :D

Капитализмо е пример на Божје општество. И во рајо има капитализам, си има главен Бог кој располага со сите богатства и може кого сака да казни или награди и никој не може да го смени од директорското место пошо е основач и единствен акционар, после него идат анрахнгели ангели светци и тие имаат помалце богатства и капитал и послаби се од Боги и имаат помали моќи, па после иди средна класа на душите во рајот и пролетери во пеколот.
Комунизмо е борба против Бог, слегле парталковци од планина шо чувале кози и овци и станале генерали, секретари, началници... на грбот на другите, стрелале секој шо се крсти, им одзеле се шо имале луѓето, и по цел ден во комитето ќебапи пржеле и млади моми со сила таму држеле.
Капиталистите се деца божји а комунитите се децата на сатаната

Капитализмо е пример на Божје општество. И во рајо има капитализам, си има главен Бог кој располага со сите богатства и може кого сака да казни или награди и никој не може да го смени од директорското место пошо е основач и единствен акционар, после него идат анрахнгели ангели светци и тие имаат помалце богатства и капитал и послаби се од Боги и имаат помали моќи, па после иди средна класа на душите во рајот и пролетери во пеколот.
Комунизмо е борба против Бог, слегле парталковци од планина шо чувале кози и овци и станале генерали, секретари, началници... на грбот на другите, стрелале секој шо се крсти, им одзеле се шо имале луѓето, и по цел ден во комитето ќебапи пржеле и млади моми со сила таму држеле.
Во социјализамот што сите го навредуваат се живееше многу побогато и поубаво.
За околните држави бевме Америка или Германија како сакаш прифати го а за тоа што црквата била забранета доказ е нејзиното денешно постоење во капитализам.

Дали знаете дека поради профит фармацевтските компании иако го имаат лекот за многу боелести не го пуштат во употреба? Да не спомнувам за птичји грип, свинск игрип итн. ко исе пуштаа или намерно или се измислуваат за да капитлаистите ги зголемат профитите од продажба на лекови. За вас тоа е човечко, хумано? Таков е капитализмот, ѕверско општество. И дали некој кој го прави ова е способен? Се снашол над маката на другиот.

п.с. нели насловот беше соцјализам против капитализам? или можеби грешам. Сепак за мене е гоелмаљ разлика помеѓу комумнизмот и социјалзимот.

Во социјализамот што сите го навредуваат се живееше многу побогато и поубаво.
За околните држави бевме Америка или Германија
А за Америка и Германија шо бевме?
седнат во фиќо со се фамилија на море со максимални 50 километри на час, а за јадење зелка манџа додека од транзисторо ечи Лепа Лукиќ а во тајната полиција имаш 5 сантими дебело досије, а Американецо, татко понтијак, мајка шевролет синот харли, слушаат рокен рол јадат сочни стекови и слободни се да одат кае сакаат и прават шо сакаат. Во комунизмо бе полицајците стрижеа на улица оние кои имаа подолги коси да не збораме да носиш маица со некој бенд или обетка на уво[DOUBLEPOST=1414324471][/DOUBLEPOST]
Дали знаете дека поради профит фармацевтските компании иако го имаат лекот за многу боелести не го пуштат во употреба? Да не спомнувам за птичји грип, свинск игрип итн. ко исе пуштаа или намерно или се измислуваат за да капитлаистите ги зголемат профитите од продажба на лекови. За вас тоа е човечко, хумано? Таков е капитализмот, ѕверско општество. И дали некој кој го прави ова е способен? Се снашол над маката на другиот.

п.с. нели насловот беше соцјализам против капитализам? или можеби грешам. Сепак за мене е гоелмаљ разлика помеѓу комумнизмот и социјалзимот.
па еве северна кореја и куба и кина се се уште комунистички земји нека пуштат тие бесплатни лекови за ебола, грип, рак, прша.....

Баш во капитализмот се форсира атеизам.Не знам зошто во се мешаш религија

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom