Комунизам VS капитализам - идеолошки осврт

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Во нашав држава сеуште е социјализам. Никако да излеземе од него и уште пекаме по него иако не донесе до ова дереџе и и не носи уште подлабоко во калта.

Точно, а сите за лошата состојба го обвинуваат капитализмот и ’крупниот светски капитал’... А големиот капитал бега од нас и не заобиколува во голем агол.. :)

Не го мешајте ова нашево со капитализам. Ние немаме ни к од капитализам. Ова нашево e апашизам. Имате таму Швајцарија, Австрија, Германија, Јапонија... таму барајте мани, недостатоци во капитализмот.

tocka-82051.jpg

Не го мешајте ова нашево со капитализам. Ние немаме ни к од капитализам. Ова нашево e апашизам. Имате таму Швајцарија, Австрија, Германија, Јапонија... таму барајте мани, недостатоци во капитализмот.

Швајцарија, really?

Капитализмот ако ги величеше способните, зар ти немаше да бидеш Бил Гејтс до сега? Или не се сметаш за способен?

Реално само Америка ти е капитализам во европа ти е повеќе нешто како социјал-капитализам.

За време Југославија како било не знам освен она што ми го кажувале постарите. Еве неколку работи :

-Парите вределе многу повеќе т.е со една плата се живеело солидно нешто како сега во поразвиениве земји на запад.
-Имало многу поголема сигурност, а не како денес заебанции на секој чекор
-Од едни имам слушнато дека по фабриките ништо не се работело, други ми имаат кажано дека имало директори/шефови кои правеле контроли и дека не било вистина дека никој ништо не работел
-Во тоа време бугарите и грците биле цигани за нас(no offense)

Најверојатно има уште ама не ми текнува сега.

Инаку според мене капитализмот е ок ама може подобро.

Скандинавскиве земји, Швајцарија, Австралија, Германија имаат добар систем.
Иако и они званично се капиталистички земји, многу поразлични се од УСА на пример.

Бесплатно здравство, едукација и ред други работи базирани на високи даноци се добра идеја.
Муабетот ми е во сите држави треба да има систем кој не ти дозволува да имаш премногу ресурси пошто реално не можеш да ги искористиш.

Или со други зборови да се фокусира на средната класа т.е они да бидат мнозинство и да има малку богати и малку сиромашни пошто идеален баланс не може да постои.

Во превод треба секој да има ресурси за основни потреби, а не некој да има милијарди за јахта и на сметка на тоа милиони да немаат за леб.

Во глобала мислам дека во Австралија и некои од западниве земји имаат солиден успех на тоа поле додека во Америка парите се побитни од луѓето.

Nova rjec za ujedinjene ideje
Exopolitika , Vladajuca klasa je zaprljala ime socjalizam i krscanstvo ,tako da se vise ne mozemo sluziti tim rjecima . Neki su cak i Hitlera zvali socjajist . U Americi za opsovati nekoga se upotrebljava rjec ?bludy comunist . Pod kojim se imenom ljudi mogu ujediniti ? Mozda je jos bolje da se ujedinimo po intuiciji ,tako nas nece moci odkriti . Ali najprije trebamo imati zajednicki jezik. Ne intelektuani jezik jer i intelektualci su u zabludi . Trebamo onu intuiciju sto imaju primitivna plemena . Sta mislite da bi to primitivno pleme napravilo : kad bi jedan medu njima strpao sva
dobra u svoju kolibu . To bi se njemu otelo ,zato miljardere se boje socjalizma.
Kako spreciti tu ideju ,oni su to organizirali da ne uspije. Poslije socjalizma ,bi sledio super socjalizam ,onaj sa ljubavlju. I to znaci raj.

Швајцарија, really?

Капитализмот ако ги величеше способните, зар ти немаше да бидеш Бил Гејтс до сега? Или не се сметаш за способен?
Од кај знаеш, можеби сум Бил Гејтс!? Има разлика од способен до способен.
Капитализмот не величи никого, сите почнуваат од исто рамниште. Ако си способен, ако те бива - ќе бидеш успешен, ќе го заработиш лебот. Вложениот труд и знаење, од твоја страна, е тоа што те издигнува над другите, а не капитализмот. Тој само ти дал можност да го постигнеш тоа. Имаш поголеми можности да напредуваш како индивидуа, пошто нели, во капиталистичко општество се форсираат приватните бизниси. Нема лежи лебу да те јадам. Ако го заслужиш, ќе го јадеш. Ако не, курац.

Во социјализмот имало работа за сите, се сложувам. Но некој дибек со два грама мозок, кој ништо не работи, ќе зема иста плата со тебе, на твој грб. А ти си вложил години во едукација, да учиш, да се мачиш, едноставно труд си вложил.
И што!? Ќе глумиме солидарност!? Јас да работам, а други тројца мрзи да си го прчат!? Е не може така.

Нека појде некој од партискиве полтрончиња, некој дибек "информатичар", нека работи во Германија да го видам, по струка. Овде може да зема 30,000 во администрација, или кај татко му во фирма, ама во Германија може само тоалети да чисти.

Ова нашево сеуште не е капитализам. Треба уште години години да поминат додека се искорени апашизмот, наследен од социјализмот. Државава наша не може преку ноќ да процвета, како што очекуваат сите. Си треба време да помине. А знаејќи го менталитетот наш, ќе требаат години години за да застане на нозе, ако воопшто успее.

,,shuote="@Agda Beata, post: 6913330, member: 71852"],,,,,,,ова „способен“ е малку дискутабилно,,,,[/quoshte]
,,,,vo,, pra,vo si,,,, :icon_lol:

Svi smo socjalisti u dusi

Da se nademo nas stotinu na jednom otoku . Probaj izmisliti jedan sistem ,jedini koji moze da fonkcionira . Neces valjda dati pravo jednome koji sve posjeduje . Ako ne prihvatis socjalisticki nacin ? svi ce se pobiti prije ili poslije . Mi smo prisiljeni suradivati u slozi sto je korisno za sve ,ne samo za jednoga . Ako odkrijemo moc ljubavi na tom otoku ,onda je to raj. Rjec socjalizam je zaprljana od neprijatelja te teorije . Socjalizam nam stepen bilze bozanstva. U raju vlada pravi socjalizam i prava ljubav . Problem su samo rjeci ,jer u dusi svi zelimo sto je dobrobit za sve .

Pogresne skole ,pogresne informacije i pogresno razmisljanje . Laz nas skoluje i laz vlada ,dok ne recemo dosta;

Се е тоа "У"мислено со "У"мисла. Почнувајќи со работите помеѓу Америка и Русија во минатато па се до денес.

За да успеат треба да ја жртвуваат сета човечност по пат.
Ја пак гледам бизнисмени ко Илон Маск, Марк Цукерберг, Бил Гејтс, шо се толку човечни, шо секоја година даваат повеќе пари у донации, и истражувања за подобрување на животот, него ли сите социјалисти у историјата.
Плус, 500 милиони луѓе убиени од социјалистички диктатори. Интересно е. :D

Пример Илон Маск ни го подобрува животот со тоа шо нема да зависиме од нафтените корпорации кои се врзани со владите, работи на електрични коли. Тесла Моторс е негова фирма. Исто работи на ракетни летала кои се за 70 посто поефтини за производство од владините ракети. И кои можат за неколку илјади долари да се подготват за следен лет, наспроти милијардата долари кои треба да се дадат за спејс шатл да се оспособи за повторен лет.
Бил Гејтс од друга страна прави инвалиди да можат со курот да праат работи шо ние можеме со рацете.
Марк Цукерберг не поврзува сите бесплатно. Дури има планови да поврзе што е можно повеќе рурални места со интернет благодарение на дронови.

Овие фаци се претставници на капитализмот. Владите на капиталистичките држави не се претставници на капитализмот. Претставници се на корпоративноста, која го јаде од срж капитализмот.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom