Комунизам VS капитализам - идеолошки осврт

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Напиша фина општонародна мудрост, секојдневно среќавана и глорификувана во холивуд продукцијата. Си пробал ли ти лично да го направиш тоа? Обиди се, да видиш како твојата фантазија ќе премине во разочарување.
Тоа само ќе покаже дека не ме бива.
Еве кажи ми како пример Стив Џобс успеал да заработи милијарди. Поткупил владини институции ли па да донесат закон да биде задолжително да се купуваат Епл компјутери? :D

Не. Имал јаки играчки, шо луѓето сакале да ги купат. И ги купувале. И он станал богат. :D

И кој тоа форсира у Холивуд дека нели со тоа шо ќе работиш и ќе инвестираш и можеби ќе заработиш ќе успееш у животот, кога Холивуд има едни такви издркани социјалисти у стилот на Бил Мејер и Раде Шербеџија. :D
Има ли некој таков капиталистички филм шо испаднал у последно време од Холивуд, или така на муабет да се најдеме? :D

Абе анархија е umbrella term, не е општествен систем. Анархија само по себе не значи ништо. Тие додатоците го прават она шо е, дали ќе биде со капиталистички или социјалистички модел као најпознати два.

Unlike their social counterparts, individualist anarchists stress the importance of the individual liberty from forms of collectivism, which they tend to see as limiting the freedom of the individual. While most social anarchists view capitalism as a source of domination, anarcho-capitalists see nothing wrong with capitalism, and advocate the abolition of the State in order for individuals to pursue their freedom within the market.

Џабе анархизам, кога пак ќе заглавиш у некаква си комуна. :D

http://crln.acrl.org/content/71/3/156.full

Ако анархизмот ми е тесто, а требам да лупам елементи во него да дефинирам, ќе заглавиме овде :D

Секоја форма има позитивни карактеристики, некоја повеќе, некоја помалку. Некој хибрид на зелен анархизам и техно-анархизам веројатно највеќе ми ми одговарал како модел :D (A.I. driven RBE, recyclable technology, honest altruism, metropolitan arcology, green-banks, collective volunteerism, consensus solutions, и јари јари ја уште мал милион елементи)

За моментот што го спомна во врска со островот, комуна, анархија како хаос итн. читни овде. Не сум против комуни. Дали мене комуната ќе ме цени како човек и мојот искрен придонес кон истата, или ќе ме користи како алатка за сосема други цели, е главната точка каде јас, ти, и многу други овде, како тангенти после си одиме во различни правци. Бидејќи имаме различни дефиниции и погледи кон тоа што таа точка прави и дали едниот грешно ја гледа и интерпретира или другиот.

Има ли некој таков капиталистички филм шо испаднал у последно време од Холивуд, или така на муабет да се најдеме? :D

Имаше неколку, ама не пратиш холивид изглеа :D

Тоа само ќе покаже дека не ме бива.
Еве кажи ми како пример Стив Џобс успеал да заработи милијарди. Поткупил владини институции ли па да донесат закон да биде задолжително да се купуваат Епл компјутери? :D

Не. Имал јаки играчки, шо луѓето сакале да ги купат. И ги купувале. И он станал богат. :D

И кој тоа форсира у Холивуд дека нели со тоа шо ќе работиш и ќе инвестираш и можеби ќе заработиш ќе успееш у животот, кога Холивуд има едни такви издркани социјалисти у стилот на Бил Мејер и Раде Шербеџија. :D
Уффффф како го погоди значи од прва еј ццццццц, најголемиот тиранин и крадец во модерната историја на човештвото....Свесен ли си ти колку кражби на патенти има направено? :icon_lol:

Уффффф како го погоди значи од прва еј ццццццц, најголемиот тиранин и крадец во модерната историја на човештвото....Свесен ли си ти колку кражби на патенти има направено? :icon_lol:
Да.
Јас сум ете поборник да не би постоеле патенти.
Тие фирми ги имале тие патенти долго пред него. И не биле успешни у продажбата. Он ги популаризирал и ги направил кул гаџети/аксесоари. Не гледам шо зло направил со тоа.
Као ај сега сите шо продаваме хамбургери да му го испушиме на оној на кој прв му текнало да стави плескавица меѓу две лебчиња? :D

Капитализмот е далеку од перфектно општествено уредување. Меѓутоа денес, особено во Европа, немаме класичен капитализам туку мешавина на капитализам и социјализам. Го нема денес тој класичен капитализам кој сите го опишувате, барем не во западниот свет. Капитализмот во пракса денес може да се забележи во земјите кои ги произведуваат добрата за западниот свет ( Кина, Индија, Тајланд, Тајван... ). Таму е буквално најсуровата форма на капитализмот меѓутоа со текот на времето народот таму се освестува и почнува да ги бара своите права. Пример е ситуацијата во Кина.

Ситуацијата во светот денес е ваква воглавно поради конзумеризмот. Едноставно луѓето немаат насит при купување и купвуаат се што светка и испушта интересни звуци, а нивната алчност ја заситуваат „робови“ од источните земји. Проблемот ќе настане кога тие робови ќе кренат глава и ќе ги побараат своите права исто како што тоа се случувало во 19 и 20 век во Европа и Америка. Тогаш капитализмот ќе дојде до вистински проблем каде робовите нема веќе да бидат робови туку ќе бидат луѓе и ќе ги бараат истите работи како западниот свет. Во тој случај имаме огромна побарувачка, но ќе нема евтина работна рака за да ја задоволи и имаме проблем. Па полека ќе го гледаме капитализмот како преминува кон социјализам или кон некој друг систем кој би ги задоволил сите човечки потреби.

Меѓутоа човекот денес нема доволна интелигенција и самосвест за да го спроведе социјализмот на дело. Гледаме дека идиотизмот преовладува пред здравиот разум, луѓето наместо за важни работи се занимаваат за кој кога прднал и колкав бил газот на Ким Кардашијан или по нашки Анета Наковска. Наместо да живеат за себе луѓето живеат за другите и купуваат безброј непотребни работи за да остават некаков впечаток. Ама што да се прави. Тие луѓе никогаш нема да се сменат и единствено останува на идните генерации полека да почнат да се освестуваат.

Капитализмот претставува фаза низ која човештвото мора да помине за да стигне до некој „перфектен“ систем на уредување. Со развојот на човечката интелигенција и самосвест се менувале и уредувањата. Пралуѓето живееле во групи каде имало еден лидер кој бил најсилниот од групата и тој ги предводел останатите. Потоа како се зголемила човечката интелигенција така луѓето почнале да се организираат во племиња. Тука исто така најсилниот бил лидер меѓутоа со интелигенцијата се зголемила и човековата алчност, па водачите сакале се повеќе и повеќе. Почнале да се создаваат првите држави и се појавило робовладетелството. Алчните лидери се изживувале врз масата која била пасивна. Со текот на времето почнале да се менуваат работите и се појавил феудалниот систем. Во основа робовладетелски систем меѓутоа масата добила малку зголемена слобода. Од 16 век работите почнале да се менуваат на подобро и се појавувале идеи за подобрување на општеството па некаде во 18 век го добиваме капитализмот. На почетокот бил суров и одвратен но масите почнале да се организираат, па во западниот дел имаат одлични услови за живот. Следен чекор би бил социјализам, но според мене луѓето не се доволно интелигенти и свесни за практична примена на социјализмот.

Досега имало неколку обиди да се имплементира социјализам, но сите завршија мизерно освен Југославија.
Советскиот сојуз немаше ни с од социјализам туку, особено во времето на Сталин, беше чиста тиранија. Идејата на социјализмот за социјална еднаквост беше параван за група на алчни луѓе да цицаат една огромна држава скоро еден век. Во останатите земји од Варшавскиот пак ситуацијата беше слична. Југославија е единствен пример каде социјализмот успеа, меѓутоа, барем според мене, сетоа тоа било вештачки одржувано. Штом меурот стигна критична точка почнаа проблемите и на виделина излезе цела алчност на луѓето, а за жал масата остана нема на сет тој грабеж кој се случуваше за време на распадот на Југославија.

Да.
Тие фирми ги имале тие патенти долго пред него. И не биле успешни у продажбата. Он ги популаризирал и ги направил кул гаџети/аксесоари. Не гледам шо зло направил со тоа.
Као ај сега сите шо продаваме хамбургери да му го испушиме на оној на кој прв му текнало да стави плескавица меѓу две лебчиња? :D
Па им ги украл идеите на луѓето кои цел свој живот го поминале работејќи на нив и не само што не им платил туку и ги тужел. Поголемо зло од тоа здравје. Штом него го оправдуваш тогаш ништо чудно што и трчи-кради-лажи -капитализмот, базиран на рекламите го љубиш.

Последно уредено:
Не е ни битно тоа.

Пак прашувам јас: дали тој шо го измислил хамбургерот е единствен шо треба да продава хамбургери?
Патентите се идеи. Со тоа шо имаш нешто у глава, реализирај го, продај го на пазарот. Ако не успееш, ќе успее некој друг. Лесно и едноставно. И не, не е крадење. Со тоа шо он го продава, ама не му оди, и ти го правиш производот успешен, не крадеш од никого. Не му го земаш капиталот. Не му ја земаш идејата. Пак си е негова. Само ја издигнуваш веќе постоечката идеја на повисоко ниво, и ја правиш продажна и посакувана на пазарот.

Не е ни битно тоа.

Пак прашувам јас: дали тој шо го измислил хамбургерот е единствен шо треба да продава хамбургери?
Патентите се идеи. Со тоа шо имаш нешто у глава, реализирај го, продај го на пазарот. Ако не успееш, ќе успее некој друг. Лесно и едноставно. И не, не е крадење. Со тоа шо он го продава, ама не му оди, и ти го правиш производот успешен, не крадеш од никого. Не му го земаш капиталот. Не му ја земаш идејата. Пак си е негова. Само ја издигнуваш веќе постоечката идеја на повисоко ниво, и ја правиш продажна и посакувана на пазарот.
Нешто како Едисон и Тесла?

Не е ни битно тоа.

:) Ти друже учиш или заработуваш?

Нешто како Едисон и Тесла?
Па сеа јас би радо шо Едисон го продал, него ли да останело у некој шкаф на Тесла, нели?
Ако гледаме шо е подобро за човештвото, тогаш Едисон е поголем херој. Продавал и ни ги направил животите подобри. Да, не може едното без другото, ама поарно да си Едисон него ли Тесла, гледајќи за општото добро. Индивидуално, поарно Тесла да бил и менаџер добар колку Едисон, ама јебешга, не бил. Среќа шо се нашол некој кој го дополнува, поубавата Теслина половина би го нарекол. :D[DOUBLEPOST=1414283406][/DOUBLEPOST]
:) Ти друже учиш или заработуваш?
Аи мајката, секогаш тој муабет. Да погодам, ти не заработуваш доволно, па сакаш на Курте од Свирипичино шо е менаџер од Алкалоид да се донесе закон да му се скрати платата за 50 посто и тие 50 посто да си ги делите ти и некој Стефче. Така ли? :D

Да.

Анти-капиталистички концепт. Човек патентира идеја за да друг не му ја украде и заработи од неа на негова сметка (читај неуспех или мизерија). Fail-safe механизам за зачувување на идеи со хипотетички потенцијал. Ако си против патентирање, си против човек поштено да си го заработува лебот во капиталистичко општество врз основа на лична креативна идеја.

И јас сум против. Ама од сосема други прични кои тебе веќе ти се јасни :D.

Па сеа јас би радо шо Едисон го продал, него ли да останело у некој шкаф на Тесла, нели?
Ако гледаме шо е подобро за човештвото, тогаш Едисон е поголем херој. Продавал и ни ги направил животите подобри. Да, не може едното без другото, ама поарно да си Едисон него ли Тесла, гледајќи за општото добро. Индивидуално, поарно Тесла да бил и менаџер добар колку Едисон, ама јебешга, не бил. Среќа шо се нашол некој кој го дополнува, поубавата Теслина половина би го нарекол. :D[DOUBLEPOST=1414283406][/DOUBLEPOST]
Аи мајката, секогаш тој муабет. Да погодам, ти не заработуваш доволно, па сакаш на Курте од Свирипичино шо е менаџер од Алкалоид да се донесе закон да му се скрати платата за 50 посто и тие 50 посто да си ги делите ти и некој Стефче. Така ли? :D
По истиот принцип по кој Тесла останал бел у очите , Сиротановиќ добил поголема лопата . Две различни општествени уредувања , епилогот ист . Доаѓаме до заклучок дека нема добри општествени уредувања т.е. добри се само за оние кои успеале да им го спопикаат на другите :cautious:.

Анти-капиталистички концепт. Човек патентира идеја за да друг не му ја украде и заработи од неа на негова сметка (читај неуспех или мизерија). Fail-safe механизам за зачувување на идеи со хипотетички потенцијал. Ако си против патентирање, си против човек поштено да си го заработува лебот во капиталистичко општество врз основа на лична креативна идеја.

И јас сум против. Ама од сосема други прични кои тебе веќе ти се јасни :D.
Не, не е анти-капиталистички.
Патентот е идеја. Ако знаеш да го продадеш производот кој произлегува од таа идеја, супер. Ако не, некој друг ќе го продаде.

Замисли вака. Ти имаш патент за вокмени. Произведуваш и продаваш вокмени рецимо. Ама не ти оди продажбата ко шо треба. Ги продаваш по цена од 100 денари.
И јас идам утре и ти купувам 20 вокмени и успевам да ги продадам по цена од 200 денари. Ти си ја добиваш твојата стотка, јас си ги добивам моите пари.
Утре пак така.

Шо вреди патентот? Па не многу.

Ако патентите се некоја капиталистичка алфа и омега, смарт фонот се базира на неколку милиони пронајдоци. Као сите производители на смартфони им должат на сите тие шо ги патентирале тие милиони патенти? :D Не баш.[DOUBLEPOST=1414284148][/DOUBLEPOST]
По истиот принцип по кој Тесла останал бел у очите , Сиротановиќ добил поголема лопата . Две различни општествени уредувања , епилогот ист . Доаѓаме до заклучок дека нема добри општествени уредувања т.е. добри се само за оние кои успеале да им го спопикаат на другите :cautious:.
Ама со шо ти го спопикуваат капиталистите од приватните фирми? Ти ставаат пиштол на чело за да го купиш производот ли?

Не, не е анти-капиталистички.
Патентот е идеја. Ако знаеш да го продадеш производот кој произлегува од таа идеја, супер. Ако не, некој друг ќе го продаде.

Замисли вака. Ти имаш патент за вокмени. Произведуваш и продаваш вокмени рецимо. Ама не ти оди продажбата ко шо треба. Ги продаваш по цена од 100 денари.
И јас идам утре и ти купувам 20 вокмени и успевам да ги продадам по цена од 200 денари. Ти си ја добиваш твојата стотка, јас си ги добивам моите пари.
Утре пак така.

Шо вреди патентот? Па не многу.

Ако патентите се некоја капиталистичка алфа и омега, смарт фонот се базира на неколку милиони пронајдоци. Као сите производители на смартфони им должат на сите тие шо ги патентирале тие милиони патенти? :D Не баш.
ако патентот е идеа , и не важат правилата за пиратерија според тебе тогаш:
Програма или дигитален производ (музика, филмови) е исто така идеа, пошто може да се смета како кобинација од математички знаци (1и0) интелигентно (со идеа) поставени така да даваат некаков резулат.
Патентот е идеа, напишана на лист хартија (ова небитно) и претставува комбинација од математички знаци и правила интелигентно поставени така да даваат некаков уникатен резултат.
Аналогно на ова во капиталистичкиот свет, крадењето, пиратењето на дигитални производи не би требало да е некој голем проблем, ама е.
На бил гејтс му смета оти му го крадиме софтверот (пиратски верзии) и маки мачат да ги уништат сите дитигални пирати, а од друга страна не е проблем ако украле идеа за видноус.
Закон на посилниот секогаш дејствувал во капиталистичкото општество. Така било и со сиромашниот Тесла и ботатиот Едисон така е и денес со денешното крадење на патенти.

Во овој дигитализиран свет, заштита на продајдоците преку патенти и забраната на пиратерија е единствен начин за заштита на сиромашните интелигентни луѓе и нивни начин да се збогатат.
За созавање на материјални добра ти требаат ресурси, а тие се резервирани за оние кои се родиле богати или на неков начин дошле до пари. Смартфон неможе секој да направи дома, ама некој добар програмер во својот дом со користење само на лаптоп и својата интелигенција може да созаде чуда.
Но денес се повеќе се зголемува цената на годишно ниво за држење на патенти, баш поради тоа, да нема сиромашни луѓе кои ќе држат добри идеи. Затоа и богаташите го туркаат овој тренд за зголемување на цените за држење патент, оти знаат дека тие имаат пари да ги држат своите идеи, ама сиромашните не.
Во америка веќе има збор за сиромашните луѓе кои држат патенти и кои си бараат наплата кога некој ќе им ги искористи без лиценца - patent trolls , Обама веќе нареди спремање на закон против овие луѓе.

Да не бидам скроз оффтопик од темата
Денешиот капитализам ако продолжи како ваков и не претрпи некои значајни промени во полза на обичниот народ мислам дека ќе завршиме во некое општество опишано како во филмот elysium.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom