Комунизам VS капитализам - идеолошки осврт

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Сит, типично левичарење...ОК, ти си знаеш...твое право :)
Која црна еднаквост, и зошто еднаквост? Имам, инвестирам и заработувам. Немаш, работиш, заработуваш. И? Па и не сме родени сите да бидеме еднакви. И баш тоа ми се допаѓа. Борба. сакам да успеам, но и сакам својата мисла слободно да ја искажам. Во слободно општество. Да дојдам да ја национализирам сета твоја сопственост и да кажам: еднакви сме?
Абе ајде...смешки во боја.
А во Германија, или сиот нормален свет, викаш регулативите се само на хартија? А? не верувам...па и кај нас, посебно оние за децата кои работат.
А левичарите демек прогресивни...се виде. Историјата кажа колку беа прогресивни.
Бај д веј, овие векови Марксизмот ќе си остане утопија, како и претходните што бил...

model-commies.jpg

А во Германија, или сиот нормален свет

Нормалното се дефинира како она што е норма, општо правило, итн.

Германија е далеку од индикативна за мнозинството на светската популација.

Sith

Necessity-good looks=комунизам-капитализам

Сит, типично левичарење...ОК, ти си знаеш...твое право :)
Која црна еднаквост, и зошто еднаквост? Имам, инвестирам и заработувам. Немаш, работиш, заработуваш. И? Па и не сме родени сите да бидеме еднакви. И баш тоа ми се допаѓа. Борба. сакам да успеам, но и сакам својата мисла слободно да ја искажам. Во слободно општество. Да дојдам да ја национализирам сета твоја сопственост и да кажам: еднакви сме?
Абе ајде...смешки во боја.
А во Германија, или сиот нормален свет, викаш регулативите се само на хартија? А? не верувам...па и кај нас, посебно оние за децата кои работат.
А левичарите демек прогресивни...се виде. Историјата кажа колку беа прогресивни.
Бај д веј, овие векови Марксизмот ќе си остане утопија, како и претходните што бил...

Se slozuvam so tebe. Pa i kraj kraeva samiot Marks na kraj kazal deka ne e Marksist:)

Se slozuvam so tebe. Pa i kraj kraeva samiot Marks na kraj kazal deka ne e Marksist:)

Кое вадење од контекст... Очигледно е дека тоа многу често се прави на темава.

Инвестирал, заработувал енд шит... И, моќно се чувствуваш? М, Велик Човеку?
Кога немаш, тогаш го поседуваш само твојот сопствен труд. Некој кој има, го експлоатира тој твој труд за да има повеќе, додека тебе ти дава мрсулче да си го сркнеш.
Со надничење човек не успева во капиталистичко општество. Трудот не е на цена- на цена е капиталот. Ако не го поседуваш истиот, тогаш не си ништо повеќе од роб.
Значи основната вредност во едно такво општество е количеството на имот и капитал кое го поседуваш. You are what you own. Нели ти е топло на срценцето кога ќе го чуеш тоа?

Sith

Кое вадење од контекст... Очигледно е дека тоа многу често се прави на темава.

Инвестирал, заработувал енд шит... И, моќно се чувствуваш? М, Велик Човеку?
Кога немаш, тогаш го поседуваш само твојот сопствен труд. Некој кој има, го експлоатира тој твој труд за да има повеќе, додека тебе ти дава мрсулче да си го сркнеш.
Со надничење човек не успева во капиталистичко општество. Трудот не е на цена- на цена е капиталот. Ако не го поседуваш истиот, тогаш не си ништо повеќе од роб.
Значи основната вредност во едно такво општество е количеството на имот и капитал кое го поседуваш. You are what you own. Нели ти е топло на срценцето кога ќе го чуеш тоа?

Sith

А што очекуваш освен платата?
Имам јас на пр. 1000000 евра, решавам да отворам фабрика, значи ги инвестирам тие 1000000 евра. Градам хали, купувам машини и вработувам луѓе.
Немаш ништо, освен работа и знаење, за кое плаќам преку платата. Да не сакаш и дел од сопственоста? По кој основ? Не е малку нелогично? Доста со тие глупи приказни за угнетени работници! Ако сака работи, по своја воља, ако не никому ништо! А, на крајот на краиштата, никој не те спречил да дојдеш до капитал и да почнеш сопствен бизнис. Е, тоа е тоа. Меѓу другото, и во тоа е слободата, онаа на претприемаштвото. Си направиш бизнис план, си земеш кредит, и не си веќе „угнетениот“.
Политичките слободи ги образложив во претходните постови, да не се повторувам, а за граѓанските, во некоја наредна прилика.

Немаш ништо, освен работа и знаење, за кое плаќам преку платата. Да не сакаш и дел од сопственоста? По кој основ?

По основ на тоа што луѓе како мене или некој друг со работа и знаење ти ги донеле тие 1000000 евра. Ти си собирачот на кајмакот. Паразитот. Да, паразит си. соочи се со тоа. Фабриката ја изградил друг, машините исто така, некој друг ќе оперира со тие машини, некој друг ќе ги продава производите во смрдлива продавница, некој друг ќе спие во камион на граница за да ти ги извезе тие производи... Ај да не продолжам, ќе почнам да пцујам.​

Уствари ај, ќе продолжам.
Ти си оној кој поседува. Не работиш. Управуваш со имот. Заработуваш на туѓата беда, т.е. го отуѓуваш она што некој друг со свои раце го произвел за да извлечеш корист. Капиталист. Лол.​

Sith​

По основ на тоа што луѓе како мене ти ги донеле тие 1000000 евра. Ти си собирачот на кајмакот. Паразитот. Да, паразит си. соочи се со тоа. Фабриката ја изградил друг, машините исто така, некој друг ќе оперира со тие машини, некој друг ќе ги продава производите во смрдлива продавница, некој друг ќе спие во камион на граница за да ти ги извезе тие производи... Ај да не продолжам, ќе почнам да пцујам.​

Уствари ај, ќе продолжам.
Ти си оној кој поседува. Не работиш. Управуваш со имот. Заработуваш на туѓата беда, т.е. го отуѓуваш она што некој друг со свои раце го произвел за да извлечеш корист. Капиталист. Лол.​

Sith​

Ххехе, убаво ме изнасмеа...те ограбив тебе и таквите како тебе? Од кај знаеш од кај ми се парите?
И што воопшто има да работите? Умирајте како кучиња на патот ако не ви се работи...Они на капиталистот парите му ги донеле...
Туку, што се разбирате вие од капитализам? Та и левичари ми се правите...Веќе станавте смешни со тие глупи тези од 1945 до 1990 што секојдневно се слушаа насекаде...Боже, боже!!!!
Ако јас не сум изградил фабрика да работиш ти во неа што ќе произведеше? Ништо! Што ќе јадеше? Ништо! Ќе шеташе улиците без работа!
Кој е тој „друг“ кој ја изградил фабриката и ги купил машините? Господ Бог?
Смешно е, смешно....
Па, прочитајте малце што и како мислат современите социјалисти, не само така бувате по мапата.

Ххехе, убаво ме изнасмеа...те ограбив тебе и таквите како тебе? Од кај знаеш од кај ми се парите?
И што воопшто има да работите? Умирајте како кучиња на патот ако не ви се работи...Они на капиталистот парите му ги донеле...
Туку, што се разбирате вие од капитализам? Та и левичари ми се правите...Веќе станавте смешни со тие глупи тези од 1945 до 1990 што секојдневно се слушаа насекаде...Боже, боже!!!!
Ако јас не сум изградил фабрика да работиш ти во неа што ќе произведеше? Ништо! Што ќе јадеше? Ништо! Ќе шеташе улиците без работа!
Кој е тој „друг“ кој ја изградил фабриката и ги купил машините? Господ Бог?
Смешно е, смешно....
Па, прочитајте малце што и како мислат современите социјалисти, не само така бувате по мапата.

Смешен си ти. :smir:​

Која цигла си наредил ти од таа фабрика? Кој запченик си вградил од тие машини? Кое ПРАВО имаш во тој случај да згрнуваш пари од тој имот кога не си мрднал со прст во неговото создавање? И не зборам за купување. Парите не создаваат вредност. Без оние кои рмбаат за тебе во таа фабрика, ти не си ништо. И немој да го оправдуваш недостатокот на валидни аргументи со "читни нешто" моментот. Правиш претпоставки кои немаат благе везе со реалноста.​

Еве, да претпоставам и јас по нешто, па да видиме како тоа изгледа:
Се сомневам дека поседуваш милион евра и било каква фабрика. Но би сакал, нели? Кожната фотелја и младата силиконизирана секретарица ти ја разпламтуваат имагинацијата, м? Истата приказна е распространета насекаде. Секој сака да живее од туѓ труд, а не сака да работи.​

Овде не збориме за "современите социјалистички мислители" туку за јадрото на марксистичката теорија версус капиталистичкиот систем.​

Sith​

Смешен си ти. :smir:​

Која цигла си наредил ти од таа фабрика? Кој запченик си вградил од тие машини? Кое ПРАВО имаш во тој случај да згрнуваш пари од тој имот кога не си мрднал со прст во неговото создавање? И не зборам за купување. Парите не создаваат вредност. Без оние кои рмбаат за тебе во таа фабрика, ти не си ништо. И немој да го оправдуваш недостатокот на валидни аргументи со "читни нешто" моментот. Правиш претпоставки кои немаат благе везе со реалноста.​

Еве, да претпоставам и јас по нешто, па да видиме како тоа изгледа:
Се сомневам дека поседуваш милион евра и било каква фабрика. Но би сакал, нели? Кожната фотелја и младата силиконизирана секретарица ти ја разпламтуваат имагинацијата, м? Истата приказна е распространета насекаде. Секој сака да живее од туѓ труд, а не сака да работи.​

Овде не збориме за "современите социјалистички мислители" туку за јадрото на марксистичката теорија версус капиталистичкиот систем.​

Sith​

Кој платил за создавање на тој имот? Кој црни работници го создале тој имот? Ако не биле моите пари за да ПЛАТАМ некого да го изгради, инсталира машини и сл.? Јасно е дека ќе работиш ако те вработам и ќе учествуваш во процесот на создавање на вредност (по марксистички) и за тоа си платен, нели?
И, многу јасно, дека без работници не правам ништо. Ако ти не сакаш, има друг кој ќе работи, нели? Се разбира за плата.
Напротив, моите претпоставки се точни за разлика од марксистичките утописки глупости на кои им веруваш. Очигледно е дека немаш валидни аргументи, па сега го мразиш капиталистот.
А, никаде не реков дека имам 1000000 евра, па да градам фабрики, туку тоа го земав како прост пример, а силиконизирани секретарки не ми се по ќеиф, како и секретарки и силикони воопшто. :) За фотеља претпочитам велур, од кожата многу ми се поти адвокатскиот газ.

Туку, кој дал повеќе, толку повеќе и ќе ќари. А и дедо ви Маркс тоа што го зборел е всушност „што-би-било-кад-би-било“, и спроведено во пракса се покажа како најголемата глупост во човечката историја.
А де кажи ми кое право го има платениот работник на машината или фабриката во која работи? Ми носел профит, ќе одговориш, јас се богатам на негов грб на негова мака. Па го плаќам бе човеку! Тој е платен за тоа. Ако не сака, негов проблем, нека си даде отказ, па нека левичари наоколу. Повторувам: Оној работник чијшто труд е платен... Да му дадам и душата на пр.? Социјалистички глупости на тони...
А за оние модерниве социјалисти, е тие, се помирени со фактот дека од комунизам не бидува ништо, и се стремат единствено кон унапредување на работничките права и на социјалната грижа на државата кон оние кои им е потребна.

Кој платил за создавање на тој имот? Кој црни работници го создале тој имот? Ако не биле моите пари за да ПЛАТАМ некого да го изгради, инсталира машини и сл.? Јасно е дека ќе работиш ако те вработам и ќе учествуваш во процесот на создавање на вредност (по марксистички) и за тоа си платен, нели?

Па со ова не докажуваш ништо освен тоа дека концентрацијата на пари е кај индивидуата и таа може да го контролира капиталот.Зошто би му било гајле него за хуманиот аспект на креирањето вредност?Црнчи стоко...the motto of the man on the chair.А "црни работници" баш поради тоа што Семоќниот им вели дека се потрошна роба,дека се заменливи,ништожни...нешто што изворниот марксизам го третира како расипан заб.

И, многу јасно, дека без работници не правам ништо. Ако ти не сакаш, има друг кој ќе работи, нели? Се разбира за плата.

Да живеат Грчките конфекции во Македонија.

Напротив, моите претпоставки се точни за разлика од марксистичките утописки глупости на кои им веруваш. Очигледно е дека немаш валидни аргументи, па сега го мразиш капиталистот.

Иако не ми се обраќаш мене чичо,сепак.....валиден аргумент.Шознам...Етиопија?

Туку, кој дал повеќе, толку повеќе и ќе ќари.

Лага.Колку батиња го пробале цементот пред Wall Street оти им крахирала инвестицијата...а еден таксист у Велес од ништо направи империја.(и да не слушам работи у тип човеков бил паметен...он е жив доказ дека поарно државата би раководела со тие средства)

А и дедо ви Маркс тоа што го зборел е всушност „што-би-било-кад-би-било“, и спроведено во пракса се покажа како најголемата глупост во човечката историја.

Никогаш не било спроведено во пракса

А де кажи ми кое право го има платениот работник на машината или фабриката во која работи? Ми носел профит, ќе одговориш, јас се богатам на негов грб на негова мака. Па го плаќам бе човеку! Тој е платен за тоа. Ако не сака, негов проблем, нека си даде отказ, па нека левичари наоколу. Повторувам: Оној работник чијшто труд е платен... Да му дадам и душата на пр.? Социјалистички глупости на тони...

Хмм....да живеат Грчките конфекции у Македонија?
Лесно е да пркосиш наоколу кога никој не ти го камшикува достоинството.Ви фали емпатија луѓе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom