Колку сте директни?

• Креатор на темата Креатор на темата Lavanda
  • Време на започнување Време на започнување
Како и да е, не можеме нон-стоп, со секого и секаде да сме директни. Се знае со кого можеш да бидеш директен: 1. со екстремно блиските луѓе, кои знаат дека им мислиш добро и/или веќе те прифатиле таков каков што си, остар на јазик :icon_lol: и 2. со луѓе кои ништо не ти значат во животот, за кои не ти е гајле дали ќе се навредат или не.

:cuc::cuc::cuc:

Со тие сум директна.
Глупаво ми е да вртам одоколу на блискиве,ќе помислат незгодно ми е од нив,ретко на некоја тема вртам одолколу со нив.
Тие од двојката пошто не ме интересираат ги пуцам директно,без да ми е гајле за последиците.

И,исто сум директна со луѓе што ги запознавам тогаш.И ако увидам дека се лутат на мојата директност, одма го уклучувам лицето у акција,па ако им е поарно така нека им биде,итака ќе бидат у листа на познаници.

Има случаеви кога сум директна, а има и случаи кога многу сакам нешто да кажам ама си велам ај подобро молчи си него да истрескаш нешто и да навредам некого.

Со блиските моите сум директна во најголем број случаи. Пример некој има нова фризура и ме нервира кога сите му кажуваа ааа супер ти е, а реално катастрофа е. Е ако ми е некој близок јас одма си треснувам дека е катастрофа. Барем нека си ја знае вистината. :) Така штo блиските знаат дека кажувам онака како што е па и често ми се случува да ме викнат да им кажам дали нешто е добро или не знаејки дека реално ќе си кажам :)

Ама со лица кога што не ги знам добро се трудам да припазам што зборам. Не можам на некој од прво, второ гледање да му кажам ете имаш лоша фризура (ова на примерот да се надоврзам) тоа не е добро однесување. Ем човекот ќе се засрами а и ќе си рече која сум јас него да му кажувам. Така да тогаш сум културна и фина или пак си молчам:)

А burn84 убаво си кажа има полно ситуации кога глумиме и кога се однесуваме примерно само да оставиме добар впечаток, иако тоа е спротивно на она што го мислиме и чуствуваме. Постојат многу луѓе без влакна на јазикот ама и тие во некои случаи премолчуваат. За се постојат граници.

Зависи од ситуацијата но и расположението..Кога некој ќе ме изнервира или предизвика,,обично директно си кажувам се што мислам,,и морам да кажам дека искуствата по тој разговор воопшто не се убави...Затоа сметам дека не треба секогаш да се биде директен,,затоа што ако некогаш мислењето ни е неприфатливо за другите,,и секако не секој ја цени искреноста и ги прифаќа работите како што треба...Инаку доколку станува збор за некоја покомпликувана ситуација,,често се трудам да го преформулирам разговорот,,можеби не е океј ама едноставно понекогаш треба така да се постапува затоа што некои ситуации се такви што тоа е неизбежно,,барем за мене,,од мое искуство и моја гледна точка...Инаку да се биде директен е добра особина,,но само во дадениот момент,,и секако зависи од личноста со која се разговара и колку таа ќе ја цени нашата искреност,,без разлика дали ќе и се допадне или не:vozbud:

Постојат ситуации кога навистина мора да бидеш директен за да го добиеш она што го сакаш и што ти треба.
Исто така постојат и ситуации кога навистина треба малку да вртиш од страна за да се најде некое решение, односно некој компромис. :pipi:

Директна сум само со луѓето кои ги знам 8 -10 години и оние кои ми се многу блиски.
Иначе во (скоро) сите други ситуации околишам како “киша око Крагуевца“.
Едноставно сум прилично срамежлива,па срам ми е,размислувам како тоа што сакам да го кажам,каква реакција ќе предизвика кај другиот соговорник,па затоа и вртам од околу.
Некогаш па,си се чудам на паметот,го кажувам првото што ќе ми дое на ум и одма тап - тап,нема чекање,туку одма директно.Ама тие ситуации се поретки.

Едноставно причината за тоа е мојата срамежливост и страв да не биде глупаво прифатено тоа што ќе го кажам/прашам од страна на другите.:toe:

Директна сум само со луѓето кои ги знам 8 -10 години и оние кои ми се многу блиски.
Иначе во (скоро) сите други ситуации околишам како “киша око Крагуевца“.
Едноставно сум прилично срамежлива,па срам ми е,размислувам како тоа што сакам да го кажам,каква реакција ќе предизвика кај другиот соговорник,па затоа и вртам од околу.
Некогаш па,си се чудам на паметот,го кажувам првото што ќе ми дое на ум и одма тап - тап,нема чекање,туку одма директно.Ама тие ситуации се поретки.

Едноставно причината за тоа е мојата срамежливост и страв да не биде глупаво прифатено тоа што ќе го кажам/прашам од страна на другите.:toe:

Tи бе да не не си БИК у хороскоп? :):):)

Ја сум стално директен, се кажувам во фаца, нема од околу-наоколу (освен во екстремно ретки случаеви).
Тој што сум, тој сум си со сите. Дали го знам 30 год. дали 2 дена, исто е. Освен ако не проценам дека соговорникот ми е дудук, да е од тип СЛУША ОНА ШТО САКА ДА ГО ЧУЕ. Тогаш или одбегнувам муабет со него, или му кажувам се што НЕСАКА ДА ЧУЕ!

Многу мразам луѓе баш што ГО СЛУШААТ ОНА ШТО САКАТ ДА ГО ЧУЈАТ.
Затоа има тешки шмизли, кретени, недораснати, прости луѓе. Сите им викаат убав/а си (гнасен/на е ко коњ), ова ти стои убаво (ауууу, гад!)... и затоа се такви. Треба некој да им каже што е и како е.

:):):)

Тоа што сакам да го прашам или кажам, на блиските луѓе, го правам директно и отворено. Доколку е ептен непријатно или големо, знам да додадам вовед, но на крај секако директно прашувам и кажувам.
Со тие другите не сум таква. Не можам да бидам директна со некој што не го познавам и што не знам како би ме сфатил и како би изреагирал. Со тие што не ги познавам се воздржувам и се трудам да бидам толку директна колку што тие ми дозволуваат.:pipi:

Многу директно кажуем размислуем али ипак кажуем све директно шо треба да каем не заобиколуем многу мрзим тоа.кратко и јасно ќе каем шо е сварта отколку да се мучим ваке таке.Значи директно све у лице.

директен сум и мислам дека тоа ми е мана, пошто се си кажувам

така да, понекогаш заради тоа ме сметаат за големо гомно :toe:

паааааааааааа зависи до моментот, некогаш знам нешто директно да кажам, ама некогаш пола саат ке јадам го..а за да кажам нешто што може да се каже со 2 збора

се обидувам да бидам по директна за било каква работа , со најблиските скоро секогаш сум директна , само зависи што и како треба д кажам , да не испадне ко гром од вердо небо мал вовед само на почетокот ,,...

Direktna sum so site, bukvalno so site, samo so pazam koi zborovi gi upotrebuvam koa zboram bidejki se zavisi do licnosta na koja so i zboram.Inace sum direktna za se i sesto i so sekogo.Se so mi mseta i so mi lezi na dusa si kazuvam i toa e toa...

Директна макисмално со најблиските, дури понекогаш имам коментари дека се граничи со сурово. :icon_conf Нема глумење, нема вртење околу со најблиските, нема вештачење. Затоа што според мене со нив постои најголема близина која дозволува се` и си знаат дека секој збор и критика ми е искрен и е кажам со цел да се подобри нештото. Мои се и ги сакам и сакам отвореност и блискост со нив. Исто очекувам и од нивна страна: директност и отвореност до коска, дури и да боли.
Со помалку блиските или подалечните зависи од личноста и од ситуацијата. Ако е нешто битно прво најавувам дека ќе бидам крајно директна и се извинувам ако навредам некого и нешто со муабетот (и стварно го мислам тоа) и после кажувам. Ако зборувам со личност која знам дека не може да поднесе директност во муабетите или која ќе ме разбере погрешно и џабе ќе ми биде се` или не разглабам многу или ако ме праша ублажувам колку е возможно без да се изгуби поентата на муабетот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom