Колку сте директни?

• Креатор на темата Креатор на темата Lavanda
  • Време на започнување Време на започнување

Lavanda

Модератор
Член од
18 април 2008
Мислења
676
Поени од реакции
66
Значи насловов на темата ми текна на еден недамнешен разговор... е сега не сум човек кој врти од околу, го кажувам тоа дирекнто, конкретно без додатни прашалници во самиот разговор, сакам да бидам разбрана убаво, и секогаш значи одам на тоа едноставно директно прашање со исто така директен одговор, немам срам тоа што го мислам го давам чисто, јасно и гласно. Порано тоа го окарактереризирале како пис на јазик, демек без влакна со самото тоа што не ги мрсел некој речениците и си бил што на ум тоа на друм, без подпрашања, јас сум баш таква личност, ќе го кажам, почесто добивам изненадувачки реакции, но мене не ми смета а и луѓето брзо се свикнуваат, и почнуваат со истата мера да ме разбираат и да ми одговараат.

Колку сте директни, се срамите ли од конечниот исход на она за кое што сакате да разговарате или прашате??? Или полесно вие да го преформулирате прашањето или разговорот?? Но, што ако не бидете разбрани во правата смисла и добиете уште мал милион подпрашања, вреди ли да се сложува до толку еден разговор или многу е поубаво со сите карти отворени???

Премногу...понекогаш е лошо ама неможам да го вртам многу муабетот. На некои не им чини, ама им кажувам дека сум таков и ако им одговара океј, ако не....who gives a fuck

За директен сум ама сум забележал дека некогаш глупо ми е директно и знам и да го свртам прашањето така да ќе кажам дека сум повеќе директен ама и извртувањето го користам од време на време

Зависи од ситуацијата.
Некогаш можам директно да кажам што сакам, како на пример “дај ми еден леб“ во продавница :pos:.
Понекогаш, не можам да кажам нешто директно.
Некако не ми излегуваат зборовите, а толку многу сакам да ги извадам надвор. И многу се мачам со тоа.
Директно можам да кажам кога сум изнервирана. Инаку почесто околишам. Ако личноста не може да укапира за што зборувам, тогаш директно кажувам што и како.

Но, најчесто го одбирам индиректниот начин на изразување, за да не ја повредам личноста со која разговарам, односно да не се чувствува навредено од моја страна.

Пред да се наполнат 10 страни со тоа како сите се директни без да им биде важно што мислат другите за тоа зато што само вистината и искреноста им била важна.

Мислам дека во животов од навистина многу луѓе што сум запознал, немало еден што е 100% директен, има некој подиректни од други.
Никој не е директен и затоа не си мачкајте очи сами на себе и околината, ве молам барем признајте си.

Само од форумов да земеме примери, на една собиранка сигурно некој не ви се допаѓал или што знам што, кога ќе дојде да се запознаете се смеете ко пуканки и глумите весеље:baeh:

Пред да се наполнат 10 страни со тоа како сите се директни без да им биде важно што мислат другите за тоа зато што само вистината и искреноста им била важна.

Мислам дека во животов од навистина многу луѓе што сум запознал, немало еден што е 100% директен, има некој подиректни од други.
Никој не е директен и затоа не си мачкајте очи сами на себе и околината, ве молам барем признајте си.

Само од форумов да земеме примери, на една собиранка сигурно некој не ви се допаѓал или што знам што, кога ќе дојде да се запознаете се смеете ко пуканки и глумите весеље:baeh:

Си ме запознал брн...?? Изгледа треба да ме запознаеш ќе се изненадиш верувај!:smir:
Ама ич незнам од од околу може е и мана , пошо им го плескам у фаца, ама таква сум и нема шо да кријам јбга...
Ај коа ќе се видиме ќе ти стане се надевам појасно, ама ич не глумам лудила, може затоа што помалку и луда сум:smir:

Точно...Се согласувам со ова.
Значи ако реално ги разгледаме работите испаѓа дека burn е сепак во право.
Од една страна сите сме искрени и немаме влакна на јазикот,од друга страна пак сите сме глумци...кој како, во каква ситуација и со какви луѓе се нашол.Некого ќе му ја кажеме вистината, некого ќе му продудламе малку, на трет ќе му кажеме полувистина а таму некаде на последниот можеби и најголемата лага.
Се во зависност со кого си и кај си а 100% искрен човек и не постои.

Збориш у второ лице множина, ко ти да не си таков. :baeh: Нели никој не бил директен, ваљда ни ти.

Јас имам моменти кога знам да бидам чак и превише директна. Вака, вака и вака стојат работите. Таков и таков си. И после се лутат луѓе, или мислат дека имам лоша смисла за ремет/хумор, а уствари не сум се ни шалела. :icon_lol:

Во други ситуации, си преќутувам, кога не сакам рчка, до која знам дека неизбежно ќе дојде ако отворам уста, и кога не сум расположена да се препуцавам со некого. Со некои луѓе дури ми е жал да сум директна зошто знам дека се осетливи и дека лошо ќе го прифатат тоа.

Како и да е, не можеме нон-стоп, со секого и секаде да сме директни. Се знае со кого можеш да бидеш директен: 1. со екстремно блиските луѓе, кои знаат дека им мислиш добро и/или веќе те прифатиле таков каков што си, остар на јазик :icon_lol: и 2. со луѓе кои ништо не ти значат во животот, за кои не ти е гајле дали ќе се навредат или не.

Nikoj ne saka da bide pogresno svaten...jas mislam deka mal "voved" vo razgovorot ke pomogne barem malku,da ne bidam pogresno svatena...Ne velam deka vrtam odokolu...otvoreno sakam da go kazam ona sto go mislam...no mnogu pati lugeto ja odbivaat iskrenosta...Onie raboti sto gi mislam a smetam deka bi mu nastetile nekomu,sekogas se ubeduvam da gi zakopam,odejki protiv samata sebe...mislam taka e najdobro...
Cenam direktni i otvoreni licnosti...

Збориш у второ лице множина, ко ти да не си таков. :baeh: Нели никој не бил директен, ваљда ни ти.

Јас имам моменти кога знам да бидам чак и превише директна. Вака, вака и вака стојат работите. Таков и таков си. И после се лутат луѓе, или мислат дека имам лоша смисла за ремет/хумор, а уствари не сум се ни шалела. :icon_lol:

Во други ситуации, си преќутувам, кога не сакам рчка, до која знам дека неизбежно ќе дојде ако отворам уста, и кога не сум расположена да се препуцавам со некого. Со некои луѓе дури ми е жал да сум директна зошто знам дека се осетливи и дека лошо ќе го прифатат тоа.

Како и да е, не можеме нон-стоп, со секого и секаде да сме директни. Се знае со кого можеш да бидеш директен: 1. со екстремно блиските луѓе, кои знаат дека им мислиш добро и/или веќе те прифатиле таков каков што си, остар на јазик :icon_lol: и 2. со луѓе кои ништо не ти значат во животот, за кои не ти е гајле дали ќе се навредат или не.
Не сум јас директен, така е постот напишан.
Како и да-е се согласувам со последниот параграф од твојот пост. :baeh:

многу без разлика за кого се работи било за некој што го знам или некој кој штотуку сум го запознал

премногу сум директна но тоа во последно време ми прави проблеми така да морам некако да се одвикнувам

Како и да е, не можеме нон-стоп, со секого и секаде да сме директни. Се знае со кого можеш да бидеш директен: 1. со екстремно блиските луѓе, кои знаат дека им мислиш добро и/или веќе те прифатиле таков каков што си, остар на јазик :icon_lol: и 2. со луѓе кои ништо не ти значат во животот, за кои не ти е гајле дали ќе се навредат или не.[/quote]

тука се согласувам со тебе:smir:

Дирекна сум дури некогаш и претерувам , ама тоа е кажувам се што мислам без да вртам одоколу.

Обожавам да ја вртам водата од околу пред да стигнам до поентата, онака интересно ми е да гледам како соговорниците менуваат фаци во обид да сфатат што сакам да кажам а и што кажувам... ама ова обично го правам ако имам време а и сум расположен за малку шегување и со луѓе кои ги познавам добро.

Но никогаш одам на вртење на муабет одоколу кога треба со тој разговор да се заврши некоја важна работа т.е се разговара сериозно и мислам дека вртењето од околу на сериозен разговор создава лоша слика кај соговорникот, или барем кај мене е така, во тој случај (кога се разговара сериозни) тоа што треба да се каже треба да се каже без заобиколувања, понекогаш и директноста е убава но се разбира и таа да биде одмерена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom