Колачиња!

• Креатор на темата Креатор на темата Annabel
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Искрено незнам да правам сеуште (не сум се заинтересирала доволно) ама уживам да ги јадам :)
Вие сакате колачиња :pipi: ? Мњам!

september-08-jubella-amy-atlas3.jpg

amy-atlas-2.jpg

amy-atlas-3.jpg

Никој не сака да ги прави, но секој сака да ги јади :)

Сакаат сакаат :) и во тоа има убавина.Само јас мислам дека сепак за да изгледаат убаво (за вкусот секако-мора да бидат превкусни) пак треба некој талент да се има,смисла за естетика.Не да ти тупне некое тесто такво разгмечено без форма.
Баш дали имате приметено во слаткарница...секогаш го земаме она што најубаво ни изгледа(ако не сме го пробале претходно)!?

Баш дали имате приметено во слаткарница...секогаш го земаме она што најубаво ни изгледа(ако не сме го пробале претходно)!?

Да, и секогаш има повкусни од тоа што изгледа најубаво. :)

Инаку ептен обожавам колачи, особено оние што се продаваат на кило по маалските продавници.

Ама по сликиве сте измешале, од ситни колачиња, до бонбони, гумени бонбони и чоколади:)
Ситни колачиња обожавам, и да, сакам и да ги правам. Кога имам време обавезно ја ангажирам мајка ми и со саати ги ц’цкаме во кујна.
На првата слика на темава, лево, зелените се „Макарон“, регионален специјалитет кај што живеам.
beaucoup_de_macarons_diamant_bleu_vaille_testadaz_159.jpg

Највеќе ги сакам кафеавкастите, со вкус на кикиритка се.

Иначе, колачиња кој сака да проба да направи, домашни:

потребен материјал - стандардниот за правење на тврдо благо тесто и некаков мармалад. Две чаши, едната со поголем отвор од другата:)
IMG_0037cookies-728467.JPG

Треба вака да изгледаат. Значи, го проаѓате тестото со сукало, да биде со некаква пристојна „танкоќа“ и правите округли плочки со поголемата чаша. На пола од тие округли плочки, им ја длабите средината, со помалата чаша (така се добиваат круговите со прстени) и сите овие си се печат. Кога се испечени и оладени, на плочките ставате малку мармалад и ги поклопувате со прстените (се добива таа длапката) и ја пополнувате и неа со мармалад. Убаво да се оладат па можете да ги посипете со шеќер во прав. Неверојатно се вкусни, а се страшно лесни за правење:)

Не да сакам...Обожавам..

леле штета шо умре тетка ми и не ми го остави рецептот од едни колачиња...леле ги сонувам колку беа убави...имаа нешто чоколадо нешто карамела ама исусе колку беа убави :)

Колачињата од КОЛИД се најдобри.:pipi:

леле кога ги гледам сликите лиги ми потекоа ... мммммм обожавам вакви нешта :)

Знам неколку рецепти за колачиња и мерак ми е да ги правам понекогаш.Лошо е што скоро секогаш се прејадувам па после ми се повраќа:kesa:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom