Кокино

• Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување
paca напиша:
da be sto e sega pa toa
Па читај де :) Опсерваторија која е призната како 4 во светот. Некои велат дека се то е само камења а некои и се воодушевени од КОКИНО :)

Martin$ напиша:
На тие водичите им беше тешко оти не ли ги виде кооолкаави беа? хаха

Dobro ko ne se sronaa karpite od taa ednata. xexe

paca напиша:
da be sto e sega pa toa

тоа ти е место од каде што се нагледувале вселената и ѕвездите

a sto vsusnost debatirame za kokino?
nekako od postot prv i od naslovot ne mi e jasno. sto e kokino? toa go ima na net veke odamna. koj bil na kokino. licni iskustva?
aj koj ja podnesol temava neka objasni malku.

Aбе убаво место, прекрасно, интересно, карпеста сензационалност, сфе то у ред, ама неговото историско-античко-опсерваториско значење не е приметливо за сечие око! Не е -еииии видии колку се чууудни?!?! ко у стоунхенџ на пример, и покрај разликите у големината, баш и несфаќам.

Бев на кокино бидејќи ми беше голема желба бевме на теренска од факултетот таму . имам и слики од таму кој сака нека ми пише на привате ке му пратам . инаке да тоа е опсерваторија која има доста докази од различни култури, маркерите се доста прецизни иако се сочувани само некој од нив ( ке урневме еден маркер ни хехехе) некој се разочараа , имаа друго мислење. МЕНЕ БАРЕМ МИ СЕ ИСПОЛНУ ДУШАТА хухухуху

случајно и јас слушнав синоќа на муабет во кафич за ова па најдов и интернет страна нешто за кокино
http://www.kokino.org.mk

Опсерваторијата Кокино може да се каже дека е и најстара во светот воопшто од причина што Стоун Хенџ е именка за место, а не оние камења кои денеска претставуваат опсерваторија. Камењата се отпосле ставени за одредени набљудувања. Како и да е, Кокино е најпрецизна опсерваторија, бидејќи сонцето поминува низ доста тесен маркер.. за разлика од стоун хенџ каде што кога сонцето поминува низ два камени столба.

вчера начекав една емисија на приватна бт тв во врска со праисториска Македонија и еден дел за Кокино
ќе ги ставам на youtube

Абе знам шо е финтата со маркерите!!
Кралот на тоа племето шо живеело тука седел на еден од овие престоли и на 31 јули сонцето поминува низ еден од тие процепи и му го осветлува лицето.

Еве уште една фотка

,.,.,.

Kokino e vistinsko remek delo od neprocenliva vrednost izgradeno od strana na nasite predci. Steta sto seuste ne e turisticki afirmiran

толку се грижат за туризмот...треба да се изгради пат потоа мапа па да има водичи кои ке објаснуваат...додека не биде така кокино нема да го посетуваат туристи туку само луге кои ги проучуваат овие опсерватории:toe:

Interesno, interesno. Da prasham, dali nekoj od makedoncite na frumov ima odeno na Kokino? AKo e taka neka ni objasni na site kako e. Ajde ve cekame site da se "izjasnite" za makedonskite ubajni :wink:

Имам одено , навистина е супер еве некои слики (со слаб квалитет)

Attachments

• 02-06-07_101712.jpg
    02-06-07_101712.jpg
    50,4 KB · Прегледи: 14
  • 02-06-07_101602.jpg
    02-06-07_101602.jpg
    47 KB · Прегледи: 14

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom