Која раса на кучиња ви е омилена?

• Креатор на темата Креатор на темата ZIKS
  • Време на започнување Време на започнување
Не би можел да се одлучам помеѓу ова:
labrador-retriever.jpg

и ова:
tintin_samoyed13.jpg_w450.jpg
samoyed.jpg

црниот лаб,самоједите на изглед се одлични,во ништо друго не ме бендисуваат
--- надополнето: 31 октомври 2013 во 13:34 ---
Сум се зарекол штом изградам куќа идната година вакви 2 кутрина ќе земам едно машко и едно женско кутре. Најомилена раса на кутриња ми се најонака позитивно кутре кое дефинитивно знае да те расположи кога денот ти е отиден во неповрат. Мене не ми треба кутре кое ќе лае и ќе брка луѓе и сл. мене ми треба вакво расположено пријателски да биде кутре кое ќе бара внимание,нега и љубов од сопственикот. Прегледај го приврзокот 75038Прегледај го приврзокот 75039

верувај,ич пишман нема да се направиш (y) е сега не знам дали да земиш наеднаш две,или прво да си земиш едно........
--- надополнето: 31 октомври 2013 во 13:36 ---
Некое бушаво ми треба, ова со кратко влакно не е по кеиф :)

ха,карактерот на кучето малку ти игра улога :)

нема да згрешиш ако земиш кученце,само мал совет да разгледаш повеќе раси во живо заедно со нивниот сопственик како се однесуваат.......можеби ќе се одлучиш и за нешто поголемо,не брзај,разгледај малку,друго е во живо,друго е вака да се објаснуваме........

слична е и пудлата Малтезер која спаѓа во едно од најинтелегентните кучиња

Пудла и Малтезер не е исто, тоа се 2 потполно различни раси.

Пудлата (матична земја - Франција) ... често ја нарекуваат и Француска Пудла или Пудлица, но правилното име на расата е Пудла, без името на земјата од каде што потекнува ... тоа е исто како да кажам Германски Доберман ... се знае дека Доберманот потекнува од Германија и нема потреба да се потенцира матичната земја на расата.

И точно е тоа дека Пудлата е една од најинтелигентните раси, се наоѓа во ТОП 5 најинтелигентни раси.

А Малтезерот, кој што во Македонија често го нарекуваат Малтешка Пудл(а)ица, тоа е погрешен назив на расата, бидејќи Пудлата си е Пудла и е единствена раса со потекло од Франција, погоре објаснив за Пудлите.
А Малтезерот припаѓа во групата на Бишони, кои што содржат 6 подтипови на Бишони (исто како што има 6 подтипови на Ретривери) и правилниот назив на Малтезерот е Бишон Малтесе, кој што накратко се нарекува Малтезер :)

Љубов од детство ми е Хаската, морав да ја додадам. :icon_lol:

Зашо Акита џукела бе? :D

Пудла и Малтезер не е исто, тоа се 2 потполно различни раси.

Пудлата (матична земја - Франција) ... често ја нарекуваат и Француска Пудла или Пудлица, но правилното име на расата е Пудла, без името на земјата од каде што потекнува ... тоа е исто како да кажам Германски Доберман ... се знае дека Доберманот потекнува од Германија и нема потреба да се потенцира матичната земја на расата.

И точно е тоа дека Пудлата е една од најинтелигентните раси, се наоѓа во ТОП 5 најинтелигентни раси.

А Малтезерот, кој што во Македонија често го нарекуваат Малтешка Пудл(а)ица, тоа е погрешен назив на расата, бидејќи Пудлата си е Пудла и е единствена раса со потекло од Франција, погоре објаснив за Пудлите.
А Малтезерот припаѓа во групата на Бишони, кои што содржат 6 подтипови на Бишони (исто како што има 6 подтипови на Ретривери) и правилниот назив на Малтезерот е Бишон Малтесе, кои што накратко се нарекува Малтезер :)

благодарам на исправката, запознав сопственици на Малтезери кои ги поистоветуваа со Пудла,па оттаму и моето скромно знаење........поради големата сличност во изгледот ако не се знае генетиката човек ќе рече дека е едно исто

благодарам на исправката, запознав сопственици на Малтезери кои ги поистоветуваа со Пудла,па оттаму и моето скромно знаење........поради големата сличност во изгледот ако не се знае генетиката човек ќе рече дека е едно исто

Па и не се толку многу слични, разликата е голема и во длаката и во изгледот и во големината, така да и човек кој што не се разбира од раси на кучиња ќе ги препознае разликите во изгледот на Пудлата и Бишон Малтесе (накусо Малтезер).

Како што реков постојат 6 под-типови на Бишоните, па еден од тие 6 под-типови кој што се вика Бишон Фриз, овој вид на Бишон е најсличлен со Пудлата, па доколку некој не се разбира во раси, има можност да ги помеша Пудлата и Бишон Фриз, затоа што имаат слична длака ... но Пудла и Бишон Малтесе (Малтезер) нема шанси да се помешаат бидејќи имаат воочливи разлики, и плус тоа Пудлата може да се сретне во 5 бои (Црна, Бела, Сива, Кафеава, и Кремаста), а Бишон Малтесе е само бела боја.

А како што веќе реков во мојот претходен пост, Македонскиот народ не е многу запознаен со расите, и често и самите сопственици на Малтезери се уверени дека чуваат Малтешки Пудли(ци) ... се е тоа поради неинформираност и пренесување на погрешни информации од човек на човек.

Нема проблем за исправката :) со задоволство го пренесувам целото мое знаење за кинологијата тука на форумов, и мило ми е кога членовите дознаваат нови и точни информации и го зголемуваат своето знаење за кучињата :)

Еве ги моите топ 10 омилени раси:
1. Papillon Dog
papillon.jpg

2. Border Collie
75546255.jpg%3Fw%3D600%26h%3D600%26keep_ratio%3D1

3. Mini Australian Shepherd
australian-shepherd-arunning-miniature-australian-shepherd-photo-and-wallpaper-odccxeh2.jpg

4. Sharplaninec
sharplaninec1.jpg

5. Doberman Pincher
dobie-2.jpg

6. Brittany Spaniel
American_Brittany_standing.jpg

7. Lagotto Romagnolo
Lagotto_Romagnolo.jpg

8. Catalburun
14%20June%2011%20%20CIMG0086_500x375.jpg

9. Chinese Crested
Versaceprophoto2_small.jpg

10. French Bulldog
French-Bulldog2.jpg

Тие се моите топ 10 најомилени раси на кучиња. :X3:

1. Златен ретривер
2. Самојед
3. Кане корсо
4. Бигл
5. Ротвајлер

Тоса Ину за стално!

1002610_639185026104783_1939950621_n.jpg

1471883_647359978620621_1712564337_n.jpg

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Од вкупно 10 FCI групи, единствена FCI група што ме фасцинира е FCI 2 групата.
Скоро сите мои омилени раси се сместени FCI 2 групата ... а еве кои се тие:

1) Доберман
oscar1.jpg

oscar_z_padoku.jpg

2) Ротвајлер
b5a9a0783f3cb492674a98141151066d.jpg

3) Кане Корсо
peter_4.jpg

4) Дого Аргентино
dogo-argentino3.jpg

5) Дого Канарио
9e70f8c0-6dda-d264-35e1-38254b23c858.jpg