Не можам да ти помогнам.. единствено да и се јавам на баба ми и таа да ми каже рецепт за пекарски компир.:zid:
Еве ти, едно предјадење од пиперки и компири..
Пиперки и компир
Потребни состојки:
- 400 гр копмири
- 2 зелени и две црвени пиперки
- една главица кромид
- 2 јајца
- пармезан
- маслиново масло
- сол и црн пипер
Подготовка:
Излупените компири ги сечеме на тенки кругови. На оган ставаме тава за пржење и во неа додаваме маслиново масло. На пиперките им ги отстрануваме рачките и семките. Круговите компири ги ставаме во тавата со загреано масло да се пржат. Пиперките ги сечкаме на кругови и ги додаваме во тавата. Промешуваме. Кромидот го сечкаме на покрупни парчиња и го додаваме во тавата. Уште еднаш додаваме маслиново масло и промешуваме.
Во поголем длабок сад ги кршиме јајцата и ги матиме со жица за матење. Потоа јајцата ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Уште еднаш матиме со жицата. Промешуваме. Потоа во тавата ги додаваме изматените јајца. Откако јајцата ќе се испржат пиперките и компирите на италијански начин ги ставаме на чинија за послужување. Одозгора наросуваме пармезан.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Еве ти уште едно предјадење..
Полнет компир
Потребни состојки:
- 4 компири
- 250 гр. Печурки буковки
- 200 гр. Сирење
- 2 црвени конзервирани пиперки
- 200 гр. Кашкавал
- масло за јадење
- сол И црн пипер
Подготовка:
На даската за сечење на коцки го сечеме кашкава лот И го ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа на коцки ја сечкаме црвената конзервирана пиперка И ја додаваме во садот. Ситно ги сечкаме печурките И ги додаваме во садот.
Во садот ситно го рендаме И сирењето И додаваме масло за јадење. Се убаво промешуваме со лажица. Потоа го длабиме компирот за полнење. Потоа со лажица го полниме компирот со претходно подготвениот фил. Наполнетиот фил го ставаме на алуминиумска фолија, го попрскуваме со масло за јадење И го посолуваме. Потоа со фолијата компирот убаво го виткаме од сите страин И го ставаме во тава за печење. Во тавата додаваме малку вода И масло за јадење. Тавата со компирот ја ставаме во фурна да се пече, 30- тина минути на температуре од 200 степени. Ја вадиме тавата од фурна И ја ставаме на работната маса. Потоа компирот заедно со фолијата го вадиме на чинија за сервирање. Ја отвораме фолијата, а полнетиот компир го украсуваме со гранче магдонос.