Диме,да Арсенал зима доста број играчи на 15 години,па потоа ги усовршува,надоградува.Дали мислиш дека да играл каде нема такви услови,би станувале играчи какви што се сега?=)
Инаку,моментално Арсенал има голем број на таленти...кој играат веќе за младинските репрезентации на Англија.Претхнодно и не беше толку развиена,допрва ке почнува да вади таленти/ѕвезди.=).
Од неутралните и неупатените фудбалски гледачи да, Арсенал има најдобра школа т.е тоа не е школа туку тактика на Венгер. Бидејки он купува 16годишни деца. Децата сигурно не би прифатиле да ја променат средината, но фактот што Венгер им ветува шклување, стипендија, работа за родителите, и згора на тоа
СИГУРЕН настап во првиот тим во натпреварите од Карлинг или ФА Купот кога детето ке наполни 17-18години. Тоа е пресуден фактор за еден фудбалски талент да одлучи да премине во Арсенал.
Но, дотолку ги прашаш фудбалските стручњаци и познавачи на фудбалот, тие сигурно ке ти кажат дека Венгер има најпрљава политика на водење на клубот. Треба ли да ги споменувам Волкот(на 17години купен од Сандерленд), Лук Фриман(на 16години купен од *), Фран Мерида и Фабрегас(Купени на 15-16години од Барселона), Никлас Бендтнер(на 16-17години купен Кјобенханс), Гаел Клиши(на 17години купен од Каен), Карлос Вела(на 16години купен од Гватамала) уште да набројувам?? Тоа се „украдени фудбалери“ кој се калеле во други клубови, и само поради фактот што во Англија може да полесно да се потпише професионален договор, и поради условите кој им ги ветува Венгер тие заминуваат од клубот.
Тие се веке созреани фудбалери...само сега им требаат настапи, да добијат самодоверба и малку искуство, за да можат да прераснат во врвни фудбалери. А баш тоа е тоа што им го осигурува Венгер. А ова што го пишав е далеку од најдобра школа т.е пак ке ти кажам, Арсенал нема школа за деца...за тоа е темава нели?
Ај на 16години што не ме зема мене Венгер?
- Бидејки знае дека не сум талентиран доволно, знае дека нема да биде фудбалер од мене и затоа не ме зема. А скаутите негови му кажале за фудбалериве погоре дека поседуваат талент, и овој манипулира со нивните желби...и притоа тоа многу добро го користи.
Арсенал има таленти, но кажими ЕДЕН кој израснал од школата на Арсенал...еден играч кој од 5/6/7/8/9 години е во школата на Арсенал и сега е афирмиран фудбалер?
-Еве јас ке ти кажам од Ајакс(Беркамп, Давидс, Снајдер, Ван дер Варт итн)
-Еве и од Барселона(Иниеста, Чави, Пике, ФАБРЕГАС

, Пујол...а би го додал и Меси бидејки на 11години дојде од клуб од Аргентина поточно од младинска школа која е во поткровителство на Барса)
-Вест Хем(погоре ги имаат напишано кој се...)
-Спортинг Лисабон (Роналдо, Велосо, Мутињо бла бла...)