Кој е во право...

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување
Vistinska crkva idealna ne postoi na zemjava bidejki site sme nesovrsheni i sekade ima propusti...
ako nekoj cital Otkrovenie kade sto kazuva deka Isus koga ke dojde ke ja zeme prvo "crkvata" i ke nema veke hristijani na zemjata vo toa vreme... e taa "crkva" koja ke bide zemena ke bide pravata crkva, a tamu jas veruvam od site crkvi ke bidat zemeni vistinski Hristijani... ete taa e vistinskata...

И? Која е таа Црква? Ај појасни малку...

With all do rеspect модератору ама не мислиш ли дека со ова ќе се изнабришеш оф топици или па тоа ти е целта - нема да има конструктивен муабет сите ќе си се држат за своето а навреди, омраза и нихилизам ќе има на кило.

Без навреди...„Да не се вреѓаме...„- Цацко Конопишки.

Напишано од Apokalipto
With all do rеspect модератору ама не мислиш ли дека со ова ќе се изнабришеш оф топици или па тоа ти е целта - нема да има конструктивен муабет сите ќе си се држат за своето а навреди, омраза и нихилизам ќе има на кило.

Па ова е осмислен план подобро овде да се изнабиршам отколу цел подфорум да плива во офтопици како досега..Затоа и ја отворив темата...

[/i]
Па ова е осмислен план подобро овде да се изнабиршам отколу цел подфорум да плива во офтопици како досега..Затоа и ја отворив темата...

О.К. Се согласувам, иако постот не е упатен до мене...Ај сеа да продолжиме со муабетиве...

Ај ,малку шега.
Тоа што на форумов ми упатуваат критики за мојата вера, токму тоа-критиките се најдобриот показател за мојот правилен избор во верата. „...ќе бидете намразено од сите, заради Моето име...„ вели Синот Божји и Човечки.
Мики ова е двострано задоволство...исто се чуствува секој друг кога ги чита твоите постови..сите мислиме дека ние сме во право..
За фарисеите...
”Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, кои го затворате Небесното царство пред луѓето; зашто самите не влегувате, ниту ги пуштате внатре оние, кои сакаат да влезат.”

Мики ова е двострано задоволство...исто се чуствува секој друг кога ги чита твоите постови..сите мислиме дека ние сме во право..
За фарисеите...
”Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, кои го затворате Небесното царство пред луѓето; зашто самите не влегувате, ниту ги пуштате внатре оние, кои сакаат да влезат.”

Кон болтуваното:
- верата не е ствар на чувства туку ствар на вера, која е духовна а не емотивна категорија...се обидувам да не навредам никого иако тоа, признавам, не ми оди бач лесно...
- за фарисеите веќе имам пишувано. Ај пак, уште еднаш. Фарисеј е припадник на јудејската секта фарисеи, од основалот Фарес. Фарисеите биле ревносни познавачи на Стариот Завет и Законтот а она кое Христтот им забелеѓува, тоа е нивната дволичност. Имено, фарисејот точно го исповеда Законот, но само на збор а не на дело. Фарисејот оди подгрбавен за да го видат, за да видта дека Законот му тежи на грбот. Фарисејот прави кисела фаца кога држи дводневен пост, за да видат другите дека постот му тежи. Фарисејит дели милостиња на сиромашните, претурајќи златници од лева в десна рака, за да ѕвечкаат и да бидат слушнати од другите а после тоа ја зема милостињата од сиромавиот. Затоа, под поимот „фарисеј„ се подразбира лик кој зборува едно, работи друго а можеби прикажува нешти трето а мисли четврто.
Покажи/посочи го моето фарисејство, за да можам самиот да го увидам.

Кон болтуваното:
- верата не е ствар на чувства туку ствар на вера, која е духовна а не емотивна категорија...се обидувам да не навредам никого иако тоа, признавам, не ми оди бач лесно...
- за фарисеите веќе имам пишувано. Ај пак, уште еднаш. Фарисеј е припадник на јудејската секта фарисеи, од основалот Фарес. Фарисеите биле ревносни познавачи на Стариот Завет и Законтот а она кое Христтот им забелеѓува, тоа е нивната дволичност. Имено, фарисејот точно го исповеда Законот, но само на збор а не на дело. Фарисејот оди подгрбавен за да го видат, за да видта дека Законот му тежи на грбот. Фарисејот прави кисела фаца кога држи дводневен пост, за да видат другите дека постот му тежи. Фарисејит дели милостиња на сиромашните, претурајќи златници од лева в десна рака, за да ѕвечкаат и да бидат слушнати од другите а после тоа ја зема милостињата од сиромавиот. Затоа, под поимот „фарисеј„ се подразбира лик кој зборува едно, работи друго а можеби прикажува нешти трето а мисли четврто.
Покажи/посочи го моето фарисејство, за да можам самиот да го увидам.
Мики се фаќаш за зборови како адвокат во судница...добро ајде зборот чуства замени го со вера...Сепак никој не се навредил ..поентата беше дека колку повеќе читам туѓи постови толку сум поубеден во мојот избор..тоа беше и твоја поената нели..!??!
За фарисеите..се однесуваше на светиите..не на тебе..прелистај назад...Часот од историја беше непотребен..работата е во тоа што не треба да бидеш прекриен во пепел за да бидеш праведен пред Бога...
Знам дека ништо ново не предизвикав со овој пост..ама ајде нека продолжи рулетот..

И? Која е таа Црква? Ај појасни малку...

Pa pojasniv dovolno, koj del ne e jasen? Dali si cul za zemanje na crkvata (Hristijanite) na Sudniot den? ako da, ete taa e pravata... nema ime taa crkva kako pravoslavna, katolicka ili protestantska... ednostavno ke ima vernici od site "crkvi" vistinskite... ete samo toa e idealna crkva, a vaka na zemjava NEMA takva...

Поради тоа што нон стоп се забегува од темите и се дискутира се за една те иста работа отварам тема ..Кој е во право..Дали православната , католичката или протестантската црква...Можеби се во право и Јеховините сведоци..Овде ќе може да го искажете сиот нихилизам ,омраза и неврество спрема спротивната црква..бујрум..
Факти..докази...и ваши мислења..која е вистинската црква на Исус..

Според мене, вистинската/изворна Христова Црква е онаа што се држи до изворното Христово и апостолско учење запишано и канонизирано во Божјиот Збор - Библијата.
Појавата на другите "цркви" настанала кога човекот решил над Божјиот Збор да си додава и човечки зборови.

Според мене, вистинската/изворна Христова Црква е онаа што се држи до изворното Христово и апостолско учење запишано и канонизирано во Божјиот Збор - Библијата.
Појавата на другите "цркви" настанала кога човекот решил над Божјиот Збор да си додава и човечки зборови.

Се согласувам со Чорбаџијата дека постои ЕДНА ВИСТИНСКА Христова Црква. Таа не е невидлива, туку е видлива во секој оној кој го држи и спроведува во пракса Божјото учење во Библијата. СЕ друго е фарса. СЕ друго е Сотонска црква која само носи маска под името христијанска.

До сите кои сте на овој форум: доколку себеси се нарекуваш христијанин, преиспитај се во што веруваш и што те поучуваат таму каде што одиш (мислам на црквата)! Доколку поуките се ИЗВОРНО од Библијата остани си таму. Доколку се бабини деветини, БЕГАЈ додека не биде предоцна.

Господ нека секому од вас кои сеуште не сте на ВИСТИНСКИОТ ПАТ ви помогне да го пронајдете.
'Барајте го Господа додека е време'

dali ti hristijanin veruvas vo SE sto pisuva vo biblijata? ama bas vo se

ne drugar. jas ne sum po religijata. nemozam da se narecam ateist poso ne sum dotolku nastroen na temata. ne veruvam vo biblija, ne veruvam vo religija, ne se kolnam i ne se molam vo boga. ne odam vo crkva. krsten sum, ama koga sum bil mal taka da nikoj ne me prasal dali sakam.nikogas ne mi pomognal gospod, se sto sum napravil sum napravil sam. kako i da e sekoj ima pravo da veruva vo nesto. ti veruvas vo biblija.

Мики се фаќаш за зборови како адвокат во судница...добро ајде зборот чуства замени го со вера...Сепак никој не се навредил ..поентата беше дека колку повеќе читам туѓи постови толку сум поубеден во мојот избор..тоа беше и твоја поената нели..!??!
За фарисеите..се однесуваше на светиите..не на тебе..прелистај назад...Часот од историја беше непотребен..работата е во тоа што не треба да бидеш прекриен во пепел за да бидеш праведен пред Бога...
Знам дека ништо ново не предизвикав со овој пост..ама ајде нека продолжи рулетот..

Кон болтуваното, по редослед:
- точно, се фаќам за зборови. Православието „пати„ од педантерија и во него сите работи мораат да бидат исчистени и до максмум разјаснети, како не би доаѓало до двосмиелсности во изразот. Според тоа, ако се каже дека верата е духовна категорија тогаш таа е навистина исклучиов духовна категорија која не смееме да ја мешаме со емоциите/чувствата за да не западнеме во состојба на самоизмама! Кога верата би била емотивна категорија, тогаш секој прединец/поединка би пошувствувал задоволство (!?) од припадноста кон верата која ја исповеда и би бил убеден/а дека токму неоговта вера е вистинската без притоа да се постави референтен систем во однос на кој се одредува точноста или погрешноста од верата. А емоциите сигурно не се рефрентни оти се субјективни а не обективан рефереца! Во правосалвието, еден од основните услови да се биде верник е недовербата во сам себе!
- никој не се навредил? одлично!
- точно! Јас сум убеден во исправноста на мојот избор и за тоа може да дикутираме:како и зашто!
- појсани ми зашто светите се фарисеи а јас ќе се обидам, во споредба со други религии, да покажам дека не е се фарисеи!
- прекривањето со пепел била/е јудејска свештеничка традиција а не христијанска.

Кога бев малечок мислев дека православието е ок, правата вера, само затоа што во него го содржи зборот "право"славие. Но подоцна сватив дека тоа е само термин.
Кога ја прочитав Библијата увидов дека православието и Библијата (Христовото учење) речиси немаат допирни точки. Кога ги дознав сите новотарии внесени во православието, а на сметка на нив, како е сокриена суштината на Христовото учење, веднаш го сменив моето мислење за православието.
Од тогаш сум христијанин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom