Кој е против поседување оружје?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
U mk mislam deka nema i mislam deka u jugoslavija porano imalo... sea mora da go cekas da te napadne pa da se branis jbg
Нека ме исправи некој правник :) ако грешам ама се мислам дека кај нас важи нешто како пропорционална употреба на сила за само одбрана, поточно смееш да се браниш од напаѓач само со употреба на истото средство за напад со кое си нападнат.
А за поседнување оружје и мене ми паднало на памет да се наоружам зашто живеам на север на Скопје па овие дивите ми се релативно близу, ама од друга страна па големо искушение е оружјето. Замислете во афект да ви падне на памет на тој начин да се пресметатае со некој што ве опцул и да лежите после цел живот затвор. Самото сознание дека го имаш во куќа е искушение, те тера да го употребиш.

Јас сум против !! - Нашиов народ не е за секакви играчки, аааа и гледаат премногу Долина на волците .... :tapp:

Нека ме исправи некој правник :) ако грешам ама се мислам дека кај нас важи нешто како пропорционална употреба на сила за само одбрана, поточно смееш да се браниш од напаѓач само со употреба на истото средство за напад со кое си нападнат.
А за поседнување оружје и мене ми паднало на памет да се наоружам зашто живеам на север на Скопје па овие дивите ми се релативно близу, ама од друга страна па големо искушение е оружјето. Замислете во афект да ви падне на памет на тој начин да се пресметатае со некој што ве опцул и да лежите после цел живот затвор. Самото сознание дека го имаш во куќа е искушение, те тера да го употребиш.
Во право си. Зезната работа е таа ситуација. Треба да употребиш пропорционална сила на заканата. На прв поглед делува лесно и едноставно, на пример не смееш да му се пуштиш со нож на човек кој ти удрил шамар. Само работата е што човек во афект често нема време да мисли, "чекај да му удрам бокс, да го удрам со цефка или да му замавнам со ножов?" Тоа се ситуации кои некогаш се тешки за проценка. На пример, ти влезе крадец дома, од кај знаеш дали има пиштол во себе или не? Ама поголем пекол од милитарно општество нема, тоа ќе биде крвопролевање на големо и тоа за ситници. Мислиш те следи некој, се вртиш во паника пукаш. Излегува дека е некој старец кој се враќал доцна од работа. Човековата проценка е многу зафркната кога човек е доведен во реална или претпоставена опасност.

Си поседувал некогаш оружје? Не е големо искушението освен ако не си социопат и имаш нагон да рокнеш некого а забрана за поседување не помага во то случај зошто и без пиштол можеш да убиеш. И дедо ми и татко ми имаат пиштоли кои никогаш го немаат искористено врз некого.

Мислиш те следи некој, се вртиш во паника пукаш. Излегува дека е некој старец кој се враќал доцна од работа. Човековата проценка е многу зафркната кога човек е доведен во реална или претпоставена опасност.

Ова е веќе параноја, зошто би пукал ако не се наоѓаш во директна опасност, без разлика дали стравот е рационален или не, мислам доволно е да се свртиш и да го впериш пиштолот кон лицето што мислиш дека те следи ако си толку уплашен. Плус ретки се тие луѓе што носат пиштоли секаде со себе, сите обично ги чуваат во своите домови, впрочем единствените луѓе што носат пиштоли се или полицајци/криминалци или луѓе со основан страв за нивниот живот (кои се најчесто криминалци :)). Мислам дека идете по worst case scenario.

Ова е веќе параноја, зошто би пукал ако не се наоѓаш во директна опасност, без разлика дали стравот е рационален или не, мислам доволно е да се свртиш и да го впериш пиштолот кон лицето што мислиш дека те следи ако си толку уплашен. Плус ретки се тие луѓе што носат пиштоли секаде со себе, сите обично ги чуваат во своите домови, впрочем единствените луѓе што носат пиштоли се или полицајци/криминалци или луѓе со основан страв за нивниот живот (кои се најчесто криминалци :)). Мислам дека идете по worst case scenario.
Тоа и ми е поентата, затоа пиштол не е за секого. Посебно не за параноични луѓе...

Си поседувал некогаш оружје? Не е големо искушението освен ако не си социопат и имаш нагон да рокнеш некого а забрана за поседување не помага во то случај зошто и без пиштол можеш да убиеш. И дедо ми и татко ми имаат пиштоли кои никогаш го немаат искористено врз некого.
Точно е и ова и не сум поседувал, ама не дај боже еве во кола да го имаш и при сообраќајка некој ти повлече пиштол... на сестра ми и се има случено ова со друштво (каде на друго место ако не Битола :)). Инаку затоа се тие проверки при вадење дозвола нели, да проверат дали си нормален не се дава на психички не стабилни личности. И да, може да се убие и без пиштол ама со пиштол е многу полесно. Јас инаку не сум против поседувањето оружје во домот. И онака сите Албанци имаат на црно па зошто да не имаме и ние за не дај Боже.

Оружје за мене никако многу сум нервозен и не можам да се контолирам
на црно имав и го фрлив оти се случуваат глупости разни
Единствено само кога се оди на лов може да позајмам пушка и толку

Ни да сме како во америка мамата ќе ни се еби како предградијат во њујорк ќе бидеме секој ден ќе умира некој кај нас нема криминал или закана од некакви големи размери па нема потреба од либерализација на овај закон и треба да биде дури и построг а не некој политички да дели пиштоли како на владиката српски зоран..

Ни да сме како во америка мамата ќе ни се еби како предградијат во њујорк ќе бидеме секој ден ќе умира некој кај нас нема криминал или закана од некакви големи размери па нема потреба од либерализација на овај закон и треба да биде дури и построг а не некој политички да дели пиштоли како на владиката српски зоран..
Замисли едно прекрасно утро на вооружени македонски соседи.
-Добро утро комшија, ајде нека ни тргне денов рафално (испукува три куршуми во воздух)
-Нека е за добро комшија (прави репетиција).

Дополнителен проблем е ако некој научил-недонаучил да ракува со оружје.

Видете Fail при ракување со пушка кај Полскава група (во 40 секунда).

Се извлече војникот за милиметар...

Еве човеков убаво си објасни!

Несмее он ладно ору... со нож сака да го убие :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom