Кој е најпродаван македонски бренд?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Е за ова не знам точно, ама мислам дека виното е најизвезуваниот производ од Македонија, флаширано или не, битно се извезува.
Но исто така цигарите (тутунот) се извезува, и земјоделски производи и зимница.

Vo Makedonija znam koj e ...
1.Rodeo cigari
2.Stobi flips
3.skopsko pivo
od drzaven zavod za statistika

Македонија извезува вино во Словенија рефус во големи количини атие паметните го флаширале и го продавале со етикета словенски производ(информацијава ми е од професорка на Економски факултет)Треба да сториме нешто да ги заштитиме нашите препознатливи производи да не испадне како што го патентираа Словенците ајварот па сеа ние не смееме под тоа име да го извезуваме(а мислам нема ништо помакедонско од ајварот)а слушнав дека на ист начин бугарите ја патентирале мастиката(кај нас надалеку познатата струмичка мастика)Значи имаме квалитетни производи ама немаме ум и стреатегија за да печалиме од нив..

Да да, Маја е во право комплетно. Инаку по податоци од стари учебници што ја ги полагав на факс, мкд извезува суровини, скоро никогаш готови производи. Тутун, памук (пази од која година ми е учебникот а?:) па има текстил, зеленчук и овошје... и така натака... А мене не ми е јасно како може држава да пропушти да патентира национални оболежја... Ајвер, еве и за мастика слушам... бог да чува...:se_ molam

I jas mislam deka Skopskoto a isto taka i makedonskite vina bile dobro prodavani vo Francija (ne pijat domasno vino) kako i da e site treba da gi promovirame nasite proizvodi kako i nasata drzava nadvor-Patriot :lud:

Мислам дека е Стоби Флипс на Витаминка. Во странство (подалеку од Балканот) само еднаш налетав на наш производ - бонбониера од Европа во центарот на Чикаго!

ресана, скопско, стоби флипс..............

Zemzela напиша:
I jas mislam deka Skopskoto a isto taka i makedonskite vina bile dobro prodavani vo Francija (ne pijat domasno vino) kako i da e site treba da gi promovirame nasite proizvodi kako i nasata drzava nadvor-Patriot :lud:

Normalno deka skopskoto ke bide eden od najprodavanite koga gi pravat nad 200 000 piva dnevno i toa samo vo golemi flashi

Прилепскиот бел доломитски мермер познат под името - СИВЕЦ.
Само, штета голема е што парите одат во Грција.
Грчките фирми Кирјакидис, Павлидис и Лазаридис ги купија сите рудници на мермер во Прилеп.

Harko напиша:
Мислам дека е Стоби Флипс на Витаминка. Во странство (подалеку од Балканот) само еднаш налетав на наш производ - бонбониера од Европа во центарот на Чикаго!

Ima se veke po stranskite drzavi, ne e samo Evropa :)

MajaS напиша:
Македонија извезува вино во Словенија рефус во големи количини атие паметните го флаширале и го продавале со етикета словенски производ(информацијава ми е од професорка на Економски факултет)
Ova e javna informacija, nema potreba da potencirass deka ti bila od profesorkata na Ekonomski. A dokolku za prvpat si ja cula od nea, a si veke na fakultet, togas ti si za tepanje ...
A zarem ti misliss deka naseto vino e najkvalitetno, ili deka nie makedoncite kojznae kolku pieme i se razbirame vo vino?

MajaS напиша:
Треба да сториме нешто да ги заштитиме нашите препознатливи производи да не испадне како што го патентираа Словенците ајварот па сеа ние не смееме под тоа име да го извезуваме(а мислам нема ништо помакедонско од ајварот)
Da, treba. Slovencite go patentirale ajvarot, pa sto da pravime sega? Sto ti ke napraviss za toa?
Ete Vipro od Gevgelija izvezuva "Pindzur" vo USA i sirum svetot, pa nema nikakov problem so prodazbata oti ne se vika ajvar. Biten e i kvalitetot, zar ne?

MajaS напиша:
а слушнав дека на ист начин бугарите ја патентирале мастиката(кај нас надалеку познатата струмичка мастика)Значи имаме квалитетни производи ама немаме ум и стреатегија за да печалиме од нив..
Ne sum slusnal za mastikata deka ja patentirale bugarite, ke treba da proveram. Ne se soglasuvam so tebe celosno, delumno DA, imame kvalitetni proizvodi ama seuste treba mnogu da se poraboti na uste podobar kvalitet, uste podobra reklama, uste podobra usluga vrzana za toj kvalitet.
E na strategijata ti ke treba da porabotiss, neli studirass ekonomija?

Z mastikata ne im dozvolija dozvolija da ja patentiraat i da ja zastitat(inace ne gledam razlika od mastika do uzo):toe:

itar pejo напиша:
Z mastikata ne im dozvolija dozvolija da ja patentiraat i da ja zastitat(inace ne gledam razlika od mastika do uzo):toe:

Ima ogromna razlika, se gleda deka ne gi razbirass pijalocite :)
Samo da ti potenciram, nacinot na proizvodstvo e sosema razlicen. Dosta ti e tolku ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom