Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Нема тука „ги разбирам, од економски причини земале...“. Нула разбирање имам за нив. И јас заминав од економски причини, дојде ден да не се нема друго чаре. Првата работа што ја направив кога дојде тој ден, отворив гугл и почнав да пребарувам каде можам да заминам и да најдам работа со македонски пасош. Не беше лесно, помалку можности имаше, полоши услови итн... но никогаш не ми падна на памет да правам шорткат со БГ пасош. Да одам таму пред некоја комисија и да лажам дека дедо ми се чувствувал Бугарин, и да им ја учам историјата. Да ме третираат како стока и да ме користат за нивни пропаганди во наредните 100 години.

Сепак, не се согласувам со методите на Владе, затоа што децата не се виновни за грешките на родителите и не треба преку нив да се решава проблемот. Владите кај нас и не го гледаат ова како проблем затоа што многу политичари имаат земено пасоши за полесно да тераат бизниси таму. Никој не дава отпор по ова прашање.

Инаку што се однесува до Бугарите во уставот, решението е просто. Има и кај нас луѓе кои навистина се чувствуваат Бугари, има и во Бугарија луѓе кои се чувствуваат Македонци. Да направиме попис во ист ден, да отвориме графа за Бугари, тие нека отворат за Македонци, и да се преброиме.

Ако им чини.

Да се изживуваш врз деца е чиста глупост, будалалштина, итн...
Да речеме несериозно е ова "контроверзно мислење".

(Освен Штип, истокот го уништија ѓубрињата од 2 те секти или што би рекол великанот на нашата политика Бајрам Амди 103 запирка не знам колку % се земени тие пасоши бидејќи се чувствуваат како бугари па одозгора и ќе ги казнуваат тие што ги довеле до тоа.

Другарот Перо в'к од Тиквешијата живее во многу од нас)
Anam be pa vie, znaci sekoja mozna prilika ja koristite za promocija na toa duvloto levicarsko so go vikate partija. Smanji dozivljaj, drugo e muabetot tuka.
Ili slikovito za polesno
1000004917.jpg

Јас мислам дека ако некој навистина се чувствува како Бугарин и има бугарски пасош тогаш треба да си го живее тој живот во Бугарија, а не ние во Македонија да им обезбедуваме услови за учење на бугарски јазик и да дозволиме комисии од Бугарија да доаѓаат и да ги преиспитуваат тука (уште тоа да им го дозволиме остана).

Нека ме извинат малцинствата, ама малцински права не се градат врз основа на административната потреба за добивање ЕУ документи. Никогаш нема да ги сфатам причините поради кои одлучиле да се продадат. И тоа не може да ја обврзе македонската држава да редизајнира устав, образование и идентитетски политики врз основа на индивидуални одлуки донесени од корист.

Исклучок се луѓето кои од други причини имаат двојно државјанство, мешани бракови, родени во странство, семејни врски и сл. Овие луѓе не ми се спорни.

Јас одговорно тврдам дека минимум половина од тие што земале БГ пасоши немале потреба за истото, него е од аздисување и викање “Не бе, не ја бива државава, нема леб тука“. Ова не го кажувам на памет него од искуство од најблискиот круг на фамилијата зашто имам пример и на такви што земаа БГ пасош и на такви кои ги убедив да не земат, а сакаа. Брат ми го земам за пример, на 18-19 години вика не ја бива тука мора да се бега, а да напоменам дека е растен во нормално семејство, ниту богато, ниту сиромашно, него нормално, овозможени сите работи за едно дете да функционира и се развива нормално, му даваа моите џепарац, му плаќаа да тренира кошарка, облека моблека такви работи за ништо не беше ускратен. И доаѓа мочкото на таа возраст погоре што ја спомнав и вика не ја бива, ќе вадам пасош и ќе бегам. Викам слушај, за да речеш дека не ја бива треба прво да пробаш, да се обидеш да направиш нешто, да не фејлнеш, па да си речеш ќе одам не ја бива овде. И да, ако извадиш бугарски пасош си завршил со мене. Малце го сецна последниов момент и некако се премисли, па ете пар години подоцна му се насмевна среќата, доби зелена карта за Америка и си отиде регуларно без да признава непостоечки работи пред одвратните Бугари. Иако, според мене не требаше да си отиде затоа што можеше нормален живот да си тера, а не сеа да ми квичи секој ден како нема со кого да се дружи и дека Американците биле забегани. Фала, не знаев иначе дека се ненормални.

Од друга страна братучед ми си зема бугарски пасош, му го трубев и него истото ама џабе. Не би да разглабам понатаму за него, ќе се изнервирам само.

Да не се сфатиме погрешно, државичкава ни е срање по многу параметри, меѓутоа доколку не пробаме, не се обидеме, според мене немаме право да јадеме гомна дека не ја бива државата и дека мора да се одрекуваме од се и свашта само за да се докопаме до тој мочан пасош и да избегаме од државата, најчесто во некои од земјиве од Западна Европа каде сме граѓани од последен ред. Зошто не пробаме да смениме нешто? (Ова прашање и себе си си го поставувам) Зошто ќутиме за воздухот? За Кочани? За вакви работи на страна у контејнери пикаат политичари, само кај нас проаѓаат ко секојдневие.

Едно е сигурно, сами си мочаме по државата, а први јадеме гомна како не ја бива. Не, нас не не бива.

Сепак, не се согласувам со методите на Владе, затоа што децата не се виновни за грешките на родителите и не треба преку нив да се решава проблемот. Владите кај нас и не го гледаат ова како проблем затоа што многу политичари имаат земено пасоши за полесно да тераат бизниси таму. Никој не дава отпор по ова прашање.
Na nikoj decata ne se krivi za postapkite na roditelite, no na krajot tie ja plakjaat cenata.
Idejata e prvo da znaat deka nema da pominat bez nikakvi posledici tie sto vekje zele ( ako im preci javno neka si se otkazat od drzavjanstvoto i pasosot i da si priznaat deka lazele okolu cuvstvata i dokumentacijata ). Slednite ke znaat sto gi ceka, pa neka si razmislat. Oficijalno republikata e so cist obraz, eve im ovozmozivme nastava na majcin jazik i se sto im sledva na gragjanite sto se cuvstvuvast bugari, nema diskriminacija. Duri i ke pobarame pomos od bugarskata drzava da im go peri umot na decata so nivni kadar i komisija, i ke imame lice i nie da go barame istoto od niv. Win win situacija za nas na dolg rok. Prvo drasticno bi trebalo da se namalat baranjata sa bugarski pasos na osnov na bugarski koreni, mislam ako ne sakaat stvarno decata da im se pobugarcat. Ovie sto vekje zele , ko ke im zdozezi na toa dupceto predavnicko, ke si baraat nacin da se otkazat od bugarskoto drzavjanstvo. A ako nejkat, koj gi eba, neka im ucat decata bugarski, site neka gi znaat na cii deca roditelite im se predavnici. Na bugarite ke im ja zatnime muckata, ostaj toa tuku i ke bidime vo popovolna pozicija, tie ke bidat sega losite koi se netolerantni i diskriminatori. Ako cenata za toa e da odat kurban decata na predavnicite na svojot narod, Jas nemam nisto protiv, mala cena e toa koja treba da se plati za dobroto na republikata na dolg rok, ic ne gi zalam.
Mozebi i ke treba da se iznajde naci i decata na tie sto vekje emigrirale, ako imaat bugarski pasos, da nemaat pravo da odat vo makedonski paralelki tuku vo bugarski, i na toa da se obrni posebno vnimanie, pa makar ako toa bi znacelo deka treba da se bara pomos od bugarskata diplomatija da si prevzemat soodvetni merki. Sepak se nivni drzavjani. Nikoj ne treba da bidi izostaven i da pomini bez posledici.
Автоматски споено мислење:

Јас мислам дека ако некој навистина се чувствува како Бугарин и има бугарски пасош тогаш треба да си го живее тој живот во Бугарија, а не ние во Македонија да им обезбедуваме услови за учење на бугарски јазик и да дозволиме комисии од Бугарија да доаѓаат и да ги преиспитуваат тука (уште тоа да им го дозволиме остана).

Нека ме извинат малцинствата, ама малцински права не се градат врз основа на административната потреба за добивање ЕУ документи. Никогаш нема да ги сфатам причините поради кои одлучиле да се продадат. И тоа не може да ја обврзе македонската држава да редизајнира устав, образование и идентитетски политики врз основа на индивидуални одлуки донесени од корист.

Исклучок се луѓето кои од други причини имаат двојно државјанство, мешани бракови, родени во странство, семејни врски и сл. Овие луѓе не ми се спорни.
Kako zensko sigurno si zapoznaena so faktot deka za da napravis kajgana mora da skrsis i nekoe jajce :toe: .
Vo slucajot toa ke bidat decata na predavnicite. Od moja gledna tocka tie se bugarcinja kako i nivnite roditeli, se dodeka nivnite roditeli javno ne se izjasnat poinaku ili ovie koga ke napolnat 18 pa ke mozat za sebe da si kazat sto i kako.
A i tebe ke te prasam istoto sto go prasav eden clen prethodno. Nasite preku granicata sto ne po nivna vina se nasle tamu treba da gi napustat svoite ognista oti se Makedonci ili da se pobugarcat, pogrcat, poalbancat i posrbat ?
Автоматски споено мислење:

Бугарски паралелки, е тоа даваме
Mnogu kusogledo gledas na rabotite.
Bugarski paralelki e minorna cena sto ke treba da se plati so ogled na beneficiite sto ke gi imame kako narod i republika na dolg rok.

Последно уредено:
Kako zensko sigurno si zapoznaena so faktot deka za da napravis kajgana mora da skrsis i nekoe jajce :toe: .
A i tebe ke te prasam istoto sto go prasav eden clen prethodno. Nasite preku granicata sto ne po nivna vina se nasle tamu treba da gi napustat svoite ognista oti se Makedonci ili da se pobugarcat, pogrcat, poalbancat i posrbat ?
Па реков дека има исклучоци, зошто не ме прочиташ темелно?

Македонците преку граница се таму поради историја, а не поради избор. Луѓето со бугарски пасоши го направија тоа по избор и од корист. Тоа не е исто и не може да се продава како ист аргумент.

Па реков дека има исклучоци, зошто не ме прочиташ темелно?

Македонците преку граница се таму поради историја, а не поради избор. Луѓето со бугарски пасоши го направија тоа по избор и од корист. Тоа не е исто и не може да се продава како ист аргумент.
Pa i jas temelno go objasniv moeto kontraverzno mislenje. Im se dava vtora sansa na predavnicite ( ne sum mnogu po vtori sansi davanje, ama aj ). Ili ke si ja preispitaat svojata odluka ili decata ke im ucat bugarski kako i site drugi sto go imaat toa pravo tuka. Demokratija.
Bugarite neka si obezbedat nastavnici, literatura i se sto treba, od nas bi imale zeleno svetlo, plus ke imame lice istoto toa da go barame i od niv.
Stvarno ne znam sto ne e jasno tuka. Zborame za deca na predavnici na svojot narod.

Дечки, јас темава ја сфаќам на тој начин што ако некој пише некое контроверзно мислење, тоа го прави за да поттикне дискусија, а не мора секогаш да значи дека 100% го поддржува тој став.
Vo mojot slucaj 100% si stojam zad stavot, ne e ova mislenje kolku da se pottikne diskusija. Vo teski vreminja, teski odluki se nosat. Dodusa i ne e bas tolku teska, sepak za deca na predavnici na svojot narod pravime muabet :toe:

Pa i jas temelno go objasniv moeto kontraverzno mislenje. Im se dava vtora sansa na predavnicite ( ne sum mnogu po vtori sansi davanje, ama aj ). Ili ke si ja preispitaat svojata odluka ili decata ke im ucat bugarski kako i site drugi sto go imaat toa pravo tuka. Demokratija.
Bugarite neka si obezbedat nastavnici, literatura i se sto treba, od nas bi imale zeleno svetlo, plus ke imame lice istoto toa da go barame i od niv.
Stvarno ne znam sto ne e jasno tuka. Zborame za deca na predavnici na svojot narod.
Ако Бугарите обезбедуваат наставници, литература и надзор во македонското образование, ти свесно им дозволуваш да ти се мешаат во внатрешни работи. Практично им даваш зелено светло за тоа.

Ако Бугарите обезбедуваат наставници, литература и надзор во македонското образование, ти свесно им дозволуваш да ти се мешаат во внатрешни работи. Практично им даваш зелено светло за тоа.
Bas toa e i idejata. Da bidat svesni deka decata ke im bidat podlozni na bugarska propaganda od prva raka. Ako ne sakaat, neka si se otkazat od drzavjanstvoto. Imaat izbor. Najubavoto od seto ova e sto nie kako republika sme so cisti race. Im davame pravo da ucat na bugarski, bugarite ke plakjaat, a ovie ako nejkat decata da im se pobugarcat neka mu ja mislat. Ako sakaat i stvarno se cuvstvuvaat bugari, pak ok, nivno pravo.

Ти па еден ден ќе пишеш да не проодуваат бебињата оти ќе има мека армор за 20 години ќе ни биде поврзан за нервите, зошто да одат :icon_lol:
Здравје, не сме далеку и од тоа, имаш супер бизнис идеја, само не да е поврзан, туку да им помогне да проодат побрзо со екстра поткрепа. Родителите се зафатени, и имаш деца што не ги "паткаат", па проодуваат доцна.

Баш гледав на саем вакви:

Na zapad se uci samo oficijalniot jazik vo drzhavata.

Za drugite jazici ima casovi koi se dobrovolni za tie shto sakaat i se odrzhuvaat vo shkolite posle redovnite casovi . Isto i so religija ( Muslimanska,Pravoslavna...) kako nastava. Katolicka e obavezna za site deca koi nema da se odpishat si dopis do shkoloto.

I ne gledam nikakva prcia zoshto bi bilo poinaku vo Makedonija.

Temava mi doajga kako inaet za tie shto zele bugarski pasosh.

Jas nemam i nemam ni potreba da go imam no sepak mislam deka za bugarskite pasoshi e kriva drzhavata i uste pogolem Problem e shto ni den denes ne projavuva Interes da go spreci toa. Pred se Socijalno zatoa shto ako vovedat samo edno Drzhavjanstvo barem pola od tie shto zele pasosh ce go otkazhat Makedonskoto zatoa shto im e preku glava od mafijashka drzhava

Na zapad se uci samo oficijalniot jazik vo drzhavata.

Za drugite jazici ima casovi koi se dobrovolni za tie shto sakaat i se odrzhuvaat vo shkolite posle redovnite casovi .
E pa nie ke bidime i pogolemi evropejci i od evropjanite. Kaj nas za bugarite ke bidi zadolzitelno ne izborno.

Bas toa e i idejata. Da bidat svesni deka decata ke im bidat podlozni na bugarska propaganda od prva raka. Ako ne sakaat, neka si se otkazat od drzavjanstvoto. Imaat izbor. Najubavoto od seto ova e sto nie kako republika sme so cisti race. Im davame pravo da ucat na bugarski, bugarite ke plakjaat, a ovie ako nejkat decata da im se pobugarcat neka mu ja mislat. Ako sakaat i stvarno se cuvstvuvaat bugari, pak ok, nivno pravo.
Не се криви децата за постапките на родителите. А најмалку сме криви ние другите кои немаме бугарски пасош да трпиме бугарско влијание во нашата држава. Тројазичност не ни треба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom