Клуб Пушачи Јунајтед

• Креатор на темата Креатор на темата StoleD
  • Време на започнување Време на започнување
Ko ke odis kaj pusaci na gosti, ko ke zapalat cigara, posto doma si se neli, Ti izleguvas nadvor ili sto pravis za da ne te trujat ?
Баш сакав сабајле да му пишам на @StoleD дека ќе им ја онадам темата штом јас почнав да пишувам, ќе ви дојдат ветераните: владе, топла и најверојатно бјонс :D

Ние непушачите сме биле тие самобендисаните што не сакаме да не трујат?
Со овоа потврдуваш колку само нема разбирачка кога се во прашање цигарите.
Rdjavim kurcu i dlake smetaju. Sigurno si ja cul ovaa uzreka.
E za vas e nameneta, vo slucaj da ne znaese.
Se citas be so pisis, na gosti ne mu odis od so si samobendisan.
Utre so ke ti preci drugo, so nema da ti bidi pogodeno. Sol deka klavat vo jadenjeto ili bojata na zidot vo dnevnata ?
Pacienti :facepalm:
P.s realno od opsta kultura ve vikame da ve druzime, ne deka kojznaj kolku e interesno so random hipohondrik da se druzis, da ti gi potekva madinjata celo vreme so gluposti za zdrav zivot da ti pafta so racinjata i da ti se zali kako ocite mu se nasolzile i maicata mu se smirisala i kolku pari ke si zastedel ako ne si pusel.
A da, taa maicata sekako ke ja isperis, sigurno nema spotnata so denoj da ja nosis taka da olabajte.

Pa znaci do vas e, ne do pusacite. Uste napisa razbiracka nemalo so pusaci a ustvari vie ste tie na koi se im preci i nikako da vi se ugodi. Duri ni na gosti ne im odis, do tolku si samobendisan.
Ne e vo niv druze problemot, vie ste drasnati, samo toa mozam da ti kazam.
Мене реално не ми сметаат пушачи, јас децата ги растев во зачадена соба, па ништо не им е! Проблем е госпожата, вика ај дим како дим, ама после такво идење на гости мора да переш се’. Инаку како што му реков на топикстартерот од еднаш педер не се бидува, така и од еден ден во месецот ако бидеш во зачадена соба, сигурно нема да добиеш болест!

Баш сакав сабајле да му пишам на @StoleD дека ќе им ја онадам темата штом јас почнав да пишувам, ќе ви дојдат ветераните: владе, топла и најверојатно бјонс :D
Aaa ne, sam projavi zelba za ucestvo. Slabo posetena mu bila. A i generalno interesni mi se ovie hipohondricite so se mislat deka se nesto posebni. Otoci :toe:
Автоматски споено мислење:

Мене реално не ми сметаат пушачи, јас децата ги растев во зачадена соба, па ништо не им е! Проблем е госпожата, вика ај дим како дим, ама после такво идење на гости мора да переш се’. Инаку како што му реков на топикстартерот од еднаш педер не се бидува, така и од еден ден во месецот ако бидеш во зачадена соба, сигурно нема да добиеш болест!
Kako nema da dobie bolest. Znajs kolku meseci ke si skrati od negoviot bescenet zivot ? Imaat presmetano deka samo 5 min izlozenost na cad od cigari gi kosta najmalce 5 godini.

... подфорумот „Здравје“ би било посериозно место за отварање на теми, конкретно зборовите „Клуб и Јунајтед“ не соодејствува со сериозните здравствени проблеми, така да, таква тема би било пожелно да се отвори во друг подфорум, „Општи муабети“ како најсоодветно со бош муабети околу пушењето!
... а има доволно теми на кои би можело да се коментира околу пушењето во подфорумов ,,Здравје“ :

Како да се избориме тој процент драстично да се намали
со цел да им се помогне на пушачите
... да прочитаме прво што ни насочува АИ околу цигарите како почеток на сознавање што све хемикалии се внесува во телото со цигарата, а богами и со чадот, па ако некој милува да секојдневно внесува по Х пати такви отрови во телото, после да не биде плачка и молитви до Севишниот за спас, кога телото веќе не ќе може да издржи да ги неутрализира и да се справува со сите тие хемикалии што ги содржи една цигара која со толку задоволство ќе се испуши.

tumblr_9ec81ecfe0c757969f992c37fbf071c1_ff3a1153_540.gif

... најчестото оправдување „дедо ми пушел качак и доживеал сто години“ ... „ ете го се разболил (умрел), а ниту пушел ниту пиел“ или ,,како е пишано така ќе биде пушел или не пушел“ - такво мото не важи!

... чадот од цигари содржи мешавина од над 7.000 хемикалии, вклучувајќи повеќе од 70 познати канцерогени, поделени на внес во вид на честици (никотин и катран) и внес во вид на чад (гасовите фаза) јаглерод моноксид, амонијак и други испарливи супстанции.

Никотин:
... зависна супстанца во тутунот, која влијае на мозокот и нервниот систем.
Катран:
... леплив, кафеав остаток кој содржи бројни хемикалии, вклучувајќи канцерогени.
Јаглерод моноксид:
... отровен гас кој се меша во транспортот на кислород во крвта.
Формалдехид:
... хемикалија што се користи во течноста за балсамирање и градежните материјали, за која е познато дека предизвикува рак.
Водород цијанид:
... токсична хемикалија што се користи во некои инсектициди и фумиганти.
Бензен:
...познат канцероген, кој се наоѓа и во бензинот.
Арсен:
... токсичен металоид, кој се користи во отров за стаорци и други намени.
Полониум-210:
... радиоактивен елемент присутен во чадот од тутун.
PAHs (полициклични ароматични јаглеводороди):
... група канцерогени кои се наоѓаат во катран од јаглен и други супстанции.
TSNAs (нитрозамини специфични за тутун):
... класа на канцерогени кои се особено распространети во тутунските производи.
Ацеталдехид:
... се користи во смоли и лепила.
Акролеин:
... токсична хемикалија која се користи во хербициди и полиестерски смоли.
Амонијак:
... се користи како средство за чистење, но може да го иритира и респираторниот систем.
Кадмиум:
... токсичен метал, кој се наоѓа во батериите.
Олово:
... друг токсичен метал, кој се користи во батериите.
Фенол:
... надразнувач кој може да предизвика иритација на респираторниот систем и кожата.
Толуен:
... растворувач кој се користи во бои и други производи.

Make-up of Cigarettes.jpgcigarette composition.jpg

... составот на чадот од цигари може да варира во зависност од марката и видот на цигарата, како и од фактори како што се фреквенцијата и интензитетот на пушење за време на пушењето и претставува концентриран аеросол од течни честички суспендирани во атмосфера што се состои главно од азот, кислород, јаглерод моноксид и јаглерод диоксид

... хартијата за цигари содржи мноштво хемикалии, меѓу кои и титаниум оксид, кој го забрзува и одржува согорувањето, така што цигарата не се гаси и чадот се дистрибуира рамномерно со секое пушење, пушењето им штети на речиси секој орган во телото и предизвикува многу болести.

...и цигарите си имаат рок на трајност, дали некој при купување го проверува рокот или дали воопшто некаде пишува рок? неотворените пакувања можат да останат релативно свежи околу две години, нивниот квалитет се влошува со текот на времето, при што тутунот почнува да се суши и да го губи вкусот.

... ризикот од појава на болест од една до пет цигари дневно.

... 10 марки на цигари со најмалку хемикалии:

Davidoff White. Катран: 1 mg. Никотин: 0,1 mg.
Dunhill Fine Cut Signature Blend. Катран: 1 mg.
Winston One (бела) Катран: 1 mg.
Kent. Производ: Kent Lights Nr. 1 (бела)
Parliament. Производ: Parliament One. Катран: 1 mg.

6238e81fc441a8e13bbc9654d36d435d_w200.gif

... НО, не постои безбедна опција за пушење - тутунот е секогаш штетен, „лесните“ , цигарите со ниска содржина на катран и филтрираните цигари не се побезбедни - луѓето обично ги пушат подлабоко или пушат повеќе од нив, единствениот начин да се намали штетата е да се откажете од пушењето!

...токму тоа ми е поентата, не си го прочитал(а) целосно текстот што све отровни супстанции содржи една цигара која согорева и се испушува, а те интересира што би имало спојлерот, па ништо посебно, само доказ дека немаш желба да НЕ ги чадиш тие штетни материи! ;)

Последно уредено:
So samoto toa so serite, mocate, frlate gjubre najuredno vo kontejner itn itn itn truete se nizvodno od vas pa ne gledam deka ste nesto potreseni okolu toa. Ili daleku od oci, daleku od srce rabotata a ?
Svesni ste deka so samoto pustanje na klimata za da se razladite( da ne se smrdite po ovie gorestini ) pola pelagonija e zagadena i disi pepel, najgolem procent na rak ima regionot radi toa ama posto daleku ste, ne go disite cadot, kur ve boli. Pusacite ve trujat, vie site svetci, ekoloski prosvetleni so bi rekle.

So samoto toa so serite, mocate, frlate gjubre najuredno vo kontejner itn itn itn truete se nizvodno od vas pa ne gledam deka ste nesto potreseni okolu toa. Ili daleku od oci, daleku od srce rabotata a ?
Svesni ste deka so samoto pustanje na klimata za da se razladite( da ne se smrdite po ovie gorestini ) pola pelagonija e zagadena i disi pepel, najgolem procent na rak ima regionot radi toa ama posto daleku ste, ne go disite cadot, kur ve boli. Pusacite ve trujat, vie site svetci, ekoloski prosvetleni so bi rekle.
Во една друга тема вака крвнички ги бранеше цигарите, со истите доводи - пушење дома, гости и кафичи. Остави и некој друг да си каже мислење, не мора да реплицираш на секој што е против.
Инаку, ти ги имаш ли откажувано?

Јас лично мал кога бев 5-6 години одев со дедо ми заедно да “пушиме” ама не го бројам тоа. Во свесниот живот, една цигара самоз

Во една друга тема вака крвнички ги бранеше цигарите, со истите доводи - пушење дома, гости и кафичи. Остави и некој друг да си каже мислење, не мора да реплицираш на секој што е против.
Инаку, ти ги имаш ли откажувано?

Јас лично мал кога бев 5-6 години одев со дедо ми заедно да “пушиме” ама не го бројам тоа. Во свесниот живот, една цигара самоз
Duri koristite glupi i nedovetni argumenti, tuka sum da vi go krsam filmot.
Sfakjate deka ne ste nisto posebni, uste pomalce prosvetleni. Vie ste samo edni samobendisani sebicni licemerni ljugenca so hipohondricki afiniteti :toe:
Sami se nejkite i si smetate, ne drugite od koi celo vreme se zalite. Vo vas problemot e, kolku pobrzo go sfatite toa, tolku pobrzo ke se normalizirate ;)

Нема разбирање со пушачи, увек имаат „остроумна“ контра-реплика зашто они треба да пушат на таа маса и зашто ако сме 9 непушачи мораме да му удуволиме на еден пушач. Једино што остана да ме нервира и не веруем дека некогаш ќе прекине што едно јадење не можат да издржат човек да изеде и да го осети без да запалат, другото веќе не се замарам искрено, терај магарето.

Нема разбирање со пушачи, увек имаат „остроумна“ контра-реплика зашто они треба да пушат на таа маса и зашто ако сме 9 непушачи мораме да му удуволиме на еден пушач. Једино што остана да ме нервира и не веруем дека некогаш ќе прекине што едно јадење не можат да издржат човек да изеде и да го осети без да запалат, другото веќе не се замарам искрено, терај магарето.
Druze ako imas validen kontraargument na mojte ostroumni repliki, slobodno poveli, ne si ja stegajte dusata, ni ti ni drugite.

Druze ako imas validen kontraargument na mojte ostroumni repliki, slobodno poveli, ne si ja stegajte dusata, ni ti ni drugite.
Немав ни во предвид нешто кон тебе, општо си ги кажав ставовите, после години борба и капитулација од моја страна. Низ годините видов дека има само фанатици (секташи) и зависници кои не прават компромис, што сакам да кажам со тоа: Имам другари вегани, другари што не пијат, другари пушачи, другари алкохоличари, коцкари, се тоа исти антрак. Што сум заклучил низ години, ако си релативно нормален (без фанатички ставови за нешто) и независен човек од пороци, можеш да правиш компромис ако треба. Ќе дадам примери: Тој што не пие, ме вика на дејт со некои од истата секта, ми вика: брат ај да не пиеш денес, многу ми е битно, дадено, иако сум љубител на добрата чашка, нема да рикнам ако денес еве не пијам. Му викам ја ај ти пушти душа да се напиеш некоја, музиче ово оно, почнува да ти тупи како не чини како можеш да пие дрн дрн јариња. Веганот ајде денес нека ти биде ден без месо, јас, нека ми биде, нема да умрам, иако претпочитам мевце коа сме веќе у кафана. Кажи му обратно, слушаш докторати и историјати и измислена биологија како човекот не треба да јаде месо. Компромис нула. Е исти антрак се сите горенаведени. Од 100 пати ако на пушач му кажеш ела негде кајшто не се пуши, одма е контра е ја не идам. Идеш на некое пофино место за промена, му викаш те молам не пуши за да го осетам стеков/пицава/додај си ти Х храна тука, или се прави на удрен или махинално пали. Преречи му, нема да изгаси, почнуваат да влагаат у игра „остроумните“ коментари. Значи компромис нула. Изборот тука е цигарата у гз или да се повлечам. И ако ти се верува, поради горенаведениве примери се повлекува и грото не се замарам. Једино уште ме вади од такт тоа со поинтересна/различна храна коа ми пушат, ама не реагирам, само ме иритира ужасно. Така да со фанатици, секташи и зависници нема смисла да се објаснуваме, стигаме до истото.

Шузнам, јас и не одам во кафана ако некој има ниет да чури на маса.
Ок не ми смета дим, али пепељара, па мафтање со цигарчето преку маса, чекај да ти кажам, тоа јок. Инаку седнувам во пушачкиот дел во кафана.
Обично поради возраста, а и во повеќе случаи јас сум шефот, не претеруваат пушачите на мојата маса.
Не разбирам што би му сметало на непијач ако ти си пиеш? Или е лечен алкохоличар, па го тресе!
А за веганите, немам коментар, лек сеуште не е измислен за таа болест.

Немав ни во предвид нешто кон тебе, општо си ги кажав ставовите, после години борба и капитулација од моја страна. Низ годините видов дека има само фанатици (секташи) и зависници кои не прават компромис, што сакам да кажам со тоа: Имам другари вегани, другари што не пијат, другари пушачи, другари алкохоличари, коцкари, се тоа исти антрак. Што сум заклучил низ години, ако си релативно нормален (без фанатички ставови за нешто) и независен човек од пороци, можеш да правиш компромис ако треба. Ќе дадам примери: Тој што не пие, ме вика на дејт со некои од истата секта, ми вика: брат ај да не пиеш денес, многу ми е битно, дадено, иако сум љубител на добрата чашка, нема да рикнам ако денес еве не пијам. Му викам ја ај ти пушти душа да се напиеш некоја, музиче ово оно, почнува да ти тупи како не чини како можеш да пие дрн дрн јариња. Веганот ајде денес нека ти биде ден без месо, јас, нека ми биде, нема да умрам, иако претпочитам мевце коа сме веќе у кафана. Кажи му обратно, слушаш докторати и историјати и измислена биологија како човекот не треба да јаде месо. Компромис нула. Е исти антрак се сите горенаведени. Од 100 пати ако на пушач му кажеш ела негде кајшто не се пуши, одма е контра е ја не идам. Идеш на некое пофино место за промена, му викаш те молам не пуши за да го осетам стеков/пицава/додај си ти Х храна тука, или се прави на удрен или махинално пали. Преречи му, нема да изгаси, почнуваат да влагаат у игра „остроумните“ коментари. Значи компромис нула. Изборот тука е цигарата у гз или да се повлечам. И ако ти се верува, поради горенаведениве примери се повлекува и грото не се замарам. Једино уште ме вади од такт тоа со поинтересна/различна храна коа ми пушат, ама не реагирам, само ме иритира ужасно. Така да со фанатици, секташи и зависници нема смисла да се објаснуваме, стигаме до истото.
Argumentite ti se ko na malo dete. Zosto vegan bi go teral da jadi meso pa makar i eden den ( i obratno ), zosto nekoj bi teral da pie, pusi ili obratno pa makar i eden den ili sat. So muabet ti e to, isto ko da teras peder da klecni zena. So kompromis e toa i kade gledas kompromis ti tuka. A i od so maka pa na kraj.
Znaes so e kompromis. Na ista masa da sednat vegan i omnivor i edniot da si jadi tamu treva ili to so si jadi i drugiot da si jadi normalna hranai i da se izdrzat tie sat dva tri i edniot na drugiot da ne mu jadi lajna. Ete toa e kompromis. Sojma jas na veganot da mu kazvam so da jadi, ili pak toj mene , ili na nekoj so ne pija so sila da go teram da pija ili site trojca na pederot da go terame da klecni zena.
Skroz brzinite gi imate izmesano , ama skroz.
Ete treba da odam na gosti kade ne se pusi. Jas za razlika od vas, ke odam, ke mu napravam cest. Ke izlezam nadvor ke zapalam ako vekje dojdi do toa mada vekje koga kani gosti ne bi trebalo da go tupi. Ili neka ne ceka gosti ako tolku mu e bitno da ne mu se izvalka, iscadi itn itn.. Vie be nema ni da odite. Ja gledas razlikata ili treba da ti crtam. Niti jas ke umram ako nekoj sat ne zapalam cigara ( kaj nekoj doma, negov dom, negovi pravila ), ama ni ti ke umris ako nekoj sat si izlozen na cad. Niti nekoj te tera da pusis, ni nisto. Ama neeee, morate da go tupite do smrt, pa razbiracka nemalo kurci palci. Pa normalno deka nema da ima razbiracka ko ste nerazbrani i samobendisani. Golem kur, ne ste pusele, se ponasate ko gospod za madinja da go imate fateno. Mirisot na salatata ne ste mozele da go dolovite od cadot. Da se cudat budalite rabotata :facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom