Кинеска кујна

• Креатор на темата Креатор на темата J0ker_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Предјадење : Рижото
Главно јадење : Тава со ориз
Десерт : Сутлијаш
Пијалок : Оризова вода.

Дали во Скопје има специјализирани (супер)маркети за кинеска храна/намирници? Ако да, каде?

Јас имам пробано ви кинескиот во Рамстор и ми се свиѓа noodles со брокула и пилешко,а оризот им е многу мајка супер си е храната лесна,ама таман те најадува иначе за цените па не се високи знам ја јадам мала проција за 100 а има и средна за 150,голема за 200 мој совет е да пробате па ако ви се допаѓа ок ако не па ок:D

Ја обожавам! (Без екстремните јадења како кучиња и инсекти)

OK si e.. Od aziska hrana preferiram Thai, Indiska i Indoneziska kujna. Od kineskata gi sakam morskite specijaliteti nacinot na koj gi prigotvuvaat zelkite i rakovite. Od evtini snacks omileni mi se svezi DIM SIM (nesto ko sarmi samo namesto zelka/lozov list kineskive se so testo) i debelite noodles Hong Kong stil.

Јас сум јадел во она кај универзална, Шан-Гаи се вика ресторанчето. Скапо е, али поубаво нема.

Ин лав вит чајниз фуд. Сум пробал и тука и во Америка. Многу е различно у суштина, али е вкусно и ваму и таму, со тоа што тука е и поскапичко. Али оправдано, пошо ги има 2-3 па си држат цени. Во Америка има на секое ќоше. Сосовите се многу различни, а и не само сосовите, сите додатоци што следат во една порција кинеска храна, многу многу и ги нема тука. Како и да е, обожавам кинеска храна, кај и да е, кога и да е...

Најздрава храна е кинеската. Само што е многу скапа кај нас во Македонија. Затоа и нема дебели кинези. Многу се ретки, не се ко Американцине со хамбургерите. Доручек, ручек и вечера им е хамбургер. :D

Најздрава храна е кинеската. Само што е многу скапа кај нас во Македонија. Затоа и нема дебели кинези. Многу се ретки, не се ко Американцине со хамбургерите. Доручек, ручек и вечера им е хамбургер. :D
Mozhe bi poshto nemate konkurencija, zatoa hitrite kinezi vi prodavat skapo.

Lo main

Состојките се за 4 порции

500 гр пилешко месо
1 ќесенце нудли

За Маринада:

2 лажички шеќер
1 лажичка балсамико оцет
2 лажички соја сос

За сосот за пржење

2.5 чаши пилешки бујон ( може замена пилешка коцка за супа )
1 лажичка шеќер
1 лажичка балсамико
3 лажици соја сос
1/2 лажичка свежо мелен бибер
1/2 лажичка ѓумир
2 чешниња лук
2 лажици брашно
1/2 лажичка сусамово масло

Зеленчук по желба

Кинеска зелка ( која ја немав овој пат )
Црвена, зелена пиперка
Моркови
Тиквичка
Печурки
Брокула

Месото се маринира и се става барем еден саат во фрижидер, а најдобро цела ноќ.

Се сецка зеленчукот. Се варат нудлите само 2-3 минути. Се сорема сосот за пржење и се остава се настрана.

Во загрена вок тава ставате лажичка сусамово масло и го ставате месото да се пржи на најјак оган мешајќи цело време. Одприлика 5 минути и го вадите.

Го ставате зеленчукот заедно исто на најјако и пржите некои 4-6 минути мешајќи.

image.jpeg

Го враќате пилешкото назад, ги ставате нудлите и сосот за пржење.

image.jpeg

Оставте да испари течноста и не мешајте со ништо освен со самата вок тава за да ви останат убави парчиња.

Треба да добиете густ и карамелизиран сос и тогаш тргате од оган. Вака нешто одприлика:
image.jpeg

Кинеската најздрава кујна? Да не се лажеме, со сите прженици и адитиви засладувачи дека е најздрава. Ок е за еднаш месечно, ама често да јадеш како медитеранска на пример, нема шанса. Односно има ама последиците се заебани.

Кинеската најздрава кујна? Да не се лажеме, со сите прженици и адитиви засладувачи дека е најздрава. Ок е за еднаш месечно, ама често да јадеш како медитеранска на пример, нема шанса. Односно има ама последиците се заебани.

Toa e zatoa sto vo restorant koga ides sakas da probas bas nesto netipicno i odbiras przenici. Nivnata sekojdnevna kujna e zdrava i se bazira pred se na zelencuk, salati i riba.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom