Кинеска кујна

  • Креатор на темата Креатор на темата J0ker_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Имам пробано,не е толку лошо како што изгледа.
 
Пробав тука во еден ресторан,плакаш 15$ и јадеш колку сакаш од шведска маса и дали дека пробав од СЕ што беше понудено таму,некако не ми беше нешто уау ама би отишла пак во секој случај :)
 
Само во Кина
автомат кој продава ЖИВИ краби

 
Покрај сите фалсификати за кои кинезите се лидери у свет, почнувалќи од CD-а, облека, обувки... успеаа и во фалсификат на јајца , кои многу , многу и не се разликуваат надворешно од вистинските, па и внатрешноста им е иста -белка и жочка, но откако испржите едно такво јајце - ќе се уверите по мирисот и вкусот дека е „лажно“ .мириса на химикалии, која едино може да се осети за време на готвењето. Освен тоа, ако се пржи такво „јајце“, „белката“ му прави многу поголеми меури од природниот продукт.

Оваквите јајца се по-евтини и се добиваат многу побрзо, отколку оние кои идат по природен пат.
Значи: Фалсификатите се многу блиски до оригиналните и имаат се: черупка, белка и жочка. Но, во себе содржат : бензоат, сода, лактан, целулоза, карбоксиметилцелулоза, калциев карбид, лизин и други химикалии.
 
Ne sum probala nesto gadno od kineskata hrana,no imam probano i mnogu vkusni raboti,no sekako vkus e vo prasanje
 
Пробана, кај нас во Ѕвезден Океан. Ништо специјално, додуша вкусно. Многу ми е помакедончен вкусот. Ми се допаѓа тоа што е има комбинации на вкусови што регуларно не би ги пробала, а фаворит ми е кинеското пржено лепче, мацнато во остатокот од сосот на манџињата нивни.
Особено она со трите вида месо, јаткасти плодови и црни и бели печурки.


Сладоледот пржен - ќе ми се допаднеше повеќе да не ставаа вискозна чоколада озгора, онаква лажна, како за канцерогени мини крофни.
 
Па баш ми е кул кинескава храна..имав можност ете еднаш во Sвезден Океан да пробам..него ако има некој рецепт за дома да приготвиме нешто..нека пише
 
Сите јадења вкусови имаат еден исти вкус и еден исти сос, плус и се полни со маснотии, па ако не ви се живее многу, јадете кинеско. Ем ќе заштедите пари за храна ем ќе заштедите кислород за другите поколенија.
 
Овде кај нас барем во градот кај што јас живеам (Кочани) нема кинески ресторани не постојат ама сестра ми е во америка и според неа кујната и е многу добра порано многу јадеше сега не толку не бидејки и се смачило туку е трудна и не излегува многу можеби и е забрането не знам точно сеа не знам како е кај нас во македонија во овие ресторани според некоји е многу добра ама повеќето им е одвртна дали се пробале нешто лошо или ?

Иначе јас баш би сакал да пробам барем еднаш ми изгледа вкусно
 
Ја најдов забаталена темава, а имам еден рецепт баш за пржен сладолед од Кинеска кујна.

Трикот е... Како да остане сладоледот замрзнат при пржењето? Многу едноставно. :D

Потребни состојки:
• сладолед;
• кокос;
• 3 јајца;
• лебни трошки.

tn.jpg


Се замрзнува сладоледот на најниска температура (во комора). Се сече на делови како на сликата.

morozhenoe-003.jpg

После тоа, се валкаат парчињата редоследно во изматените јајца, во кокос, па во лебните трошки.

morozhenoe-002.jpg

На крај се добива вакво нешто

morozhenoe-004.jpg

Се ставаат пак во фрижидер за добро да се замрзне уште еднаш, околу пола саат
Пржењето е брзо, по 20 секунди од секоја страна во загреано масло.

morozhenoe-005.jpg

Крајниот резултат е ова:

morozhenoe-006.jpg


Ваков егзотичен десерт сигурно нема да ве остави рамнодушни. ;)

morozhenoe-007.jpg
 
sunhuadan - Кинески деликатес

Во буквален превод од кинески "sunhua" на македонски е "боров цвет" ("tribute" - "јајца"). Откако по отстранувањето на школката од јајцата, јајцата треба да се стврднати и полу-проѕирни, и се гледа мрежната шема, каде потсетуваат на борови иглички. Колку е побогата шемата - толку е повисок квалитетот на јајцата.

За да се подготви sunhuadan најчесто се користат јајца од патка. Има три начини на приготвување:
  1. Според традиционалниот рецепт, тие се потопуваат во мешавина од прегорена вар, сол и вода.
  2. Како алтернатива, може да се остават така да отстојат од 40-60 дена во течност која се состои од сода бикарбона, сол и листови од чај (планински).
  3. Во некои региони користат и поинаков начин: Ги завиткуваат јајцата одвоено во мешавина на сода бикарбона, сол и пченични лушпи, и после 2-3 недели тие се подготвени за употреба.

На крај сочуваните јајца се меки, мазни и еластични во исто време, жолчката станува темна и со налик на желатин. Бидејќи натриум хидроксид и амонијак се ослободуваат во текот на приготвувањето, тие може да имаат лесен алкален мирис и арома.

Мала количина од мешавина на оцет, мелен корен од ѓумбир и сос од соја ќе ви помогнат да ги неутрализирате овие ефекти и да се подобри вкусот.


tn.jpg


yayca-012.jpg




yayca-013.jpg





yayca-014.jpg


yayca-015.jpg


yayca-016.jpg


yayca-017.jpg


yayca-018.jpg


yayca-019.jpg
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom