- Член од
- 22 јули 2011
- Мислења
- 248
- Поени од реакции
- 267
- Локација
- Скопје
- Веб-сајт
- dacristo.blogspot.com
@Vanlok Не сум земал ама па и неделава не сум добар со здравјето така да нема да шетам ич
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
не се разбирам многу околу форумиве и праканје на пораки али мислам пратив пп порака валда стигна ?/// ако не ке пишам повторно ... позззMoже, ама да знаеш дека ќе биде помала количина маја (од причини спомнати во претходниот пост). Ќе се размножи мајата, не се секирај.
Сартан прв праша (не кажа дали земал од gt80) ама пошто ти не си во Скопје, ти имаш предност.
Ти пишува во првиот пост се што ти треба од опрема. Пиши ми ПП (приватна порака) со телефон од жена ти, и ќе добие она потоа СМС од девојка ми, па ќе се договорат они двете кога и каде да се најдат за во Сабота.
почнавме со производсво хаххаа не е воопштво тешко само добра волја и 5-10 минути време колку едно кафе ахаххахахахахMoже, ама да знаеш дека ќе биде помала количина маја (од причини спомнати во претходниот пост). Ќе се размножи мајата, не се секирај.
Сартан прв праша (не кажа дали земал од gt80) ама пошто ти не си во Скопје, ти имаш предност.
Ти пишува во првиот пост се што ти треба од опрема. Пиши ми ПП (приватна порака) со телефон од жена ти, и ќе добие она потоа СМС од девојка ми, па ќе се договорат они двете кога и каде да се најдат за во Сабота.
почнавме со производсво хаххаа не е воопштво тешко само добра волја и 5-10 минути време колку едно кафе ...
фала за советот се сложувам со се... еве денес првата тура помина супер .... чекам да се добие количина од 1 л дневно ...Најголемата „мака„ во целата работа е кога ќе заборавиш да купиш млеко, па потоа треба да излезеш да купиш, или ништо да не направиш и следниот ден да пиеш прилично кисел кефир.
(што не е паметно да се прави, пошто така и следните неколку тури се покисели)
Количината на маја (кефир култура) која ти ја дадов е отприлика колку за пола литар млеко. Нормално многу зависи и од температурата на собата каде го чуваш кефирот. Ако е потопла собата, со помалку маја побрзо ќе се исферметира количина млеко. Ако е поладно, поспоро ќе се ферментира млекото (правењето кефир е ферментација на млеко).
Идеална температура е накај 20с, но на било која собна температура е ОК. Затоа не ја оставај теглата со кефир во некој незагреван ходник или визба, треба барем 18с целзиусови да има. Чувај ја на темно место, пример во кујна (може и во дневна соба) внатре во некој долап или фиока.
Важно е да е на темно место постојано, и гледај да не ја допираш со железо и метални работи.
Како ќе ти расне количината на маја од кефирот, така ќе треба да ставаш повеќе млеко (за кефирот да не биде премногу кисел). Тоа пошто сакаш да ја размножиш мајата за пријатели. Но ќе треба малку да се привикнеш на вкусот, пошто вкусот на кефирот е различен и секако е покисел од јогуртот кој се купува од продавниците.
Вкусовите на купечкиот јогурт и купечкиот кефир од продавници, се резултат на додавни состојки за вкус и вештачки ароми. Плус купечките
јогурт и кефир се пастеризирани (или така нешто) за да траат подолго на полици во продавниците и затоа немаат пробиотски здравствен бенефит.
Кога ќе нема потреба да ја размножуваш мајата за пријатели, тогаш ќе одстрануваш дел од мајата (ќе ја одржаваш на едно исто ниво). Тоа за да задржиш исто ниво на киселост и вкус.
Вишокот на мајата е многу полезно и здраво да се консумира. Наједноставно е да се измикса со блендер, во чаша кефир.
@Herba нема проблеми, само да знаеш дака ќе потрае работата. Двајца има пред тебе, ти си трет.
За сите други, потсетување дека имаме тема за искуства на правење кефир со разни млека. Па пренесете ги сопствените искуства, но и евентуални извори (продавачи) за свежо домашно млеко.
http://forum.kajgana.com/threads/Млеко-за-правење-кефир-квалитет-и-својства-на-различни-брендови.66431/
Ништо нема да ти значи, постојано ја раснам мајата за форумџииве и еве константно имам повеќе маја отколку што треба. Се навикнав више на (пре)кисел кефир, се надевам се цени жртвата.Може да сликнеш колку од прилика треба за литро млеко?