Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Баш имам проблем со вишок на култура од млечен кефир. Чував за една девојка од форумов ама во меѓувреме нашла од друго место, плус постот ми почна и...
За сите заинтересирани, подарување на култура за млечен кефир (тагнете ме). Рок за пријава недела дена од сега.
Приватна порака. Оставање на маил на ваков начин за едно 2-3 месеци нема да можеш да се снајдеш од спам пораки. Инаку ете договори се со другиот член, ако не успееш прашај повторно.Што е тоа пп, прв пат сум по форумиве.
И дадов на Мери кефир и се надевам е задоволнаПриватна порака. Оставање на маил на ваков начин за едно 2-3 месеци нема да можеш да се снајдеш од спам пораки. Инаку ете договори се со другиот член, ако не успееш прашај повторно.![]()
Најдобар ќефир излага на 18-19 степени. Да поспоро работи ама има најдобар вкус. Колку повеќе му се качува температурата при ферментирање покисел е.И дадов на Мери кефир и се надевам е задоволна
Иначе еве да кажам дека и јас немав правено пред тоа ама затоа вујко ми имаше големо искуство со истиот.Ми објасни нешто тој нешто прочитав по интернетов.
Првиот вкус како и за се е покиселкав навистина ама затоа после се навлекува човек на него,си има свој домашен јогурт или по желба кисело млеко (ако го оставаш повеќе да отстои)
Е сега погоре не приметив кој член кажа дека не го миел (не знам никако да пробам некако шубе ми е да го вратам во тегла немиен искрено се трудам да биде се изгланцано кога ставам нова тура)
Иначе да напоменам дека ако ви е поладна собата не се чудете зашто поспоро работи,нели логиката е таа на потопло побрзо ферментира.
Е сега за млекото уште да кажам дека го купувам свежо ама го варам (нема логика ама така ми кажаа така правам)З
Благодарност до Vanlok за постот што кажува како се прави пауза,корисна информација во секој случај.
Ама јас кога го мијам го приметувам дека е густ ама се прашувам дали не е штетно да се остави неизмиен (сепак голем период да се остави толку време млеко на габата сепак теглата не се држи во фриждер па голема шанса да скиснува нели)???Најдобар ќефир излага на 18-19 степени. Да поспоро работи ама има најдобар вкус. Колку повеќе му се качува температурата при ферментирање покисел е.
Е сега за тоа миењето вистина е ќе приметиш како ќе стане погуст па уште и на 20 степени да ферментира после 3-4 шаржи ќе стане совршенство.
Да ти објаснам зошто нема опасност од неварено свежо млеко и зошто нема опасност од немиење на мајата. Кога се ферментира кефирот добар дел од ферментот е млечна киселина, во таа средина не опстојуваат патогени организми. Во превод млекото, или поточно исферментираното млеко -кефир, не може да се расипе (во тие услови)...погоре не приметив кој член кажа дека не го миел (не знам никако да пробам некако шубе ми е да го вратам во тегла немиен искрено се трудам да биде се изгланцано кога ставам нова тура)
...Е сега за млекото уште да кажам дека го купувам свежо ама го варам (нема логика ама така ми кажаа така правам)З
Не смее да се употребува ниеден метал освен Stainless steel, кој e безбеден материјал, ама сепак подобро немој. Често нешто рекламираат дека е Stainless steel а не е...Да прашам држи ли муабетот дека требало да се прави пауза на одредено време од конзумирање кефир (наводно било штетно постојано пиење па на 20 или 30 дена конзумирање да се прекинело па отпосле пак да се почнело) или тоа е само мит?
Исто кога ме обучуваа ми кажаа дека е најубаво да се работи со пластична лажичка?
Ис дет чру?
После 3 недели пишувам ама ете, сега ја отворив темава...А воден кефир никој ли не чува?
Уфф, солидна литража... толку големо семејство сте?...ене сега има 4 тегли од по 4-5 литри, од тие големите![]()
Мајка ми и брат ми само пијат тоа.... абе не дека сака да го чува, ама се заигра некако.. па интересно и е секоја 2-ра вечер да окапуа по пола саат за да менува вода едно друго... Што е многу е многу, ама нема што да му прае, па го чуваУфф, солидна литража... толку големо семејство сте?![]()