Ќебапчиња кај Дестан

  • Креатор на темата Креатор на темата Mad Maxx
  • Време на започнување Време на започнување
Одлични се!

Јадам.. ајде ако не секој ден ама секој втор. Во буњаковец. Петка во лепче или десетка во порција. Па нема што друго таму да се јаде. Се ми е одмилено. Да не зборам за 7мица.. одвратно!!

Али ќебап - ќебап ипол.. :D
 
Eve vi recepz za desetka so kromid
  • Потребни состојци:
    - 400г. говедско месо (исклучиво плешка или врат)
    - 200г. овчо месо (исклучиво плешка)
    - 80г. зелени пиперки
    - 80г. лук
    - 12г. сол
    - 2г. црн бибер
    - половина китка магдонос.

    Подготовка:
    Месото убаво измијте го, расечете го на парчиња (отприлика 3х3см.) и смелете го во машина. Меленото месо мешајте го со раце 15-20 минути, со постепено додавање на зачините. Смесата потоа треба да се остави неколку саати, а потоа обликувајте го во форма на ќебапи.
    Ќебапите се печат на скара на ќумур (претходно намачкана со сланина или масло) 4-7 минути, а доколку ги печете на електрична скара, тогаш печењето трае 10 минути. За време на печењето, ќебапите е доволно да се свртат само два пати.
    Кога ќе бидат готови, пожелно е веднаш да се сервираат и тоа со ситно исецкан кромид и буковска сол. За оние гурмани кои што јадат луто, убаво е на скарата од страна да се испечат и лути пиперки.
    Да не заборавиме да кажеме и дека најдобро е наместо со леб, ќебапите да се сервираат со лепињи (сомуни).
prsti da izedes :D
 
Џерард ти сите места каде што може да се јаде ги знаеш :D :D јадеш некогаш дома :lol: :lol:
 
Сум јадел на повеќе места ќебапи и морам да кажам дека ќебапите во оваа ќебапчилница (Дестан) се едни од полошите. Mногу се тврди (ко гума) и немаат некој примамлив мирис - веројатно затоа што се многу на брашно (соја).

На сите гурмани им ја препорачувам "Идадија".
 
Гижо напиша:
Џерард ти сите места каде што може да се јаде ги знаеш :D :D јадеш некогаш дома :lol: :lol:

Па карши факултет ми е.. мора нешто да се јаде. Сеа во последно време се префрлив на оние ладнине сендвичи по тобака што ги има. Бедни се ама за промена добри се..

Сум јадел на повеќе места ќебапи и морам да кажам дека ќебапите во оваа ќебапчилница (Дестан) се едни од полошите. Mногу се тврди (ко гума) и немаат некој примамлив мирис - веројатно затоа што се многу на брашно (соја).

На сите гурмани им ја препорачувам "Идадија".

Сум јадел во Идадија, не се лоши, ама мене не ми се подобри од Дестан. Јади во Парк Тица до Идадија.. и тоа нарачај ќебапи на кајмак.. урнебес!!
 
е сега ми се пријадоа ќебапчиња :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ама обавезно со кромид и пиво мммммммммммммммм
 
dee dee напиша:
е сега ми се пријадоа ќебапчиња :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ама обавезно со кромид и пиво мммммммммммммммм
Ќе има наредниот собир ди-ди, не се плаши. Минатиот имаше стек, ама сега гледам дека ќе свртиме на кебапчиња! :wink:
 
Не заборавај и кромид и пиво (ова последново обавезно) :wink:
 
dee dee напиша:
Не заборавај и кромид и пиво (ова последново обавезно) :wink:
Кромид рулз! Само кажи ми каков сакаш повеќе - младо кромидче или старо кромидиште?
 
Ма што е битни кромид си е кромид. Туку тоа пивото е поважно :D :D :D
 
dee dee напиша:
Ма што е битни кромид си е кромид. Туку тоа пивото е поважно :D :D :D
За пиво се знае! Не иде нешто меко и мазно, не идат и литар-кома-5-ски глупост. Признавам само Скопско! :hey1:
 
Ајде :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Сега се настрвив за пиво :D :D
 
А кај се наоѓа Дестан?
 
Имаш во Буњаковец (трговскиот), на плоштад одма до Блу Кафе и во Турска чаршија.
Јас сум јадел само во Буњаковец
Скапичко е малку..
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom