Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Бојкот на уписите за летен семестар, никој пари нема да дава за да го малтретираат на факс со глупи испити и готово, ни крв ни насилство по улици, ќе страдаат факултетите ама мора да се жртвува нешто
само не верувам да има слога за ваков подвиг

Брат, нема шанси.
Според мене, само на збор би било 50-50 од студентите. Кога ќе дојде време за упис, само 20тина проценти би го испочитувале тој договор.

Поголема ми е веројатноста Ливерпул лига да освои сезонава него ваков договор да падне.

Брат, нема шанси.
Според мене, само на збор би било 50-50 од студентите. Кога ќе дојде време за упис, само 20тина проценти би го испочитувале тој договор.

Поголема ми е веројатноста Ливерпул лига да освои сезонава него ваков договор да падне.
само неплаќање е лекот (знам не е реално ) ама ќе удриме така кај шо најмногу ги боли и без тоа нема да имаме потреба да излегуваме на протести, тие нека не бараат после.
само многу е дупен народов во уши за да се случи тоа

Хорхе има право да стави вето на законот кој ќе го изгласаат во понеделник. Како професор на правен факултет не треба ни некој да му рече да го направи тоа. Хорхе разбуди се, не биди заспана убавица ти го уништија и угледот и професијата, идните генерации запрашај се како сакаш да те паметат.

Хорхе има право да стави вето на законот кој ќе го изгласаат во понеделник. Како професор на правен факултет не треба ни некој да му рече да го направи тоа. Хорхе разбуди се, не биди заспана убавица ти го уништија и угледот и професијата, идните генерации запрашај се како сакаш да те паметат.

Што те гледам за никаде.... :kafence:

Кажи ми дека се заебаваш :pos:

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Hah good one

Пратенички состав 2014-2018
http://www.sobranie.mk/segashen-sostav.nspx

ВМРО
Координатор: Илија Димовски

Александар Николоски
Александар Стојкоски
Алим Билали
Андон Чибишев
Ане Лашкоска
Антонијо Милошоски
Благица Ласовска
Благоја Деспотовски
Благородна Бојаџиева
Васил Пишев
Васко Наумовски
Весна Дамчевска-Илиевска
Весна Пемова
Владимир Ѓорчев
Даниела Рангелова
Димитар Стевананџија
Драган Данев
Драган Цуклев
Ѓоко Камчев
Ѓорѓи Коџабашиев
Емил Димитриев
Зоран Ѓорѓиевски
Зоран Илиоски
Иван Иванов
Јасминка Дамческа
Крсто Мукоски
Лилјана Затуровска
Лилјана Кузмановска
Магдалена Манаскова
Марија Ангелова
Марјанчо Колевски
Момчило Аврамоски
Нада Ципушева
Никола Мицевски
Нола Исмајлоска
Олга Најденовска
Павле Саздов
Ристо Манчев
Ромео Тренов
Сашо Аќимоски
Сашо Василевски
Светлана Јакимовска
Светлана Карапетрова
Силвана Бонева
Славе Гошев
Слаѓана Митовска
Соња Талевска
Сузана Секуловска
Трајко Вељаноски

Трајчо Димков
Фатмир Имероски

Гром
Чедомир Саздовски

Член на ГРОМ. Роден на 27.12.1952 во с.Неокази, Пробиштип. Македонец. Доктор на науки по кинезиологија.

Дом
Лилјана Поповска

Претседател на ДОМ. Родена на 24.5.1956 во Прилеп. Македонка. Магистер по технички науки.

ДПА

Координатор: Имер Алиу

Заменик-координатор: Беким Фазлиу

Заменик-координатор: Орхан Ибраими

Газменд Алији
Ернад Фејзула
Мендух Тачи
Мерал Узеири-Ферати

Демократска партија на србите
Иван Стоилковиќ

Член на ДПСМ. Роден на 15.2.1962 во Куманово. Србин. Дипломиран правник, Правен факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје.

Демократска партија на турците
Ќенан Хасипи

Претседател на ДПТМ. Роден на 1.12.1955 во с. Врапчиште. Турчин. Доктор по медицина, интернист, Медицински факултет, Скопје.

ДУИ
ДУИ

Координатор: Талат Џафери

Заменик-координатор: Ермира Мехмети

Заменик-координатор: Џеват Адеми

Али Ахмети
Артан Груби
Вјолца Мехмети-Нуредини
Ејуп Рустеми
Зулфи Адили
Јамин Синани
Калтрина Азизи
Мирван Џемаиљи
Мирсада Емини-Асани
Муса Ибраими
Нора Алити
Рафис Аљити
Рамиз Мерко
Реџаиљ Исмаили
Селвије Салиу
Хазби Љика
Шпреса Хадри

Демократски сојуз
Павле Трајанов

Член на ДС. Роден на 25.12.1952 во с. Д.Радеш, Радовиш. Македонец. Дипломиран правник, со положен правосуден испит, Правен факултет „Јустинијан I“, Скопје.

Либерална
Роза Топузова-Каревска

Член на ЛДП. Родена на 26.7.1954 во Прилеп. Македонка. Магистер по археологија, Универзитет во Белград.

НЕЗАВИСНИ ПРАТЕНИЦИ

Љубица Буралиева
Солза Грчева

Сојуз на ромите
Амди Бајрам

Член на Сојузот на Ромите од Македонија. Роден на 30.8.1956 во Скопје. Ром. Завршил Средно трговско училиште.

СПМ

Владанка Авировиќ
Љупчо Димовски
Стојан Миланов

Авдија Пепиќ

Член на СДАМ. Роден на 27.11.1961 во Скопје. Бошњак. Има завршено Економски факултет, Универзитет „Св.Кирил и Методиј“, Скопје. Магистер по економски науки.

Ебено добра беше девојката.

Не знам многу агресивна ми изгледаше, јас повеќе за нежност сум, многу грубост не сакам.

А и што да правам кога немаме ист вкус за жени :icon_lol:.

10881707_10155019394220608_1837159139468811824_n.jpg

Сакате да разговарате со нив на јазик кој што тие не го разбираат :)

Мораат студентите да ги „испровоцираат“ институциите за да ги слушнат т.е. да бидат принудени да ги слушнат. А такви методи ги има многу само треба желба и инспирација. Нема потреба со некои радикални методи од типот тепања или палења по улици. Окупирање на факултет, група да влезе во министерство за образование со транспаренти и свирчиња, да ги блокираат влезовите на собрание со жив штит... начини на кои што ќе го натераат државниот апарат да примени сила.

Абе иди бегај таму, после ти мене ми збориш дека ја со законодавната постапка сум сакал да играм правно-политички игри :D
Он глас не пушти иако е професор во мирување, а не па вето да ставал :D

Инаку не е точно дека не ги опфаќа ова сегашните студенти...Покрај тестирањето на втор циклус, значи јас ако/кога ќе се запишам на магистратура ќе бидам тестиран, туку и ако не завршам на време поради Х причини, исто ќе бидам тестиран. Имено, во нивниот предлог/закон стои дека тестирањето е во завршната година, а не во 4та, што значи од 2015/16 или кога требаше да се воведе, ако заостанам јас една година плус за некои предмети, пак ќе бидам тестиран.

Да се разбереме, во понеделник нема да се гласа законот бидејќи е првото од трите читања. Ама негде, до крајот на јануари ќе биде. :)

Инаку не е точно дека не ги опфаќа ова сегашните студенти...Покрај тестирањето на втор циклус, значи јас ако/кога ќе се запишам на магистратура ќе бидам тестиран, туку и ако не завршам на време поради Х причини, исто ќе бидам тестиран. Имено, во нивниот предлог/закон стои дека тестирањето е во завршната година, а не во 4та, што значи од 2015/16 или кога требаше да се воведе, ако заостанам јас една година плус за некои предмети, пак ќе бидам тестиран.
Е ова е малку нејасно. Пример, ја сум на три годишни студии и се запишувам на мастер (под претпоставка дека тука ќе запишувам матер) во учебна 2016/17. Мастерот го завршувам 2017/18 и треба да полагам државен испит за тие 2 години на мастер. Други викаат вака: дека државен испит за мастерот ќе полагаат тие што ќе се запишат 2017/18. Не ми е јасно околу тоа, но како и да е, опфаќа голем дел од сегашните студенти.

Е сега, дури и да завршиш 4-годишни студии за 5 години, не би требало да полагаш државен испит затоа што тоа би било ретроактивно важење на законот кое со Устав е забрането (ок, досега не им пречеше да го кршат Уставот како сакаат). Тоа е така затоа што ти кога се запишуваш на факултет во прва година, потпишуваш договор со високообразовната институција според постоечките прописи во Законот за високо образование (а во тој момент истиот не го содржи државниот испит). Е сега, мислам дека прочитав негде, нели, ако завлечкаш малку поише, те префрлуваат во најновата програма и мислам дека ќе треба да полагаш државен испит, ама не сум сигурен за ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom