Ќе се освестиме ли? Ќе станеме совесни граѓани?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Мое мислење во однос на парите е следново:

Ако немаш пари, нема да возиш кола за да треба да избегнеш патарина, ако немаш пари нема да градиш куќа за никогаш да не ја легалираш и да ги платиш обврските спрема државата.

Има случаи во кои може да се каже дека тешката материјална положба е причина. Но има многу случаи кога неодговорноста, несериозноста и менталитетот се причина.

Буквално има луѓе кои се утепуваат од давање пари за облека и слично а секој ден по 6 пати на ден им се јавуваат за да ти потсетатат дека должат во некоја од приватниве или јавни компании.

Не викам дека многу луѓе не се во тешка состојба, но излези на улица сите коли се на 5,000 евра - тоа е доволен показетел дека има пари, но менталитетот не ни е научен дека треба совесно и свесно да се однесуваме спрема државата.

Можеби темава ви звучи смешно или глупо, но ќе дојде момент кога ќе сфатиме дека сме биле во право. Тогаш ќе ни се распадне цел здравствен систем, образованието ќе доживее колапс, патиштата ќе ни изгледаат бедно. Можеби во овој момент ова изгледа нереално, ама како тргнала работава голема е веројатноста да се случи ова.

Фабрики имаше доволно барем во мојот град (Велес)... Кој е главен винвник за нивно затварање?
Сигурно не работниците
:wink:
Половина и повеќе од граѓаните што својот леб го вадеа од овие фабрики сега земаат социјално или евентуално се станати надежни таксисти.Неможе некој човек што работел 20 и кусур години во една од фабриките небитно која на 40 и нешто години да бара нова работа.Никој нема да го прими.Барем не државно.А за приватистите свесни сме колку може да им се верува на редовните плати:wink:
Можеме Господ да го обвиниме дека е крив, ама јас сепак би ги обвинил токму работниците. Секогаш е јавна тајна кој ги украл парите и зошто тие се избркани од работа. Кога фабрика се затвора и на улица одат 5000 луѓе, тоа е армија од незадоволни која може власт да смени а не да си го истера правото.

Криви се работниците, зашто знаат кој ги избркал а си седат дома. Не, се организираат и го линчуваат тој. Ако се осмели уште некој, и тој го линчуваат. Јавно. Обично сакаме да викаме “што ќе смени ако се побунам, нив никој ништо не им може“. Им може всушност, и да, ќе смени. Човек помалку на планетата сериозно менува нешто во таа слика. Плус, ако слушне некој дека си убил човек зашто ти го зема лебот на твоите деца и дека нема да се двоумиш да го сториш тоа повторно, не знам дали така дрско ќе те отпушти од работа.

Се нема пара ... затоа е така ..

Не ќе да е тоа. Исто беше и во ex-Yu. Повеќе ќе да е во прашање погрешната претстава дека „државното не е наше„.

А шо да прави кога профитот му е минимален од грото сиромашни потрошувачи

Колкав профит - толкав данок. Не ќе да е доволно добар изговор.

Додека не ни се зголеми стандардот, и не се намали невработеноста :toe:

Логично би било да е така, ама чисто се сомневам. Единствено што ќе се промени се човековите очекувања, па единствената разлика ќе биде дека тогаш, наместо 10 дена во Бугарија, Хрватска во лето иполовно ауто, „основна потреба„ ќе биде 15 дена негде подалеку и максимуим 2 години старо ауто (го оправдувам тоа, нормално). За подмирување давачки пак „ќе се нема„ (ова е делот што не го оправдувам)

Се нема баланс помеѓу стандардот на грото граѓани - со давачките, казните итн ... :toe:
50евра казна е за фрлен пикавец, ок нека е така, недај боже некој да се спрепне на улица да му падне нешто од рака одма ќе се најде некој полицаец кој ќе му влепи казна ... отиде пола месечна заработка сметајќи дека пример Велес просечна плата на обичен работник е 100 евра :toe: кои пусти давачки после треба да ги плати тој човек и како?

Нели вака кажано болдираното изгледа малце претерано:wink:?
И за мене се високи казните, а како човек со минимум 2 кутии дневно спаѓам во „ризичната група за казнување:pos2:„, ама:
0 ркања шлајмови на улица + 0 фрлени пикавци + 0 испушени цигари кај што не треба = 0 ЕВРА казна. Мислам дека може да си ги дозволи секој.
Пак викам, веројатно е ова да ми се случи и мене, и уште поверојатно е дека ќе се изнапцујам некое време, ама во основа се се сведува на претходниот пасус.

Е кога, ене ги пола и дома седат со рамковен шо се ... зорле ги набутаа без никаква реална потреба од нив ... ама :toe:

no comment овде

Ќе кукаме додека не ни се подобри ситуација ... секој на кого му е тешко кука нели ... а избраните кои се на власт се тие кои народот ги одбрал да ја упраат таа ситуација ... кога тие ќе се освестат?!?
треба народот да застане на нозе за да може да си подмирува давачки и да живее примерно во својата држава, одкако едните не докусурија овие наместо да олабават и гледаат народот да го кренат тие со последни некои потези кои ги прават со законите само ќе не докусурат ... искрено не го
очекував ова ...:kesa:
Ќе кукаме додека не ни текне дека нема фајде од тоа. Дел кука затоа што навистина му е тешко. Ама добар дел оди и на оние кои кукаат од навика, кукааат за да прават друштво,кукаат за...

ПС: Темата можеби би требало да биде „Кога ќе имаме совесна власт?“

Секоја втора е за власта, ова е една од ретките за народот. Нормално, во секое време може да се отвори уште некоја, ама дај да ја задржиме оваа каква што си е

П.С. Извинување што вака улетав во цитатот, не е дека сум контра се што е напишано, само го искористив а се надоврзам за да заштедам време:smir:

ахх добра тема за поткревање на свеста на некој начин ако можам да кажам... до кога ова до кога она до кога вака до кога така. совршенство свесни сме дека нема никаде знаши државата и златна да ја направиме пак има некои недостатоци и пак нешо ке ни фали или нема да ни одговара... мислам ова метафорично само е кажано. Мала држава сме малку народ сме па така некои работи би можеле да се решат побрзо и подобро за разлика од некои други поголеми држави.
проблемот на еден македонец воглавно е сиромаштијата. скап живот живееме у принцип ако видиш една просечна плата е 250 евра а една казна ако ти опнат е 300 евра односно 150. и шо праиме со 100 евра во џеб? не стигнуваат за раздолжување према државата а каде се другите основни потреби за преживување...
Да океј плаќаме даноци 300 према државата и се полни буџетот. но што буџетот прави за нас? отвара училишта прави згради боллници установи од општо добро на граѓаните но верувајте никогаш 100% од буџетот не е искористен каако што треба да биде односно се злоупотребува. знаеме добро дека од буџетот си земаат пари за кампањи за партии, за патување на „големите“ на службен пат и ред други работи. океј ајде нека се земаат али премногу е... идат над границите и го злоупотребуваат и тоа премногу. едно 20% си трошат за ручеци состаноци и ред други глупости шо верувајте голема сум на пари е таа...

Секој ден идејќи накај работа размислувам на оваа тема и се патот ми е краток па ми остануваат многу работи кои не можам да ги разберам и да ги објаснам

До кога вака? Кога ќе сфатиме дека треба да ги подмируваме обврските спрема државата за да создаваме една подобра сегашност и едно подобро минато?

До кога ќе избегнуваме плаќање на патарина? До кога ќе чекаме од државата да ни дава без да имаме никаква обврска спрема неа? До кога Македонија ќе биде социјална држава во која пола земја ќе чека државата на први да му даде социјална помош?

До кога ќе ја избегнуваме секоја обврска што имаме државата како кон нешто што не е наше?

Сакаме да ги користиме патишта а не сакаме да вложуваме во нивна обнова.И државата е тука виновна.

Кога ќе се освести дека имаме преголема Државна админстрација која МОРА да се намали со цел да се намали непродуктивното трошење за плати и придонеси?

Ќе се освестиме некогаш? Или цел живот само ќе кукаме и жалиме?

Реклама кажува се:
zaednicko_dobro1.png

Хммм... затоа што не сум бринвошед амер, мислам дека државата треба да направи нешто за нас. Види јас сум за плаќање даноци. Се комплет персонален, на доход ваков таков. Ама да плаќаат сите.
Не е до народот. До големците е.
Еве некој со мал бизнис ќе го исушат со казна за нешто, а Леов (само пример што ми е познат) го прогласуваат за бизнисмен на годината, вози Бентли а сите вработени му се пријавени на 4 саати, а работат полно рабб. време. И сега јас имам прашалници во главава. Дали државава охрабрува криминалци?
Плаќам данок. Идам во школо и гледам, чоече школото е исто ко пред 25 години кога јас учев. Каде се парите низ годините кога успеале само две три табли шперплочи да закачат за боцкање на ливчиња со познати личности што излегле од школото. (Да не праам муабет дека ми се приповраќа од личностите :)
Идеш у социјално. Болница. Хорор. Ходниците катастрофа. Го чекаа концертот на Тоше за да изградат еден дел од спратот на детската болница. Катастрофа. Во воена болница сега пред промената немаат ни завој! Од дома треба да си го носиш.Бесплатно ти е само крвна слика основна да направиш. Детскиот диспанзер во карпош е од 63та. Среќа што барем поликолор купиле. Носиш дете на систематски и се осеќаш ко у аушвиц да го носиш. Сивило, прозори офарбани со мрсна боја, и куп деца по гаќи ги прегледуваат доктори на скршени столчиња.
Ништо саглам не е вложено никаде. Се е шминка, убава фасада а внатре гробови.
Ќе бидам совесна и натака, ќе плаќам данок, ќе фрлам ѓубре во канта и сите да правиме така што ќе се смени?
Кога кој и да е, тука доаѓа на власт и само гледа да ја задржи. Затоа и никој не ја чепка администрацијата. Загарантирано гласачко тело.

Се тоа во ред, сите знаеме дека е сиромаштија ама таа не може да служи како оправдување за се. Сиромаштијата ли ни е крива што ни една клупа во градов не може ни една недела да издржи во првобитна состојба? За скршените сијалици, за рканици и ѓубре на секој чекор, за...

Не е само полнење на буџетот во прашање, темата е пошироко поставена - граѓанска свесност. А сакале да признаеме или не, генерално неа ја нема. Или ако ја има ептен добро се крие пошто не се гледа :wink:.

Сигурно постојат многу повеќе причини за тоа, ама за мене најбитна е што се уште РАБОТИТЕ ОКОЛУ СЕБЕ НЕ ГИ ЧУВСТВУВАМЕ ЗА СВОИ. И тоа не е од сега, тоа е така со години наназад.

Ајде со ред.
Оди дете во школо, клупи и столчиња се кршат, ѕидови се шкртаат ама не е важно - не е негово, нели? „На државата е„. :pos2:
Расте детето, со него и штетите што ги прави - сега користи ЈСП, ама нема врска што го демолирал и автобусот - „па не е наш„ исто како и клупата во парк, новата сијалица баш пред зграда... Нема врска што дури не се смени ќе се уцапа у кал на секое излагање, битно не е негова.

Порасна детето, ќе „работи„ сега. Ама ни фабриката не е негова, што и е..ш матер и таа е државна (ова за порано зборам, денес делумно точно). Па човек не е домаќин, што се вика и „глуп е, а и може ќе го зборат у маало„ ако работи како алатничар на пример, а дома да нема минимум 5 кила шајки различна големина и комплет алат барем за пола повеќе него на работното место (НИКАКО купен, а комплетиран постепено, нормално). А стварно требало „да си глуп„ да купиш филтри за кола, дихтунгчиња, ако работиш на одржавање возила, во државна фирма, нормално. Замисли, немаш чеканче на заем да дадеш, а у Алумина работиш, а бе бруки од комшиите.

И мене лично омилениот дел - вршење работа преку ред и избегнување казни („танте за кукурику„:pos2:) Ај и да разберам некако да бркаш луѓе низ градов за 5000 евра казна. Ама да плаќаш ручеци бе од 2000 ден за да ти средат работа од 500 денари:toe:. Или што ќе чекаш пред шалтер, кога „си го имаш човекот„ на местото. Нема врска што ако застанеш во ред ќе завршиш работа за пола саат, а пријателот е тек утре на работа и ќе ти заврши за задутре. А бе нема врска, битно е дека „си го имаш човекот„:pos2::pos2:

За што тоа зборевме? А да, за освестување и совесноста на граѓаните...

zaajvarspremen ова погоре што го наброја не е добро...точно,

но ај сега поинаку постави го ова (како што споменав претходно и јас и Бат Елохим, можда уште некој-обврските на државата) што државата на граѓанинот му има обезбедено од она макар минимум што се вели-законски минимум. Ако ги разлисташ една по една тие обврски од државата ќе добиеш список кој ќе е доста голем...тргни од било која обврска/услуга што државата е морална да ја изврши, законски и морално.

А тоа се вели гнев кој со тек на време ден за ден, години...се наталожува во големи количини. А кога се јавува толку гнев кон своја грутка, не е на арно...а можда не е ниту случајно сето ова.

Хммм... затоа што не сум бринвошед амер, мислам дека државата треба да направи нешто за нас. Види јас сум за плаќање даноци. Се комплет персонален, на доход ваков таков. Ама да плаќаат сите.
Не е до народот. До големците е.
Еве некој со мал бизнис ќе го исушат со казна за нешто, а Леов (само пример што ми е познат) го прогласуваат за бизнисмен на годината, вози Бентли а сите вработени му се пријавени на 4 саати, а работат полно рабб. време. И сега јас имам прашалници во главава. Дали државава охрабрува криминалци?
Плаќам данок. Идам во школо и гледам, чоече школото е исто ко пред 25 години кога јас учев. Каде се парите низ годините кога успеале само две три табли шперплочи да закачат за боцкање на ливчиња со познати личности што излегле од школото. (Да не праам муабет дека ми се приповраќа од личностите :)
Идеш у социјално. Болница. Хорор. Ходниците катастрофа. Го чекаа концертот на Тоше за да изградат еден дел од спратот на детската болница. Катастрофа. Во воена болница сега пред промената немаат ни завој! Од дома треба да си го носиш.Бесплатно ти е само крвна слика основна да направиш. Детскиот диспанзер во карпош е од 63та. Среќа што барем поликолор купиле. Носиш дете на систематски и се осеќаш ко у аушвиц да го носиш. Сивило, прозори офарбани со мрсна боја, и куп деца по гаќи ги прегледуваат доктори на скршени столчиња.
Ништо саглам не е вложено никаде. Се е шминка, убава фасада а внатре гробови.
Ќе бидам совесна и натака, ќе плаќам данок, ќе фрлам ѓубре во канта и сите да правиме така што ќе се смени?
Кога кој и да е, тука доаѓа на власт и само гледа да ја задржи. Затоа и никој не ја чепка администрацијата. Загарантирано гласачко тело.
Да...Посебно се согласувам ова за болниците што го кажа и баш се сетив на нашата болница во Велес.
Дали досега сте виделе и слушнале мајките родилки кои се пораѓаат во зима од дома да си носат греалки???
Затоа што во болницата нема парно!
Тоа е државна болница треба да биде снабдена со се што е потребно пред се во тој оддел.
Прво треба да се свести државата и надлежните во неа па потоа граѓаните.:smir:

Зборуваме за функционирање на цел еден систем. Системот никогаш не подразбира еднонасочни релации: и да плаќаат даноци и да бидат одговорни граѓаните, емпириското искуство покажува дека наменското трошење на средства кај нас е чудесна работа.
Да, ќе плаќаат сите данок ама тие од SwedMilk што регуларно плаќале сакаат и државата да возврати со пакет мерки за спас на производството. Инвестиции? Шега. И не велам да се бојкотираат давачките; велам дека само со паралелно подигање на свеста може нешто да биде од нас.
Инвестициите во недвижности, споменици, објекти и слично, да бидат работа на локалната власт под ревизија на Министерство за култура. Или, нека направат уште едно ресорно министервство и така ни е комплетен хаос со градбите и плановите.
Под итно да се донесе Закон за посредничка провизија, за да има нормален механизам за личен/професионален ангажман. Пензионерите од администрацијата да не се менуваат со нови кадри за да се постигне природно намалување на бројката на вработени.
Има еден куп мерки кои не се страшни; луѓето мора да осетат дека државата стои позади нив, дека не прибира безусловно харач и се става пред граѓаните.
Кога ќе насетат подобруваење во оваа насока, самите ќе го сменат ставот. Се до тогаш, ќе владее премиса: „Што имам од тоа што плаќам?“

Точно, на многу начини може да се гледаат работите, а мене воопшто не ми е проблем да зборам и за односот на државата кон граѓанинот (до душа и таму има бајаги за зборење). Единствена причина што не го правам тоа овде е што има многу такви теми, додека темите како оваа, за граѓанинот како поединец се доста поретки.
Иако може да се гледа на тој однос и поинаку - и луѓето во државните служби се - граѓани . Па не ги увезовме од никаде бе Lurtz, тука се растени со нас, во наше маало, со истите навики и пороци. Какви и да се, добри или лоши, чесни или не, средината ги направила такви.

Па не ги увезовме од никаде бе Lurtz, тука се растени со нас, во наше маало, со истите навики и пороци. Какви и да се, добри или лоши, чесни или не, средината ги направила такви.
Не посочувам луѓе, цели институции се во прашање, цел систем, државен апарат...како сакаш кажи. Клиника, МВР за ЛК и пасоши, школи...како дел од системот, не како луѓе. Пошто кога застануваш на некоја функција, работно место...не си више човек од маало, не смееш да имаш навика да пцуеш и да доцниш, тоа го оставаш зад себе и работиш според правилници, кодекси...
Се надевам малку е појасно :wink: Впрочем еве погоре истото со други зборови.
А сето тоа за мене е лошо.

Не посочувам луѓе, цели институции се во прашање, цел систем, државен апарат...како сакаш кажи. Клиника, МВР за ЛК и пасоши, школи...како дел од системот, не како луѓе. Пошто кога застануваш на некоја функција, работно место...не си више човек од маало, не смееш да имаш навика да пцуеш и да доцниш, тоа го оставаш зад себе и работиш според правилници, кодекси...

Кај нас кога ќе станеш дел од системот (мислам на јавен административен сектор), базичната помисла е: сеа ако не искористам, утре кој знае кај ќе ме шибнат! Дај да искористам.
Кај нас ваквите позиции се доживуваат како дете во ВЕРО да пуштиш и да му кажеш: „Земи што сакаш“. Детска радост!

Цело време е јасно пријателе, појасно не може да биде:smir:. Ама луѓето го прават системот. Клиника, МВР, школи, банки? - па тоа се тие, нашите луѓе- тетин ми, вујко ти, комшијата... Не е ваљда дека на медицински или во педагошка има испит „земање мито„ или што знам. Знаеме како треба да се однесува човек на такви работни места, ама знаеме и дека нема шанси тоа да биде секаде така. Како ни никаде во светот. Човек воспитувањето и навиките си ги носи со себе, работел во ЈСП или НАСА сеедно. Кој сакал црвено вино ќе си сака и понатаму, кој сакал „частовка„ пак ќе си ја сака... тоа си е тоа. Е што може системот да направи? Да се обиде да најде механизми максимално да го стесни просторот за манипулации. Само има еден проблем... и тој механизам се измислува и спроведува - од луѓето. Туку да го баталиме системот сега, ако се сложуваш да се задржиме на совеста ма граѓанинот :wink:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom