Кавалери и дами

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Жените сакаат кавалери, а не знаат како да бидат дами

Кавалерите навистина исчезнуваат, но колку вистински дами ќе најдете меѓу современите жени? Со изчезнувањето на манирите и доброто однесување на дама, жените го изгубиле правото да бараат од мажите да бидат кавалери.

Има ли кавалери во денешно време? А некаде отстрана се поставува и прашањето дали современите жени се дами?
npmdama3.jpg

За да се биде дама е вистинска уметност, чија префинестост е позната на многу малку жени во денешно време. Скоро и невозможно е да има кавалери во феминистичкиот свет, во кој женската гордост е толку неизмерна, што не овозможува жените да ја имаат улогата на послабиот и понежниот пол.
За да не паднат подолу од мажите, жените се подготвени да се справат со се сами. Под достоинство на современите феминистки им е да побараат машка помош.
Жестоките кавги на оваа тема меѓу мажите и жените, го претвораат кавалерството во ризичен потфат. Модерните жени гледаат на кавалерството како милостиња, како на нешто што ја понужува гордата женска природа. Жените покажуваат дека можат со се да се справат сами. Како кавалерството да станува непотребно во светот на жените.

Жените веќе не сакаат да им се плаќа пијачката, да им се отвора вратата и да им се подава рака кога излегуваат од автомобил. Бидејќи тие не се сметаат за мали, ниту слаби, ниту со помали финансиски можности во однос на мажите.
Па како мажите да бидат кавалери кога ова е редовната реакција на таканаречените дами, кои веќе псујат повеќе од мажите, се докажуваат на секое поле, способни се да “залепат“ шамар на партнерот ако подари букет од хризантеми, а не од омилените орхидеи.:pos2::pos2::pos2:

npmdama.jpg
npmdama1.jpg

Порано жените уживале во кавалерството, во машкото внимание и на малите романтични гестови. Сега тоа ги иритира и навдредува, а критериумите и барањата се толку недостижни, што дури не вреди мажите да се обидуваат да им угодат.
Сега владеат законите на анархијата, често жените стануваат мажи, а мажите понекогаш се крајно женствени, така што немаат ништо против да ја отстапат машката улога на жените. А и нели тоа сакаа жените - да се еманципираат, да бидат еднакви со мажите.
Како тогаш жените очекуваат мажите да се однесуваат со нив како со принцези?
Нели се еднакви, а еднакви луѓе не се поклонуваат едни на други.
Вистината е дека жените се однесуваат како жени, само кога имаат корист од тоа.:helou::helou::helou::helou: Понекогаш се обидуваат да бидат дами, но обидите се ретко успешни.
Па така со својата еманципација, жените го изгубиле правото да бараат од мажите да бидат кавалери. Тоа воопшто не ги оправдува оние мажи чија грубост и непочитување спрема жените немаат граници. Сепак да не заборавиме дека жената, иако еманципирана, макар и да не е автентична дама од Средниот век во целиот свој сјај, останува жена и бара соодветен однос.

текстот е превземен од http://daily.mk/Zhena/zhenite_sakaat_kavaleri,_a_ne_znaat_kako_da_bidat_dami/383220

Не бе остај ти ова, мушкиот род е прост и сите се исти.
Значи, сето ова е болна вистина, за жал.Денес се помалку среќавам девојки- дами, но не ми е чудно затоа што живееме во свет со извртени морални вредности и сето она што беше добро како Дама и Кавалер го снема.

Значи, сето ова е болна вистина, за жал.Денес се помалку среќавам девојки- дами, но не ми е чудно затоа што живееме во свет со извртени морални вредности и сето она што беше добро како Дама и Кавалер го снема.
они сега бараат витези- :pos2:

Не можам да ти дадам зеленко за постов ама апсолутно се согласувам. Се` е денес извитоперено, џабе сите викаат не постојат кавалери ниту дами. Поготово често женски викаат не постојат кавалери а тие не се однесуваат како дами. Само термините се останати, ништо друго. Женско сум и еве објективно зборувам.

Па тоа е суровата реалност, темава нема никаква цел освен на некого да му помогне да го сфати ова што побрзо, иначе повеќето се свесни дека е тоа така и нема тука што да се превземе, секој по свој пат и интереси.

Koja korist od kavaler?
Bitno e da se ljubite, a dali kje mi otvara vrata pred da vlezam nekade ili da mi ja zema jaknata koga kje ja soblekuvam, ne fala.
Toa se glupavi formalnosti, spored mene, koi nemaat nikakvo znachenje, mozhat i da te prevarat ponekad (:
I don't need a gentleman, I need a loving man.
Dali kje e gentle ili ne, ne e bitno (:

нема кавалери, нема дами. у денешно време им придаваат вакви титули на оние на коишто човекот без привилегии им гради суета.

Мажот пред се треба да биди кавалер,жената ќе биди ДАМА ако почувствува заштита и сигурност.Јас мислам дека покрај вистински кавалер жената ќе зрачи.
Значи прво треба да има кавалери.
Кавалерските манири се за жал реткост,па ако не сме кавалери не треба ни да очекуваме од жената да биди дама што е и логично.

Инаку уметност е да се биде кавалер.

Дамата е жена која има свој став, цврстина и нежност истовремено. Мудра, образована, смирена, женствена, негувана, жена која знае што сака и кон што цели, има пристојна и пријатна појава, плени со смиреност, тактичност и добронамерност. Нејзиниот глас и мудри мисли се нејзино оружје. Секогаш уредна и префинета. Оваа дама не очекува да стане дама откако ќе запознае кавалер. А кавалерот се појавува доколку е привлечен од дамата, за жал. Инаку кавалерот е исто така поединец кој не чека дама за да биде кавалер, тој е кавалер со секоја жена, девојка, од лична наобразба и начин на однесување.

Така да класичната приказна за дама и кавалер е малку поинаква денес. Од онаа сите се дами и сите се кавалери.

Дамата е жена која има свој став, цврстина и нежност истовремено. Мудра, образована, смирена, женствена, негувана, жена која знае што сака и кон што цели, има пристојна и пријатна појава, плени со смиреност, тактичност и добронамерност. Нејзиниот глас и мудри мисли се нејзино оружје. Секогаш уредна и префинета. Оваа дама не очекува да стане дама откако ќе запознае кавалер. А кавалерот се појавува доколку е привлечен од дамата, за жал. Инаку кавалерот е исто така поединец кој не чека дама за да биде кавалер, тој е кавалер со секоја жена, девојка, од лична наобразба и начин на однесување.

Така да класичната приказна за дама и кавалер е малку поинаква денес. Од онаа сите се дами и сите се кавалери.

Амин, што би рекле мен ин блек.

Во денешно време станува и помалку непрактично ова.
Вистинските кавалери се исмеавни, а пак има невероватен број на исфеминизирани мажи поради тоа што жените апсолутно зазвемаат машки ставови за животот. Тоа и не е така лошо, но има пречки во меѓусебниот однос.

Јебига, дама за надвор, домаќинка дома, крува во кревет не рекле џабе.

Koja korist od kavaler?
Bitno e da se ljubite, a dali kje mi otvara vrata pred da vlezam nekade ili da mi ja zema jaknata koga kje ja soblekuvam, ne fala.
Toa se glupavi formalnosti, spored mene, koi nemaat nikakvo znachenje, mozhat i da te prevarat ponekad (:
I don't need a gentleman, I need a loving man.
Dali kje e gentle ili ne, ne e bitno (:
pa neznam kakva korist barash- ama pretpostavi si situacija- treba da vlezete nekade- i dvajcata istovremeno ste bukvalno receno pred vratata i vleguvate-t.e se koshkate- namesto toa - toj ti ja otvora vratata - ti dava prednost-ti vleguvash,a toj za toa vreme ja pridrzhuva i duri po tebe vleguva.
ili se shetate (primer park), a nadvor zavrnuva(istura ko od kofa) - toj ti ja nudi svojata jakna da ja nametnesh barem nad glava- dodeka pretrchate do kola, nekoj objekt ili... a tiiiiiiii- kategorichno odbivash- i nakisnuvash ko pacov.....
mozhda za tebe se glupi formalnosti- no, sepak podrazmisli si :helou:

Како ги поставувате темиве,како жениве од пеколот да истрчале.Они се криви оти немало кавалери муабетов.Два пати ќе те почасти,третиот пат ќе ти рече спонзоруша.Тоа од модерното кавалерство е изгледа.
Последниве примери кул ти се на место,тоа е култура пред се,да задржи врата,да го задржи палтото,да потргне стол...незнам жена што не ги цени тие манири.Сега да не биде до степен на лигавење,па да легне на кал за да преминеш,ама убавите гестови се почитуваат.

Амин, што би рекле мен ин блек.
Јебига, дама за надвор, домаќинка дома, крува во кревет не рекле џабе.

Посакувам да можев да се изразам вулгарно, но не ми делиле па ќе кажам поинаку. Таа формула важи со маж. Инаку ти е утопија ако се размислува дека врви кај секој. Секој маж, не е маж. Имај го ова на ум. Како што и секоја жена не е жена.

Посакувам да можев да се изразам вулгарно, но не ми делиле па ќе кажам поинаку. Таа формула важи со маж. Инаку ти е утопија ако се размислува дека врви кај секој. Секој маж, не е маж. Имај го ова на ум. Како што и секоја жена не е жена.
Па јас малку од машка перспектива го пишав затоа што сум машко.
Можеш да се изразиш вулгарно, иако тоа не е дамски.

И да, мажествени мажи има се помалку, како и женствени жени а тоа е тажно.

Со секоја дама треба да се однесуваш каваљерски небитно дали ти е жена/женска/не позната личност.Кога и да ти се пружи можност треба да се однесуваш каваљерски е сеа некои изроди не го заслужуваат тоа пред се нивното понашање и односот кон каваљерот.А сеа се повеќе и повеќе има такви изроди кај гледаш да им угодиш се по мерка (каваљерски нели) тие те исмеваат и те прават сељак.

Со ДАМИ - КАВАЉЕРСКИ однос, со изроди...ги избегавам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom