Кавалери и дами

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Девојките знаат да ценат гест и тоа никогаш не треба да сопре,бидејќи е лична култура како прво.

Не сите, зависи како се воспитани а и како гледаат на работите (односно како размислуваат) тоа е најважното правило.

Во таква ситуација не треба он да се срами,самата тикварка ќе се засрами.Може не во моментот оти е „јака пичка“ подоцна ќе го врати филмот.
Девојките знаат да ценат гест и тоа никогаш не треба да сопре,бидејќи е лична култура како прво.

Е ова чекав да ми го кажеш :) и сега ке се надоврзам на првиот пост у кој те коментирав. Сакам да кажам дека и ти треба да си си секојпат дама без разлика кој како се понаша со тебе. Порано или покасно тој тиквар шо ја има злоупотребено твојата титула на дама, сам ке се засрами ;) :smir: а дека кој как се испонашал со тебе и ти треба да му вратеш, тоа не. Барем не у контекстот на кој шо говореме. Ти ако си дама, секојпат ке си бидеш и ке се однесуваш како дама :)

Во таква ситуација не треба он да се срами,самата тикварка ќе се засрами.Може не во моментот оти е „јака пичка“ подоцна ќе го врати филмот.

Леандра, како што гледам ти си воспитана и цениш пристојно однесување, ама верувај ми има голем процент на девојки кои што не се воспитани на тој начин и не би им ни дошла на ум повторно мисла дека направиле нешто лошо во нивниот живот, не би ги преиспитале своите постапки - едноставно до толку не мислат. И ќе си живеат среќно се до крајот на животот мислејќи дека се најјаките пички у цело маааало кои што се секад у право, мислејќи дека светот го вртат на мал прст, без да научат да ценат дека и другите луѓе можеби вредат нешто, и така ќе си умрат прости еден ден од природна старост. Така што има голем број на девојки кои не знаат, на жалост не се ни во состојба да го препознаат тој гест а камо ли да го ценат. PS: Верувам дека важи и за двата пола во одредени форми.

Е ова чекав да ми го кажеш :) и сега ке се надоврзам на првиот пост у кој те коментирав. Сакам да кажам дека и ти треба да си си секојпат дама без разлика кој како се понаша со тебе. Порано или покасно тој тиквар шо ја има злоупотребено твојата титула на дама, сам ке се засрами ;) :smir: а дека кој как се испонашал со тебе и ти треба да му вратеш, тоа не. Барем не у контекстот на кој шо говореме. Ти ако си дама, секојпат ке си бидеш и ке се однесуваш како дама :)

Јас не сум светица,често грешам.Однесувањето ми е пред се од лична култура,како дама се однесувам само кога некој ме третира така.Значи муабетов ако ти врзат шамар заврти го и другиот образ кај мене не важи.А бидејќи во принцип,да не се повреди машкоста дозволуваме да покаже што знае,го следиме неговиот однос.И пак се враќаме на она што го кажав,ако те третираат како дама ќе бидеш дама,ако те третираат како говедо неможеш да бидеш дама.
Посликовито,ако ти се испонаша некоја на кавалерство,втор пат нема да се осудиш кај истата личност.Туку спрема неа ќе бидеш ѓубре.Освен ако не си светец.

Изумираат и едните и другите, а мене душа ме боли, многу ги сакам тие вредности, таа култура, тоа однесување, ама пошто се е отидено у Хондурас, и ова заедно со се останато остана да тоне. Ама надежта не умира, така да се надевам за подобри денови и за дамите и за кавалерите!

Убаво кажа тука...очигледно културата е на многу ниско ниво.

Од секогаш сум имал најдлабоко почитување кон вистинските дами. Колку и да е некој „сељак“ убавината на дамата е да му даде до знаење дека неговото место не е покрај нејзе. Нажалост ќе се сложам со поголемиот број на соговорници на темава дека денешната социјална и друштвена политика ги убива тие стари вредности како кавалирството и вистинската дама во општеството. Денес е се сведено на простотилак. Жално и што више би рекол БЕДНО. Што се случи со купувањето цвеќе, со частењето на вечера, со носењето на романтичен викенд итн? Машко сум и женет сум и се трудам во сите можни ситуации мојата ДАМА да си ја третирам токму така, но како минува времето и самиот се „фаќам“ во ситуации дека повеќе не живеам по старите вредности туку ги гледам работите низ призмата на парите и сексот. Жално и се надевам дека некогаш ова ќе се промени и дека и мислењето на мажите ќе се пормени, но и дека жените (повеќето) ќе сфатат дека не е најважно „фраерот“ да има добра кола и стан.

Ние сме одраз на нашите родители! Приметете некое мало детенце дека се движи, гестикулира и зборува како родителите, кога ќе пораснеме тоа повеќе се истакнува. Јас не можам да бидам различна од моето семејство! Порано премногу ме нервираше кога ќе отворам врата и кога набрзина ќе излета некој „господин“. Сега некако не ги приметувам тие работи, за многу работи станав индиферентна, тоа не чини, ама што да правам кога не можам да влијаам врз нечие однесување, понекогаш не можам, а често не сакам да го „просветлувам“ некого.
Ништо не ми значи букет цвеќе или некој поклон, ама картичка на која макар здраво ќе има напишано ме прави пресреќна. Вниманието кое ми го посветува некој кој ми е премногу драг ми е потребно, како и на секој жив човек. Не можам за себе да речам дека сум дама или дека не сум, не можам за себе да си кажам така, не се замарам со некои работи. НО, слободно можам да кажам дека се трудам да си го задржам и да го покажам домашното воспитување. Во мојата фамилија јас имам прекрасни жени со цврст и изграден карактер, образовани, мили, добро воспитани со еден збор прекрасни домаќинки. Многу повеќе ми значи да си успеам во домот и со семејството, отколку да му покажувам на некого колку вредам и дали вредам. Комплиментите од луѓето кои не ми значат ништо во животот не ми се важни! Најважно ми е во душата да си го најдам мирот!

Јас сум голем кавалер, и затоа нешто не ми оди со жените (слабо дами).
Ај ем д лест оф д кавалерс, енд ај вонт гив аП !

Јас сум голем кавалер, и затоа нешто не ми оди со жените (слабо дами).
Ај ем д лест оф д кавалерс, енд ај вонт гив аП !

Абе немој така да збориш бе па, се тоа е индивидуално и зависи од девојката. Не ги гледај тие со билдерски менталитет, тие само ги сексаат девојките, и девојките дур се млади сакат такви типови да си се исфураат, кога истите тие ќе им дојде ред да се мажат бараат кавалер, тогаш ти ќе бидеш на цена. А они тогаш ќе бидат дами, барем додека не отидеш на пат негде поради некоја причина. Твоето време доаѓа, трпение-спасение.

Абе немој така да збориш бе па, се тоа е индивидуално и зависи од девојката. Не ги гледај тие со билдерски менталитет, тие само ги сексаат девојките, и девојките дур се млади сакат такви типови да си се исфураат, кога истите тие ќе им дојде ред да се мажат бараат кавалер, тогаш ти ќе бидеш на цена. А они тогаш ќе бидат дами, барем додека не отидеш на пат негде поради некоја причина. Твоето време доаѓа, трпение-спасение.

Имам пола билдерско во мене мада не изгледам така :pos:
Јас чуствувам и мислам дека секоја жена терба да биде третирана како дама, на кавалерски начин.

Ќеиф ми е и убаво ми е да имам таков однос спрема жена, иако денешните жени сакаат да бидат третирани еднакво како и мажите што често дава негативни контра ефекти (сакаат 0 удари ама за жал некаде има +10).

Кавалерство, затоа ми оди подобро со постари жени.
Сега ми текна :pos:

Секогаш, ама баш секогаш кај нас работите се гледаат од само една страна, демек твоето однесување мора да биде стрикно со цел да се првилече некоја дама/девојка или како сакате наречета ја?

Истово се вртеше и на други теми од општеството кај нас, т.е. изјави од типот за што да учам/студирам кога работата не се цени, а сопственото надоградување каде е кога веќе зборима на таа тематика, работата е споредна работа во компарација со образованието во животот на еден човек.

Па добро неможе ли човек да си се стреми кон некоја култра која воедно ги одава тие манири и гестови кои со тек на времето преминале во нешто што се нарекува "кавалер" ?

Значи пред се за лична сатисифакција, напредок, култра, одраз на она што си го осознал во најтесниот круг на семејството, па дури на крај начин (кај некои) за придобивање на внимание кај девојките/дамите. Сепак ако се стремите кон таа цел постојат многу други по креативни пристапи кои иако се неизбежно во склоп на кавалреството сепак се оделуваат и разликуваат од ваквото однесување.

Се извинувам за мал офтопик.

нема кавалери, нема дами. у денешно време им придаваат вакви титули на оние на коишто човекот без привилегии им гради суета.
значи според тебе нема ни романтика- ууууууууууф каде ли исчезна таа ????:raz:
Дали тоа значи дека во нашите срца се укотви цинизмот кој несебично го зазеде местото на романтиката - и дека сите оние љубовни изјави, изреки .....се резервирани само за филмовите??????????
лош „љубовен/животен филм „ е мила моја без ова ,за кое говориш погоре -

Пахахаа, па зашо да не? Макар шо мислам дека се ретки денес...
Инаку, не зборувам за којзнае какво кавалерство, но верувајте дека не постои девојка која не сака да и отвориш врата, да ја држиш за рака, да и подариш цвеќе. Or am I wrong?

Во денешно време има само персони блиски до кавалери и дами. Сите ние сме кретени :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom