• Креатор на темата Креатор на темата burn84
  • Време на започнување Време на започнување
Да да, јасно.
Се согласуваме за универзалниот баланс, само мене ме интересира дали и како тоа се однесува на индивидуата.
Знам дека е лаички муабет, ама пак ќе го спомнам она добро со добро и слично. Да темата е широка и треба нели да се определи што е добро итн. Но на пример не верувам дека било каде одземањето на туѓ живот се смета за добра работа, парадоксално на тоа имаме смртни казни.

Дали јас ако направам нешто добро, баш поради тоа во иднина ќе ми се врати со добро?
Затоа што животов е таков, исполент е со лошо и добри работи за сите луѓе...дали тоа се препишува на карма не знам.

Има ли воопшт некој што може да каже дека цел живот правел добро и баш поради тоа ништо лошо му се нема случено?!

Парадоските се безброј , да погледнеме за болдираното , AnFem праша дали ако убиеш крвожеден диктатор тоа ќе било добро или лошо , зависи на која страна си . Диктаторот уништува туѓи животи на сметка на подобрување на неговата агенда.Сепак има одредена група на луѓе што ќе профитираат од тоа диктаторство - на сметка на туѓа мака.
Дали е ова балансот кој го баравме ?
Човечкиот дух го гледаме исполнет , а искрата за да се запали и зголеми твоето задоволство е сепак материјална.
Како да мора да стане "грдо" пред да биде "убаво".

Ај да ја свртиме сеа паричката од другата страна , од тоа како ако е убиен тој дикататор ќе се спасат многу животи, да потсетам сеуште се водиме кон логиката прави добро да ти биде добро , ако го убиеш не правиш добро , ок?
Но што со тие животи кои ќе ги спасиш , не е тоа добро ?
Или кармата е себична и само индивидуално функционира?
Треба да бидеме слепи и да гледаме killing spree пред нас ? Јас сум решил да го убијам диктаторот , целта е пред мене , но тогаш ми текнува на таа bad-ass карма и си викам fuck it.
Не е некако садо-мазо муабетов за кармава,затоа спомнав дека е булшит тоа good=good , bad=bad.
Исто како да сум соучесник во несреќата а се обидувам да игнорирам тоа и дремам како муле поради кармата.И сум оставен на милост и немилост на нешто во кое не сум сигурен и дека постои.

ДаркКинг спомна зашто да не биде духовно , мора ли да е материјално?
Времево во кое живееме, технолошкиот читај материјален напредок нели не назадува духовно, тогаш
мислам дека сме подалеку од духовното од било кога.., и кога немало технолошки напредок , алхемијата нели е пред се материјално да се збогатиш прво , ѓаволот одамна си го барале , зашто да имам камен кога можам да имам злато.
Материјалното не гуши, до гуша сме во калта , немаме време многу да размислуваме , динамиката ни го наложува тоа , идеме напред ?
Не ме чуди зашто метафизиката е подзаборавена.
Маите , Инките и други антички народи , многу се посветиле духовно а имале календари и направи кои и ден денес се измислени за нашава технологија.
Ако размислуваш цивилизирано и духовно , некое друго племе ќе размислува материјално , ќе има боље оружје од тебе , ќе напраи flawless victory и кој е тука WIN ? Покахонтас ?

Хмм , кармава како потсвесно материјално - универзално се рефлектира врз целото човештво,сами сме го направиле тоа , ништо чудно зошто толку збунува целата фама околу кармата.

алхемијата нели е пред се материјално да се збогатиш прво , ѓаволот одамна си го барале , зашто да имам камен кога можам да имам злато.

Далеку...многу далеку :)
Каменот на Мудроста е симбол.На Magnum Opus.

anomalii...???!!!!
nema anomalii vo KARMATA,taka mislite zatoa sto za nekoi pojavi nemate objasnuvanje
nekoj pogore napisha deka karmata e vsushnost reakcija predizvikana od nekakva akcija sto e i tocno,pa luge celoto nashe postoenje funkcionira taka
ne veruvam vo karma - znam deka postoi

malo pojasnuvanje
sekoj od nas nosi svoja DARMA,dolznost koja mora da ja ispolni za da se odrzuva ramnotezata na ovaa zemsko postoenje
golema zabluda e toa deka site se ragame ednakvi,jas nekade vo nekoja druga tema napomenav deka ima luge koi se rodeni da rabotat na niva,tolku mozat,ima luge koi se ragaat da bidat lideri,nekoi se ragaat so darba za umetnost i sl.toa se neshta koi ne se steknuvaat niz tekot na zivotot,toa se osobini koi gi dobivame so samoto raganje i so samoto toa nasheto mesto na ovoj svet ni e opredeleno,znaci ne postoi slobodna volja....edinstveno neshto sto e vo nasha mok etoa dali ke go slushame vnatreshniot glas i ke si ja ispolnime darmata ili ke bideme zaslepeni od materijalistickiot pogled na svetot i poradi toa ke ne stigne karmata,znaci ako nie ja narushime ramnotezata na svetot, toa sto go narekuvame karma ke ja ispravi greshkata i ramnotezata ke bide zadovolena
poglednete samo kako funkcionira prirodata,taa e sovrshen primer za odrzuvanje ramnoteza,eve eden prost primer
sekoja godina se ragaat tolku zajacinja i tolku volci za da mozat volcite da se nahranat od zajacinjata,a pak tie kutrite imaat sposobnost brgu da se razmnozuvaat za da mozat i pokraj toa sto se lesen plen da opstojat kako vid
istiot primer ke go iskoristam i za da kazam deka ne e anomalija toa sto koga ke poglednesh od dvete strani,nemozesh za edno delo da kazesh dali e dobro ili losho,epa sega losho li e volcite da se hranat so zajacinja....zalosno e,ama toa ja odrzuva ramnotezata,a se sto ja odrzuva ramnotezata e za opshto dobro

Добро е што?
Тоа што кастинскиот систем во индија држи толку луѓе во мизерија ти се свиѓа тој дел мислиш дека е праведен? Мислам дека тоа е напишано само колку да се продолжи низата на елитните касти т.н Брамани и Кшатрии и дека е тоа еден вид на Ancient Eugenics. Секој има право да одлучи што сака да биде во животот. Ја осеќаш догмата у хиндуизмот? =)

sekoj ima pravo da odluci,ama sekoj nema sposobnost da bide toa sto ke odluci, a za kastite... ne mi se sviga toa sto lugeto se opredeleni spored svoite semejni stebla,a ne spored sposobnosti,ova e veke delo na covekot a ne na prirodata

и со способностите е исто ако немаш доволно средства за основните потреби сигурно нема да читаш филозофија на 7 години туку ќе поминуваш по 7-8 саата на нива. И не е космичкиот план тоа што ни ги ограничува способностите туку во кој дел од опшеството спаѓаме.

mnogu poedinci iako ziveele vo nikakvi uslivi,bile siromashni ili bolni,tie uspevale da stanat nesto golemo,samo zatoa sto vodele borba so zivotot,znaele koi se i sto sakaat i se posvetile na toa
opshtvestvenite uslovi se samo izgovor,nikoj ne e posilen od nashata volja,samo treba da se razbudime
ako opshtestvoto e zakana za site,togash kako e mozno da postojat revolucioneri,pa neli se tie primer deka opshtestvoto ne ni moze nisto ako pred sebe imame ispravna cel i ako se borime da ja postigneme istata

Добро малку повеќе отидовме офтопик сепак мислам дека тие поединци успеале заради добрата карма од нивниот тогашен а не претходен живот...

и со способностите е исто ако немаш доволно средства за основните потреби сигурно нема да читаш филозофија на 7 години туку ќе поминуваш по 7-8 саата на нива. И не е космичкиот план тоа што ни ги ограничува способностите туку во кој дел од опшеството спаѓаме.
ti mozesh da citash filosofija na 7 ama kolku ke naucis zavisi od tvojata sposobnost i kolku ke primenish,zavisi od tvjata sposobnost
mozesh i da rabotish na niva,ama ako so toa iskustvo savtish deka rabotenjeto na niva ne e za tebe,ke se trudish da go smenish toa,ama do kade ke stignes?-i toa zavisi od tvojata sposobnost...
vo sekoj slucaj nekoj moze da cita filozofija na 7 i nisto da ne primenuva od seto toa,a nekoj moze da raboti na niva na 7 god.pa potoa da raboti vo fabrika,pa da raboti na uste sto takvi mesta i ako se pronajde sebe si vo nekoja oblast,da soznae deka toa e za nego ,da otkrie vo sto e najdobar i da postigne mnogu poveke vo zivotot od onoj vo prviot primer
nie ne odlucuvame vo kakvi uslivi ke se rodime,no odlucuvame vo kakvi uslovi ke umreme
--- надополнето: Aug 11, 2011 7:35 PM ---
Добро малку повеќе отидовме офтопик сепак мислам дека тие поединци успеале заради добрата карма од нивниот тогашен а не претходен живот...
pa karmata moze da se "sogori" ako ja isolnime dlznosta na ovoj svet,ako ne ja ispolnime vo ovoj zivot nekoj mnogu pogolem od nas ni dava povtorna shansa vo sledniot

golema zabluda e toa deka site se ragame ednakvi,jas nekade vo nekoja druga tema napomenav deka ima luge koi se rodeni da rabotat na niva,tolku mozat,ima luge koi se ragaat da bidat lideri,nekoi se ragaat so darba za umetnost i sl.toa se neshta koi ne se steknuvaat niz tekot na zivotot,toa se osobini koi gi dobivame so samoto raganje i so samoto toa nasheto mesto na ovoj svet ni e opredeleno,znaci ne postoi slobodna volja...

Значи може да се преминува од една метастаза во друга ако имаме волја муабетот со кастите ми беше дека ги остава апатични и ги оттргнува од помислата да напредуваат + тоа сметам дека сите имаме бескраен потенцијал со самото раѓање, но опшеството и една или друга религија не програмираат да бидеме волку ограничени секако тука спаѓа и егото кое ни е најголем непријател.Така а тоа е ОМ

a sto e so onie koi se ragaat so nizok koeficient na intelegencija ili so nekoja vrodena bolest,sto e so onie koi se ragaat so darbi za umetnost,matematika,sovladuvanje jazici i sl.
kako moze da se ragame so ist potencijal?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom