Олимпија
Македонија во срцето!!!
- Член од
- 26 март 2008
- Мислења
- 5.625
- Поени од реакции
- 9.156
- Возраст
- 39
Калинките личат на црвените крвни зрнца и имаат широк спектар на лековитост. Тие се добар извор на антиоксиданти. Многу клинички студии ја испитувале превентивна улога на калинката кај ракот на простатата, ракот на кожата и ракот на дојката. Исто така, многу студии докажале дека калинките го забавуваат развојот на ракот.
Калинката е полна со антиоксиданти. Просечната енергетска вредност на 100 грама калинка е 74 килокалории. Богат извор е на калиум, а содржи и магнезиум, фосфор, калциум, железо, бакар. Од витамини содржи каротеноиди, витамини од Б-групата и Ц-витамин. Може да помогне и кај лицата со срцеви заболувања. Една чаша сок од калинка го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести.
Исто така, калинката помага и во намалувањето на симптомите поврзани со стареењето. Фитоестрогените од семките можат да ги намалат симптомите од менопаузата и постменопаузата, вклучувајќи ги и топлотните бранови. Таа е една од малубројните растенија кои содржат материи слични на естрогените.
Калинката содржи голема количина фенолна елагична киселина. Оваа фитохемикалија е силен антиоксидант и делува против ракот. Истражувањата покажаа дека делува во превенцијата на најраните хемиски реакции кои можат да доведат до рак.
Растителните хормони кои се наоѓаат во калинката го намалуваат ризикот за појава на рак на простата.
Една студија покажала дека калинката може да доведе до намалување на вредностите на ПСА во крвта. За подобрување на ПСА вредностите неопходно е да со месеци се пие секојдневно по 250 мл сок.
Во однос со другите сокови, виното како и зелениот чај, калинката односно нејзиниот сок, содржи најмногу антиоксиданти. Тие го штитат телото од слободните радикали кои се наоѓаат во крвта. Слободните радикали го менуваат холестеролот во процесот на оксидацијата, за која се смета дека го забрзува процесот на задебелувањето на крвните садови и ја намалува нивната еластичност. Истражувањата покажаа дека сокот од калинка ја намалува оксидацијата на холестеролот.
При изборот внимавајте плодовите да бидат тешки, тркалезни, со големина на портокал. Поголемите плодови имаат повеќе сок. Kалинките може да се чуваат и до еден месец на ладно и суво место или два месеца во ладилник. Свежиот сок треба да се чува во ладилник и да се испие за два-три дена.
Колку често јадете калинки?
Калинката е полна со антиоксиданти. Просечната енергетска вредност на 100 грама калинка е 74 килокалории. Богат извор е на калиум, а содржи и магнезиум, фосфор, калциум, железо, бакар. Од витамини содржи каротеноиди, витамини од Б-групата и Ц-витамин. Може да помогне и кај лицата со срцеви заболувања. Една чаша сок од калинка го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести.
Исто така, калинката помага и во намалувањето на симптомите поврзани со стареењето. Фитоестрогените од семките можат да ги намалат симптомите од менопаузата и постменопаузата, вклучувајќи ги и топлотните бранови. Таа е една од малубројните растенија кои содржат материи слични на естрогените.
Калинката содржи голема количина фенолна елагична киселина. Оваа фитохемикалија е силен антиоксидант и делува против ракот. Истражувањата покажаа дека делува во превенцијата на најраните хемиски реакции кои можат да доведат до рак.
Растителните хормони кои се наоѓаат во калинката го намалуваат ризикот за појава на рак на простата.
Една студија покажала дека калинката може да доведе до намалување на вредностите на ПСА во крвта. За подобрување на ПСА вредностите неопходно е да со месеци се пие секојдневно по 250 мл сок.
Во однос со другите сокови, виното како и зелениот чај, калинката односно нејзиниот сок, содржи најмногу антиоксиданти. Тие го штитат телото од слободните радикали кои се наоѓаат во крвта. Слободните радикали го менуваат холестеролот во процесот на оксидацијата, за која се смета дека го забрзува процесот на задебелувањето на крвните садови и ја намалува нивната еластичност. Истражувањата покажаа дека сокот од калинка ја намалува оксидацијата на холестеролот.
При изборот внимавајте плодовите да бидат тешки, тркалезни, со големина на портокал. Поголемите плодови имаат повеќе сок. Kалинките може да се чуваат и до еден месец на ладно и суво место или два месеца во ладилник. Свежиот сок треба да се чува во ладилник и да се испие за два-три дена.
Колку често јадете калинки?