Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
А зошто само за тоа се фаќаш? Ок ќе се самоубијат луѓето не се секирај, ако не се убијат тогаш ќе бидат казнети. Што праиме што не им бил послушан советот да не се продолжува? Преќутуваш бидејќи не смее лошо да се каже за мртвите, а тие се исто толку виновни ако не и повеќе.
Ne jas akcentiram na diletanstvoto i proizvolnosta vo organiziranje na vakvi turi. Da ne se povtori. Planina ne e igracka 60 ludje bile tamu.Da se vospostavi red. Sum bila vo tim na GSS znam dobro kolku ludje si gi precenuvaat sposobnostite a ja potcenuvaat planinata..Konkretno istragata ke si pokaze detali sto se slucuvalo na Kajmakcalan. Zboruvam za samiot start. Povik na fb. Koj se prijavil trgnal. Bez selekcija. TURATA NE SMEESE DA SE ODRZI VOOPSTO pod tie vremenski uslovi i so takov sostav na neopremeni ludje. Zosto nekoj bi se ubil? Soocuvanje so odgovornosta od Sojuzot preku drustvata do samite planinari. Podelete iskustva od Evropa, strogi pravila zatoa sto za covecki zivoti se raboti. Sekoe krsenje na pravilo i propust e na licna odgovornost. OVDE SE RABOTI ZA ORGANIZIRANA GRUPA.

Ne vie ste planinari. Pokazuvate lazna solidarnost kon Transferzalec i vodicot a voedno i pretsedatel na drustvoto Zoran Kostadinov. Kade vi e solidarnosta prema dva mladi zivoti. Dve deca zgasnaa. Niv nisto ne moze za zal da gi vrati, pa ajde da go "spasuvate" Kostadinov. Na javnosta Transferzalec i dolzi objasnuvanje. Tamu povele 60 makedonski gradjani. Tragedijata mozese da bide uste pogolema.

Едвај дочекав некој како тебе да ми каже дали сум или не сум планинар.

П.С.
Не сум сигурен, ама мислам дека Зоки не е прецедател на П.С.Д. Трансверзалец.

dolzi, kako ne dolzi, dolzi na sekoj potencijalen planinar sto utre ke saka da se iskacuva na planina, a del od organizatorite da se i oni, pa i bilo koj drug.
Duri sega na povrsina izlagaat informaciite za niza neregularnosti vo nivnite turi, otkako umrea Kalina i Aleksandar.
Da ne dolzea nemase ni od nova makedonija da se nafatat sami da gi rasvetluvaat rabotite, koga veke ovie ne mozea preku apsurdnoto soopstenie koe go pustija vo javnosta.
Svaka im cast na deckive od Nova Makedonija, vaka treba da funkcioniraat mediumite kaj nas, nema labavo, denovive ocekuvam dopolnitelno rasvetluvanje na rabotite od niv zasto gledam toa i go navele vo denesniot tekst.

Немој @Syn не ја знаеш позадината на натписите во Нова Македонија, башка што се скоро во целост погрешно поставени.

Е сега во таа комуникација сигурно се комуницира дали сте океј и каде се наоѓате. Треба да се каже дали при сите комуникации двајцата се наоѓале на иста локација или и они се движеле. Бидејќи ако од старт биле кај тие карпи под врвот, а во извештајот се вели дека кога првпат дошле да ги бараат ги барале кај врвот 30 - 40 мин веројатно би провериле од сите страни на врвот вклучувајќи ги и тие карпи ? Или можеби во такви временски услови и да биле блиску а сепак да не ги забележале.

Зошто при таа комуникација не им било кажано чекајте не кај врвот (бидејќи биле блиску до врвот а и е како единствена рефрентна точка кој би се нашла во такво време). Е сега најверојатно се ова им текнало или пак можеби при комуникацијата добивале поинакви инструкции и вусшност и едни и други цело време биле во движење и се разминувале.

Ако не се лажам, по извештаите прв пат се слушнале по радио-врска, вториот пат по мобилен телефон пред да тргнат со ратраците кога јавиле дека се под карпата, а третиот пат е пуштен сигнал по бројот 112 вечерта пред да се прекине акцијата или нешто слично, провери во извештајот.[DOUBLEPOST=1519050710][/DOUBLEPOST]
Друга работа, 7 души се качиле на врвот и еве и да сакале да каснат нешто зошто другиве 5 не ги почекале?
Чим овие 5 се вратиле претпоставувам дека тогаш нагло се влошило времето па што трганле во сосема друг правец па кога виделе дека не се на правата патека се вртаиле кон врвот и се скирле позади карпите ?

Тоа и мене ме мачи, нешто то не требало да се случи.

Ако не се ]

Тоа и мене ме мачи, нешто то не требало да се случи.[/QUOTE]
Едвај дочекав некој како тебе да ми каже дали сум или не сум планинар.

П.С.
Не сум сигурен, ама мислам дека Зоки не е прецедател на П.С.Д. Трансверзалец.

Немој @Syn не ја знаеш позадината на натписите во Нова Македонија, башка што се скоро во целост погрешно поставени.

Ако не се лажам, по извештаите прв пат се слушнале по радио-врска, вториот пат по мобилен телефон пред да тргнат со ратраците кога јавиле дека се под карпата, а третиот пат е пуштен сигнал по бројот 112 вечерта пред да се прекине акцијата или нешто слично, провери во извештајот.[DOUBLEPOST=1519050710][/DOUBLEPOST]

Тоа и мене ме мачи, нешто то не требало да се случи.

Kostadinov e pretsedatel na Transferzalec i od taa pozicija ili toj ili generalniot sekretar trebaa da se oglasat. Koga sme kaj LICENCITE vodic na planinarska tura vo stranska zemja NE MOZE DA BIDE BEZ MEDJUNARODNA LICENCA UIAA. Proverete vo Medjunarodnata federacija. A za planinar ne razmisluvas objektivno.Sto mislite deka nema drugi Makedonci koi se upateni vo planinarskiot sport osven vas koi se vrtite po nekolku planinarski drustva.Svetot e golem.

Има една бизарна опција која ќе ја кажам само како шпекулација, а е многу можна. Може не е нивно погрешно спуштање на другата страна, туку некој од тие 5 луѓе, а овие тргнале да го бараат. Претпоставувам дека тргнале последни. Штом толку се преќутува тој дел од настанов, мене ме наведува на тоа - ама шпекулирам. Можно е тие „изгубени“ да се вратиле, а овие да испозаглавиле доле и да биле заробени да не можат да се вратат.

Како и да е - оваа глупава игра на шпекулации и нагаѓања не ја почнавме ние, туку оној шугав, непотполн и нелогичен извештај од акцијава, затоа не ме кривете за муабетот. Немам намера да окривувам без аргументи.....btw, сакам да прашам - дали има податок кои се тие луѓе и дали воопшто се огласиле некако, барем на фејсбук?

Шоканто:
Прочитајте внимателно.Прво ги нашле во 22 часот, Александар бил жив и кога го извлекувале се откачил од јажето и паднал подлабоко. Потоа се откажале и ги извлекле дури утредента. Ова покажува како да бил оставен да умре.

http://telma.com.mk/aleksandar-bil-...-obid-za-spasuvane-spasuvachite-se-otkazhale/

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Страшно, сега и јас го видов, а Калина ја фатило лавина значи.

Има една бизарна опција која ќе ја кажам само како шпекулација, а е многу можна. Може не е нивно погрешно спуштање на другата страна, туку некој од тие 5 луѓе, а овие тргнале да го бараат. Претпоставувам дека тргнале последни. Штом толку се преќутува тој дел од настанов, мене ме наведува на тоа - ама шпекулирам. Можно е тие „изгубени“ да се вратиле, а овие да испозаглавиле доле и да биле заробени да не можат да се вратат.

Како и да е - оваа глупава игра на шпекулации и нагаѓањања не ја почнавме ние, туку оној шугав, непотполн и нелогичен извештај од акцијава, затоа не ме кривете за муабетот. Немам намера да окривувам без аргументи.....btw, сакам да прашам - дали има податок кои се тие луѓе и дали воопшто се огласиле некако, барем на фејсбук?

Во извештајот стои дека 7 души продолжуваат нагоре до врвот, а останатите со Зоки се спуштаат кон ски-центарот. Потоа Калина и Александар остануваат на врвот, а овие 5 се симнуваат надолу. Дали навистина биле 7 души што тргнале самоиницијативно нагоре не знам и не можам да тврдам, но во текстот од Нова Македонија (линк на претходната страна) има слика од книгата за регистрација на планинари во црквата, каде се потпишани заедно Калина, Александар, Дејан (дечкото на Калина, истиот Дејан што потоа со Зоки според извештајот ги бара со еден од двата ратрака) и извесен Михаил. Дали навистина имало уште тројца со нив, не знам.

Не е чудно што другите не се потпишале, јас на пример скоро никаде не се потпишувам.

Инаку и јас го читав сега текстот на Телма и уште потешко ми е. Некои работи се расчистуваат, а други уште повеќе се заплеткуваат.

http://tocka.com.mk/vesti/261090/al...-oficijalniot-policiski-izvestaj-za-nesrekata[DOUBLEPOST=1519054967][/DOUBLEPOST]Spored ova A i B koj bil sega podole i koj bil polugol ne razbrav?

Според првата страна од документот, А би требало да е Калина, Б Александар. Што им значи ова „пронајдена полугола“ не знам, ама за Калина има информација од текстот на Телма дека била потрупана со метар ипол снег.

Според првата страна од документот, А би требало да е Калина, Б Александар. Што им значи ова „пронајдена полугола“ не знам, ама за Калина има информација од текстот на Телма дека била потрупана со метар ипол снег.
Pa znam toa i me buni, pak nisto ne e jasno.

http://tocka.com.mk/vesti/261090/al...-oficijalniot-policiski-izvestaj-za-nesrekata[DOUBLEPOST=1519054967][/DOUBLEPOST]Spored ova A i B koj bil sega podole i koj bil polugol ne razbrav?
Калина била полугола а Александар најден подолу и затрупан од снегот бидејќи паднал од ременот. Сега се дозна и зошто не ги биле на 30 метри еден до друг. Е сега дали може и федерацијата кривично да одговара поради прикривање на информации? Ова што го премолчиле со Александар е големо и апсолутно некој нешто прикрива.

Као ивона денеска шо „одговараше“...дали воопшто има истрага од наша или од грчка страна?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom