Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Епа ај ако не да го затрпаме и ова под тепих. Не ги плукаме ние нив, дискутираме дека има сомнителни работи од страна на организаторот.

Што е тоа сомнително... ЛИЧЕН ИЗБОР е тоа јбг . Секој е доволно свесен што прави во животот. Секоја акција има реакција и тоа е тоа. Исто да идеш на море, слаб пливач и сега организаторот и спасувачите на плажа ли ќе се виновни. :toe:
А планинариве кои загинаа по дел од слики се гледа на други искачувања биле спремни со опрема и имале претходни искуства.
Јас ако сум одлучил по трењерки и обични патики некого да следам, како тој ќе ме спречи во тоа... ако чепкам во струја а сум дудук во тоа, се знае резултатот ... тоа е природна селекција јбг.

Некои и се бунат што толку се одолговлекувало со спасувањето.... епа ако не ај уште 10тина други во маглата и невремето да се самоубијат.
Трагично и жално но бар свеста кај народот проработи дека планинарење посебно зима не е прошетка и ефтин спорт. Кондиција, соодветна опрема и искуства.

Transferzalec ke iskocat so soopstenie do kraj na nedelata i ke znaeme sto se slucilo.

Баш да видиме што била причината. Пишуваше дека била група од 50тина, а на видеото 10тина дали се, другите се откажале ли уште на почеток ?

Они што ги става волкот во темана случувања како што рече Пеџа петарди пукаа од радост. Ќе кажам само штета што нема место како голи оток за вакви.

Голи оток е остров на Јадран. За такви само Шутка со сидосан циган и гасеници у уста да им влагаат ако подзинати заспијат.

Работата е што некој ја организира таа тура а јавно се оградува и ти вика дека сам одговараш. Како може така да си организатор, да зимаш пари за тоа и да се оградиш од сите случувања? Значи ако искачат врв, ондак супер, од тоа друштво го искачиле и тој е водичот а вака не се важи, не е нивна вина. Имаше едно видео постирано од дента, лик некој што бил на турата, две девојки беа по тренерчиња, што вика еден ко на час по физичко да се отидени а не на искачување планина во такви услови. Да се додаде и тоа што наводно (ова не ми е проверена информација) турата требала да биде откажана.

https://www.instagram.com/p/BfBhn2unDjg/?taken-by=vlado_ftw

Како може како организатор да пуштиш некој да искачува планина во овие услови?!?!!?!
Не сфаќам зошто одговорност од ПД Трансверзалец? Како што знам они се Планинарско Друштво и секој викенд имаат искачување. Организиран превоз е плаќањето. А, згора на се Калина и Александар се одделиле од групата како што пренесоа медиумите. Жално и трагично е и за двајцата, ама не гледам причина да се бара вина кај некој што ти организира само пат и имаш одредени правила.
27994578_10215149546275745_1804875319_n.png

Што е тоа сомнително... ЛИЧЕН ИЗБОР е тоа јбг . Секој е доволно свесен што прави во животот. Секоја акција има реакција и тоа е тоа. Исто да идеш на море, слаб пливач и сега организаторот и спасувачите на плажа ли ќе се виновни. :toe:
А планинариве кои загинаа по дел од слики се гледа на други искачувања биле спремни со опрема и имале претходни искуства.
Јас ако сум одлучил по трењерки и обични патики некого да следам, како тој ќе ме спречи во тоа... ако чепкам во струја а сум дудук во тоа, се знае резултатот ... тоа е природна селекција јбг.

Некои и се бунат што толку се одолговлекувало со спасувањето.... епа ако не ај уште 10тина други во маглата и невремето да се самоубијат.
Трагично и жално но бар свеста кај народот проработи дека планинарење посебно зима не е прошетка и ефтин спорт. Кондиција, соодветна опрема и искуства.

Баш да видиме што била причината. Пишуваше дека била група од 50тина, а на видеото 10тина дали се, другите се откажале ли уште на почеток ?
Другар разбирам јас дека секогаш има опасност да се случи нешто ама @Syn вика дека пишувало кој нема соодветна опрема ќе биде вратен назад , ако е точно тоа а баш вчера ова се дискутираше и на општата тема по планинарство, мислам @Almeida посочи дека не гледа баш соодветна опрема кај луѓево. Ако сакаш да биде башибозук, земи натерај ги да потпишат пред да тргнат дека се` е на нивна одговорност, од патики до мапа и терај.

Иначе, вредно е да се спомене и дечкото што исто така погина, Александар. Не го знам ама греота е што се заборава на него.
Нека почиваат во мир. Лесна им земја.
Баш тоа сакав да прашам . Зошто толку долго се криеше идентитетот на дечкото (освен иницијалите А.Т. И 35 години) а нејзиниот одма го открија пред јавноста ?[DOUBLEPOST=1518450815][/DOUBLEPOST]
Род: фиромски австралопитекус
1200e6cca4c420d9aaef8e45b0c3b554.jpg
Австралопитекусот еволуирал во нешто попаметно . Оваа тешко дека ќе еволуира а не па во нешто попаметно.

Не сфаќам зошто одговорност од ПД Трансверзалец? Како што знам они се Планинарско Друштво и секој викенд имаат искачување. Организиран превоз е плаќањето. А, згора на се Калина и Александар се одделиле од групата како што пренесоа медиумите. Жално и трагично е и за двајцата, ама не гледам причина да се бара вина кај некој што ти организира само пат и имаш одредени правила.
27994578_10215149546275745_1804875319_n.png

Штом си организатор, логично е да понесеш и одговорност, така?

Другар разбирам јас дека секогаш има опасност да се случи нешто ама @Syn вика дека пишувало кој нема соодветна опрема ќе биде вратен назад , ако е точно тоа а баш вчера ова се дискутираше и на општата тема по планинарство, мислам @Almeida посочи дека не гледа баш соодветна опрема кај луѓево. Ако сакаш да биде башибозук, земи натерај ги да потпишат пред да тргнат дека се` е на нивна одговорност, од патики до мапа и терај.

Па тоа ми е целта, се знае дека се што правиме во животот е наша одговорност. Да не станеме како во САД па да мора да пишува кафето е жешко.

Најкриво ќе ми е ако загинале спасувајќи некој почетник или несоодветно облечен.

Туку за поупатениве:
кај да купам петарди, јас по шума често се движам а од нова година ги потрошив ??

Па тоа ми е целта, се знае дека се што правиме во животот е наша одговорност. Да не станеме како во САД па да мора да пишува кафето е жешко.

Најкриво ќе ми е ако загинале спасувајќи некој почетник или несоодветно облечен.

Туку за поупатениве:
кај да купам петарди, јас по шума често се движам а од нова година ги потрошив ??
Na site pazarcinja :)

Штом си организатор, логично е да понесеш и одговорност, така?
Не? Како можам јас да земам одговорност за луѓе кои се одделиле од организаторите и тргнале сами, а притоа има јасни правила дека турата се оди во ГРУПА предводена од организаторите?

Не? Како можам јас да земам одговорност за луѓе кои се одделиле од организаторите и тргнале сами, а притоа има јасни правила дека турата се оди во ГРУПА предводена од организаторите?

Сигурен си дека се одвоиле и дека тргнале сами?

Не го познавав девојчето лично, но имавме некои заеднички пријатели. Се гледа дека била прекрасна личност.
Страшна трагедија. Нека почива во мир.

Нека почиваат дечките, сочувство до нивните фамилии ... а до сите останати не барајте влакно во јајце, вакви работи се случувале и ќе се случуваат за жал. Ваквите тури се од адреналински карактер ( галичица и дечкото со точакот што почина ), се знае каде се иде и по каква линија се иде и во какви услови. Доколку процениш дека не можеш да се соочиш со предизвикот се враќаш назад, за оние кои не знаат и не биле сето ова им е неразбирливо.
Ваквите тури никогаш не се одржуваат поради заработка или личен интерес, едноставно наоѓаш истомисленици со кои го споделуваш адреналинот, ништо повеќе од тоа.

Последно уредено:
Прво нека почиваат во мир и лесна му земја... Жално е толку млад да се предадеш предвреме но тоа е што е

Друго, нема кој од нас не прекршил правила на однесување, на сите ни се случило да сакаме да ја тестираме смртта од време на време и на различни начини. Кога е адреналин во прашање се друго е занемарливо. Има уште илјадници вакви случаи, па кога се е во ред сите се горди и насмеани дека успеале да ја победат планината и временските прилики. Едноставно тоа е во човековата природа, затоа и се нарекува несреќен случај, организаторите најчесто кажуваат одиме таму и таму, толку пари треба за превоз, ние сме водичи, следете ги нашите правила и тоа е тоа. Можеби овие двајца според нивното искуство биле и најсоодветно опремени, но тоа не значи дека несреќата ќе те избегни. Едноставно одиш на сопствен ризик, доживуваш убаво чувство и доколку се е во ред имаш што да раскажуваш. За жал тие ќе останат да бидат пример во иднина да се пази повеќе и ризикот што се прави да биди помал.

Може само да си посакаме и да му посакаме повеќе среќа на тие што се впуштаат во вакви ризици, правилата ќе се кршат, кога помалку кога повеќе затоа што живот по правила па и не е така интересен за живеење...

Во секој медиум го пишува истото.

И зошто тоа треба да го земеме како релевантно? Зошто макфакс или спортске.мк пишале нешто?
Па МТВ, јавен сервис јавно се истреска во 9 саат вчера дека телата се мртви а истите уште не беа ни најдени, за после тоа, пред крај на вести да се извинат и да кажат дека не ја исклучувале можност да се преживеани.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom