Калибрирање на монитор

• Креатор на темата Креатор на темата Psyside
  • Време на започнување Време на започнување

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.784
Поени од реакции
18.534
Ме интересира дали некој се занимава со следното,дали има
хардвер за калибрирање на ако има дали го изнајмува и која цена ?
дали хардверското калибрирање е поефикасно од софтверското?
Немам искуство на оваа тема ајде малце информации и совет.
Исто така доколку некој е заинтересиран да заработи со изнајмување
не горенаведеното или продавање нека ме информира.Се разбира
се работи за калибрација на монитор.

Фала однапред.

Ме интересира дали некој се занимава со следното,дали има
хардвер за калибрирање на ако има дали го изнајмува и која цена ?
дали хардверското калибрирање е поефикасно од софтверското?
Немам искуство на оваа тема ајде малце информации и совет.
Исто така доколку некој е заинтересиран да заработи со изнајмување
не горенаведеното или продавање нека ме информира.Се разбира
се работи за калибрација на монитор.

Фала однапред.

Јас го калибирирам софтврски со Quick gama едноставен софтвера али сум задоволен, инаку не познавам некој кој има хардверски калибратор, мислам дека по интернет имам читано за некој ефтинок модел Спајдер или така нешто.
Знам дека овде во БТ барем, никој не ситничел многу околу тоа дали бојата на печатениот материјал е идеално поклопена со фотографиранота. Имам видено и драстични разлики па никум ништо.

Фала на информација,сепак ми треба некој што ке ми изнајми/продаде
калибратор спајдер по можност фала однапред.

Имајте само на ум дека LCD монитори не се калибрираат.

Затоа што светлото, боите и контрастот се зависни од аголот на гледање.

Ако имаш инсталирано фотошоп, во хелпот за адобе гама е убаво објаснето зашто LCD монитори не се калибрираат и зошто не се препорачливи за работа со фотографија.

Најубаво е стариот CRT монитор на кој не знаеш што да му правиш да го приклучиш како втор монитор и на него да средуваш нивоа, светло/контраст, баланс на бои и слично.

2009та сме. На пазарот веќе неколку години има професионални ЛЦД монитори. Од 1000 евра па нагоре. И адобе гама (заедно со хелпот за него) последно се испорача со Фотошоп ЦС2, кој излезе 2004та.

Затоа што светлото, боите и контрастот се зависни од аголот на гледање.

Ако имаш инсталирано фотошоп, во хелпот за адобе гама е убаво објаснето зашто LCD монитори не се калибрираат и зошто не се препорачливи за работа со фотографија.

Најубаво е стариот CRT монитор на кој не знаеш што да му правиш да го приклучиш како втор монитор и на него да средуваш нивоа, светло/контраст, баланс на бои и слично.
Па не верувам некој да работи искривен во агол од 110 степени во однос на мониторот додека макотрпно делка фотошоп или шо и да е за обработка на фотографии.

Младичу, дома работам на 2хCRT. Единствена причина е тоа што не ми текнува да си земам TFT монитор, парите ги арчам на други места. Енивејз, ако е со во ред, на есен фрлам 15-16 иљадарки на нов монитор. Очи ми испаднаа на CRTињава.

п.с. Ако си фраер иди купи НОВ CRT монитор. Дури ни Чак Норис не купува CRT монитор денес.

И за крај од постот на Лет3:
Lacie Blue eye 2 Calibrator
LaCie’s blue eye 2 is a complete monitor calibration and automatic ICC Profi ling tool that ensures accurate color rendering on your LCD or CRT display throughout your workflow.

Ок, да се изразам попрецизно: LCD мониторите какви што ги имаме сите по дома (ефтини) не се добри за фотографија. Меѓу ефтин CRT и eфтин LCD - овој првиот е многу подобар.

Постојат и скапи LCD-а, ама никој тука нема таков. Треба да има барем 8 битен DAC, неутрално позадинско светло, контрола на поларизацијата, триста чуда.... Ако немаш таков LCD, некој што се одазива на имињата Eizo, Apple, Lacie или слично, т.е. со цени од 1000 евра па нагоре, тогаш стариот CRT е многу, многу подобар.

На странските форуми за фотографија сите топло препорачуваат да си земеш некој стар 21 инчен CRT за 20 евра и тој да си го користиш за фотографија. Јас пред година дена пазарив еден Eizo Flexscan на старо од Арачиново и не зажалив. Таква верност на бои и светло LCD сеуште не може да постигне.

За калибрирањето: пробајте со Adobe Gamma да калибрирате LCD и ќе видите и самите. Внатрешните квадрати секогаш се познаваат, при било какви сетирања. Затоа и реков дека LCD-а не се калибрираат. Значи, можеш да го калибрираш, ама дали ќе го НАкалибрираш? :-)

А настрана од сево ова и константниот проблем со црното кај сите LCD-a... Toa ич не е добро кога треба рачно да средуваш нивоа.

Зависи, ако се работи за хај енд IPS панел тогаш вршат работа и лцд мониторите.
Инаќе веќе купив монитор NEC2490wuxi-BK-SV и го калибрирав, перверзии :vozbud:

Очи ми испаднаа на CRTињава.

п.с. Ако си фраер иди купи НОВ CRT монитор. Дури ни Чак Норис не купува CRT монитор денес.

Да во право си. Снопот зраци од катодната цевка од црт-то зрачи радијација во буквална смисла на зборот. Ова негативно влијае по севкупното здравје на корисникот. Ако си при пари, побрзај со подновувањето...:smir: Не дека со LCD се е перфектно, но барем не е како со ЦРТ.

Ќе бидам директен и безобразен ама ова ми е најдобро објаснување...
F#CK LCD...
...GET PLAZMA!!!!
Плазмата има мноооогу подобри перформси од LCD то, и може да се калибрира, поскапа е и ја прават само за големи екрани, аголот на гледање е скоро...90 степени, поточно, кај ќе ти текне, од таму гледај...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom