Каква КАЈГАНА матите вие? (сè и сешто со јајца)

  • Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
јас кајганата си ја јадам со сиренце,сланинче и може оригано од озгора....мммммм
 
Jas obicno si pravam samo za mene i stavam:
-2 jajca
- sirene
-salama\ sunka
-sitni trovcina leb
- sol po zelbe
i koga e gotova ja vadam i zs ima leb dostavam odozgora samo pavlaka i jadam
 
Кајгана со сиренје и сецкан праз! ммм
Кајгана со вегета и кашкавал на ливчиња! 2пати ммм ммм
Кајгана со црвен пипер! и Пржена сланина + масликни аххх ммммммммммм
кајгана со печурки и каѓкавал! Е, неееееееее
 
Јајца со ајварче...
Мутени јајца ( без окце ) :jaj:

И варени јајца :)
 
Јајце со свежа пиперка и сиренце...

Прво се сецка пиперката и се пржи после се додаваат јајцето и сиренцето... мераци. :)
 
Eggs Benedict


INGREDIENTS
  • 4 egg yolks
  • 3 1/2 tablespoons lemon juice
  • 1 pinch ground white pepper
  • 1/8 teaspoon Worcestershire sauce
  • 1 tablespoon water
  • 1 cup butter, melted
  • 1/4 teaspoon salt
  • 8 eggs
  • 1 teaspoon distilled white vinegar
  • 8 strips Canadian-style bacon
  • 4 English muffins, split
  • 2 tablespoons butter, softened
DIRECTIONS
  1. To Make Hollandaise: Fill the bottom of a double boiler part-way with water. Make sure that water does not touch the top pan. Bring water to a gentle simmer. In the top of the double boiler, whisk together egg yolks, lemon juice, white pepper, Worcestershire sauce, and 1 tablespoon water.
  2. Add the melted butter to egg yolk mixture 1 or 2 tablespoons at a time while whisking yolks constantly. If hollandaise begins to get too thick, add a teaspoon or two of hot water. Continue whisking until all butter is incorporated. Whisk in salt, then remove from heat. Place a lid on pan to keep sauce warm.
  3. Preheat oven on broiler setting. To Poach Eggs: Fill a large saucepan with 3 inches of water. Bring water to a gentle simmer, then add vinegar. Carefully break eggs into simmering water, and allow to cook for 2 1/2 to 3 minutes. Yolks should still be soft in center. Remove eggs from water with a slotted spoon and set on a warm plate
  4. While eggs are poaching, brown the bacon in a medium skillet over medium-high heat and toast the English muffins on a baking sheet under the broiler.
  5. Spread toasted muffins with softened butter, and top each one with a slice of bacon, followed by one poached egg. Place 2 muffins on each plate and drizzle with hollandaise sauce. Sprinkle with chopped chives and serve immediately.
 
кајгана со сланина и сирење
кајгана со млад кромид
кајгана со шунка и кашкавал
 
Омлет Батукада


Потребни состојки:

1 кромид, ситно сецкан
1 пиперка, ситно сецкана
1 павлака
2 јајца (изматени)
1/2 шоља млеко
црн пипер
црвен пипер
сичуан (sechuan)
1 цеден зелен лимон (лајм)
маслиново масло

Начин на приготвување:

Во полудлабок сад го загревата маслото, го додавате кромидот и го пропржувате додека не омекне, ја додавате ситно-ситно сецканата пиперка. Кога пиперката ке се пропржи го намалувате оганот и ги додавате матените јајца. Јајцата се матат со млекото, павлаката и ја додавате солта, црвениот пипер, сичуанот и/или црн пипер и исцедениот эелен лимон (лајм). Сето тоа го ставате во садот со кромидот и го покривате со капак. Го оставате да се души (да крчка), на тивок оган неколку минути додека сето тоа не добие текстура на пудинг.

Се јаде со леб.

Се консумира со:

 
Јајца Бенедикт

Потребни состојки:

8 јајца
4 Печени лепчиња (тостирани)
8 парчина шунка (може печеница)
¾ шоља холандски сос

Начин на приготвување:

Во длабок сад ставете 5 до 7 сантиметри вода да зоврие, потоа намалете го оганот зада крчка водата. Скршете ги јајацата и ставете ги внимателно во специјални мали садови (како за колачиња). Внимателно и полека, да не се разлеат ставете ги во водата. Варете ги јајцата додека белките не се зацврстат и жолчката добие густина. Не ги мешајте. Подигнете ги сварените јајца од водата со порозна лажица или црпалка со дупчиња. Убаво исцедете ги.
Потоа ставете ги врз лепчињата на кои претходно сте ставиле парче шунка или печеница и 1 до 1 ½ супена лажица холандски сос. Послужете ги веднаш.

Холандски сос

Потребни состојки:
3 жолчи од јајце
¼ шоља вода
2 супени лажици лимонов сок (свежо исцеден)
½ шоља маргарин (со омега 3)
¼ Сол
¼ кафена лажичка Благ црвен пипер
1/8 кафена лажиќкаЛут црвен пипер

Начин на приготвување:
Изматете ги жолчките, водата и лимоновиот сок додека не станат еднолична смеса. Варете ги во мала тава на тивок оган со постојано мешање додека не започне смесата да набабрува околу краевите. Постепено додадете го маргаринот додека целосно не се стопи вo смесата и додека сосот не се згусне., додадете ја солта, црвениот благ и црвениот лут пипер. Веднаш тргнете го сосот од оганот.
Препорачливо е веднаш да се стави на лепчињата за јајцата Бенедикт.
 
Шкотско јајце

Потребни состојки:


  • малку Црн пипер
  • 500 грама Телешко
  • малку Сол
  • 50 грама Презла
  • 100 милилитри Млеко
  • 250 милилитри Масло
  • 2 Кромид/а
  • 2 Кришка/ки леб
  • 5 Јајца/це
  • 1 Китка магдонос
  • 100 грама Брашно




  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.



Подготвување:

Кромидот ситно го сечкаме и го ставаме да се пржи во тава со загреано масло. Во еден сад млекото го истураме врз предходно ставената мека средина од парчињата леб.

Во садот со меленото месо ги додаваме ситно сечканиот магдонос, едно јајце и натопениот леб со млеко. Додаваме црн пипер и промешуваме.

Испржениот кромид го претураме во цедалка, го одцедуваме од маслото и го додаваме во садот со подготвената смеса. Месиме со рака, додека да дибиеме хомогена смеса. Потоа земаме од смесата и ја расплескуваме на дланка. Едно варено јајце го ставаме на средина од расплесканата смеса и го обвиткуваме од сите страни од смесата со меленото месо. Од меленото месо и варените јајца со рака формираме топка.

Вака подготвените топки ги ставаме во тава за печење. Ја попрскуваме тавата со масло и печеме 5 минути на температура од 250 степени.

Две јајца матиме со вилушка. Испечените шкотски јајца ги валкаме најпрво во брашно, потоа во изматени јајца и на крај во лебни трошки.

Вака подготвените Шкотски јајца ги ставаме да се пржат во тенџере со поголема количина загреано масло додека не добијат убава румена боја, потоа послужуваме.
 
Омлет со три јајца за четворица (тро/четвртински омлет) или Омлет ала Garfield

Потреби состојки:

12 јајца, матени
3 парчиња варена шунка, ситно сецкана
½ парче варени гради од мисирка (или 3 големи парчиња шунка од мисиркино месо), сецкано
3 млади кромитчиња, сецкани
1 домат, исецкан на квадратчиња
1 страк свеж магдонос, ситно сецкан
½ пиперка – бабура, сецкана
1 парче (250-300 грама кашкавал или бел Чедар
Маслиново масло
Сол
Црн пипер
Лут буковец

Начин на приготвивање:
Во голема тава намачкана со маслиновото масло ставете три претходно изматени јајца на средно јак оган. Печете ги додека не се зацрврснат на дното. На една половина од јајцата ставете по ¼ од шунката, мисиркиното месо (мисиркината шунка), кромитчињата, магдоност, доматот, пиперката, кашкавалот и зачинете со малку сол црн пипер и лут буковец. Превиткајте ги јајцата со непокриената половина. Кога ќе добие цврстина, извадете го омлетот од тавата и послужете го веднаш.
Постапката повторете ја со станатите состојки.
 
кое обезмашкостено пизденце си ти бе!!


Нејсе, сељачаана настрана, тераме даље!

Ексклузивно од кујната на Гаро:

Артичокини јајца со краби и кавијар или Кајгански Омлет

Потребни состојки:

  • 1 шоља полномасна павлака
  • 1 супена лажица зелен лимон и 1 супена лажица свеж шолт лимон (цеден)
  • 1 1/2 кафени лажица мелен свеж тарагон
  • 8 јајца ААА категорија
  • 2 кафени лажички копар, рузмарин, босилек (измешани)
  • 1/2 кафена лажичка сол
  • 1/2 црн пипер, мелен
  • 300 грама месо од краби (чистени) сецкани
  • 1 кафена лажичка свеж магдонос, сецкан
  • 1/3 чешне лук (толчен)
  • 2 супени лажици маргарин (со омега 3)
  • 3 артичоки, ситно сецкани
  • 300 грама кашкавал Кајмакчалан или остар мавровски кашкавал (лупен, сецкан, без кора)
  • 50 грама црн или 75 грама црвен кавијар (пожелно црн од јесетра, белуга или сервуга)
  • 8 парчиња потпечен бриош (француска леб-погача)
  • Лут црвен пипер или буковец (по желба)
Начин за приготвување


Загрејте ја рерната на 175 степени

  1. Во мал длабок сад изматете ја павлаката со сокот од зелениот лимон, половина лажица тарагон и малку сол. Тргнете го садот настрана.
  2. Во поголем длабок сад изматете ги јајцата заедно со мирудиите (копар, рузмарин, босилек), додадете ½ лажичка сол и црниот пипер. Тргнете го садот настрана.
  3. Во мал длабок сад, додадете го сокот од жолтиот лимон, 1 лажичка тарагон, магдоносот, крабите и малку сол. Измешајте ја смесата убаво и тргнете го садот настрана.
  4. Во мала тава стопете 1 ½ кафени лажички маргарин на среден оган. Додадете ¼ од претходно изматените јајца со мирудии и распоредете ги убаво на целата површина на тавата. Печете ги додека дното на јајцата не стане скоро готово, а средината да е малку непечена (околу две минути). Наредети ги артичоките во центарот на омлетот, потоа врз нив ставете го кашкавалот и крабите. Со гумена спатула прекријте го центарот на омлетот од страните додека состојките од средниот дел не се покријат целосно. Ставете ги во посебен сад во загреаната рерна и повторете ја процедурата со преостанатите јајца.
  5. Кога ќе завршите, попрскајте ги омлетите со ¼ од лимуновата павлака и ставете на врвот малку лут црвен пипер или буковец и ставете кавијар. Послужете ги со потпечениот бриош.
 
Пржени јајца од обете страни (eggs over easy)

Потребни состојки

2 јајца (свежи)
1 супена лажица несолен маргарин (Омега 3)
Сол, црн пипер, чили во прав
1 Печено лепче (тост)

Начин на приготвување

Загрејте го маргаринот во средно голема тава (тефлон или со мазна површина која спречува запекувања) на тивок оган. Штом маргаринот престане да се пени скршете ги внимателно јајцата и ставете ги во тавата.. Погиднете ја тавата, за рачката, со цел јајцата да се преместат во едниот агол (на едната страна) на тавата. Држете ја тавата во таа положба 30 секунди или додека белките не започнат да се стврднуваат, потоа спушптете ја повторно тавата во хоризонтална положба и малку, внимателно, протреесете ја за да се осигурате дека не се залепени за дното. Посолете ги, запиперете ги и ставете од чилито во прав и продолжете да ги пржите на тивок оган се додека белките не станат цврсти. Потоа, подигнете ја тавата над оганот, протресете повторно за да ги одлепите доколку се залепиле за дното, превртете ги јајцата, со внимателно, но отсечно движење, штом јајцата се кренат над тавата и започнат да се превртуваат 9слично на превртување палачинки), подгинете ја таавата за да ги дофатите нежно, со цел да не се растече жолчката. Доколку успеете да је ја растечете жолчата, вратете ја тавата на огнот и избројте до 20 и потоа повторно превретете ги на истиот начин. Пржете ги уште 45 секудни до 1 минута на тивкиот оган, со мазна лопатка извадете ги, ставете ги врз тостот и послужете ги.

Совет: Доколку ги приготвувате пред публика, а ви се растечат жолчките, претварајте се како тоа да ви била намерата, ансмевнете се, послужете ги у уживајте.

Внимавајте, приготвувањето бара цврста рака, внимание и умешност! Не секој може да биде Garfield!

Отприлика, вака треба да изгледаат:
P5190019-main_Full.jpg



Јајца на прилепЦки начин


Потребни состојки:


6 тврдо варени јајца, изладени (може и меко варени јајца, потоа преку ноќ ставени во ладилник за да се стврдат).
½ кг мелено месо
1/3 кафена лажичка цветен мед
Жалфија (по желба)
Бел пипер (по желба)
Сол
Дафинка(ПрилепЦка Вегета)
½ шоља брашно тип 400
2 јајца (изматени)
¾ шоља лебни трошки
Малсиново масло (ладно цедено)

Начин на приготвување:

Излупете ги јајцата;
Поделете го меленото месо на 6 дела;
Ставете го грашното во чинија и испрпелкајте ги јајцата, а потоа сролајте ги јајцата, едно по едно, во порција мелено месо.
Ставете ги матените јајца, медот и лебните трошки во длабока чинија и измешајте ја смесата внимателно.
Потоа, јајцата, кои претходно се обрашнети и смотани во меленото месо внимателно ставете ги во смесата на матени јајца и лебни трошки.
Во меѓувреме загрејте го маслиновото масло во средно длабок сад или тава на 175-200 степени целзиусови.
Пржете ги јајцата, индивидуално, околу 4 до 5 минути. Повремено превртувајте ги, за рамномерно да бидат приготвени или додека не потемнат еднакво од сите страни.
Јадењето се служи топло, но може и студено.

Отприлика вака треба да изгледаат:
scotch-egg.jpg


Чинијата може да се гарнира со малку аспарагус, лист марула, домати.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom