Kakov toplomer da upotrebuvate?

Kakov toplomer upotrebuvate?

• Вкупно гласачи
    20
Член од
28 ноември 2022
Мислења
511
Поени од реакции
980
Zapocnata e sezonata na virozi, nastinki, itd.

Kako star klinicar, slobodno mozam da potvrdam deka ,,ne site toplomeri se tocni,,. Mozebi ste se zaprasale ,,kakov toplomer,, upotrebuvame nie na oddel?
ZIVIN i den deneska!

Zamenskiot za zhivin klinicki termometar //staklen// t.e. poznat kako Galinstan //gallium, indium i kalaj// e ,,dobar,, no ne i najdobar. Sepak otstapuva!

Bezkontaktnite IR toplomeri voopsto ne gi priznavam! -netocni

Digitalnite //so ekrance// ,,popularni toplomeri,, se ,,blisku do realnosta,, no ne i precizno tocni.

Imeno, vrsam priem na febrilen pacient //zrel za vo sala// koj merel telesna temperatura //axilarno// so dva razlicni digitalni kontaktni toplomeri kade otcituvanjeto izmegju niv bilo so razlika od 0.3-4°.
Pri priem zaklucuvam deka namesto spored anamnezata od pacientot deka imal 38,2° vsusnost ima 39°. Pacientot ne veruvase, no ocekuvajki deka kje ,,bide zadrzan,, go imase svojot toplomer vdzeb i dozvoliv ,,da se uveri,, vo ambulanta na lice mesto. Negoviot ,,skap,, //navistina dobar brend// toplomer ottcituvase 0,7-9° pomalku.

,,Ne toxicnite,, eco klinicki toplomeri takanareceni galiumski imaat varijacija od 0,1-3° pretezno pomalku od realnata.

Kako da ,,isprobate samite,, t.e. da se uverite?
Zagrejte mlako-topla voda i vo ,,chaska,, potopete eden zhivin, galliumski i kontakten digitalen toplomer. Videte ja samite ,,razlikata,,. Dokolku imate i bezkontakten ,,vperete go vo vodata,,. Uverete se samite i odlucete ,,koj kje go upotrebuvate,,.

Zhivinite se zabraneti za nadvoresna prodazba poradi nivnata ,,toxicnost,, //so isklucok za kliniki// i na pazarot se nudat gallium-ski. Izgledot e ist //stolb vo staklo//, vizuelno nema da gi raspoznaete.
Ne ste sigurni kakov ,,staklen toplomer,, poseduvate?
Izmerete temperatura i protresete go. Dokolku ,,pagja lesno,, imate zhivin, dokolku treba silno t.e. ostro da go ,,tresete za da padne,, e gallium //povekjeto ne-zhivini toplomeri na krajot od stolbot imaat pravoagolnik ili kvadrat oznaka vo zelena, sina, crvena ili druga boja. No made in china moze i da ja nemaat//.

Vo Makedonija seuste vo ,,pomali apteki,, mozete da kupite zhivin //dokolku nemate//. Kupete so vreme, dodeka ne se ,,istrosat zalihite,, celosno. Vo bliska idnina i kaj nas vo Makedonija ,,ke nema zhivini toplomeri,, bukvalno nikade na pazarot.

Za na kraj, nakratko. Upotrebuvajte klinicki toplomeri //staklo, po moznist zhivin// za Vas, osobeno za vasite deca. Poradi neprecizno ottcituvanje, izbegnuvajte upotreba na digitalni toplomeri //bez razlika na brend//, dodeka ,,zaboravete,, gi bezkontaktnite.
Za deca nikako onie cucla, za vo uvo, itd. Tocnost nikakva!

Sekoe dobro.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
511
Поени од реакции
980
имам од оние старите со жива, направен во Советски Сојуз. Ваков е.

Eve mi go doma : ) pretpostavuvam istiot. ,,Seuste,, odlicen.
Screenshot_20241109-185523_Gallery.jpg
Sem sto plastikata ,,od futrolata,, e pozoltena ,,od starost,, : )

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.551
Поени од реакции
18.674
Mozno e ziviniot so tek na vreme da pocne da dava lazni otcituvanja? Jas vo mojot sumjlam dali e tocen, ama mislam deka kaj zivata greska nema i nema kako da se, da kazam, dekalibrira so tekot na godinite.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
511
Поени од реакции
980
Mozno e ziviniot so tek na vreme da pocne da dava lazni otcituvanja? Jas vo mojot sumjlam dali e tocen, ama mislam deka kaj zivata greska nema i nema kako da se, da kazam, dekalibrira so tekot na godinite.
Zhiviniot, zivoten vek nema t.e. se dodeka ,,fizicki ne se osteti,, t.e. skrshi. Rekalibracija //dokolku dava pogresni ottcituvanja// se vrsi potopuvajki i drzejki go vo ladna voda se dodeka zhivata ,,ne se pribere doma,, t.e. cela da e vo metalnoto kukjiste //da ja nema na vidik//.
Rok na traenje: neogranicen

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
А како да му мериш температура на 2 годишно дете со живин топломер?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.705
Поени од реакции
11.821
Штосот е во тоа што кај дигиталниот безконтактен за температура се смета над 37.5 барем така е кај овој што јас го имам дури и во упаството е наведено дека се разликува од живиниот
Иначе кога се мери од средина на чело па се до слепочница нема промашај
Автоматски споено мислење:

Со цртани иначе тешка работа

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.575
Поени од реакции
43.531
Мерење на чело не е некој прецизен показател. Под мишка се става топломерот и така кажува најпрецизно.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
713
Поени од реакции
1.314
Како да калибрираш или декалибрираш течен метал чија количина во термометар е веќе калибрирана? :)
На -40ц ќе го скрши термометарот на +300ц пак ќе го скрши. Бројкиве се приближни, одамна учев хемија.
Размавтај го во рака да се собере живата и мери.

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.392
Поени од реакции
3.420
во раце ќе го држиш пробај да му дадеш шише ако пие млеко/сок и нешто на телевизор да гледа на внуциве така мериме ние. Безконтактниов дигитален ни дава од сам почеток степен ипол два повеќе и не го користиме веќе.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.645
Поени од реакции
29.428
Eve mi go doma : ) pretpostavuvam istiot. ,,Seuste,, odlicen.
Прегледај го приврзокот 434702
Sem sto plastikata ,,od futrolata,, e pozoltena ,,od starost,, : )
Не се секирај. Овој топломер е постар од државава а и веројатно како што тргнало ќе ја надживее и уште ќе биде функционален.
Лади од СССР уште има што се тркалаат по улица за разлика од западњачките модерни количиња што се крш само по 15 год возење.
Автоматски споено мислење:

Исто како што на нас ни мереа кога бевме 2 годишни, со два шамара преку нос.

Kajgana Shop

На врв Bottom