Каков леб јадете?

  • Креатор на темата Креатор на темата Worf
  • Време на започнување Време на започнување

Каков леб јадете?

  • Бел (обичен)

    Гласови: 20 54,1%
  • Р’жен

    Гласови: 5 13,5%
  • Интегрален

    Гласови: 3 8,1%
  • Диетален

    Гласови: 1 2,7%
  • Макробиотички

    Гласови: 4 10,8%
  • Други

    Гласови: 4 10,8%

  • Вкупно гласачи
    37
  • Гласањето е завршено на .
Сите мислат дека белиот леб не е здрав и дека треба да се избегнува...Тоа навистина е точно дека црниот (ржан или интегрален) е поздрав, но тоа не значи дека белиот треба да се игнорира. И двата си имаа свои добри страни...
Црниот е богат со микробиотички влакна кои се добри за причистување на цревата (од масни наслаги на ѕидовите), и со тоа помага побрзо и лесно да се абсорбира храната преку цревата. Затоа е добро да се консумира со млеко или јогурт за доручек - после прочистувањето помага калциумот од млекото побрзо да се абсорбира. Исто се препорачува црн леб при консумација на месо и други протеини.

За разлика од него, белиот леб баш напротив се лепи на ѕидоите на цревата. Но тоа некогаш има и добра страна, особено кога станува збор за консумирање на салати и зеленчук. А еве и зошто...

Зеленчукот не е лесно сварлива храна и често не се разградува во целост за да можат нашите црева да ги примат сите минерали и витами од него. Затоа зеленчукот често се препорачува да се консумира со масло и со бел леб (лебот се лепи за цревата а зеленчукот на лебот па така тој останува подолго време на цревата и тие можат да примат повеке од неговите хранливи материи.

Значи, најдборо е комбинација и на црн и на бел леб, зависно од видот на другите состојки со кои ги консумираме. :wink:

А иначе лично, мој омилен е Баварскиот ’Ржан леб (со малку путерче)...ммм...
bavarian.JPG
 
Бел обичен јадам инаку многу го сакам и интегралниот леб.
 
абе домашен леб чо го меси баба
од него нема подобар посебно кога топол :toe:
 
обичен од жито лукс иако не обичам мн леб!
 
Секаков леб јадам, ама некако би ги издвоила од Жито Лукс лебот печен под сач ама во последно време некако го зезнаа, го направија како гума за џвакање. Така да, 'ржаниот ми е сега за сега единствена опција.
Бел речиси и да не јадам, повеќе ме натрупува отколку да ми даде енергија.
 
ние дома си месиме и правиме две врсти бел од тип 4оо и мешан со тип500 и ржено брашно домашниот повеке заситува и помалце јадам леб а додека купечкиот не ме заситува
 
Бел леб јадам, а црниот ми е одвратен, незнам зошто..
 
Обишен бел, или оној од жито лукс што е пакуван на кришки...што знам како го викаат:toe:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom