Каков компјутер имате?

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Процесорот 240е (Солун),графичка 260е (Солун),се друго од Скопје,матична 188е интеикс,кулер ~2000 Сет,меморија 6200 (за двете) Нико,ХД инетикс 4400,напојување ~65е (Белград),режач ~30е (Белград),двд ром сет ~1700,куќиште 50е (со 350w напајање) нико,монитор Веро 2-инфошоп ~15000,термална паста Arctic Ceramique (2 у свет)- Солун 5е.

ЈАс порано така собирав компјутери од повеќе различни фирми али ЈОК појќе.
Еднаш ми се деси срање,плоча од Скопска фирма, ЦДрежач од Београд а останато од 2-3 битолски фирми,и по недела дена ми иди човекот му рестартира компјутерот на игра, пошто софтверски се пробав, почнаа хардвердските маки, каде и да го пуштрев: Скопје за матична - викаа до графичката,кај овие што ја зедов графичката викаа процесорот е (оти не беше од кај нив земен)..... и така дадов куп пари за брза пошта, 2 недели се срамев кај луѓето на кој му го подадов компјутерот и на крај испадна дека е плочата по еден куп маки кога цел ден и ноќ правев комбинации со делови и компоненти.... и за што ... за 20 евра што ме фати поефтно така собрана. Од тогаш се си пазарам кај еден дилер и било што да се случи комплет кај него е сервисот.

Хехе па и сегашнава плоча ти е кинеска. И мојата е кинеска. Сите се кинески. Ако сакаш од Тајван, ке треба да пљукнеш 10-20 иљади за премиум.
Кинеска ама каква кинеска е прашањето:wink:

...Од тогаш се си пазарам кај еден дилер и било што да се случи комплет кај него е сервисот.

Абе и јас тоа размислив,али јбг,мерак ми беше баш тие компоненти да ги купам,и нигде ги немаше сите на куп,и морав вака,башка не купував се одеднаш,туку траеше купувањето некои 6 месеци (стално искачаа парични фрки).

Иначе да,ако би праел за некој комп.,и ја би зема се од еден дилер,ипак посигурно е.

Па да се пофалам :) Имам нов notebook:

HP Pavilion dv6000z (15.4'')

CPU: AMD Athlon X2 64 (1.7 GHz)
RAM: 2GB
VGA: nVidia Go 7200 (256 MB, 64 MB dedicated)
HDD: 80 GB
Broadcom Wireless, Altec Lansing (звучници), HP QuickPlay, HP Imprint Finish Design,....

Го имам само 1 недела, и засега сум презадоволен. :)

CPU: Intel(4) Pentium (4) 3.00Ghz
RAM:1GB
VGA:nVIDIA GeForce FX 7300 LE 256bit 256MB
HDD:200GB
MB:ASUS P5VD2-X

Cpu: Intel core2duo e4500 2.2 ghz overclockuvan na 3,4
Cpu cooler: Asus Arctic Square - gaming series.
Memorija: Kingston ddr2 667
Grafichka: Asus 8800 gts, so 320 mb ram
Matichna: Msi p35 platinum

Odlichno fura mashincheto mnogu sum zadovolen. Overclockuvan, laden i stabilen Pc.

mene kom mi e tapa!!daj ako moze da mi kazete nekoja konfiguracija dobra ama da ne bide mnogu skapa!

mene kom mi e tapa!!daj ako moze da mi kazete nekoja konfiguracija dobra ama da ne bide mnogu skapa!

Hmm,

Jas bi preporachal core2duo Cpu ( e4400 - e4500, ) 100 evra a se overklokuva ludachki.
Matichna p35 ili x38 ako sakash so ddr 3 - isto 100 evra
Grafichka x1950 ili 8600 gt - 100 evra
Memorija 2 giga - 50 evra
hdd nekoj do 50 evra
napojuvanje pazi da bide dobro , nad 500 w - Coolermaster, Thermaltake, Enermax, Silverstone itn...
Kukishte nekoe shto ti prai keif do 50 evra
Pioneer cd rw
I ete ti mashinche za keif

Odlichno fura mashincheto mnogu sum zadovolen. Overclockuvan, laden i stabilen Pc.

Не ми е јасно како си се снашол со рамот, си олабавил тајминзи или?

Адни ме на МСН ке склопиме нешо.

Hmm,

Jas bi preporachal core2duo Cpu ( e4400 - e4500, ) 100 evra a se overklokuva ludachki.
Matichna p35 ili x38 ako sakash so ddr 3 - isto 100 evra
Grafichka x1950 ili 8600 gt - 100 evra
Memorija 2 giga - 50 evra
hdd nekoj do 50 evra
napojuvanje pazi da bide dobro , nad 500 w - Coolermaster, Thermaltake, Enermax, Silverstone itn...
Kukishte nekoe shto ti prai keif do 50 evra
Pioneer cd rw
I ete ti mashinche za keif

Ова ке тера над 30000 само куќиште сигурно, не му треба толку многу на Демијан. Бај д веј, каде има кај нас Thermaltake, Enermax, Silverstone напајања и каде можам да најдам х1950ка за 6200 денари?

Што има врска тајминзите, тоа е 667 меморија, прашањето ти е во врска со оверклокот?

Добра плоча, и јас зедов таква.

Cpu: Intel dualcore E2180 2.0ghz оверклокуван на 3,0 ghz
Cpu cooler: Intel box (барам CoolerMaster TX, ако знае некој кај да го најдам на лагер нека каже)
Memorija: Sycron 2gb 1066
Graficka: MSI GeForce 8600 GT Silent
Maticna: MSI P35 Platinum
HDD: WD3200 AAKS - серија
Napojuvanje: SolyTech 500W
(напјувањево е страва, 3 години гаранција, 2 вентилатори што работат во зависност од темепратурата, безшумно е, има ActivePFC и спуштање и качување на напонот како кај УПС 190 - 250V)

Што има врска тајминзите, тоа е 667 меморија, прашањето ти е во врска со оверклокот?

Napojuvanje: SolyTech 500W
(напјувањево е страва, 3 години гаранција, 2 вентилатори што работат во зависност од темепратурата, безшумно е, има ActivePFC и спуштање и качување на напонот како кај УПС 190 - 250V)

Моја грешка, ми текна дека Е4500 не е 10х него 11х. 11х333 = 3.6Гхз процесор, аналогно на тоа 333*2 = 667 рам. Испаѓа дека не го клокал рамот погоре од 667.

Која цена напајањето и од каде? Колку 12 волтни рејлови има и со која ампеража?

Моја грешка, ми текна дека Е4500 не е 10х него 11х. 11х333 = 3.6Гхз процесор, аналогно на тоа 333*2 = 667 рам. Испаѓа дека не го клокал рамот погоре од 667.

Која цена напајањето и од каде? Колку 12 волтни рејлови има и со која ампеража?

Рамот може да биде на било која фрекфенција, нема врска клoкот на процесорот, еве кај мене е 300mhz FSB, па ја терав меморијата на 750, 800 и сега на 900mhz.

Напојувањето, а и повеќето компоненти се од RHS (http://www.rhs.com.mk/) бившо Flamingo, а за карктеристики

http://www.soly-tech.com/product_detail.php?cid=1&tid=21&id=327

http://www.karman.sk/product_doc-A7C04AB5FF4A7BB7C12572E90037C890.html

Незнам да ти кажам кај се наоѓа, јас ги зедов деловите преку нивни дилер, знам само дека се тие Flamingo што беа, најди ги, види можи и дилерство да договориш.

Инаку напојувањето беше 49еур дилерска цена и без ДДВ, така го видов во ценовник, а колку дојде незнам, затоа што после ми кажаа вкупна цена на сите компоненти заедно.

Здраво,

Меморијата ми работи на сток спид, иако читам по форуми дека може да работи и на повеќе ама доста ми е брзина да бидам искрен.
И обливион и Вичер ги играм со максимум сетинзи и изгледаат и возат фантастично.
Напојувања од горе споменатиот тип треба да се порачаат од некоја од фирмите која носи роба од гиганти како Малабс www.malabs.com.
Јас моето collmax 600w напојување го порачав така.
Сега во скопје најдобро напојување мислам дека има во Нико - Coolermaster truepower 650w. Навистина вреди за парите.
Куќиште што би го препорачал е : Spire Swordfin sp=9007b ( http://www.spirecoolers.com/main/product_detail.asp?ProdID=529 ). Го има во Сет а кошта само 50 евра. Има многу простор, 2 кулера, се заклучува, tool-less инсталација на драјвови и така натаму.
Кулерот исто така би го препорачал на сите. Го има во М-сан ( паком ) и иако оверклокуван го држи процесорот под 45 степени под полно оптеретување:
http://www.virtual-hideout.net/reviews/Asus_Arctic_Square_Cooler/index.shtml

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom