Каков е твојот однос кон Господ?

Член од
13 октомври 2005
Мислења
525
Поени од реакции
47
Веб-сајт
www.angelfire.com
Дали и колку размислуваш за Господ?
Колку време од твојот ден Му одвојуваш?
Како се однесуваш спрема Него?
Дали Му зборуваш? Што Му зборуваш?
Се плашиш ли од Него и што подразбираш под страв Божји?
Дали Го почитуваш и што подразбираш под тоа почитување?
Дали ти е пројатно кога си Му во близина и дали ти е мило кога ја чувствуваш Неговата Близина?
......

Имам елементарни религиски чувства од типот: одам во црква понекогаш и de facto има чудна амбиенталност во секој храм. Немам некое длабоко религиозно воспитување освен некое тивко стравопочитување останато од баба ми.
За жал кај нас и црковните достоинственици не тераат многу површно да ја доживуваме религијата.
Некаде во нас христијанството е всадено како архетип или цивилизациски запис ама кај мене бар не е активирано нешто страшно освен како ментален белег.

Размислувам, па не знам зависи од денот и приликите. Не се плашам затоа што не го сваќам како плашило.
Поради едукацијата од моите комунистички наставници кои што ме учеа дека молењето и молитвата е слабост, дека човек се моли кон нешто што не можи да го види затоа што сам не можи тоа да си го исполни, едно време и го сметав за слабост. Ама увидов дека не е така, со самото поминување покрај црква и не мора ништо да кажам во својот ум, доволно е само една секунда, еден момент да се ослободам од сите мисли и добивам нова духовна сила која што ме прави издржлив и силен не само духовно туку и физички.

Зависи.

Кога треба да фатам спортска спомнувам „Дај Боже“.
Одам во црква само на празници. Не верувам во Него многу, а носам крст околу врат.
Иронија.

:angel1:

Сите размислуваме на Него единствено кога сме во неволја (зборам за повеќето вклучувајиме и мене)
Речиси ич, подобро би било да прашаш колку често неделно се молите...
А односот спрема Него, што знам, зависи од моментална ситуација...

Ретко, само ко ми треба нешто, или ко му заблагодарувам за нешто :smir:

Оти да се плашам, зарем треба? Не постои страв Божиј... Тоа е само подсвеста на грешниците...

Почит... Само да го уважуваш неговото постоење.

Дали ти е пројатно кога си Му во близина и дали ти е мило кога ја чувствуваш Неговата Близина?
Па... Он е насекаде околу нас, позитивната енергија која не опкружува... Сега, заклучи... Ако Тој е позитивната енергија нормално да ми е пријатно кога е покрај мене, а секогаш е, ако занеш како да го бараш...

koa sakam go vikam
i stalno e dostupen
a go spomnam
i on ke si spomne za mene
samo ne pomaga
slabo neso
kao malav pojke pomagase
vika mngu baras
ko dete lizavce sladoled
sea od kaj da ti stvoram tolku mi vika.

и да верувам, и да постои не е важно затоа што тие кои на земјава го преставуваат и самите се означуваат како негови следбеници (Црквите и нивните институции) кои патем самите си се имаат назначено - не се достојни ....

Мојот однос кон Господ, мојот Створител, е љубовен. Се обидувам да Го засакам со сето свое срце, со сета своја сила и со сиот свој разум, така како што неизмерно ме љуби Тој, пролевајќи ја својата крв на крстот за да ме спаси (мене и сиот човечки род). Може ли човек да има поголема љубов кон човекот, од Христа - Спасителот, Кој Го даде Својот Живот за спасението на светот?!

......
Доста читам Библија.Се молам,одам на црква//Методиситчка.Ги почитувам постарите//сите//родителиите.

А бе многу пати сум го барал до сега ама никако да го видам или да дојде на едно кафе нон стоп е зафатен изгледа како што гледам низ светов се е совршено од неговата тешка макотрпна работа но во последно време почнав да го мешам со Дедо Мраз па ќе видиме што ќе излезе... Иначе ептен се оддалечивме дури не сум ни сигурен дали постои лол но постоел не постоел јас сепак слепо ќе верувам во него што си е сигурно сигурно си е. Разбрав дека кај сите не се претставувал исто... Дали е точно не знам но мислам дека слушнав оние на Блискиот Исток го викале Алах а во некоја земја на крајбрежјето на Средоземното море го викале Јахве ама што знам кој е во право... Но како што реков нема ништо поисполнувачко од слепата верба кон нешто за што и самиот длабоко во себе знам дека не постои... Peace :))))

:music5:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom