Каков бизнис би започнале со 80 - 90 000 евра!?

• Креатор на темата Креатор на темата zlamija
  • Време на започнување Време на започнување
Jaс би купил дуќан, машини, печки и друга опрема и би отворил бурекџилница и пекара
Заработката нема да биде голема, но за леб и бурек секогаш има купувачи

Баш дома сне на размислување да го прошириме семејниот бизнис, отприлика толкава цифрата за инвестиција.
Првично гледавме да е во гранка каде нема голема конкуренција во Мк и пошироко. Една од идеите е живинарска фарма за зајаци.
Има неколку позитивни и негативни страни. Најголема негативна страна според кажувања на влезени во бизнисот е слабиот имунитет на зајаците. Се случувало со една болест да изумрат стотина зајаци, друга лоша страна е тоа што има само една кланица во Македонија и ќе земат многу голема маржа, а за инвестиција во минијатурна кланица ти требаат минимум 200к до 300к. Добри страни има повеќе: Не е конвенционално јадење, значи луѓето ќе сакаат да пробаат доколку има разумна цена. 300 ден по кг ќе биди цената на зајачкото месо на малопродажба, а за големи порачки може да биде и помалку, доколку се склучи некој договор со маркет или продавница. Трошок на еден зајак за исхрана и лекови е отприлика 100 ден. Нема многу големи трошоци за исхрана. Можат да го купуваат и муслимани за разлика од свинското. Тие ни се размислувањата отприлика. Само во овие бурни времиња не е моментот за инвестиција, сето е изврзано меѓусебе и конкуренција и политика, ќе не скинат одма првата година. Сега за сега само местенце бараме. :(

Последно уредено:
А производство на коцки мраз?
Далеку помала инвестиција,трошок скоро па никаков,нема многу што го работат тоа,а кафичи,дискотеки кафани ресторани има побарувачка....

co тие пари вооружи 100 души, прогласи се борец за човечки права попукајте 2-3 месеци па уз посредство на ЕУ потпишете спогодба со влада и ќе добиеш подпретседателско место 2 министерства и неколку директорски фотељи и ќе заработиш милиони од тендери и буџетски пари

Не мислев да те цитирам ама се пронајдов во човек затоа ќе ти реплицирам.
Лично јас сум прогледал далеку повеќе од blue sky и многу подобро се познавам себеси од оговарачите и сопкаџиите а сега кога ја ситнам 50та и обезбедена егзистенција за мене и децата (се разбира ако заслужат ако не како што сум почнал јас можат и тие)посигурно и поубаво ми е парите да ми седат во банка а да добивам приходи од фирмата и кирии бидејќи немам нервози и имам доволно време за шетање и уживање во животот.
Не ми беше намерата да попувам никому секој со своите избори. Инаку веќе имаш фирма и кирии(претпоставувам стан или деловен простор) значи веќе си инвестирал во свое време или некој ти ги препишал.

Поентата ми беше глупаво е толкава сума на пари во банка да ја чуваш. 3% едвај се изедначува со инфлација што значи има 0% профит.

Океј е да имаш одредена ликвидност еве да речеме нека бидат 50%(т.е 50 000 евра) ова секој за себе треба да си прави пресметки.(Според мене и ова е премногу)
За останатиот дел од парите нема причина да не го инвестираш во нешто посигурно со помал профит, но со помалку замарање.

П.С Целата поента на инвестирањето е да не се замараш на стари години така да ти веќе си стигнал на дестинацијата па веќе правиш компромис што ти одговара повеќе т.е времето ти е побитно од парите што е логично.

Фабрика за тоалетна. Пошто луѓето засекогаш ќе кењаат.
Онтопик: Тие пари вложи ги во онлајн бизнис. Не мораш во скапанава ни државичка :D
Како оди времето од тоалетна ќе мора да се премине на пластични шишиња. :)

co тие пари вооружи 100 души, прогласи се борец за човечки права попукајте 2-3 месеци па уз посредство на ЕУ потпишете спогодба со влада и ќе добиеш подпретседателско место 2 министерства и неколку директорски фотељи и ќе заработиш милиони од тендери и буџетски пари
..од одма се гледа човек со искуство, а не ко оној Fringe..., живеел човекот од камати...;)....тој изгледа, мора у тесен простор да внимава да не сруши нешто со тоа носот....
Инаку во номален свет , инвестиција од 90-1000.000 евра е таман за мал бизнис каде сопственикот е првата виолина , а во текот на времето си ангажира некои 3-4 што хористи, што солисти.

Дај ми ги мене да ти ги почувам, 90к дај ми ги на 3 години и ќе ти вратам 93к без воопшто да работиш.

Иначе еве ти од мене подоходовен бизнис од сите што ти ги набројале:
2 мали бобкат багерчиња по 12к од немачка имаш гром со малку извртени часови, 10к во џеб на градоначалникот или главниот во урбанизам и градежна инспекција во некоја општина за да те форсира и да ти дава работа тебе, 1 камион+ дигалка на истиот, машина за сечење асфалт, машина за мешање цемент, опрема за заварување и за сечење арматури, хилта, агрегат уште 10к и по можност да фатиш врски од троа погоре со уште 10к за да лапниш 2-3 улички на старт или пак тендерче од линиска инфраструктура, 5 мина вработени со четврто бугарско, а по можност и некој „инвалид“ за да не плаќаш придонеси и крцкај си. Немаш ни 50к инвестиција, а ќе ги извадиш во една година ако имаш работа.
Ќе ти препорачав голем багер, 2-3 кипери и да фаќаш врски за во РЕК (читај на некој од најгоре да му даваш по 15% секој месец и плус стартен кеш), ама мн кеш ќе ти треба за тоа, без 200к не ни заигрувај таму.

So tie pari koi gi imas i uste se dvoumis,tesko tebe ..najozbilno .
I drugite gledam ti zborele za toa,ako neznaes sto sakas i te biva,zaludno sekoja ideja i preporaka .
E sega edni od podobrite biznisi ti e viza i Kina,si dobivas prilicno lesno,troskovi ti se minimalni,okolu 2/3k €.
Ke ostanis 10/15dena,ke setas,razgledas,kontakti i zapoznavanje so luge,no najbitno e otprilika od tuka da si nacrtsis sto konkretno si zainteresiran,i ke odberis grad,iako povekete raboti gi imas skoro segde,no nekoi se poznati po odredeni stvari i artikli.
E sega doagame u pocetok,ako ne si zapoznaen kako ide u carina,nemas nekoj spediter koj ke ti vodi dokumentacija i pomogne,dzabe,za mesto i prodazba,lesno ke ti e .
Najdobro e da se fokusiras na malo,veke nekoe vreme zarabotuvackata na golemo ogromno padna,jaka konkurencija,luge koi prodavaa nivi,i so 10.000€ idele Kina/Turska/Dubai,i padna dobivkata i se propadna,oni pogolemite gi boli asimot,tie rabotat sega za 10/15%,no imaat kes,imaat zaliha,i tovaraat po 5/6 kontenjera na mesec/dva,il poveke od 70/80+ godisno,a toa bara pari .
Fintata na seto ova sto ti go zboram e na lugeto da im prodavas kvalitet za realna i razumna cena,garancija i dobra usluznost .
Site znaeme deka garancija i kvalitet ne ide vo ista recenica toa u Kina i slicni zemji,no kolku plakas i toa dobivas i tamu,garancija tesko da ti dadat od gore,no tuka so malku umesnost mozes da ponudis i nisto ne bi ti kostal .
Obicno garantno listce ke ti kosta minimalno,i retko koga na 200/300+ parcinja edno ke imas rasipano/skrseno/feler,a ti u taa cena ke kalkuliras i podobra ambalaza/pakuvanje/kutija,garanten list i opsto garancija .
Neznam kolku bev jasen,precizen i od pomos,ako imas uste nekoi prasanja slobodno pisi tuka il PP.
Drugo nesto sto mene mi izgleda profitabilno e stocarstvo,kupi si so 30.000/40.000€ kravi,napravi im stala i se potrebno,ako neznaes rabotata angaziraj si stocar,tie zimaat po 200eu mesecno,u Mkd skoro site se od Albanija koi rabotat toa,idi setaj po mlecni fabriki,skoro site im e potrebno mleko,i kolku slusnav od eden decko mlekoto se prodaval po 24/5den po litar,tie vrsele otkup od lice mesto,nemas troskovi za prevoz .so tie 3/40.000eu bi kupil okolu 55/60 kravi,ko mali malku bi ti dale mleko,no ko pogolemi ke imas od sekoja 10L mleko,sekoja godina ke dobivas mali .
Znaci kako odminuva vremeto samo sto mozes da se prosiris,edino ti treba mesto za kravite,pogodno za niv,stocar,dal eden il dvajca,i brkanje zainteresirani kupci,ne samo za mleko,no mozes pokasno so zgolemuvanja na brojot na kravi i mesara .
Se nadevam deka malku ti pomognav,iako vremeto za investicii e tesko,il ke propadnes skroz i ke izgubis se,ili pak ke go iskoristis momentot.a realno tie pari u ova krizno vreme se mnogu,znaejki deka mnogu firmi se u minus so kes .

Да имам 80-90к евра на сметка ќе се запослам било каде а каматата ќе ми доаѓа месечно како социјалка
Каматите во Европа, и низ светот одамна не само што паднаа на нула, туку и веќе се негативни. Таму луѓето поголем ќар имаат кога парите ги чуваат под перник, ако ги чуваат во банка - штедачите, колку и да звучи неверојатно, плаќаат за да им бидат чувани парите.
Кај нас, колку што знам каматите скоро па да се паднати на нула - нека ме поправи некој ако грешам (ме мрзи сега да проверувам).

Просечна плата во МК добиена од камата и неработење.
И не те боли глава дали газдата ќе даде плата
Богами и те како би болела глава 100.000 евра во банка да дремат.
За 16.000 евра треба 5 дена унапред да им најавуваш дека ќе ги подигаш и ќе те пријавуваат во триста управи за перење пари дека си ги подигнал.
Освен тоа ако отиде банката у мајчину фондот за осигурување ќе ти врати само 30.000 евра и тоа после 5-6 години.

Јас никогаш повеќе не би отворил сопствен бизнис во Македонија без разлика колку пари и да имам на располагање. Еднаш изгорев, втор пат тешко. Подобро би ги вложил во некои акции или недвижнини отколку да отворам бизнис. Ќе те изеде државава.

Не сум читал шо се пишале другите може го има истото, ама најисплатливо е недвижнини и да го изнајмеш, друго не бидува :)

Каматите во Европа, и низ светот одамна не само што паднаа на нула, туку и веќе се негативни. Таму луѓето поголем ќар имаат кога парите ги чуваат под перник, ако ги чуваат во банка - штедачите, колку и да звучи неверојатно, плаќаат за да им бидат чувани парите.
Кај нас, колку што знам каматите скоро па да се паднати на нула - нека ме поправи некој ако грешам (ме мрзи сега да проверувам).
Технички да. На денари биле %5 годишно. Со времето парите губат вредност т.е инфлација која е некои 3% годишно што значи имаш профит од 2% што е смешна сума. За девизни средства била 3% значи имаш 0% профит.

Јас никогаш повеќе не би отворил сопствен бизнис во Македонија без разлика колку пари и да имам на располагање. Еднаш изгорев, втор пат тешко. Подобро би ги вложил во некои акции или недвижнини отколку да отворам бизнис. Ќе те изеде државава.
Па и акциите и недвижнините се бизнис бе друже и тоа голем. Секој бизнис си има ризици затоа се прави анализа на можности и ризици.

Кај нас за жал во ризиците треба и инспекциите од владата да ги вклучиш и тоа дали и колку конкуренцијата е поврзана со владата.

Реално не си ни прв ни последен што се изгорел почнувајќи бизнис - од грешките се учи. Ако мислиш дека владата ти е главна пречка почни некој бизнис кај што нема да им сметаш т.е некој тип на оутсурсинг.

П.С Како и да е далеку попрофитабилно е свој бизнис отколку да си вработен. Пошто работниците кај нас највеќе го јадат поради тоа што не се ич заштитени на било кој начин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom