Како учите?

• Креатор на темата Креатор на темата JellyBean
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Еве една тема за сите ученици,студенти и сл.Како успевате да научите брзо и ефикасно ако воопшто не ви е интересна содржината.Колку време посветувате на учење.Дали сакате да учите?И кој е најефикасен начин на паметење???

Pa za mene najefektivno ucenje i so najveke se zapametuva i ostanuva vo trajno znaenje e ucenjeto so razbiranje,kako student ima mnogu za ucenje i najcesto studentite neznaat koj kraj da go fatat,ama najvazno e da se pocne od pocetok,da se izgradi solidna osnova i da se razbere nestoto sto se cita.Neznam toa kako funkcionira za opstestvenite nauki,ama za prirodnite znam deka treba da se uci popoleka i da se iznajde nacin da si gi povrzime rabotite so nesto od sekojnevniot zivot kako bi gi pametele poveke vreme,na primer jas hemiskite reakcii i mehanizmite koi se dosta cesti i slozeni gi pametam so ednostavno razbiranje na toa nesto i so logicko razmisluvanje i ne se zasnovam samo na taa kniga,tuku od sekade po malku,a najveke samostojno mislenje i resavanje na slicni problemi,toa e najefektivno spored mene.:helou::wink:

Најпрво ја зимам книгата :icon_lol:
Еднаш ја читам цела тема, по втор пат (а може и со првиот пат ако немам многу време) си потцртувам со маркер најбитни работи. Е сега ако знам дека колоквиумот/испитот ми е на кратки прашања најчесто потцртувам дефиниции, поделби и се што е можно да се падне на испит, а ако е со раскажување си потцртувам повеќе. Потоа си повторувам лекција по лекција, па тема по тема. Па на крај се повторувам. И тоа мора на глас.
И одам на колоквиум :)
А учам во зависност од материјалот и колку е тежок предметот. Али за колоквиум од 2-3 дена до недела најмногу.
Најчесто потцртувам уште кога ќе ми почне сесијата, а учам редовно недела ипол до две постојано пред колоквиумска. Али учам полека, не форсирам пример 10 саати без престан.
То е то.
И да учам се на мој начин да си кажам со мои зборови.

Читам 3 пати лекцијата у што влегло у глава тоа.

Додека читам тоа што мислам дека е важно го потцртувам(а потцртувам и по цели пасоси па и страни), и следното поминување на матријалот го читам тоа што сум го одбележал.

Учам исклучиво навечер после девет .. тоа време највеќе памтам и побрзо ми влегвит в гла то шо сум го прочитала. И до лани секогаш подвлекував со фломастер то шо е битно од лекцијата да се запамти,за да не се губам во реченицине. Сеа со новиве учебници од чичко Никола(кој засеа ни даде само еден учебник) јас неам појма како ќе учам без подвлеквење.. многу ми е потешко..:toe:

Мислам дека има ваква тема или слична на оваа.

А за учење седнувам и учам тоа е :)

Зависи што..

Географија/Историја лекција учам по 15-20 минути. Доволно ми е.
Физика/Хемија - маалце подолго.. (A)
Математика - вежбам пред тест.. :)

Друго не учам.. лесно е XDD

досега несум учел, ама мора да почнам за да го завршам факултетот :tapp:

У WC седнат на шоља. Боље место за учење - амин!
Имам и сведоци кои факултетот го завршиле во веце.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom